Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Żołnierze Wehrmachtu  () 1 głos
Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #1875] Fri, 20 February 2009 22:37 Przejdź do następnej wiadomości
JOANNAGAWECKA jest aktualnie niedostępny  JOANNAGAWECKA
Junior Member
Mój pradziedek by³ Polakiem zamieszkuj±cym okolice Grudzi±dza,podobno wcielony do niemieckiej armii.Czy s± jakie¶ wykazy,opracowania lub publikacje na ten temat. Mo¿e spotkali¶cie siê z t± tematk±. Z góry dziêkujê za pomoc
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #1878 jest odpowiedzią na wiadomość #1875] Sat, 21 February 2009 08:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtdominik jest aktualnie niedostępny  wojtdominik
Junior Member
Ja równie¿ poszukujê informacji na ten temat. Mój dziadek pochodzi³ z okolic Nowego n.Wis³± i miêdzy pocz±tkiem 1941 roku gdy wyprowadzono go z gospodarstwa a sierpniem 1944r. gdy ,,odnajdujê go" w okolicach Bordeaux mam lukê w jego ¿yciorysie. Mo¿e kto¶ posiada dostêp do spisów ludno¶ci Pomorza wcielanych w szeregi Wehrmachtu.
----------
Wojtek
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #1879 jest odpowiedzią na wiadomość #1878] Sat, 21 February 2009 11:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JOANNAGAWECKA jest aktualnie niedostępny  JOANNAGAWECKA
Junior Member
Znalaz³am przez Google stronê Lexikon der Wehrmacht.S³abo znam niemiecki, wydaje mi siê ¿e s± tam tylko niemieccy oficerowie. Mo¿e siê mylê.
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #1890 jest odpowiedzią na wiadomość #1875] Mon, 23 February 2009 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Odsy³am do artyku³u

http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/101/

oraz
http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/73/

Krzysiek
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #5097 jest odpowiedzią na wiadomość #1875] Fri, 05 November 2010 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Jesli chodzi o potwierdzenie bycia zolniezem Wehrmacht nalezy wypelnic wniosek znajdujacy sie na stronie http://www.dd-wast.de/ i wyslac go.We wniosku nalezy podac imie , nazwisko , date i miejsce urodzin osoby poszukiwanej jak rowniez cel w jakim potrzebne jest poswiadczenie.Z doswiadczenia wiem ze napisanie w celach genealogicznych nie jest rozpatrywane.Najlepiej napisac , ze w celu ustalenia narodowosci. Archiwum to odpisuje droga pocztowa. W odp. przykladowo podaja date pierwszego meldunku dla danej osoby,zawarty zwiazek malzenski , date ostatniego meldunku oraz adnotacje o narodowosci.Wniosek taki otrzymuje odrazu numer sprawy na podstawie ktorego mozna prowadzic dalsza korespondencje (rowniez e-mail). Na prosbe Archiwum to dokonuje rowniez kopi posiadanych dokumentow i udostepnia je po wplynieciu na ich konto bankowe ustalonej kwoty( zalezne od ilosci stron- jakies 8 euro za kartke formatu A4)

pozdrawiam Marek

Marek Zając
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #5102 jest odpowiedzią na wiadomość #5097] Sun, 07 November 2010 00:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostępny  jankontek
Member
...a to co nas genealogów najbardziej interesuje, czyli kserokopie dokumentów, kosztuj± tylko 0,50 Euro za kartkê! Koszt sporz±dzenia ca³ej kariery wojskowej jednej osoby wynosi zazwyczaj oko³o 20 Euro.
Temat ju¿ by³ poruszany na forum:
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&goto=2776&am p;S=f26b83b575c9b08ae6bc448e00e0e369#msg_2776

Je¶li kto¶ nie zna niemieckiego, angielskiego lub francuskiego, to polecam wielojêzykowy translator on-line:
http://www.jniemiecki.pl/translator.html

Pozdrawiam
Janek
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #5117 jest odpowiedzią na wiadomość #5102] Wed, 10 November 2010 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Mam pytanie czy sprawa dotyczy równie¿ ¿o³nierzy s³u¿±cych w czasie I wojny ¶wiatowej - oczywi¶cie w armii niemieckiej?

Tdeusz
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #5118 jest odpowiedzią na wiadomość #5117] Wed, 10 November 2010 11:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Archiwum to podaje ze posiadaja ponad 2 100 000 roznego rodzaju dokumentow osobistych i wojskowych z okresu 1871 do 1947 roku. W moim rozumieniu powinni posiadac rowniez dane dotyczace pierwszej wojny swiatowej.

z uszanowaniem

Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Żołnierze Wehrmachtu [wiadomość #5120 jest odpowiedzią na wiadomość #5118] Wed, 10 November 2010 13:07 Przejdź do poprzedniej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member

Dziêkujê.

Tadeusz
Poprzedni wątek: Mańkowska vel Manikowska
Następny wątek: Kirko - nazwisko
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 07:53:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund