| Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9785] |
Wed, 11 April 2012 08:26  |
digital
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Budujemy dom niedaleko opuszczonego starego cmentarza ktry w zaskakujcy sposb chowa sie midzy nowymi zabudowaniamii (domkami jednorodzinnymi) a mimo to znajduje si przy gwnej drodze. Od drogi oddziela go stary mur z czerwonej cegy z eliwn bramk z krzyem. Cay teren to ok 1000mk, jest poronity ale wyranie wida zachowane pomniki.
Wszystko co udao mi si wyszuka w internecie to to, e jest to prawdopodobnie poewangielicki cmentarz:
Dane z roku 1885 mwi, i powierzchnia wsi obejmowaa 531 ha, w tym 400 ha ziemi ornej. Stay w niej 53 domostwa. Liczya 423 mieszkacw, z ktrych 178 byo katolikami, a 245- ewangelikami (pozostaoci cmentarza ewangelickiego znajduj si do dzisiaj w Somoninie przy ulicy Witosawy).
Interesuj mnie jakie dane dotyczce tego cmentarza - pod kogo to podlega? nie potrafi go znale w spisie cmentarzy mimo, e jest tam cmentarz w Borczu czy innych pobliskich miejscowociach z podobnego okresu w historii.
Czy kto posiada jakie informacje na ten temat?
pozdrawiam,
Digital
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9803 jest odpowiedzią na wiadomość #9785] |
Fri, 13 April 2012 11:52   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Witaj,
informacji na temat cmentarza ew. w Somoninie wprawdzie nie posiadam, ale mam propozycje 
Jei mieszkasz tak blisko, moe spisaby dostpne dane z zachowanych i w miare czytelnych nagrobkw i umiesci w bazie cmentarzy ?
Instrukcja : http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/frmArt icleID/15/
pozdrawiam
Jolka
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9805 jest odpowiedzią na wiadomość #9804] |
Fri, 13 April 2012 12:03   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wysaam inf na priv 
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9806 jest odpowiedzią na wiadomość #9805] |
Fri, 13 April 2012 14:16   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Cmentarz jest w zym stanie nie znalazem tam nagrobkw z czytelnymi napisami, jeszcze 20 lat i oprcz ogrodzenia nie bdzie po nim innych ladw. Kilka lat temu gmina uporzdkowaa teren i naprawia ogrodzenie ale jego los jest ju przesdzony.
Zdzichu
Zdzichu
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9807 jest odpowiedzią na wiadomość #9806] |
Fri, 13 April 2012 16:12   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Szkoda, a moe wiesz w jakim jest stanie cmentarz ew. w Szymbarku ?
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #13952 jest odpowiedzią na wiadomość #9785] |
Fri, 09 January 2015 10:47   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Odpowiedz w pierwszym pocie, od siebie dodam, e to dawne "Punki" w Somoninie
| digital napisa(a) dnia ro, 11 kwiecie 2012 08:26 |
Dane z roku 1885 mwi, i powierzchnia wsi obejmowaa 531 ha, w tym 400 ha ziemi ornej. Stay w niej 53 domostwa. Liczya 423 mieszkacw, z ktrych 178 byo katolikami, a 245- ewangelikami (pozostaoci cmentarza ewangelickiego znajduj si do dzisiaj w Somoninie przy ulicy Witosawy).
|
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|