| Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9785] |
Wed, 11 April 2012 08:26  |
digital
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Budujemy dom niedaleko opuszczonego starego cmentarza który w zaskakuj±cy sposób chowa sie miêdzy nowymi zabudowaniamii (domkami jednorodzinnymi) a mimo to znajduje siê przy g³ównej drodze. Od drogi oddziela go stary mur z czerwonej ceg³y z ¿eliwn± bramk± z krzy¿em. Ca³y teren to ok 1000mk, jest poro¶niêty ale wyra¼nie widaæ zachowane pomniki.
Wszystko co uda³o mi siê wyszukaæ w internecie to to, ¿e jest to prawdopodobnie poewangielicki cmentarz:
Dane z roku 1885 mówi±, i¿ powierzchnia wsi obejmowa³a 531 ha, w tym 400 ha ziemi ornej. Sta³y w niej 53 domostwa. Liczy³a 423 mieszkañców, z których 178 by³o katolikami, a 245- ewangelikami (pozosta³o¶ci cmentarza ewangelickiego znajduj± siê do dzisiaj w Somoninie przy ulicy Witos³awy).
Interesuj± mnie jakie¶ dane dotycz±ce tego cmentarza - pod kogo to podlega? nie potrafiê go znale¼æ w spisie cmentarzy mimo, ¿e jest tam cmentarz w Borczu czy innych pobliskich miejscowo¶ciach z podobnego okresu w historii.
Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje na ten temat?
pozdrawiam,
Digital
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9803 jest odpowiedzią na wiadomość #9785] |
Fri, 13 April 2012 11:52   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Witaj,
informacji na temat cmentarza ew. w Somoninie wprawdzie nie posiadam, ale mam propozycje 
Je¶i mieszkasz tak blisko, mo¿e spisa³by¶ dostêpne dane z zachowanych i w miare czytelnych nagrobków i umiesci³ w bazie cmentarzy ?
Instrukcja : http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/frmArt icleID/15/
pozdrawiam
Jolka
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9805 jest odpowiedzią na wiadomość #9804] |
Fri, 13 April 2012 12:03   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wys³a³am inf na priv 
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9806 jest odpowiedzią na wiadomość #9805] |
Fri, 13 April 2012 14:16   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Cmentarz jest w z³ym stanie nie znalaz³em tam nagrobków z czytelnymi napisami, jeszcze 20 lat i oprócz ogrodzenia nie bêdzie po nim innych ¶ladów. Kilka lat temu gmina uporz±dkowa³a teren i naprawi³a ogrodzenie ale jego los jest ju¿ przes±dzony.
Zdzichu
Zdzichu
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #9807 jest odpowiedzią na wiadomość #9806] |
Fri, 13 April 2012 16:12   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Szkoda, a mo¿e wiesz w jakim jest stanie cmentarz ew. w Szymbarku ?
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Somonino/Selmin cmentarz Ewangielicki [wiadomość #13952 jest odpowiedzią na wiadomość #9785] |
Fri, 09 January 2015 10:47   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Odpowiedz w pierwszym po¶cie, od siebie dodam, ¿e to dawne "Punki" w Somoninie
| digital napisa³(a) dnia ¶ro, 11 kwiecieñ 2012 08:26 |
Dane z roku 1885 mówi±, i¿ powierzchnia wsi obejmowa³a 531 ha, w tym 400 ha ziemi ornej. Sta³y w niej 53 domostwa. Liczy³a 423 mieszkañców, z których 178 by³o katolikami, a 245- ewangelikami (pozosta³o¶ci cmentarza ewangelickiego znajduj± siê do dzisiaj w Somoninie przy ulicy Witos³awy).
|
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|