Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Poważne błędy w indeksacji
Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1432] Mon, 08 September 2008 02:28 Przejdź do następnej wiadomości
rwelka jest aktualnie niedostępny  rwelka
Junior Member
Prosz o pilne przekazanie sprawy Panu Wojciechowi Beszczcyskiemu .

Sprawa jest do powana i prosz o pilne wyjanienie do powanej sprawy .

Ot caa ta technika digitalizacji jest wykonywana nieprawidowo .

Sprawa jest do powana i efektem tego jest caa masa pomyek i przeinaczee -ktra niweczy cay wysiek.

Zauwayem i w bazie metryk wszystkich typw pomylono dwa nazwiska :

Welka i Welke

Oba nazwiska to zupenie oddzielne i o zupenie innym pochodzeniu -mimo podobnego brzmienia .

Zasza caa lawina pomyek .

Nazwisko Welke nie ma nic wsplnego z nazwiskiem Welka i nie pochodzi ani ze wsplnego pnia ani od wsplnej nazwy .

Wysza komedia pomyek i wszystkie te nazwiska s zupenie dowolnie powpisywane .

Do tego stopnia i w zalenoci co si wpisze w bazie te same ony maj rnych mw .

Widocznie kto uwaa i to rzne formy jednego nazwiska .

Mamy drzewa genealogiczne swoich rodzin i znamy obie rodziny .

Wszystkie nasze rodziny si znaj i to nie rzadne rne formy a odmienne i odlege od siebie nazwiska

Z powaaniem

Ryszard Welka
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1433 jest odpowiedzią na wiadomość #1432] Mon, 08 September 2008 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostępny  Asska1
Member
Witam,
Przeczytaam t wypowied i przyszo mi do gowy takie pytanie:
"Czy zaoy Pan tak moliwo, e zwyczajnie taki akurat zapis nazwiska: Welka/Welke zamiennie wystpowa w ksigach metrykalnych."
Sama szukajc swoich "nazwisk" napotykaam wielokrotnie rne sposoby zapisu nazwiska, ktre jednak cay czas byo "moim poszukiwanym nazwiskiem". eby byo ciekawiej to obie formy funkcjonuj obecnie i te s odrbnymi pewnie rodzinami (chocia nie mog wykluczy czy tak jest do koca, bo a tak biega w genealogii nie jestem).
Dodatkowo sama indesuj ksigi i zdyam zauway, e wielokrotnie to samo nazwisko zapisywane jest na szereg sposobw, a w dalszym cigu dotyczy to tych samych osb (mona to zauway robic spisy tej samej parafii na przestrzeni dugiego okresu czasu). Zaleao to zapewne od czasu, od ksidza, ktry je zapisywa, od osoby ktra je do zapisu podawaa.
By moe problem, ktry Pan zauway w indeksach jest wanie wynikiem zapisu w ksigach, a nie "dowolnoci" tworzcego indeks. Indeskujcy nie ma raczej interesu w tym by celowo przekrca nazwiska.
To tak moim skromnym zadaniem - osoby indeksujcej. Merytorycznie i pewnie konkretniej rozwiej te wtpliwoci osoby bardziej zaangaowane w tym projekcie.
pozdrawiam Joanna Grochowska
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1434 jest odpowiedzią na wiadomość #1433] Mon, 08 September 2008 13:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Szanowna Pani .
Na naszej klasie.pl mamy stron rodu Welka .
Wszyscy z tej rodziny mamy swoje specyfikacje .
Myl , i Pani troch nas nie docenia .
Mamy drzewa genealogiczne po kilka tysicy ludzi i mamy te metryki .
Gwnie wielkopolskie .
Na stronie programu Posen Pana Bieleckiego nazwiska szczeglnie naszych babek s powykrcana po kilkanacie razy .
Nie ma to nic do rzeczy . To jest normalno .
Nasza prapraprababcia u Pana Bieleckiego to Stajnka , Stanko i Stanka
A ma nazwisko Stako .
I nie urzdnik si pomyli ale le odczytano -aczkolwiek wyranie jest napisane .
Po prostu indeksator nie bdzie si wczytywa a ja osobicie jestem wyposaony w program oparty o AI sieci neuronowe i porwnujemy z innymi zapisami i liternictwem -oczywicie jeeli s kopoty z odczytaniem .

Natomiast w tym przypadku jest zupenie inna sprawa i przyja Pani najprostsze-niestety wadliwe wytumaczenie .

Sytuacja jest inna .

Pomyaka litery e z a w dokumencie nie wchodzi w rachub .

Oczywicie bywao tak i u Pana Bieleckiego , e urzdnik zapisywa fonetycznie -to co usysza .

Ale nikt z rodziny Welka ani z Welke nie pomyli brzmienia swojego nazwiska.

W yciu codziennym tysice razy nasze nazwisko jest przekrcane na Welke .
Ale w ani jednym dokumencie urzdowym metrykalnym .

Mao tego .
Gdyby tak byo to indeksatro odwrotnie pozamieniaby nasze nazwiska z Welka na Welke ( naleciaoci niemieckie) -my to na codzi syszymy .
Ale tutaj nastpia odwrotna sytuacja .

Myl ,i po prostu dowolnie zapisano te nazwiska jak uwaa indeksator .

A to zupenie zmienia nam sens i pochodzenie .

Szanowna Pani

Na stronie Nekli znajdzie Pani tysice kopii metryk z okolic Nekli , Wielenia Wrzeszczyny i tak dalej .

MOja ona jest z domu Benz z oldrw i w tych metrykach znajdzie Pani setki osb z tej rodziny i z podobnych Bens i Bentz .

Ale to s zupenie inne rodziny .

Znajdze te Pani dziesitki metryk rodziny olderskiej Welke i innej Welk.

My to biegle rozrniamy .

Nie bd kontynuowa -bo szkoda czasu Pani .

Sprawa jest rosta

W kadym innym przypadku jak Stanka,Stanko,Stako,Stajnka nie byoby problemu --to proste .

Ale tutaj jedna literka e lub a to zupenie inna sprawa .

A obie rodziny byy prawdopodobnie na tym terenie

Oldrzey Welke pochodzcy z innych stron Europy
I oldzry Welka z innych stron i innych czasw .
I nikt z nikim si nie przemisza .

Mimo tego dzikuj za uwagi .

Ryszard i Bogdan Welka ale take w imieniu innej rodziny Welka z Splna Kraj. Grzegorza Welka

Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1435 jest odpowiedzią na wiadomość #1434] Mon, 08 September 2008 14:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Acha musz jeszcze doda

Rodzina Welke - to gwnie rodzina ewangelikw
Rodzina Welk -podobnie
Rodzina Welka -katolikw

Pozdrowienia
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1436 jest odpowiedzią na wiadomość #1434] Mon, 08 September 2008 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JohannAckermann jest aktualnie niedostępny  JohannAckermann
Junior Member
Witam Forum
Temat mocna.
Ja uwarzac ze Pan sie myli, mogli mylic sie rowniez Osoba robiac index.
Szukajac swoja polskie korzenia zetknalem sie z nazwisko Borzyszkowski.
pisane - Boriskowski, Borziskowski, Borisckowski i wiela inne.
Jedna rodzina moja praprababka i jej siedem rodzenstw, kazdy inna nazwisko.
oraz inne Wandtke
pisane Wantke oraz wiela inne przyklad.
Wszystko zalezec od Probst Polak, Niemiec i inne. Pisal jak slyszec.
ciau
Johann Ackermann
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1437 jest odpowiedzią na wiadomość #1436] Mon, 08 September 2008 15:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Szanowny Panie

Ma Pan zupen racj . Tak to jest . Jak urzdnik sysza tak zapisa .

Co nic nie zmienia w tym , i rodziny Welk , Welka , Welke to zupenie inne i odmienne rodziny .

Bardzo dzkuj jednakowo za wypowied .

Problem jest te w ty , i baza na zapytanie SQL odpowiada dowolnie .

Prosz wpisa jako -Pan mody Welka i prosz wpisa -jako Pan mody --Welke

ukazuj si te same panny mode .

No na co tzreba si zdecydowa . A w taki sposb trudno bdziemy musieli mudnie wszystko zweryfikowa .

Ale odwoania SQL dwuznaczne wprowadzaj w bd .

My wiemy i na terenach Barono , Tczew, Gniew istniay obok siebie te rodziny :Welka i Welke .

No trudno .

Pozdrawiam i ycz powodzenia w genealogii .

Ryszard Welka ( Toru , d)
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1438 jest odpowiedzią na wiadomość #1437] Mon, 08 September 2008 15:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Musz napisa ,i Towarzystwo zareagowao natychmiast i otrzymaem grzeczn odpowied ,z ktr trudno si niezgodzi.

My sami mamy problemy szczeglnie ,i a pisane i e wygldaj czsto podobnie .

Dzikujemy za odpowied i yczymy udanej indeksacji .

jeeli to moliwe monaby zaznaczy marker a(e) aby liczne rodziny Welke mogy sobie zza granicy a czsto z dalekiej obczyzny zaoszczdzi trudw tak samo jak rodziny Welka .

Ale ta odpowied zaatwia spraw .

Musze powiedzie , e maj indeksatorzy ciki orzech do zgryzienia -aczkolwiek my czonkowie rodzin te bdziemy mieli ciko , gdy tych przodkw z linii boczbej mao znamy a szczeglnienazwiska panieskie on .

Ryszard Welka
Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1444 jest odpowiedzią na wiadomość #1432] Thu, 11 September 2008 09:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Szanowny Panie Ryszardzie,
niestety dopiero teraz przegldajc forum zauwayem, e apelowa Pan do mnie w sprawie indeksacji (przypuszczam e do mnie, jako e nazwisko jest przekrcone, co w wietle Pana kategorycznych uwag co do zapisu nazwisk wyglda kuriozalnie). Nikt mnie o tej wiadomoci nie poinformowa, z dyskusji mog wnioskowa, e kto Panu odpowiedzia, ale pozwalam sobie wyrazi moj opini o sprawie, jako e moje nazwisko zostao przez Pana wymienione w niezbyt korzystnym ( w kadym razie tak to odczuem) kontekcie.
1) Indeksowaem tylko parafi w Starogardzie Gdaskim, gdzie nazwisko Welke-Welka chyba nie wystpuje. Wobec tego przypuszczam, e zwraca sie Pan do mnie jako autora artykuu o Indeksacji.
2) Indeksacja z samego zaoenia ma stanowi pomoc w poszukiwaniach genealogicznych, a nie je zastpowa. Gdyby tak byo, to mona byo by zbudowa drzewo genealogiczne automatycznie, wykorzystujc zgromadzone w Internecie informacje.
3) Indeksacja, tak jak kade tego typu dziaanie, jest u nas swoistym kompromisem pomidzy wydajnoci i dokadnoci. Dlatego te nie stosujemy weryfikacji czynionych przez poszczeglnych czonkw zapisw, bo i tak oczekuje do zindeksowania o wiele wicej sfotografowanych ksig, ni wynosz "moce przerobowe" naszego Towarzystwa.
4) Z tego te powodu kady, kto kiedykolwiek prowadzi poszukiwania genealogiczne zdaje sobie ( w kadym razie powinien) spraw co do charakteru i iloci bdw, popenianych zarwno przez duchownych (jeli chodzi o ksigi kocielne) jak i osoby indeksujce - tak przy odczytywaniu wpisw jaki i ich wprowadzaniu do bazy danych.
5) Radz zapozna si z opublikowanymi na naszej stronie artykuami Adama Kamiskiego "Zasady wyszukiwania nazwisk ..."
http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/24/
oraz Michaa Wysockiego "Wywody o nazwiskach"
http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/88/
- by moe to pomoe Panu zorientowa si w problemie tosamoci nazwisk, ktry istnieje tak dugo jak genealogia i nie powinien stanowi podstawy do artykuowania tak kategorycznych wnioskw, jak to Pan uczyni w swej pierwszej wiadomoci.
Z powaaniem
Wojciech Beszczyski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński

[Uaktualnione dnia: Thu, 11 September 2008 10:03]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poważne błędy w indeksacji [wiadomość #1446 jest odpowiedzią na wiadomość #1432] Thu, 11 September 2008 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Panie Beszczyki

No to zaszo wicej nieporozumie .
Zanim napisaem notatk na Forum wysaem do administracji strony pismo z adnotacj do Pan rk .

Po dniu dostaem bardzo mi odpowied i mnie zadowalajc z adnotacj i ta Pani jest wadna odpowiedzie na to pismo.

Natychmiast zamieciem sprawozdanie z tego faktu na Forum

patrz wyej .

Zrozumiaem odpowied .Uwaaem i w przesanym wyjanieniu jest duo racji i jak Pan widzi napisaem to na Forum .

Rozumiaem i odpowied jest napisana w Pana imieniu .

Nie bardzo wiem tedy o co chodzi?

Wszystko zostao wyjanione w przesanym z ptg do mnie pimie.

Mimo wszystko dzikuj za wytumaczenie i przepraszam za przekrcenie nazwiska ( zwyka palcwka na klawiaturze )

Pozdrawiam
Poprzedni wątek: Sztum - metryki z lat 1924-1938
Następny wątek: Listy pasażerów- emigrantów z Prus.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 17:09:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund