Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » BÄ™dominek - cmentarz
Będominek - cmentarz [wiadomość #6784] Tue, 22 March 2011 17:49 Przejdź do następnej wiadomości
bolek jest aktualnie niedostÄ™pny  bolek
Member
w uzupe³nieniu informacji o cmentarzu w Bedominku:

Obiekt na planie kwadratu, pozbawiony bramy, ogrodzenie z kamieni polnych. Obiekt dobrze widoczny, przy drodze, krzewy ca³kowicie usuniête. Widoczne pojedyñcze groby. Pozosta³y jedynie dwa po³amane ¿eliwne krzy¿e.

Pochowani:
Arthur Bochert 02.12.1880 11.04.1899

Christian Engler 06.11.1806 28.09.1879
Caroline Engler geb. Pleger 24.11.1820 23.03.1871index.php?t=getfile&id=825&private=0
  • Załącznik: DSC03729.JPG
    (Rozmiar: 98.20KB, Pobrano 365 razy)

[Uaktualnione dnia: Sat, 23 July 2011 11:41] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Będominek.. [wiadomość #6890 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] Wed, 30 March 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Bolek lolek

sfotografuj wszystkie groby
rowniez te N.N. napewno bedziemy Tobie wdzieczni za roznego tego typu daty i fotki. Znajda napewno miejsce w naszym zbioze
tym bardziej te jakie mogo w przyszlosci byc jeszcze bardziej zniszczone lub skradzione Twisted Evil

Trzymaj tak

Marcin Jasinski

[Uaktualnione dnia: Wed, 30 March 2011 17:23]

Odp: Będominek.. [wiadomość #6895 jest odpowiedzią na wiadomość #6890] Wed, 30 March 2011 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Milksurfer napisa³(a) dnia ¶ro, 30 marzec 2011 05:23

Bolek lolek

sfotografuj wszystkie groby
rowniez te N.N. napewno bedziemy Tobie wdzieczni za roznego tego typu daty i fotki. Znajda napewno miejsce w naszym zbioze
tym bardziej te jakie mogo w przyszlosci byc jeszcze bardziej zniszczone lub skradzione Twisted Evil

Trzymaj tak

Marcin Jasinski

Marcinie, gdyby to dotyczy³o kradzie¿y, dewastacji czy zaniedbania...np starego auta, domu itp to mo¿e ten u¶miechniêty diabe³ek w wiadomo¶ci nawet by mnie roz¶mieszy³. Niestety sprawa dotyczy pamiêci przodków i szacunku do niej. Marcinie...to co siê dzieje z tymi miejscami (czyli naszymi bli¿szymi lub dalszymi przodkami) to dramat. Starych cmentarzy nikt nie traktuje choæby jako zabytku. My poszukiwacze mo¿emy wiêc zrobiæ to co tak ma³o kosztuje a moze znaczyæ dla kogo¶ wiele - dokumentowaæ równie¿ fotograficznie i umieszczac w sieci internetowej.

Zabrzmia³o patosem ale tak sta³o siê z miejscami moich przodków. Zosta³y zapomnianie i zniknê³y. A minê³o zaledwie 100 lat.

Mo¿e wiêc chocia¿ plik zdjêciowy ocaleje d³u¿ej.

[Uaktualnione dnia: Wed, 30 March 2011 22:01]

Odp: Będominek.. [wiadomość #6896 jest odpowiedzią na wiadomość #6895] Wed, 30 March 2011 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
widze ze nie czytales wszystkich moich wpisow
juz dawno o tym pisalem
podejscie spoleczenstwa polskiego do tego typu patologji jest dwu stronna z jednej strony mowimy ze to takie straszne i smutne a z drugej nic nie robimy aby sie cos zmienilo
otpowiedzi sa tylko takie "a co ja moge sam zrobic ?" albo "pieniadze i moj czas przeznaczyc powinnismy na cos innego w koncu tyle biedakow chodzi po ulicy "

Tak ze usmieszek dja belski jest tu wskazany

bo nikt tak naprawde nic nie robi aby sie ta patologia zmienila
Bo takie stalowe krzyze i inne przedmioty laduja u handlarzy zlomu a ja jeszcze nigdy nie slyszalem zeby handlarz zlomu zostal za to ukarany ze czyms takim handluje.

poizatym wyroki w tych sprawach wygladaja tak ze jest to mala szkodliwosc dla spoleczenstwa i nawet te osoby ktore to zrobily nie sa karane

trzeba sie nad moralnoscia i sytuacji w Kraju zastanowic bo jezeli juz sedzia w taki sposob misli "taki biedny mlody gupi"
i wydaje taki werdykty.
to na czym sie to skaczy
tak ze analizujac to Stwierdzam a jestem Katolikem
ze jest to djabelskie zachowanie Rzadu i spoleczenstwa
zabierajace nam nasza regjonalna i narodowa tozsamosc na pomorzu bo co jest dowodem pochodzenia moich przodkow na pomorzu i mojej tozsamosci
Wlasnie te miejsca

tak ze tylko ten sie smieje WIEC FOTOGRAFUJMY te miejsca zanim je wybija
Twisted Evil

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Odp: Będominek.. [wiadomość #6897 jest odpowiedzią na wiadomość #6896] Wed, 30 March 2011 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Proponowalem juz nie raz o spisanie takich miejsc wedlug lokalizacji i przyszlosciowe wykonanie spisow do bazy
tym bardziej ze jest to juz w jakiejs mieze mozliwe

Wykonywanie fotek i spisow zbieranie materjalow o tych miejscach
jak i nawiazywanie na forach z prozba o pomoc w tym naszym projekcie jest pierwszym krokiem do ich mozliwego zachowania
bo spoleczenstwo trzeba ideom zainteresowac aby cos sie zmienilo

tylko nazekanie nic nie da nam zadnego efektu

opisz wiecej o tym miejscu wskaz dokumety w pobliskim urzedzie
moze istnieja ksiegi cmetarne itd.
wykonaj drzewko tych rodow do dziszejszych osob i im to wysli na E-Mail
to by sie szybciej cos zmienilo tak ja to widze Very Happy Shocked

Marcin
Odp: Będominek.. [wiadomość #6917 jest odpowiedzią na wiadomość #6897] Fri, 01 April 2011 14:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Proponujê nie wywa¿aæ otwartych drzwi. Wszystkie cmentarze ewangelickie gminy Ko¶cierzyna (w tym Bêdominek) zosta³y dok³adnie sfotografowane i opisane przez pana Tomasza Hinca. Owocem jego pracy jest publikacja wydana przez Urz±d Gminy Ko¶cierzyna "Zapomniane cmentarze ewangelickie na terenie gminy Ko¶cierzyna". W bazie cmentarzy na stronie PTG znajduje siê ju¿ cmentarz w Bêdominku. Cmentarz jest (jak wszystkie ewangelickie w gminie Ko¶cierzyna) po sprz±taniu i uporz±dkowaniu - gmina uzyska³a na ten cel ¶rodki zewnêtrzne.
Mamy zgodê pana Tomasza Hinca na udostêpnienie fragmentów jego publikacji na stronie PTG, jestem w trakcie za³atwiania tak¿e formalnej zgody Urzêdu Gminy Ko¶cierzyna jako wydawcy. Po dope³nieniu formalno¶ci my¶lê, ¿e ju¿ nied³ugo bêdzie mo¿na zaprezentowaæ efekty pracy pana Hinca, które mnie zadziwi³y.

pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Będominek.. [wiadomość #6932 jest odpowiedzią na wiadomość #6917] Sat, 02 April 2011 22:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Izo ,
gdyby by³o tak s³onecznie to nie robi³bym wpisu. Je¶li nazwiska tych czterech nieszczê¶ników którzy pozostali na bêdomiñskim cmentarzu nie s± dostêpne w "goglu" to znaczy ¿e nie istniej± na 90%.

mówi±c powa¿nie ... szuka³em osób o tych nazwiskach by przekazaæ i informacjê o zaniebanych grobach. Je¶li nawet wyszukiwarka google nie da³a jasnych wuników to znaczy ¿e Pani robota jeszcze nie istnieje. Jeszcze nie ma nigdzie sladu o tych jedynych do identyfikacji!

Izo, nie przypinaj sobie medali je¶li za chwilê te po³amane krzy¿e znikn± i nikt z przodków tych nieszczêsników nawet o tym sie nie dowie.
Odp: Będominek.. [wiadomość #6933 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] Sat, 02 April 2011 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostÄ™pny  Asska1
Member
Panie Bolku!
Pani Izie nale¿y siê kilka "medali", za to co ju¿ umie¶ci³a w wirtualnym ¶wiecie Very Happy. Wystarczy trochê lepiej przeszukaæ ten równoleg³y byt by znale¼æ chocia¿by to:

Cmentarz Kwatera Nr grobu Nazwisko Imiê Nazwisko panieñskie Data ur. Data zg. Uwagi
Bêdominek - ewangelicki 1 Engler Caroline Pleger 24.11.1820 23.03.1871
Bêdominek - ewangelicki 1 Engler Christian 06.11.1806 28.09.1879
Bêdominek - ewangelicki 2 Lehrke Wilhelm

to tylko ze strony PTG - nawet google nie trzeba. Polecam poruszaæ siê tak jak wspomnia³a Iza przez otwarte drzwi - zdecydowanie ³atwiej.
Zatem jak kto¶ bêdzie szuka³ jak to uj±³e¶ tych "nieszczê¶ników" to na nich trafi w³a¶nie w otwartej dla wszystkich bazie PTG Smile
Pozdrawiam
Asia Grochowska
ps. ode mnie Izka ma du¿y medal Very Happy
Odp: Będominek.. [wiadomość #6939 jest odpowiedzią na wiadomość #6933] Sun, 03 April 2011 18:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Askoo,
jak widaæ pani Iza nie spisa³a wszystkiego co ja napisa³em. nie róbmy zatem z siebie mistrzów ale dzia³ajmy wspólnie. tylko wtedy mamy szanse co¶ ocaliæ.

napisa³em te¿ ¿e szuka³em danych o tamtych osobach w bazie PTG i nie znalaz³em. dlatego zamie¶ci³em wpis.

dodam te¿ ¿e informacje o cmentarzach zamieszczone obecnie w PTG s± delikatnie mówi±c ¿enuj±ce. bardzo proszê o profesjonalne podej¶cie. je¶li nie to nasze informacje (pasjonatów genealogii) pozostan± tylko notk± .

dla pani Izy dedykujê pro¶bê o bardziej dok³adne zbieranie informacji i ich publikowanie.

jednocze¶nie wyra¿am szacunek dla pracy pani Izy.

pozdrawiam,
bolo

Odp: Będominek.. [wiadomość #6940 jest odpowiedzią na wiadomość #6939] Sun, 03 April 2011 21:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam,
je¿eli praca wspólna polega na wytykaniu niedoskona³o¶ci i wiecznych poradach jak powinno byæ a nie jest (dotyczy to teraz bazy cmentarzy, a wcze¶niej podobne porady objê³y indeksy ksi±g metrykalnych) to ruszajmy do dzie³a. My¶lê, ¿e na ten apel zg³osi siê tu spora grupa ochotników Smile.
Iza napisa³a tylko, ¿e jest przygotowana publikacja na temat tych cmentarzy i warto siê z ni± najpierw zapoznaæ, a potem oceniaæ i sugerowaæ lepszy sposób opracowania. Mo¿na te¿ zrobiæ to po swojemu i oczywi¶cie lepiej.
A co do dok³adno¶ci indeksu z tego cmentarza w bazie PTG - to jak± Pan daje gwarancjê, ¿e nikt ju¿ wiêcej na terenie cmentarza w Bêdominku nie znajdzie i nie dopisze kolejnych dwóch nazwisk? Ja takiej pewno¶ci nie mam - pod gêstwin± krzaków, ziemi i trawy mo¿e kryæ siê jeszcze jaki¶ krzy¿ z inskrypcj±. Czy zbada³ Pan ten cmentarz tak dok³adnie, by nikt potem nie musia³ zalecaæ daleko id±cej solidno¶ci.
Pozdrawia przekonana o swojej niedoskona³o¶ci Asia Grochowska

Odp: Będominek.. [wiadomość #6943 jest odpowiedzią na wiadomość #6940] Sun, 03 April 2011 21:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Asiu,
uff.. mo¿e zbyt niejasno pisa³em ale mo¿e powtórzê.
wielu z bywalców PTG cos robi, co¶ dodaje i o to w³asnie chodzi.
nie wiem czy zg³osi sie rzesza ochotników czy nie. nie wiem te¿ kiedy bêdzie publikacja Izy i co w niej bedzie. chcia³em podzieliæ sie informacja z innymi. zostawiæ jakoi¶ slad dla byæ mo¿e potomków owych nieszczêsników o których wszyscy zappomnieli.

co do cmetarza w Bêdominku to chyba nie czyta Paniu uwa¿nie i pewnie nie spojrza³a Pani na zdjecie. Tam nie ma ¿adnych krzaków i wszystko jest doskonale widoczne. nie zosta³o ju¿ nic do odczytania poza tym co poda³em.

marzê by baza cmentarzy by³a jednak solidniejsza . nie wystarczy punkcik na mapie. powinien byæ opis, cos dok³adniejszego zw³aszcza co do tablic i napisów. mo¿e historia.

pozdrawiam serdecznie,
b.

Asska1 napisa³(a) dnia nie, 03 kwiecieñ 2011 09:23

Witam,
je¿eli praca wspólna polega na wytykaniu niedoskona³o¶ci i wiecznych poradach jak powinno byæ a nie jest (dotyczy to teraz bazy cmentarzy, a wcze¶niej podobne porady objê³y indeksy ksi±g metrykalnych) to ruszajmy do dzie³a. My¶lê, ¿e na ten apel zg³osi siê tu spora grupa ochotników Smile.
Iza napisa³a tylko, ¿e jest przygotowana publikacja na temat tych cmentarzy i warto siê z ni± najpierw zapoznaæ, a potem oceniaæ i sugerowaæ lepszy sposób opracowania. Mo¿na te¿ zrobiæ to po swojemu i oczywi¶cie lepiej.
A co do dok³adno¶ci indeksu z tego cmentarza w bazie PTG - to jak± Pan daje gwarancjê, ¿e nikt ju¿ wiêcej na terenie cmentarza w Bêdominku nie znajdzie i nie dopisze kolejnych dwóch nazwisk? Ja takiej pewno¶ci nie mam - pod gêstwin± krzaków, ziemi i trawy mo¿e kryæ siê jeszcze jaki¶ krzy¿ z inskrypcj±. Czy zbada³ Pan ten cmentarz tak dok³adnie, by nikt potem nie musia³ zalecaæ daleko id±cej solidno¶ci.
Pozdrawia przekonana o swojej niedoskona³o¶ci Asia Grochowska

Odp: Będominek.. [wiadomość #6944 jest odpowiedzią na wiadomość #6943] Sun, 03 April 2011 22:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Sluchajcie

Rzesza ochotnikow jest to jest juz fakt

donzenie do perfekcji jest czyms dobrym i poprawki i bledy powinny byc jak najbardziej wskazane.

tylko tych miejsc jest wiecej na pomorzu i to powinismy kazdy zrobic w swoim regionie

Marcin
Odp: Będominek.. [wiadomość #6948 jest odpowiedzią na wiadomość #6943] Mon, 04 April 2011 07:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
A wiêc Bolku bierz siê do dzie³a.
- Zrób solidniejsz± Bazê Cmentarzy (bez punkcika na mapie)
- Zindeksuj 1.5 miliona nazwisk z Pomorza be¿ ¿adnego b³êdu i to tak by nazwiska jak najbardziej w³a¶nie Tobie pasowa³y
- Naucz wszystkich pomorskich genealogów jak co maj± robiæ by¶ Ty móg³, siedz±c wygodnie w domu na d...., zrobiæ genealogiê ca³ej swojej rodziny
Takiego cz³owieka nam potrzeba!!

Wreszcie siê znalaz³.
Wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie Ty nim jeste¶. Reszta to karze³ki.
Staszek

Staszek
Odp: Będominek.. [wiadomość #6949 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] Mon, 04 April 2011 08:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Smile Bolku. Ja to zdjêcie dobrze obejrza³am i nigdy nie powiem, ¿e czego¶ siê jeszcze nie znajdzie. Z zawodu jestem archeologiem i choæby z tej racji wiem, ¿e ziemia kryje czêsto wiele wiêcej ni¿ jest na powierzchni. Ale skoro jeste¶ przekonany, ¿e ju¿ naprawdê nic tam nie ma, to informacja dla potencjalnych potomków jest wyra¼na. Nie maj± na co wiêcej liczyæ.

A co do kwestii informacji w bazie PTG. Do tej pory takie indeksy i punkciki na mapie mia³y ukierunkowaæ poszukuj±cego i wskazaæ mu potencjalny kierunek dalszych poszukiwañ. Przynajmniej ja tak to odbiera³am na pocz±tku mojej drogi genealogicznej i to siê sprawdza³o. Nigdy nie oczekiwa³am gotowca i opracowañ historycznych, topograficznych itp. to nale¿y zrobiæ sobie samemu - odszukaæ informacje, poczytaæ ksi±¿ki, ba nawet te z bibliotek, nie tylko z internetu:D i opracowaæ sobie potrzebny zakres informacji. Nastêpnie ten materia³ mo¿na spokojenie udostêpnic szerszej publiczno¶ci np. w formie artyku³u, ksi±¿ki, blogu i czy notki na stronie PTG.

Druga sprawa - nie wiem czemu uparcie trzymasz siê informacji, ¿e Iza co¶ opracowa³a. Przecie¿ wyra¼nie napisa³a, ¿e zrobi³ to Tomasz Hinc w swojej publikacji na temat cmentarzy ewangelickich. Iza nam to udostêpni w internecie za jego zgod±.
Bolku, wiêcej dok³adno¶ci ¿yczê i pozdrawiam.
Asia Grochowska
Odp: Będominek.. [wiadomość #6962 jest odpowiedzią na wiadomość #6948] Mon, 04 April 2011 18:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Narzekasz Stasiu,
nie znoszisz konstruktywnej krytyki.

Pozdrawiam,
bolo
Odp: Będominek.. [wiadomość #6964 jest odpowiedzią na wiadomość #6949] Mon, 04 April 2011 18:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Asska1 napisa³(a) dnia pon, 04 kwiecieñ 2011 08:03

Smile Bolku. Ja to zdjêcie dobrze obejrza³am i nigdy nie powiem, ¿e czego¶ siê jeszcze nie znajdzie. Z zawodu jestem archeologiem i choæby z tej racji wiem, ¿e ziemia kryje czêsto wiele wiêcej ni¿ jest na powierzchni. Ale skoro jeste¶ przekonany, ¿e ju¿ naprawdê nic tam nie ma, to informacja dla potencjalnych potomków jest wyra¼na. Nie maj± na co wiêcej liczyæ.

Laughing Laughing Przepraszam poprawiê sie, nastêpnym razem zabiorê szpadel i przekopiê ca³o¶æ na g³eboko¶æ sztychu.

Laughing

A co do kwestii informacji w bazie PTG. Do tej pory takie indeksy i punkciki na mapie mia³y ukierunkowaæ poszukuj±cego i wskazaæ mu potencjalny kierunek dalszych poszukiwañ. Przynajmniej ja tak to odbiera³am na pocz±tku mojej drogi genealogicznej i to siê sprawdza³o. Nigdy nie oczekiwa³am gotowca i opracowañ historycznych, topograficznych itp. to nale¿y zrobiæ sobie samemu - odszukaæ informacje, poczytaæ ksi±¿ki, ba nawet te z bibliotek, nie tylko z internetu:D i opracowaæ sobie potrzebny zakres informacji. Nastêpnie ten materia³ mo¿na spokojenie udostêpnic szerszej publiczno¶ci np. w formie artyku³u, ksi±¿ki, blogu i czy notki na stronie PTG.

Druga sprawa - nie wiem czemu uparcie trzymasz siê informacji, ¿e Iza co¶ opracowa³a.

..przepraszam pomy³ka...

Przecie¿ wyra¼nie napisa³a, ¿e zrobi³ to Tomasz Hinc w swojej publikacji na temat cmentarzy ewangelickich. Iza nam to udostêpni w internecie za jego zgod±.
Bolku, wiêcej dok³adno¶ci ¿yczê i pozdrawiam.
Asia Grochowska

Laughing Laughing

czyli rozumiê PTG skupi sie do przedruków.

Ogromn pro¶ba do admina forum o zakoñczenie dyskusji w w±tku bo nie wnosi on niczego. chcia³em podac tylko info o cmentarzu bo go nie by³o na forum.
porządkowanie i sprzątanie ? [wiadomość #6965 jest odpowiedzią na wiadomość #6917] Mon, 04 April 2011 18:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
odno¶nie informacji o tzw porz±dkowaniu i sprz±taniu cmentarzy w naszym rejonie. je¶li ta akcja jest zakoñczona to mówienie o "sprz±tniêciu i uporz±dkowaniu" jest k³amstwem.

w niedzielê ogl±da³em cmentarz w Kaliskach k. Ko¶cierzyny. Tak jak w Bêdominku ograniczono siê do niedba³ego wyciecia zaro¶li. To co pozosta³o w Kaliskach to tragedia. Radzê sprawdziæ.

Ciekawe ile kosztowa³a owa akcja porz±dkowania cmentarzy.

Pozdrawiam,
bolo

poni¿ej próbka.index.php?t=getfile&id=847&private=0
  • Załącznik: kaliska2.JPG
    (Rozmiar: 96.47KB, Pobrano 173 razy)

[Uaktualnione dnia: Mon, 04 April 2011 19:08]

Odp: Będominek.. [wiadomość #6966 jest odpowiedzią na wiadomość #6964] Mon, 04 April 2011 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A co jest z³ego w wykorzystaniu za zgod± (to nie przedruk) autora materia³u gotowego. Po co robiæ drugi? Mo¿e lepiej skupiæ siê na innych zagadnieniach, których jeszcze nikt tak szeroko nie opracowa³.
A ju¿ napewno nie podda³ konstruktywnej krytyce.

I w³a¶nie choæby z tego powodu w±tku nie nale¿y zamykaæ. Jest to ciekawe pole do dyskusji i wyra¿ania swoich opinii na temat sposobu oceny materia³ów zawartych na stronie PTG. Poza tym w±tek niesie ciekawe wiadomo¶ci:
1. Informacja o cmentarzu w Bêdominku sta³a siê pe³niejsza.
Wiemy ju¿ jak wygl±da, znamy jego szczegó³owy opis - to dziêki Tobie.
2. Dziêki Izie - dowiedzieli¶my siê, ¿e niebawem bêdzie dostêpne w internecie szersze opracowanie nie tylko tego cmentarza, ale innych autorstwa Tomasza Hinca.
3. No i oczywi¶cie, ¿e wszystko inne jest do poprawy.

A co do szpadla:

Nikt Ci kopaæ tam nie nakazuje, a wrêcz zabrania siê takich samodzielnych akcji poszukiwawczych (to nielegalne Very Happy) Chodzi tu tylko sformu³owanie, które wyrazi³e¶ wcze¶niej -tu cytujê z Twojej wypowiedzi: "...wszystko jest doskonale widoczne. nie zosta³o ju¿ nic do odczytania poza tym co poda³em. "
Nie ma jak wiara we w³asn± nieomylno¶æ i za³o¿enie, ¿e wszystko co mo¿na zosta³o na ten temat powiedziane i odnalezione. Ja tam wierzê w postêp i technikê, która daje nowe mo¿liwo¶ci. Domy¶lam siê jednak, ¿e Ty przyjmujesz konstruktywn± krytykê, je¶li kto¶ kiedy¶ powie, ¿e Twój opis te¿ jest zbyt ubogi. ( wg mnie przyda³yby siê jeszcze wymiary grobów, wymiary pozosta³o¶ci po krzy¿ach, stan skorodowania okre¶lony w procentach i wreszcie usytuowanie nagrobków wzglêdem stron ¶wiata - my¶lê, ¿e osoby zainteresowane mog³yby chcieæ jeszcze innych danych).

I na tym te¿ zakoñczê moj± obecno¶æ w tym w±tku, który tak ochoczo pragniesz zamkn±æ, bo chyba nie doczeka³e¶ siê aplauzu dla swojej przenikliwo¶ci.
pozdrawiam Asia

Odp: porządkowanie i sprzątanie ? [wiadomość #6968 jest odpowiedzią na wiadomość #6965] Mon, 04 April 2011 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kosztowala jak widzisz polowke i fante
na to wyglada
Odp: Będominek.. [wiadomość #6971 jest odpowiedzią na wiadomość #6966] Mon, 04 April 2011 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Asiu, mysla³em o dok³adniejszym opisie tego co znajduje ale có¿..powód jest prozaiczny. Brak czasu.

Mam nadzieje ¿e potraktujesz to jak zaczyn dla dlaszych prac dla innych Smile

Odp: Będominek.. [wiadomość #6973 jest odpowiedzią na wiadomość #6971] Mon, 04 April 2011 19:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Oczywi¶cie Smile Trzymam kciuki za tych,którzy siê tego podejm±.
Czekam sobie te¿ cierpliwie na to co ju¿ jest czyli pracê Tomasza Hinca.
Pozdrawiam Asia
Odp: Będominek.. [wiadomość #6982 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] Tue, 05 April 2011 08:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Od pi±tku nie mia³am dostêpu do internetu, a tu taka dyskusja...
Zacznê wiêc od pocz±tku.
Drogi Bolku, nie wiem, gdzie wyczyta³e¶ w moim po¶cie, ¿e przypisujê sobie jakie¶ wyimaginowane zas³ugi, ¿e o medalach za nie nie wspomnê. Napisa³am wyra¼nie, ¿e cmentarze ewangelickie gminy Ko¶cierzyna zosta³y opracowane w publikacji przez Tomasza Hinca. Ja mogê jedynie dodaæ, ¿e jestem autork± indeksów wielu cmentarzy w bazie PTG, w tym kilku ewangelickich. We wrze¶niu wraz z Ani± i Asi± postanowi³y¶my zabraæ siê za opisy cmentarzy ewangelickich, na których nie ma ju¿ wcale lub w szcz±tkowej liczbie zachowa³y siê inskrypcje. ¦wiadomie czeka³am na ukazanie siê opracowania Tomasza Hinca, gdy¿ nie chcia³am powielaæ jego pracy. Poza tym mam te¿ zgodê mojego szefa z Muzeum Ziemi Ko¶cierskiej - Krzysztofa Ja¿d¿ewskiego - na przedruk jego artyku³u o ko¶cierskim cmentarzu ewangelickim, który nie istnieje nawet w formie szcz±tkowej (dzi¶ jest tu park). Czy to naprawdê tak ¼le, ¿e chce siê korzystaæ z pracy historyków, którzy na dodatek wyra¿aj± na to zgodê i ciesz± siê z faktu, ¿e ich praca dotrze do wiêkszej liczby czytelników?
Co do akcji porz±dkowania cmentarzy, to uwa¿am pytanie, ile to kosztowa³o za niestosowne. Czy widzia³e¶, jak te cmentarze wygl±da³y przedtem? Czy przedziera³e¶ siê przez krzaki, ¿eby dotrzeæ do krzy¿y? Bo ja tak, cmentarz w Nowej Kiszewie kosztowa³ mnie wiele zadrapañ na twarzy. Oczywi¶cie o te zapomniane nekropolie trzeba dbaæ nie tylko wtedy, kiedy s± pieni±dze z UE. Nie zamierzam krytykowaæ dzia³añ urzêdników, cieszê siê z tego, ¿e w koñcu co¶ zrobiono. Co do zarzutów o nieporz±dek na cmentarzu w Kaliskach, to wybacz, ale to ¶mieszne. Cmentarze by³y porz±dkowane w zesz³ym roku, wiêc zdjêcie pustej butelki z marca 2011r. nie bardzo jest dla mnie dowodem, ¿e porz±dki ¼le przeprowadzono. Zarzucanie mi k³amstwa w sprawie porz±dków uwa¿am za g³êboko krzywdz±ce.
Zarzucasz mi niedba³o¶æ w zbieraniu danych z cmentarza. Kiedy ja robi³am indeks widoczny na cmentarzu w Bêdominku by³ tylko krzy¿ Englerów i kawa³ek tablicy Wilhelma Lehrke ( o którym Ty - tak dok³adny - w ogóle nie wspomnia³e¶). Nazwisko Bochert jest dla mnie nowo¶ci±. To znaczy, ¿e akcja porz±dkowania cmentarza jednak co¶ da³a - tego nazwiska nie ma te¿ w opracowaniu Tomasza Hinca (on robi³ szkice cmentarzy przed wyciêciem krzaków).

Na koniec cieszê siê bardzo, ¿e pragniesz do³±czyæ do nas, grona indeksuj±cych cmentarze pomorskie. Bo przecie¿ nie o krytykê tylko, ale i wspó³pracê chodzi, prawda?

Iza Wysiecka
Poprzedni wÄ…tek: Likwidacja cmentarzy.
Następny wątek: Mapy cmentarza
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 01:20:38 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund