| Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11132] |
Fri, 01 February 2013 19:18  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wikliski_Leszek napisa:
bormarek napisa:
Witam
Kto wie dlaczego AP_Gdansk znikn ze strony metryk genbazy??
Pozdrawiam
Marek
Decyzja zarzdu Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
http://ptg.gda.pl/
pozdrowienia
Leszek
Witam!
Prosz o wskazanie, gdzie mona przeczyta informacj o tej decyzji. Czy wiadomo, gdzie bd opublikowane zdjcia wykonane w Archiwum Pastwowym w Gdasku, a zamieszczone dotychczas w GenBazie? Wiele osb do tej pory z nich korzystao, szkoda, e nie ma do nich obecnie dostpu.
Pozdrawiam.
Elbieta
orgina na : http://genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto pic&p=160936#160936
Mona prosi o wynienia zarzd PomTG ???
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Fri, 01 February 2013 19:19] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11139 jest odpowiedzią na wiadomość #11138] |
Sat, 02 February 2013 12:07   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
No wanie wersja robocza z takim zaznaczeniem, podmieniana sukcesywnie na pliki opracowane przez AP i PTG ?
To bya wspaniaa sprawa - dostp do akt dla tych co nie mog dojecha do AP lub nie za bardzo maj na to czas (praca).
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11142 jest odpowiedzią na wiadomość #11141] |
Sat, 02 February 2013 21:22   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Nie rbcie tragedii. Nikt na stae nie zarzdzi wycofania publikacji zdj. Archiwum po prostu uzgodnio centralnie format i numeracj dygitalizowanych zdj w publikacjach (dotychczas publikowano metryki na ywio) i teraz naley dokona przerbek oznaczenia setek tysicy zdj. jeli kto potrafi wykona t prac w cigu kilku dni to jestem przekonany , e niedugo znowu metryki bd online. Wyjani to Prezes PTG Janusz i dyskusja i tragiczne przewidywania s nie na miejscu.
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11269 jest odpowiedzią na wiadomość #11132] |
Thu, 21 February 2013 20:20   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam,
Kadej osobie ktra wspiera projekt PTG-APG, nale si podzikowania, chyba, co do tego nie ma adnych wtpliwoci.
Przez cay okres pracy przy projekcie spotkaem takie osoby i jeszcze spotkam, im te podzikuje za wsparcie.
Jak kto chce pomc, to wie jak to uczyni.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
[Uaktualnione dnia: Fri, 22 February 2013 19:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11884 jest odpowiedzią na wiadomość #11883] |
Sun, 21 July 2013 13:21   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Tadeuszu, metryki pono s ale widoczne wycznie dla czonkw PomTG i dla tych, ktrzy je indeksuj
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11888 jest odpowiedzią na wiadomość #11887] |
Mon, 22 July 2013 11:05   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Panie Tadeuszu. Dotychczas poszczeglne AP nie stawiay dokadnych wymogw w jakim formacie zapisywa fotki ksig, jak je tytuowa itp. Std Towarzystwa regionalne, fotografujce archiwa umieszczay w genetece fotki w takim stanie jak same ustaliy. Aktualnie od jakiego czasu Naczelna Dyrekcja AP opracowaa jeden format tak zapisu jak i tytuowania poszczeglnych fotek ksig metrykalnych publikowanych w internecie. By przerobi SETKI TYSICY zdj, ktre sfotografowalimy w AP Gdask potrzeba wiele czasu spoecznej pracy . Jak zwykle brak chtnych do pracy powoduje przeduzanie si okresu udostpnienia metryk szerszemu ogowi. I eto wsio co w tym temacie mona powiedzie.
Zapraszam na konsultacje do Czarnej Wody gdzie moe i pomog w metrykach.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12121 jest odpowiedzią na wiadomość #12120] |
Thu, 12 September 2013 09:13   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wic nie pozostaje nic innego jak uzbroi si jednak w cierpliwo
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12122 jest odpowiedzią na wiadomość #12118] |
Thu, 12 September 2013 09:57   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Janusz napisa(a) dnia ro, 11 wrzesie 2013 10:49 | Obecnie tworzymy dokument Trjstronnego Porozumienia pomidzy Archiwum Pastwowym w Gdasku, Pomorskim Towarzystwem Genealogicznym i GenPolem, ktry pozwoli na sukcesywne umieszczanie w GenBazie na nowo opracowanych kopii cyfrowych aktw metrykalnych...
|
"Obecnie" tzn. od kiedy trwa ten proces i kiedy si zakoczy?
Pytam nie przez wyzoliwianie si, ale z konkretnego powodu. Sporo miesicy temu zauwayem bowiem, e w bazie GenPolu znajduj si indeksy ksig metrykalnych pomorskich parafii; ksig, ktre zostay sfotografowane rwnie przez kolegw z PomTG (nie wiem kto fotografowa pierwszy, ale jakie to ma znaczenie?), ale czekaj wci na indeksowanie.
O ile podwjne fotografowanie ksig jest ciko, bo ciko, ale zrozumiae, o tyle ponowne indeksowanie materiaw, ktre zostay ju w przeszoci zindeksowane jest najdelikatniej ujmujc, marnotrwstwem czyjego czasu!
Miesice temu zgaszaem ten problem tak Kasi Nalazek jak i Mariuszowi Momontowi, ale bez widocznego efektu
Jeli za wola ley po stronie GenPol'u, to nie widz adnego powodu, aby dzieli si z nim nasz prac. Jaka jest jednak prawda tego nie wiem i mam nadziej, e dowiem si od najwyszych wadz, czyli chociaby od Ciebie.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12647 jest odpowiedzią na wiadomość #12645] |
Sun, 12 January 2014 20:56   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Do czonkw Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego zostaa wysana Ankieta w sprawie zasad umieszczania skanw Aktw metrykalnych z Zasobw Archiwum Pastwowego w Gdasku.W Ankiecie tej czonkowie PTG wyrazili zgod na udostpnianie aktw metrykalnych w Genbazie z zasobw AP Gdask dla wszystkich uytkownikw portali GenPolu z zastrzeeniem "po ich zindeksowaniu"
W zwizku z podjt decyzj, skany aktw metrykalnych z zasobw AP Gdask bd udostpniane w GenBazie , dla wszystkich uytkownikw portali GenPol-u sukcesywnie, po ich zindeksowaniu.
Janusz Pawelczyk
prezes Zarzdu
Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
[Uaktualnione dnia: Sun, 12 January 2014 21:14] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12669 jest odpowiedzią na wiadomość #11132] |
Wed, 15 January 2014 21:04   |
neuteich
|
Member |
|
|
... dobre, dobre... wichrzyciel..., ano tak sobie myl, e cae to skanowanie aktw, to byo biciem piany ... Archiwum Pastwowe w Szczecie na swojej stronie, prezentuje skany aktw ze swych zasobw, bez potrzeby "pomocy"... wszystko jest dostpne, a Archiwum w Gdasku z pomoc PTG ... i nic nie jest dostpne...
brawo... a tak w ogle, jak czego nie ma, to po co tym si chwali ?
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12670 jest odpowiedzią na wiadomość #12669] |
Wed, 15 January 2014 21:58   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| neuteich napisa(a) dnia ro, 15 stycze 2014 09:04 | ... dobre, dobre... wichrzyciel...,
|
Dla egopola wszyscy s wichrzycielami i przewiduj, e niedugo z rozpdu samego siebie tak nazwie; myl, e powiniene to puci mimo uszu.
| neuteich napisa(a) dnia ro, 15 stycze 2014 09:04 |
ano tak sobie myl, e cae to skanowanie aktw, to byo biciem piany ... Archiwum Pastwowe w Szczecie na swojej stronie, prezentuje skany aktw ze swych zasobw, bez potrzeby "pomocy"... wszystko jest dostpne, a Archiwum w Gdasku z pomoc PTG ... i nic nie jest dostpne...
|
Nigdy nie jest tak, e wszdzie jest tak samo.
Za to my mamy 100% dostp do aktw metrykalnych w pelpliskim AD, podczas, gdy gdzie indziej w PL mog sobie tylko o czym takim pomarzy!
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12673 jest odpowiedzią na wiadomość #12672] |
Wed, 15 January 2014 22:53   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa(a) dnia ro, 15 stycze 2014 10:41 | Widzisz Januszku Ty si tumaczysz, zupenie niepotrzebnie tak Plieth, znowu bez podpisu...
|
@egopol; trzeba wyjtkowo zej woli, albo wyjtkowego lamerstwa, eby nie zorientowa si jak si nazywam i jak mam na imi. W Twoim przypadku podejrzewam niestety jedno i drugie.
@Janusz; jaki zwizek z tematem postu ma ilo indeksw kolegi, ktremu odpowiedziae?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|