Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann)
| Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10428] |
Thu, 30 August 2012 14:00  |
Wilczan
|
Junior Member |
|
|
Od duszego czasu borykam si z problemem odnalezienia przodkw "po mieczu". Jaki czas temu w bazie PTG odnalazem lub udzco przypominajcy ten, ktrego szukam - imiona pastwa modych, nazwisko pani, przypuszczalne miejsce zamieszkania i szacowana data zgadzay si, niemniej jednak nazwisko pana modego byo w nim zapisane inaczej ("Borgmann" zamiast "Borchmann" i nie ma co do tego wtpliwoci). Pomylaem: "zbieg okolicznoci lub bd popeniony przez ksidza, nie sposb jednoznacznie stwierdzi".
Mam tu na myli lub Jana Borgmann i Elbiety Dorsch z Oksywia (1874):

Poniewa dysponowaem jedynie wykonanym 20 lat temu odpisem aktu urodzenia potencjalnego syna wspomnianego wyej maestwa (rwnie Jana), postanowiem sign po orygina w poszukiwaniu czego, co rozwieje moje wtpliwoci. Natrafiem na adnotacj, ktrej fragment przedstawiam poniej:

Z powyszego wynika, e powinien istnie inny akt maestwa rodzicw mojego przodka i wspomniany na wstpie to jedynie zbieg okolicznoci (chyba, e sd popeni bd i mylnie sprostowa akt urodzenia albo po urodzeniu modszego Jana zmieniono nazwisko - czy jest to moliwe?).
Niestety na postanowieniu nie widniej numery ani lokalizacje aktw, na ktrych podstawie dokonano sprostowania. Nie wiem te czy przywoywany tam akt lubu Jana Borchmann dotyczy jego czy jego ojca Jana).
Co o tym Pastwo mylicie? Jak dalej prowadzi poszukiwania i co z tym fantem zrobi? Z gry dzikuj za pomoc.
(—) Łukasz Borchmann
Szukam: Czapp, Dorsch, Gehrmann, Gisella, Jähn, Kretschmer, Kuchta, Labudda, Langa, Mroske, Pranga, Schmidtke, Schwichtenberg, Witstock/Witschtok.
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 August 2012 14:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10429 jest odpowiedzią na wiadomość #10428] |
Thu, 30 August 2012 14:13   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Alt lubu, ktry zamiecie jest prawdopodobnie z parafii (koci pw Sw Mikolaja w Chylonii - panna moda z Cisowy nie Oksywia ) a sprostowanie ponizej dotyczy aktu USC.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 August 2012 14:17] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10430 jest odpowiedzią na wiadomość #10429] |
Thu, 30 August 2012 14:21   |
Wilczan
|
Junior Member |
|
|
Wiem, e sprostowanie nie dotyczy tego aktu lubu - by moe nie wyraziem si jasno. Szukam rodzicw Jana Borchmann, ktrego (rzekomy?) akt urodzenia z 1880 sprostowano (zmieniajc "Borgmann" na "Borchmann"). Wedug tego aktu jego rodzicami miaa by Elbieta Dorsch i Jan Borchmann (rwnie sprostowane z "Borgmann").
Tymczasem znalazem akt lubu z 1874, dotyczcy Jana Borgmann i Elbiety Dorsch (ktrzy mogliby by rodzicami wspomnianego w pierwszym akapicie gdyby nie sprostowanie w jego akcie urodzenia) a nie mog znale aktu lubu Jana Borchmann z Elbiet Dorsch.
lub Jana Borgmann i Elbiety Dorsch mia miejsce 1874 w Chyloni. Tymczasem Jan Borchmann (sprostowany z "Borgmann"), syn Jana i Elbiety Dorsch mia si urodzi w Cisowej. Ta zbieno dat, nazwisk i lokalizacji (Chylonia graniczy(a) przecie z Cisow), zmusia mnie do refleksji czy midzy tymi ludmi istnieje zwizek oraz czy susznie sprostowano ten akt? Czy nazwisko zostao zmienione albo czy funkcjonoway jego dwie rne pisownie.
(—) Łukasz Borchmann
Szukam: Czapp, Dorsch, Gehrmann, Gisella, Jähn, Kretschmer, Kuchta, Labudda, Langa, Mroske, Pranga, Schmidtke, Schwichtenberg, Witstock/Witschtok.
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 August 2012 14:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10431 jest odpowiedzią na wiadomość #10430] |
Thu, 30 August 2012 14:29   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Sdze, e jest to ta sama para Borchmann/Borgmann - podobnie jak u mnie Pachur jest tozsame z Pakur.
Koscio w Chylonii by kosciolem parafialnym i dla Cisowej az do 1935r.:
Dekretem z dnia 21.12.1933 r. powstaa Kuracja Gdynia Cisowa wyczona z parafii w. Mikoaja w Gdyni Chylonii. Od 15.10.1935 r. samodzielna parafia.
05.03 1972 r. - odczono cz parafii do nowej - Matki Boskiej Racowej.
15.03.1986 r. - odczono nastpn cz do parafii w. Jana Chrzciciela.
03.12.1989 r. - odczono kolejn cz do parafii Dobrego Pasterza.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 August 2012 15:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10434 jest odpowiedzią na wiadomość #10431] |
Thu, 30 August 2012 16:10   |
Wilczan
|
Junior Member |
|
|
Dzikuj za pomoc.
Zastanawiam si czy da si jako jednoznacznie potwierdzi, e Borgmann = Borchmann i czy nazwiska te bd stale wystpowa na przemian.
Przykadowo, 24 lata przed lubem odnotowano chrzest Jana Borchmann w Pucku (elistrzewie) - czy teoretycznie moliwe, e to czowiek, ktrego na lubie zapisano Borgmann?
Przy okazji moe kto pomoe odczyta dane z pierwszego z zaczonych przeze mnie zdj (czci ktr zastpiem znakami zapytania):

| Cytuj: | ????
Johann Borgmann
Arbeiter
????????
24 lata ????
Elisabeth Dorsch
????????
21 lat ????
Kielau
27 September
1874
|
(—) Łukasz Borchmann
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10436 jest odpowiedzią na wiadomość #10434] |
Thu, 30 August 2012 16:41   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
???? Cissau (Cisowa)
Johann Borgmann
Arbeiter
???????? (Kawaler (? tego nie jestem pewna na 100 %)
24 lata ???? (katolik)
Elisabeth Dorsch
???????? (Panna )
21 lat ???? (katoliczka)
Kielau (Chylonia)
27 September
1874
"24 lata przed lubem odnotowano chrzest Jana Borchmann w Pucku (elistrzewie) - czy teoretycznie moliwe, e to czowiek, ktrego na lubie zapisano Borgmann?" - daabym 98% e to ta sama osoba
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann) [wiadomość #10441 jest odpowiedzią na wiadomość #10428] |
Thu, 30 August 2012 22:01  |
Wilczan
|
Junior Member |
|
|
Dzikuje wszystkim za pomoc! Na familysearch.org odnalazem informacje o innych dzieciach z tego maestwa a w Genbazie zdjcia ich aktw urodzenia z USC Oksywie, gdzie w 3 na 4 przypadki napisano "Borgmann". Tymczasem na podpisie pod aktami zawsze znalaza si forma "Borchmann". Nie ma wic ju wtpliwoci, e to te same osoby.
W innym dziale zamieciem prob o tumaczenie kontrowersyjnego, omawianego tutaj aktu urodzenia. Jeli kto ma ochot i jest w stanie odczyta oraz przetumaczy m.in. czym zajmowa si Jan to zapraszam: http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=10439& amp; amp; amp;S=1862ea808ec4179ccc8fb2222ff3e123#msg_10439
(—) Łukasz Borchmann
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 August 2012 22:03] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Mon Aug 10 17:48:59 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|