Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Łącki a Łęski - parafia Zblewo
Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9231] Sun, 01 January 2012 16:46 Przejdź do następnej wiadomości
Milara jest aktualnie niedostępny  Milara
Junior Member
Witam,
wertowaam baz danych PTG w poszukiwaniu przodkw i natknam si na cztery rne pisownie interesujcego mnie nazwiska.
Rodzina ckich, ktrych poszukuj, zamieszkiwaa Zblewo. W tej samej miejscowoci zarejestrowani s rwnie Loscy i scy. Bior pod uwag fakt, e przez zabory pisownia typowo polskiego nazwiska "cki" zamienia si na "Lonski". Ale ski zdaje si by zupenie innym nazwiskiem. Jednak w bazie znalazam mojego przodka (potwierdzone z innymi danymi) pod nazwiskiem ski.
Czy to moliwe, by scy i ccy zamieszkiwali Zblewo w tym samym czasie i nie byli ze sob spokrewnieni?
Jeli macie Pastwo jakie dowiadczenie w etymologii nazwisk byabym wdziczna za jakkolwiek podpowied, bo nie wiem czy mam koncentrowa si rwnie na tej gazi.

Pozdrawiam,
Milena Murawska

[Uaktualnione dnia: Sun, 01 January 2012 17:21] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9232 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] Sun, 01 January 2012 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Milenko
Ksia czsto byli niemieckojzyczni to raz.
Ksidz zapisywa nazwisko fonetycznie, czyli tak jak usysza to dwa
Ze wzgldu na powszechny analfabetyzm zainteresowany nie potrafi zweryfikowa nazwiska to trzy.
Osoby indeksujce czasem popeniay bd odczytujc ledwo widoczne pismo z czsto zniszczonych ksig metrykalnych to cztery.

Dopiero badanie kilku pokole pozwala na upewnienie si , e niezalenie od wersji zapisanego nazwiska jest to ta sama rodzina.

Staszek
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9233 jest odpowiedzią na wiadomość #9232] Sun, 01 January 2012 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam Panie Stanisawie,
dzikuj bardzo za odpowied. Upewni mnie Pan w moich obawach. Wyglda na to, e bd musiaa przeanalizowa wszystkie moliwe rda. Bo, niestety, mimo Paskiej pomocy, ktrej udzieli mi pan w niedalekiej przeszoci, znw utknam. Zanotowaam wszystkie moliwe odmiany nazwiska ckich, na podstawie bazy PTG rozrysowaam sporo drzew, ale nic z tego...

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Milena Murawska
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9243 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] Mon, 02 January 2012 20:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rwelka jest aktualnie niedostępny  rwelka
Junior Member
Pani Mileno
Akurat tak si skada ,i moimi przodkami jest take rodzina ckich .

Ale w moim przypadku nazwisko zachowao si od pokole i nie mam przypadku aby co w tej dziedzinie pomylono albo zmieniono .

Wic mniemam ,e nazwisko cki i cki to zupenie inne nazwiska .

To wcale nie jest tak ,i to niechlujstwo skryby albo inne obiektywne przyczyny .

Na 50.000 dusz w drzewie nie mam ani jednego przypadku takiego zjawiska .

Nie przecz bywaj takie przypadki ale dotyczce litery H gdy w Polsce czy to jest H czy CH wymowa jest identyczna .
I tak mog byc dwie wersje pisane Chaliski i Haliski .

Bo to wynika z waciwoci jzyka .

Ale cki a cki a Lacki to zupenie inne nazwiska .

A propo .Moja rodzina ckich pochodzi z Kujaw .
Ale mam metryki ckich z okolic Torunia .

Jezeli Pani przodkowie maj nazwisko cki to prosz o kontakt .

S to metryki z 1736-1780 r.

Pozdrawiam

ps

To bardzo popularne nazwisko w rnych czciach pnocnej Polski a i rodkowej .

Istnieje kilkadziesiat drzew ckich .
Ale akurat Pani ccy maj drzewo

Uzupeniam jeszcze jedn informacj odnonie nazwiska Lacki .

Ot cz rodzin ckich ,ktra wyjechaa do Stanw zmienia w typowy amerykaski sposb zapis na Lacki .

No bo aden amerykanin nie uywaby nazwiska cki w USA .
Potomkowie tych ludzi szukajc korzeni dopasowali to nazwisko a chodzi o wielk i star rodzin ckich z miejscowoci Borzyszkowy do nazwiska Lacki .
Mao tego zapisali tak wszystkich swoich przodkw .
Jak by mao tego byo to kilkoro amerykanw robic indeksacj pozapisywao to nazwisko Lacki w indeksacjach ---no bo jak mia wyprowadzi palcwk cki i tak pozostao .
Ja miaem to szczcie ,e aden amerykanin nie robi indeksacji mojej gazi ckich i nie musze sie z tym boryka z ta spraw .

W Polsce utaro si takie przekonanie o rnych obiektywnych przeksztaceniach nazwisk .
Nie bardzo to jest zrozumiae .

Dam przykad .
Moje nazwisko jest Welka
ale bya jeszcze rodzina Welk i Welke

Ba mao tego te rodziny w wielu miastach Polski mieszkay razem a w dwch jak Czarnkw i Wielki Lubie nawet przy jednej ulicy .

Ale nawet si nie znay i nic nie mogo si pomyli.

Od dwch tysicy lat nazwiska zachoway si w niezmienionej wersji .

[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 20:23]

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9244 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] Mon, 02 January 2012 21:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Niestety, nie mog si zgodzi z Twoj wersj, e nazwiska zawsze byy zapisywane poprawnie. Gdyby trzyma si Twojego rozumowania to mj dziadek i pradziadek miaby mniej rodzestwa, poniewa nazwisko byo zapisywane zdecydowanie odmiennie.
I zgadzam si w caej rozcigoci ze Staszkiem.

Pozdrawiam
Heniek

[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 21:21]

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9245 jest odpowiedzią na wiadomość #9244] Mon, 02 January 2012 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nie zrozumiae mojej wypowiedzi .

Ja nie przecz ,e nazwiska si zmieniay i nawet mam w swoim drzewie setki takich przypadkw .

Ale s to przypadki celowe albo wynikajce z obiektywnych sytuacji .

Ale na 50.000 dusz nie mam adnego przypadku przypadkowej zmiany .

Ba mao tego . Absolutnie sie zgadzamn ,e takie przypadki mog by .

To ,e ja ich nie mam nic nie wiadczy .

Ale akurat ckich ju przeszedem .
I jest tak jak pisz .
ja mam znacznie trudniejsze nazwisko ,gdy podobnych bylo mase ju nie mwic o znanej szlacheckiej polskiej rodzinie Woelke .

A mimo tego tak jednak napisaem te dwa tysice lat si niezmiennie zachowao.

Pozdrawiam

ps .

Post jest o ckich i dlatego odpisaem

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9246 jest odpowiedzią na wiadomość #9243] Mon, 02 January 2012 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
rwelka napisa(a) dnia pon, 02 stycze 2012 08:03

Ale cki a cki a Lacki to zupenie inne nazwiska .
.

A jak mam rozumie ten fragment?
Czy nazwiska si zmieniay, czy zmienia, a waciwie znieksztaca je - jak piszesz - skryba?
Tak jak Staszek napisa, zaleao to od dwch osb: zapisujcego i zgaszajcego. Zapisujcy zapisywa jak usysza, czyli niejednokrotnie fonetycznie a zgaszajcy tego nie poprawia i tak oto powstaway rne pisownie tego samego nazwiska.
Myl, e moge wprowadzi w bd Milen swoim stwierdzeniem cytowanym wyej.

Pozdrawiam
Heniek

[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 23:38]

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9247 jest odpowiedzią na wiadomość #9246] Mon, 02 January 2012 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Przeczytaj uwanie .

Ja wanie zaprzeczam zmianom suchowym skrybw .
Oczywicie s w polskim jzyku ewenementy jak Chojnacki i Hojancki
Grski i Gurski .
To nie tylko skryba ale aden czowiek nie odrni .

I oczywicie nie zaprzeczam ,e i skryba mg usysze i zapisa metryk ze suchu .
To si mogo zdarzy.

Ale znam metryki ckich z wielu stron Polski .
I znam przyczyny zapisu Lacki.
Mam tutaj przed sob metryk ckich z Papowa Biskupiego z 1738 roku .
Ale bardzo wyranie jest cki .
Podobnie w dziesitkach metryk z Kujaw i koniskiego tam wszdzie s cki .

Linia Boszyszkowy i pewnie ta Mlewska moe mie takie naleciaoci .

No ycz zaoycielce postu " aby nie miaa " .

Chwali Pana
Ja na szczcie nie miaem z ckimi takich kopotw .
Tak samo zreszt jak z Pienikami.

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9248 jest odpowiedzią na wiadomość #9243] Mon, 02 January 2012 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
No bo aden amerykanin nie uywaby nazwiska cki w USA .

Amerykanin nie ale Polak w Ameryce, ktry dba o swoje korzenie a takich jest wikszo to na pewno.
Np. Nazwisko Przypyszny, ktre w stanach wystpuje do dnia dzisiejszego to tak jak by z filmu: Brzszczykiewicz
Krzysiek
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9249 jest odpowiedzią na wiadomość #9244] Mon, 02 January 2012 23:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam Pastwa,
obawiam si, e akurat nazwisko "cki" mogo ulec wielu zmianom, tak jak pisa Pan Stanisaw. W kocu niemiecki ksidz spisujcy metryki nie mia obowizku zna polskich diakrytykw. Inna sprawa, e rodzina ckich, ktrych poszukuj, miaa szlacheckie korzenie, wic podejrzewam, e umieli zarwno czyta jak i pisa. (Chyba, e przedrostek "von" czy "de" wcale nie zobowizywa do tego typu wiedzy, a ja jedynie si w tym naiwnie utwierdzam).
Zadaam taki problem na forum, gdy przeszukaam zdalnie ca baz PTG i nie mog wyrwa si z miejsca w ktrym utknam. Poszukuj Jzefa de ckiego, ktry oeni si z Brygid zd. Krause. O niej wiem tyle, e urodzia si w 1797 roku, a zmara 30 X 1877 roku w Zblewie. W bazie znalazam jedynie jej akt zgonu, oraz to, e z Jzefem miaa syna Wincentego (1828-1887). Zapewne dzieci byo duo wicej, ale wicej ckich nie mog si doszuka. S natomias onscy i escy. Poniewa w dokumentach, ktre s ju przeze mnie potwierdzone, istnieje odmiana onski, to rwnie dobrze moe by i eski. Niestety nie dzie dzisiejszy nie jestem w stanie niczego potwierdzi, bo w adnym przypadku te dane si nie pokrywaj i nie cz. Zbudowaam osobne drzewo onskich z 4 pokoleniami, ale nic si nie wyjanio.
Pozostaje mi jedynie wybra si do Pelplina i poszuka dokumentu zalubin Jzefa z Brygid. Dziki temu poznam jego dat urodzenia i dalej, teoretycznie, powinno "pj z grki".
Najtrudniejszy, si okazuje, jest wyjazd do archiwum...

Jeli zetknlicie si Panowie z t czci ckich, byabym wdziczna za wszelk pomoc. Dzikuj, rwnie, bardzo za wszelkie podpowiedzi w kwestii nazwiska.

Pozdrawiam
Milena Murawska
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9250 jest odpowiedzią na wiadomość #9245] Mon, 02 January 2012 23:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W Polsce utaro si takie przekonanie o rnych obiektywnych przeksztaceniach nazwisk .

Na podstawie tej wypowiedzi uwaam, e naley sobie odpuci dalsz dyskusj, gdy Welka znowu wprowadzi mtlik w gowach.
Mileno!
Kieruj si wypowiedzi Staszka, ktra jest popierana przez wikszo a przede wszystkim tych, ktrzy juz te przeksztacenia nazwisk przerabiali. wic we pod uwag w swoich poszukiwaniach wszystkie opcje danego nazwiska.
Pozdrawiam Krzysiek

ps

moderator znowu si spni
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9251 jest odpowiedzią na wiadomość #9248] Mon, 02 January 2012 23:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No to znaczy ,e niewielu.
Bo takich jest mao .
Mylenie kategori,e wikszo zajmuje si pochodzeniem przodkw jest wymysem .

Genealogi zajmuje si promil jak nie uamek promila zarwno w Polsce jak i przede wszystkim w USA.

Na synnym filmie Creator jest scena o tym ,e jak sie mysli ,e jest si jedynym Bogiem to ma si problemy z osobowosci .

Genealogi zajmuj si nieliczni i jest to promil .

A z przyczyn pragmatycznych kady Nowak w USA zapisuje si Novak .

Bo inaczej inni znieksztaciliby nazwisko na Noak.
I o to chodzi a nie o genealogi .
Trzeba zna realia

Takich rzeczy dawno nie czytaem .

cki nie da si pisa w USA bo nie ma takich liter .
A przynajmniej w adnym urzdzie .
To kto " nierozsdny " z emigrantw -bo o takich piszemy zachowa by nazwisko cki .
A ju nie mwic potomkowie czwartego pokolenia z wielkiej emigracji .

Do czego te rozwaania maj suy .

B mao tego czwarte pokolenie i nastepne bdzie pisao Marianna Lacki bo przecitnemu amerykaninowi w gowie by sie nie pomiecia inna odmiana nazwiska .
I to nie ma nic wsplnego z szacunkiem .

W Internecie jest drzewo 11 pokole rodziny Kuku gdzie amerykanin w metryce znalaz lub panny Kukucianki .
I wywid std cae drzewo przodkw po matce Kukucianka .
I pradziadkowie s Kukucianka i prababcie i wszystkie ich dzieci .

Co ma do tego genealogia ?
Polska jzyk-pikna jzyk .
To jest sedno.!

[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 23:49]

Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9252 jest odpowiedzią na wiadomość #9249] Mon, 02 January 2012 23:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Pani Mileno

jak w przyszoci bdzie Pani maia ochot powanie prozmawia o ckich -to wystarczy wpisa w Internecie nazwisko .

Pozdrawiam i wyczam si .
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9253 jest odpowiedzią na wiadomość #9251] Tue, 03 January 2012 00:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Moderatorze !!!
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9254 jest odpowiedzią na wiadomość #9252] Tue, 03 January 2012 09:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
...Pozdrawiam i wyczam si ...

Jeli na zawsze to bardzo si cieszymy.

Staszek
Odp: Łącki a Łęski - parafia Zblewo [wiadomość #9256 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] Tue, 03 January 2012 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witajcie!
Moe nie na temat ckich ale na temat nazwisk szczeglnie na Kaszubach.
Niestety to, e jesli ktry z ksiy pisa w XIX wieku lub na pocztku XX wieku pisa w ksigach parafialnych cki lub cki ma u mnie duy plus, bowiem wymagao to szczeglnej odwagi i potwierdza tylko to e ten ksidz by Polakiem .Ksidz pochodzenia niemieckiego napisaby:
1.Loncki
2.Lncki
3.Lancki
4. Moe i Lencki

A na Kaszubach byo jeszcze ciekawiej jeli chodzi o nazwiska. Mam w swoim drzewie przodka o nazwisku Hirsz.
Okazuje si e na przesztrzeni dziejw rni ksia to nazwisko zapisywali:
Na poczartku w XVIII wieku Ersz potem Hersz( ksia czsto pomijali pierwsz liter w pisowni( czsto przy literze H i W)
dalej byo ju niemieckie Hirsch, a potem spolszczone Hirsz.
Po kaszubsku Hirsz wymawia si prawie jak Hersz ( to znaczy jele)
No i przykad z Parafii Oksywie i Sierakowice, ktre indeksowaem: Woniak,Wozniak,Ozniak to ta sama grupa nazwisk osb ze sob spokrewnionych
Dla Oksywia:
Pranczke, Pranszke, Pranscke,Pranczk,Pranschk,Prenschk,Prenczk to te ta sama rodzina a take Wolszon, Wolschon i Olschon to te ta sama rodzina
pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Tue, 03 January 2012 18:27]

Poprzedni wątek: Poszukiwanie swoich korzeni z Ełku - nazwisko KOMPERT
Następny wątek: Nekrolog
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 01:02:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund