| Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13471] |
Thu, 31 July 2014 10:29  |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Witam serdecznie.
Mam pytanie o mojego prapradziadka Jana Moczyñskiego (arbaiter z Czerwiñska) ur. 1862 (brak daty dziennej i miejsca - Czerwiñsk) zmar³ego w 1908 r. (brak daty dziennej) w Pieni±¿kowie? Czy ma mo¿e kto¶ jakiwe bardziej szczegó³owe dane co do tej osoby (daty szczegó³owe i miejsce urodzenia, rodzice?) Dane na temat ma³¿onki J.M., data i miejsce ¶lubu s± mi znane
Pozdrawiam.
Sylwester Moczyñski
[Uaktualnione dnia: Thu, 31 July 2014 10:37] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13477 jest odpowiedzią na wiadomość #13476] |
Sat, 02 August 2014 15:40   |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Na pocz±tku dziêkujê za dzienn± datê zgonu J.M. Posiadam informacje, ¿e w 1884 r. Jan Moczyñski lat 22 (arbeiter) z Czerwiñska o¿eni³ siê z Bert± Dembek z Ostrowitego. Znalaz³em w Piasecznie Jana Moczyñskiego urodzonego w 1862 roku (syna Rozalii i Józefa). W 1863 r. urodzi³ sie te¿ Jan M. w Starogardzie Gd. Ciekawe czy w USC w Nowym znajdowa³yby siê bardziej szczegó³owe dane na temat rodziców Jana? A mo¿e tu chodzi o Czerwiñsk nad Wis³±?
[Uaktualnione dnia: Sat, 02 August 2014 16:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13482 jest odpowiedzią na wiadomość #13481] |
Tue, 05 August 2014 08:28   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa³(a) dnia pon, 04 sierpieñ 2014 11:52 | Pozostaje mi chyba wycieczka do USC w Nowym (woj. kuj.-pom.) lub do Bydgoszczy.
|
Moim zdaniem mo¿esz siê rozczarowaæ. Nie wydaje mi siê to mo¿liwe, aby w USC pozwolono Ci na przegl±danie ksi±g, lub aby wyznaczono urzêdnika, który bêdzie to robi³ pod Twoim przewodnictwem.
Z za³o¿enia USC umo¿liwia wy³±cznie sporz±dzenie kopii aktu metrykalnego dotycz±cego analizowanej przez genealoga osoby, a nie umo¿liwia przeprowadzenie kwerendy!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13484 jest odpowiedzią na wiadomość #13483] |
Tue, 05 August 2014 08:39   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa³(a) dnia wto, 05 sierpieñ 2014 08:35 | Inaczej sobie nie wyobra¿am dodarcia do tych danych, jak z³o¿enie wniosku. Mo¿na to zrobiæ przez internet.
|
Wniosek mo¿esz zrobiæ przez internet, ale niektóre USC wymagaj± wniosku na pi¶mie. To jedno. A drugie, ¿e wniosek musi dotyczyæ konkretnej osoby i konkretnej sprawy, a nie np. "proszê o kopie aktów chrztu wszystkich osób o nazwisku Moczyñski z przedzia³u lat 1920 - 1950".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13492 jest odpowiedzią na wiadomość #13487] |
Wed, 06 August 2014 11:23   |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Wêsz±c ironiê zaczynam podejrzewaæ, ze wszelkie dane poni¿ej 1914 r. mog± znajdowaæ siê w AP w Bydgoszczy. Stawia³em na USC w Nowym. Gromadzenie pañstwowej ewidencji urodzeñ, zgonów itp w terenie zaboru pruskiego to ponoæ lata 70 XIX wieku st±d moja nadzieja na odnalezienie informacji w USC w Nowym. Nie znam procedur przekazywania dokumentacji do Archiwów, zreszt± Pieni±¿kowo to ju¿ woj. pomorskie, wiêc dane mog³y trafiæ do AP Gdañsk.
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 August 2014 11:24] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13493 jest odpowiedzią na wiadomość #13492] |
Wed, 06 August 2014 11:33   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa³(a) dnia ¶ro, 06 sierpieñ 2014 11:23 | Wêsz±c ironiê zaczynam podejrzewaæ, ze wszelkie dane poni¿ej 1914 r. mog± znajdowaæ siê w AP w Bydgoszczy.
...Nie znam procedur przekazywania dokumentacji do Archiwów, zreszt± Pieni±¿kowo to ju¿ woj. pomorskie, wiêc dane mog³y trafiæ do AP Gdañsk.
|
Bez ¿adnej ironii.
USC przechowuj± akta metrykalne nie starsze ni¿ 100 letnie. Nastêpnie, z automatu, akta te przekazywane s± do archiwum pañstwowego. Z automatu jednocze¶nie akta te trac± wówczas swoj± poufno¶æ i mog± byæ udostêpnione ka¿dej osobie, a nie tylko osobie spokrewnionej, co ma miejsce w przypadku USC. Niektóre USC ¿±daj± wrêcz potwierdzenia, ¿e jest to pokrewieñstwo pierwszego stopnia - ojciec, matka, rodzeñstwo.
Co wiêcej, AP zajmuj± siê kwerend±, a USC nie!
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 August 2014 11:34] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|