Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję informacji/rady
Poszukuję informacji/rady [wiadomość #17084] Sun, 31 March 2019 22:32 Przejdź do następnej wiadomości
elewina jest aktualnie niedostępny  elewina
Junior Member
Dobry wieczr, nie jestem pewna czy aby w dobrym wtku zamieciam swoje pytanie, za co z gry przepraszam. Od duszego czasu poszukuj informacji o losach mojego pradziadka kaszuba, ktry zosta w czasie II W przymusowo wcielony do armii niemieckiej. Niestety nie powrci. Moja babcia opowiadaa, e w latach 90 przyszli do niej ludzie, ktrzy wiedzieli co si z pradziadkiem stao i mieli zdjcie jego grobu. Babcia dowiedziaa si te, e niby zgin za dezercj. Podobno naleao si jej odszkodaowanie, ktrego nawet nie dostaa. Nikt nie zainteresowa si tym tematem szerzej, dopiero teraz ja, a babcia niestety ju nie yje. Prosz mi powiedzie czy kto z Pastawa spotka si z czym takim? Nie mam potwierdzenia czy opowie tych ludzi bya prawdziwa. Pisaam do ronych instytucji, nawet do Niemiec i wszdzi odpisano mi, e nic nie maj. Czekam jeszcze na wiadomo od Czerwonego Krzya. W IPN znalazam akta w sprawie za uznanie pradziadka za zmarego, take czekam a mi je udostpni. Pisaam do ITS, DD-wast, IPN, volksbund. Bardzo prosz o porad.

Ewelina
Odp: Poszukuję informacji/rady [wiadomość #17093 jest odpowiedzią na wiadomość #17084] Fri, 05 April 2019 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomości
DampcKasia jest aktualnie niedostępny  DampcKasia
Member
Dobry wieczr,

Proponuj napisa na forach genealogicznych (takich jak nasze) to, co si wie o pradziadku (data i miejsce urodzenia, dane rodzicw itp.) - moe znajdzie si kto, kto te szuka/szuka tej osoby i moe bdzie mia wicej informacji na jego temat Smile
pozdrawiam,
Kasia

Pozdrawiam
Kasia
Poprzedni wątek: Litzke
Następny wątek: Pieper i Fopke
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 20:22:43 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund