Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Kużycki, Rietz - Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka
Kużycki, Rietz - Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4736] Wed, 22 September 2010 15:08 Przejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostępny  Miramar23
Member
Witam!

Podobno mj dziadek mia nielubnego syna zanim oeni si moj babci. Obecnie nie mam moliwoci pojecha do Archiwum Diecezjalnego wic licz bardzo na Wasz pomoc. Chciaabym si dowiedzie czego o nim (jak mial na imi, kiedy si urodzi). Mj dziadek nazywa si Edward Kruycki (ur. 14.X.1906 w Czarnolesie)i z moj babci Zofi Rietz (ur. 13.I.1914) mia 4 dzieci: Cecyli (ur 1954), Huberta, Zygmunta i Bogdana.

Bd wdziczma za wszelkie info.

Pozdrawiam

Monika Armatowska

[Uaktualnione dnia: Sun, 19 June 2011 00:27] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4737 jest odpowiedzią na wiadomość #4736] Wed, 22 September 2010 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Czy uwaasz, e w ksigach metrykalnych bdzie informacja o ojcu dziecka nielubnego? Prawdopodobnie bdzie informacja, e dziecko nielubne, a w USC nie bdzie adnej informacji o ojcu. No w zasadzie mona wynotowa wszystkie dzieci panieskie z tej parafii, tylko co dalej? Pomyl, a jeli to dziecko nie urodzio si w parafii Twojego dziadka?
Ale oczywicie powodzenia Smile

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4740 jest odpowiedzią na wiadomość #4737] Wed, 22 September 2010 21:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Masz racj tak jest dzisiaj i byo pod koniec XIX i w XX wieku, ale np. na poczatku XIX wieku byo inaczej.W przypadku dzieci z "prawego oa" nie zapisywano zazwyczaj w ksiegach parafialnych nazwisk matek tylko ich imiona. Jednak w Parafii Sierakowice w przypadku dzieci nielublnych zapisywano na pocztku imi i nazwisko matki a w drugiej kolejnoci imi i nazwisko domniemanego ojca!

Jedyna moliwo znalezienia nielublnego syna dziadka bdzie wtedy kiedy w syn bdzie nosi nazwisko dziadka, ale jak wiemy nielublne dzieci nosiy zazwyczaj nazwisko matek

pzdr.Janusz Pawelczyk
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4766 jest odpowiedzią na wiadomość #4740] Mon, 27 September 2010 10:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomeczek jest aktualnie niedostępny  tomeczek
Junior Member
Moesz te szuka w aktach sdowych z tamtego okresu.Jeli twj dziadek mia nielubne dziecko to prawdopodobnie musia oy na jego utrzymanie i to mogo by nakazane wyrokiem sdu. Naleaoby sprawdzi cz w archiwach sdu wskazanego dla jego miejsca zamieszkania z tamtego okresu figuruje dziadka imi i nazwisko.Jeli chodzi o nazwisko to niekoniecznie musi mie nazwisko ojca w takim przypadku mg pozosta przy nazwisku matki tak byo w przypadku mego brata i innych ktre znam.Powodzenia Tomasz
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4767 jest odpowiedzią na wiadomość #4766] Mon, 27 September 2010 10:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
tomeczek napisa(a) dnia pon, 27 wrzesie 2010 10:33

Moesz te szuka w aktach sdowych z tamtego okresu.Jeli twj dziadek mia nielubne dziecko to prawdopodobnie musia oy na jego utrzymanie i to mogo by nakazane wyrokiem sdu.

Witajcie,
Czy kto si spotka z wyrokiem sdu w sprawie alimentw na dziecko w latach 40-60 XX wieku?

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4775 jest odpowiedzią na wiadomość #4767] Wed, 29 September 2010 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Asiu,
nie miaam okazji szuka, ale taki wyrok na pewno istnieje w sprawie alimentw na najstarszego brata mojej mamy. Urodzi si 06 kwietnia 1940r., rodzice wzili lub dopiero na Gwiazdk 1940r. W rodzinie zachowa si anegdotyczny przekaz o tym, jak dziadek z babci jechali razem na rowerach na spraw w sprawie uznania ojcostwa i alimentw do kocierskiego sdu. Dziadek ruszajc sprzed domu powiedzia pono do babci: "tylko mw, e ja ci paca". W akcie chrztu wujka zanotowano na marginesie (o ile pamitam) nr akt sprawy.
Waciwie warto byoby to odszuka Smile))

Jestem te ciekawa, czy kto szuka z Was kiedy akt spraw adopcyjnych. Mj tata zosta adoptowany jako niemowlak, mam te numer akt sdowych, ale w sumie nie wiem, jak si do tego zabra. Gdzie szuka: w sdzie czy w AP? Adopcja miaa miejsce w 1951r. w Tczewie.

Iza
Poprzedni wątek: Nawra Kruszyńskich i Sczanieckich
Następny wątek: Archiwum Państwowe w Toruniu
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 11:03:50 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund