Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Jaka to miejscowość?
Jaka to miejscowość? [wiadomość #6522] Sun, 27 February 2011 23:22 Przejdź do następnej wiadomości
kazikk29 jest aktualnie niedostępny  kazikk29
Member
Witam.
Czy ma kto¶ pomys³ jaka to miejscowo¶æ.Chodzi o miejscowo¶æ zamieszkania.Jest to metryka z 1884 ale przepisana na jêzyk polski przez urzêdników w 1950.Za nic nie mogê doj¶æ co to za miejscowo¶æ.Przeszuka³em ..na¶cie map,robi³em ró¿ne warianty literowe i na nic pasuj±cego do zapisu nie natrafi³em.U³atwieniem powinno byæ to ¿e akt urodzenia zosta³ wystawiony w Dêbowej £±ce ko³o W±brze¼na ale to mi w niczym nie pomog³o.W dolnej czê¶ci skanu zrobi³em powiêkszenie tej miejscowo¶ci.
Pozdrawiam Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6526 jest odpowiedzią na wiadomość #6522] Mon, 28 February 2011 09:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Witam
Milcherei, Vorwerk
Folwark Milcherei to dzisiejsze ¦widy pomiêdzy B±gartem a Jankowo. Kiedy¶ by³ tam PGR ¦widy, dzisiaj, s±dz±c ze zdjêæ satelitarnych, jakie¶ zabudowania tam zosta³y.
Administracyjnie to warmiñsko-mazurskie, pow.elbl±ski, gmina Rychliki.
Za czasów pruskich :
parafia katolicka, ewangelicka i USC w Blumenau - Königlich Blumenau, dzisiaj Kwietniewo.

http://mapa.szukacz.pl/?&n=53.963559&e=19.380913& ;amp ;z=12m&typ=n&t=Kliknięty punkt

Pozdrawiam
Wojtek Beszczyñski
  • Załącznik: Milcherei.jpg
    (Rozmiar: 253.16KB, Pobrano 72 razy)

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński

[Uaktualnione dnia: Mon, 28 February 2011 11:17]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6528 jest odpowiedzią na wiadomość #6526] Mon, 28 February 2011 13:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
A jak to siê ma zamieszkanie a zg³oszenie urodzenia we w³asnym domu.Zg³oszenie i zapisane zosta³o w usc w Dêbowa £±ka a wskazane przez Pana miejsce to zbyt odleg³e miejsca od siebie.Nie wiem co o tym sadziæ?
Pozdrawiam Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6533 jest odpowiedzią na wiadomość #6528] Mon, 28 February 2011 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Urodzenie mia³o miejsce w 1884 roku, a zg³oszenie w USC Dêbowa £±ka w 1950 - by³o to zeznanie ¶wiadka, osoby niepi¶miennej. Prawdopodobnie chodzi³o o odtworzenie aktu urodzenia Luizy Lohse. Przypuszczam, ¿e w 1950 roku urzêdnik w USC Dêbowa £±ka nie by³ w stanie okre¶liæ wspó³czesnej nazwy miejscowo¶ci Milcherei, obie starsze panie te¿ nie, wobec tego wpisano w akcie to, co zezna³a wdowa Rozalia Przybiczewska.
Oczywi¶cie wszystko wy¿ej powiedziane jest tylko domniemaniem, snutym po 60 latach od wystawienia aktu, ale nic lepszego nie przychodzi mi do g³owy. Poza tym nie uda³o mi siê odnale¼æ innej miejscowo¶ci o takiej samej nazwie.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyñski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński

[Uaktualnione dnia: Mon, 28 February 2011 22:16]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6534 jest odpowiedzią na wiadomość #6533] Mon, 28 February 2011 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam.
Dosyæ przekonywuj±ce wyt³umaczenie sprawy i to mi wystarczy.
Dziêkujê i pozdrawiam.
Kazzimierz
Poprzedni wątek: Zawód - Prośba o przetłumaczenie
Następny wątek: Akt ślubu - Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 19:14:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund