Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Spotkanie z Ministrem Bogdanem Zdrojewskim
Spotkanie z Ministrem Bogdanem Zdrojewskim [wiadomość #6710] Thu, 17 March 2011 06:26 Przejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
http://genealodzy.pl/modules.php?op=modload&name=News&am p;file=article&sid=378&ez=2%20target=_top

Co si dzieje w pastwie Polskim

Staszek
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6712 jest odpowiedzią na wiadomość #6710] Thu, 17 March 2011 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Ha HA ale sie usmialem Laughing

"Wrd wspomnianych stowarzysze niewtpliwie wyrnia si dziaalnoci Polskie Towarzystwo Genealogiczne, ktre na swoich serwerach w projekcie metryki.genealodzy.pl udostpnio do tej pory okoo wier miliona kopii fotograficznych zawierajce ponad 650 tys ":lol:

Indeksy natomiast zawsze trafiaj do Geneteki – jednego z dwch sztandarowych projektw PTG.

no to sobie pogadali z ministrem
cieszy mnie ze na pomorzu jest to bardziej mozliwe wykonac spis niz mozliwosc wykonywania ich w innych czesciach kraju
jestem jeszcze dumniejszy z was i z mojego towarzystwa

a jak chodzi o dzielenie piniedzy to ja jestem za dzieleniem samemu
bo jak bedzie z kasa Polskie dostanie i podzieli czy jak? Twisted Evil

ja Wieze w cos innego ze jak chcesz cos zrobic dobrze to rub to sam.
i wydaje mi sie ze to co obserwuje i co robicie
wskazuje na to ze macie podobne podejscie
Oczywiscie ze piniadze sa potrzebne oczym pisalem jak sie do was zapisalem pisajac o wspulnym interesie.

moze warto by bylo cos opublikowac jakoms wspulna prace na jakis temat
z tego by byly jakies piniaszki jest to taki pomysl
moze jakis leksykon Osobowy Pomorza
albo leksykon Miejscowosci (kazdy by opisal dwie trzy miejscowosci co miesiac to by sie zebralo
pozatym mozna by numery i dokumety ktore spisujecie terz jako ksiege wydac (moze nawet jako ksiegi)np. w jezyku niemieckim polskim, Angelskim
wkoncu pomorze bylo wielo narodowe
Morze jakies Herby malowac drukowac i Sprzedawac za symboliczna sume.
Notatniki Gen. do spisywania dat.

Ja Widze to tak ze mozemy sie wszyscy starac o srodki panstwowe lub unijne ale trzeba miec tez plan B, bez innych.
jest to tylko od nas zalezne

Marcin

o drukowaniu forum na temat

Bardzo ciekawa cena
http://www.sowadruk.pl/

http://www.szybkidruk.net.pl/index.php?option=com_content&am p;am p;view=category&layout=blog&id=1&Itemid=43

http://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-wydrukowac-ksiazke-71042/

http://www.pelikansoftware.com/priprinter_de.htm

http://www.szybkidruk.net.pl/index.php?option=com_content&am p;am p;am p;view=article&id=17:drukowanie-ksiek&catid=1:przygo towanie-i-druk-ksiezek-monografii&Itemid=43

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 March 2011 13:26]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6714 jest odpowiedzią na wiadomość #6712] Thu, 17 March 2011 13:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Leo46 jest aktualnie niedostępny  Leo46
Junior Member
Milksurfer napisa(a) dnia czw, 17 marzec 2011 12:03

.....ja Wieze w cos innego ze jak chcesz cos zrobic dobrze to rub to sam.....
[/url]

Mam nadziej e jest to tylko Twoje odosobnione zdanie.
Zawsze praca zespoowa przynosi wiksze i lepsze rezultaty.
Po to si zrzeszamy w Towarzystwa eby robi co razem i mie efekty.

pozdrowienia

Leszek
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6715 jest odpowiedzią na wiadomość #6714] Thu, 17 March 2011 14:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
czy to jest moje osobiste zdanie raczej tak ale mysle ze inne osoby je dziela ze mna

Z tego Co wiem nie podlegamy Polskiemu towarzystwowi i mam nadzieje ze tak zostanie.

pozatym czytajac wszystko mozna sobie zdanie samemu wyrobic

bede sie staral przybyc na jedno ze spotkan w tym roku i mozemy sobie pogatac na rozne tematy
ptg nie zaprzestalo pruby asymilacji pod swoj dach innych towarzystw bo taki jest plan na przyszlosc
pozatym potrzebuja nas tylko jako przykrywke aby miec wieksza argumetacje czy w obec Archiwow czy tez wobec czlonkow innych towarzystw
wszystko inne jak dzialania nie sa na ich korzysc Jak i w ich planowaniu
sama nazwa jak i Sama fakt formy zalozenia na to wskazuja

pozatrym wystarczy przeczytac sam tekst i wiadomo kto jest najwazniejszy i jest przectawicielem
nie my wszyscy tylko POlske TG

wiec ja nie jestem za takim dzialaniem zalozenia jestes z nami albo gin

bo tak jestesmy traktowani w tym pismie jako nuta marginesowa koncowa

obserwujac dzialalnosc aktywna w spisywania danych jest warte smiechu pomimo to jest to w pismie specjalnie podkreslone

spisy te nie zmienily sie ilosciowo specjalnie od dluszego czasu

pozatym wnioskuje ze spisywanie danych z ksieg i dokumetow wynika z pomyslu Pol.TG i tam sa zwlaszcza zbierane

i forma samego napisania jest dla nas wrecz obrarzajaca jak i dla innych Towarzystw

Jako towarzystwo powinismy dbac o swoje interesy a nie sie pochylac przed innymi

jak chcecie miec dach to zaluzcie Ogulno Pomorskie towarzystwo Gen........
skupiajace wszystko od Granicy wschodniej do Zachodniej nad morzem na wysokosc torunia
i jestesmy podzieleni(jes to zart oczywiscie)

narazie niema zadnego argumetu aby myslec o Polskim Tg i ich pomyslach malo owocnych
tym bardziej ze mamy sporo roboty na pomorzu.
jeszcze nie spisalismy Wszystkich ksieg koscielnych teras nawet ostro pracujemy nad fotografowaniem W archiwum Gdanskim
niewiem oco sie musimy martwic poza rozwojem finansowania techniki.
Co sie da napewno jakos rozwiazac
mysle ze napewno silnym argumentem dla Archiwow beda nasze referecje wnaszej solidnosci w przyszlosci.

i tak uwazam powinismy trzymac kurs

oczywiscie ze zadaniem naszym jest rowniez wspomaganie innych towarzystw ale nie na nasza niekozysc
a pismo podane przez Staszka na to wskazuje

pozdrawiam wierny Czlonek tylko PTG

Marcin

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 March 2011 15:21]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6718 jest odpowiedzią na wiadomość #6715] Thu, 17 March 2011 16:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Leo46 jest aktualnie niedostępny  Leo46
Junior Member
Milksurfer napisa(a) dnia czw, 17 marzec 2011 02:53

czy to jest moje osobiste zdanie raczej tak ale mysle ze inne osoby je dziela ze mna...
...
pozatym czytajac wszystko mozna sobie zdanie samemu wyrobic
...
ptg nie zaprzestalo pruby asymilacji pod swoj dach innych towarzystw bo taki jest plan na przyszlosc
...
pozatrym wystarczy przeczytac sam tekst i wiadomo kto jest najwazniejszy i jest przectawicielem
nie my wszyscy tylko POlske TG
....

To mamy tu cakiem odmienne uczucia.
Pamitaj o tym e wielu z nas jest te czonkami Pol.T.G.
i my bylimy gwnymi inicjatorami eby takie towarzystwo powstao.
Ja w tym pimie widz same pozytywy wiadczce o tym e dziaamy razem dla oboplnej korzyci.
W Twojej wypowiedzi widz wrcz przejawy jakiego lokalnego ...
Dopowiedz sobie sam.

pozdrowienia

Leszek
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6719 jest odpowiedzią na wiadomość #6718] Thu, 17 March 2011 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
To ja dopowiem : lokalny patriotyzm nie szowinizm.
krzysiek
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6720 jest odpowiedzią na wiadomość #6718] Thu, 17 March 2011 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Otpowiem prosto jako czlowiek

"Mozna tylko jednemu panowi sluzyc"

kazda inna forma myslenia jest dla mnie oportunizmem

i oczywiscie ze jestem regionalnym Patriotom
Albo sluzysz jednej sprawie albo drugej

"To mamy tu cakiem odmienne uczucia" oczywiscie
Tylko tu nie chodzi o uczucia tylko o interes towarzystwa

to co pisalem jest tylo moja analiza osobista
ale jak widze sie malo nie myle opserwujac reakcje niekturych osub

albo ma sie wspulny interes albo ma sie swoj jak ma sie swoj to trzeba samemu to robic

kazdy kto przeanalizuje forum Pol.tg dojdzie do tego samego punktu

ato pismo tylko to potwierdza nawet podkresla

Suwerennosc naszego towarzystwa i dbanie oto aby bylo jak najbardziej dobrze przedstawione tym bardziej ze podpiera jakis obcy pomysl powinno byc w odpiwiedni sposob przedstawione a nie jako element marginesowy

tym bardziej ze jestesmy bardziej bogatsi w zbiory pracowitsi
i to jeszcze rozwijamy i doskonalimy

Krytykuje juz fakty jake zaistnialy
nietylko u PolTG ale rowniez unas

Najpierw dbamy o nasz interes a nasz interes jest pomorze a puzniej inne towarzystwa sasiadujace a na koncu Polska

problem w tym ze niekture towarzystwa i gruppy nie maja zadnego dorobku czesciowo z finansowych przyszyn czesciowo i zalozen ich czlonkow.

dopuki to sie nie wyrowna niebedzie rownych i tego napewno tez nie zmieni Pol.tg jakie owoce przyniosla i rozdalo Pol.tg do dzisiaj pytanie do Leszka wkoncu jest niby Czlonkiem Pol.tg

pozatym towarzystwa powinny sobie stworzyc dach a nie jakies Osoby z nich jakas grupka jeszcze do tego decydujaca z gory
bo takie byly zalozenia (my jestesmy przedstawicielami wszystkich towarzystw(tak to za komuny bylo Laughing )
zasady powinny byc demokratyczne kazdy glos sie liczy a nie ze wstampiam jako towarzystwo i niemoge sobie ludzi wybrac na prezydenta ktory powinien byc wybierany z prezesow towarzystw

i z tych towarzystw powiny byc wybrani ludzie z otpowiednymi Kwalifikacjami ktuzy robia to za darmo ofiarujac swoj czas

tej formy co jest i jest planowana uwazam za absurdalna i nie do przyjecia

Jeszcze jedna sprawa kazda metoda udlawienia odsuniecia lub osmieszenia jakiejs osoby innego zdania uwazam za ochydne i nie szlachetne pozatym jest to lustro tych osob i ich interesow.

egoizm brak rozsadku i osobisty zysk powinismy w naszym towarzystwie zwalczas

ja laczenie naszej wspulnoty inaczej rozumuje jako Stary Slowianin.
rozmowa moze byc talko jako rowny z rownym a nie rowny z rowniejszym

a z pisma i z zachowania niektorych osob towarzystwa to nie wynika

Ja w kazdym razie dopiero pierwszy raz to pismo widze i nikt mi o nim nie mowil a moj E-Mail i inne formy komunikacji dzialaja

Marcin

Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6721 jest odpowiedzią na wiadomość #6720] Thu, 17 March 2011 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Marcinie. Ile w tych swoich dugich tekstach napisae niedorzecznoci to nie policz. Nie znasz kompletnie naszych realiw i rodowiska genealogicznego. Znasz to tylko z for i wypowiedzi czsto podobnych do Twojej, przesiknitej jadem.
Moe nie wiesz, e nasze PomTG upowanio Polskie Towarzystwo Genealogiczne do wystpowania w naszym imieniu. Dla Ciebie jest le, e PolTG, reprezentujce take nas , rozmawiao z Dyrekcj Archiww Pastwowych. W wyniku wanie tych rozmw i otwarcia si Archiww na wspprac z genealogami dygitalizujem ksigi metrykalne z Gdaskiego AP. W kilku innych archiwach t prac wykonuj genealodzy , czsto nie zrzeszeni w adnym Towarzystwie. Czy wiesz, e nie mamy pienidzy na zakup aparatw foto i wyposaenia stow fotograficznych. Aparaty nasze zakupione ze skadek wytrzymaj chyba nie cay rok w tym tempie fotografowania. Skd wemiemy pienidze na nastpny sprzt? Co spotkanie miesiczne organizujemy skadki bo brak nam pienidzy. Ty uwaasz, e Polskie Towarzystwo Genealogiczne wystpujc take w naszym imieniu o dofinansowanie naszej pracy robi le. Bzdura. Jak nie rozumiesz o co chodzi to lepiej nie zabieraj gosu.
A moe tak jako nasz (Pomorskiego TG) ambasador w Niemczech namwi by swoich rodakw o pomoc w wyposaeniu nas w sprzt konieczny do fotografowania? Przecie za nasz granic zachodni mieszka ogromna ilo ludzi pochodzcych z Pomorza. To co robimy, robimy take dla nich. Nie pisz wic bzdur a we si zajmij jak akcj zbierania funduszy czy znalezienia sponsora na zakup np aparatw lustrzane. Lubisz pisa to wszyscy wiemy. Czsto piszesz o wszystkim i niczym. Sprobuj zrobi co z poytkiem dla pomorskiej genealogii.
Staszek Pieniek

Staszek
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6722 jest odpowiedzią na wiadomość #6710] Thu, 17 March 2011 18:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Bardzo dobrze, e PolTG przedstawia ministrowi problemy, jakie maj osoby i towarzystwa w swoich dziaaniach w digitalizacji, to memorandum jest dobrym sygnaem od rodowiska genealogw .
Zreszt MKiDN, nie jest jedyn instytucj ktr moe finansowa czy wspfinansowa rne projekty, s to rwnie : jednostki miejskie czy samorzdowe . Organizowane s wtedy imprezy, wystawy czy wydawane publikacje, dlatego nie ograniczajmy si tylko do tematu digitalizacji .
Dopki nasze towarzystwo nie zmieni swego statusu ,trudno bdzie finansowa projekty PTG. Przeksztacenie moe nam uatwi wiele spraw w przyszoci. Mamy obecnie czas by na spokojnie przygotowa si i zastanowi nad pomysami tematw dla towarzystwa.
Nie starajmy si dzieli tematu finansowania na PTG czy PolTG, bo to nie czego dobrego nie wnosi.
Jestemy czonkami PTG i dziaamy w jego interesie, wic jeli dziaania PolTG mog nam w tym pomc, to bdziemy si starali z nich skorzysta, dla dobra caego rodowiska.
Obecnie przed towarzystwem jeszcze wiele nastpnych spraw i problemw, wic starajmy si razem wspiera, mimo rnic pogldw.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6723 jest odpowiedzią na wiadomość #6721] Thu, 17 March 2011 19:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Sam fotografuje normalnym aparatem cyfrowym od lat

Aparat lustszanka (nie kosztuje majatek )unas okolo 450€ Canon 1000D

ostatnio byla tez 500D za okolo ta sama cene
wazniejszy jest Obiektyw i ten trzeba by dobrac odpowiednio

niewidze problemu zeby sie zlozyc i sie z checiom dolacze niema problemu nie pale nie pije doloze sie
tym bardziej ze robicie to dla nas wszystkich

Co do realiow
mowilem na poczadku zanim sie zapisalem ze trzeba sie za stanowic nad kasa

przetstawiono to wtedy jako forme cwaniactwa
napisalem dzisiaj kilka mozliwosci sie zorganizowania i napisania jakis publikacji mozna by je sprzedawac na jakis spotkaniach

Ja nie wiedze ze cos nam z niczego skapnie i bedzie
nielicze na innych i na jakies opowiesci

jest mala komunikacja na forum o takich sprawach
wiem ze na pewno rozmawiacie na tym na spotkaniach ale nie jastem w stanie przybyc na kazde z wiadomej przyczyny
teraz w Weekend bede w gdyni i z checiom bym sie z Wami spodkal.

musicie mi ale teraz podac gdzie i podac miejsce spotkania bo wlasnie wyjezdzam do polski o 21godzinie

jezeli jest ktos tym zainteresowany

Marcin

Odp: Współpraca - Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne - AP w Gdańsku [wiadomość #6724 jest odpowiedzią na wiadomość #6722] Thu, 17 March 2011 19:59 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Panie Mariuszu

podpisalismy pewna deklaracje ok wygladalo to ladnie

jak bedzie BOG daj wygladalo dzielenie otrzymanego wsparcia finansowego
jak to bedzie wygladalo?
trzeba sie nad tym zastanowic i wszystkim przedstawic tez tym osoba ktore nie bywaja na spodkaniach bo niemoga

czy ktos widzial te pismo przed przedstawieniem to ministerstwu ?
czy bylo to teras po fakcie ?

Interesuje sie jak najbardziej Realiami polskimi

nie mozemy do pewnych spraw podchodzic naiwnie tym bardziej ze moze nam to zaszkodzic.

Jestem tego samego zdania jak pan (ze trzeba sie zajac wlasnymi sprawami tak to zrozumnialem).

Jakie projekty by mozna zaczac mysle ze na poczatek by mozna zrobic Gazetke naszego towarzysta raz na rok Wydac

mozna by zamiescic roznego rodzaju artykuly spisy itd. co wpadnie do mysli
narazie jako forma elektroniczna w formacie PDF zadarmo dla czlonkow PTG puzniej mozna by Dac wydrukowac i na spodkaniach jak i przedstawieniach sprzedawac innym obcym osobom i zainteresowanym.

tematow mamy w brut napewno
Musimy zmienic status jezeli naprawde jest tak zle
z drugej strony musza sie wszyscy zgodzic lub nie i trzeba to uszanowac

musi byc rowniez plan B.

Poprzedni wątek: landwirtschaftlicher inspektor
Następny wątek: Gdynia 1939. Losy miasta i ludzi
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 13:43:10 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund