|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odwiedzasz archiwum diecezjalne w Pelplinie? Czy możesz mi pomóc? [wiadomość #21031 jest odpowiedzią na wiadomość #19996] |
Sat, 22 August 2026 16:14   |
omi68
|
Junior Member |
|
|
Dzień dobry,
poszukuję informacji o Mariannie, której nazwisko panieńskie i rodzice są nieznani. Mieszkała w Czarnoszycach i była dwukrotnie zamężna:
1. ze Stanisławem Grabowskim, zmarłym 12.05.1708 w Czarnoszycach,
2. z Michałem Wyszkiem Borzyszkowskim.
Czy ktoś miałby możliwość sprawdzenia lub przesłania skanów następujących zapisów z ksiąg parafii Przechlewo?
* ślub Michała Wyszka Borzyszkowskiego z Marianną, wdową po Stanisławie Grabowskim, prawdopodobnie między 12.05.1708 a 26.07.1711,
* chrzest Anny, ur. 26.07.1711 w Czarnoszycach, córki Michała Wyszka Borzyszkowskiego i Marianny,
* zgon Marianny 30.11.1738 w Czarnoszycach.
Najbardziej zależy mi na ustaleniu nazwiska panieńskiego Marianny oraz imion jej rodziców. Każda dodatkowa informacja z zapisów, np. wiek, pochodzenie, określenie stanu, świadkowie lub chrzestni, również byłaby bardzo cenna.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub wskazanie numeru księgi, strony albo aktu.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odwiedzasz archiwum diecezjalne w Pelplinie? Czy możesz mi pomóc? [wiadomość #21034 jest odpowiedzią na wiadomość #21033] |
Sun, 23 August 2026 19:24   |
omi68
|
Junior Member |
|
|
Dzień dobry Panie Henryku,
bardzo dziękuję za odczytanie aktu ślubu Michała Borzyszkowskiego i Marianny, wdowy po Stanisławie Grabowskim.
W indeksie PTG znalazłem możliwy akt zgonu tej Marianny:
Przechlewo, 1738, księga 841, zdjęcie 0019, akt 65
Marianna Borczyskowski, wiek 54 lata
Czy mógłby Pan sprawdzić ten wpis i podać jego pełną treść lub transkrypcję? Szczególnie interesuje mnie dokładna data zgonu oraz informacja, czy w akcie podano męża Michała Borzyszkowskiego, miejscowość albo inne informacje pozwalające potwierdzić, że chodzi o tę samą Mariannę.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Olaf Myszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|