Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » prośba o tłumaczenie
prośba o tłumaczenie [wiadomość #15216] Thu, 15 September 2016 14:39 Przejdź do następnej wiadomości
katrad jest aktualnie niedostępny  katrad
Junior Member
Witam.
Prosz o pomoc w przetumaczeniu aktu zgonu. poszukuj rodzicw Albrechta Rybakowskiego (Ribakowskieg). mam akt lubu z Veronica Litwitz lecz liczc po datach jest rozbieno :/ lub zawarty w 1856 Albert w wieku 25 lat co daje urodzony w 1831. niestety szukajc w PomGenBaza jest dwch Albrecht ale urodzonych w 1832 i 1833. mam nadziej, e akt zgonu pozwoli mi odnale jego rodzicw. Bd ogromnie wdziczna za pomoc.

pozdrawiam
Kasia

[Uaktualnione dnia: Thu, 15 September 2016 15:00]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15217 jest odpowiedzią na wiadomość #15216] Fri, 16 September 2016 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Witaj,

Twj przodek, Wojciech Rybakowski (jako Albrecht Rebarkowski), zmar w 29.11.1886 roku w Zaworach. Metryk zgonu znajdziesz w USC Chmielno. Na metryce zapisano wyranie, e jego on bya Weronika Litwiz (Veronika ge. Lidwitz). Rodzicami Wojciecha s Maciej (Micha) Rybakowski i Magdalena zd. Patoka. Magdalena i Maciej wzili lub w 1825 roku w par. Styca. Wojciech urodzi si na pewno po 1825 roku, ale na metryk chrztu nigdzie nie trafiem (ani w par. Chmielno ani Styca). Magdalena zmara najprawdopodobniej w 1853 a Maciej w 1859. Oboje w par. Chmielno (Zawory).

Pozdrawiam,
Rafa
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15218 jest odpowiedzią na wiadomość #15217] Fri, 16 September 2016 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
..dodam, e zmar w wieku 60 lat, czyli teoretycznie urodzi si w 1826r. Jednak czasami trzeba bra poprawk na podawany przez zgaszajcego wiek zmarej osoby.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15219 jest odpowiedzią na wiadomość #15218] Fri, 16 September 2016 22:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

Wojciech Rybakowski zmary w 1886 r. nie by synem Macieja Rybakowskiego i Magdaleny z d. Patoka. Jego rodzicami byli Micha Rybakowski i Helena z d. Paczula vel Jakusz. Urodzi si w 1832 r. w parafii Chmielno (nazwisko Ruback). lub Michaa i Heleny zosta odnotowany w ksidze parafii Gorczyno w 1822 r.

Pozdrawiam
Grzegorz
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15220 jest odpowiedzią na wiadomość #15219] Sat, 17 September 2016 09:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Witam,

Po analizie informacji od Grzegorza faktycznie Wojciech zmary w 1886 roku mg by synem Michaa i Heleny. To wyjaniaoby rwnie dlaczego w parafii Chmielno nie odnotowano wpisu chrztu Wojciecha jako syna Macieja i Magdaleny zd. Patoka. Ponadto jeszcze raz zerknem na zapis dot. lubu Wojciecha i Weroniki, gdzie wpisano wiek modego 25 lat. Na podstawie wszystkich tych informacji trzeba stwierdzi, e Wojciech urodzi si w Zaworach dnia 12.4.1832. Dane z metryk zgonu czsto potrafi wyprowadzi czowieka na manowce... Dzikuj Grzegorz za czujno.

Pozdrawiam
Rafa
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15221 jest odpowiedzią na wiadomość #15216] Mon, 19 September 2016 08:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Kasiu,
czy w akcie lubu masz informacje o rodzicach Weroniki Littwitz/Ludwitz ?
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15222 jest odpowiedzią na wiadomość #15221] Mon, 19 September 2016 09:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katrad jest aktualnie niedostępny  katrad
Junior Member
witam.

rodzicami Weroniki Litwitz byli Joseph Litwitz (Lillwitz) i Rosalia z d. Bryllowska. Natomiast rodzicami Josepha byli Gregor Lillwitz (Lelwicz) i Ewa z d. Sztolcowa.

pozdrawiam
Kasia
Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #15223 jest odpowiedzią na wiadomość #15222] Mon, 19 September 2016 09:52 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
To witam w rodzinie Kasiu Smile

Georg (Jerzy) i Ewa to moi przodkowie

Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Poprzedni wątek: akt ślubu
Następny wątek: Jaka to jest miejscowość
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 00:25:49 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund