Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka...
Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11365] Sun, 10 March 2013 17:03 Przejdź do następnej wiadomości
szczebiotka jest aktualnie niedostępny  szczebiotka
Junior Member
Witam poszukuj wiadomoci o Turzyski/a,szczeglnie o Adamie Turzyskim ktry zgin w czasie pierwszej wojny wiatowej,mieszka w Wierzchach powiat wiecki.Poszukuj rwnie Kuzimski bd kuziemski zamieszkali w Zalesie Szlacheckie i te okolicie,Bielaszewscy rwnie z tej okolicy,woj dawne bydgoskie obecnie kujawsko pomorskie.Szukam rwnie informacji o Skonieczka/Skoniecki,Mecler/Metzler,Jwik z wojewdztwa dzkiego.Oraz Frczyk ,Czyewski woj lskie okolice Czstochowy.Bardzo prosz o pomoc
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11366 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Sun, 10 March 2013 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wierzchy to parafia Osie
Zalesie Szlacheckie to parafia Drzycim.
Jak zobaczysz na tej stronie w indeksach Twoje nazwiska na tym terenie wystpoway.
Nie pozostaje Ci nic innego tylko uda si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie znajduj si ksigi z powyszych parafii i posiedzie troch i wyszuka metryki Twoich przodkw.
A ju z innej beczki, to na forum genealogicznym istnieje zasada podpisywaniem sie z imienia i nazwiska.

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11367 jest odpowiedzią na wiadomość #11366] Sun, 10 March 2013 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Z tych parafii mam wikszo z rodziny ,natomiast najbardziej chodzio mi o Adama Turzyskiego a dokadnie o jego mier a tu nie znalazam takiej informacji gdyz on zgin na wojnie i nikt nie wie gdzie wic i dlatego zaoyam ten wtek.Co do podpisywania si imieniem i nazwiskiem to c jak tak bardzo Panu to przeszkadza to prosz bardzo Smile

Pozdrawiam Magdalena Skonieczka Smile
P.S. Czy jest jaka inna moliwo poszukiwania danych ni z ksig parafialnych??Jestem laikiem w tych sprawach Sad
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11368 jest odpowiedzią na wiadomość #11367] Sun, 10 March 2013 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Mona szuka ksig adresowych w AP. Jednak te z lat po 1912 do dzisiaj obejmuje Ustawa o Ochronie danych

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11369 jest odpowiedzią na wiadomość #11368] Sun, 10 March 2013 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czyli nie mam adnych szans na znalezienie ,no c widocznie moje dzieci bd musiay dokoczy za mnie Smile dzikuj za odpowied Smile
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11370 jest odpowiedzią na wiadomość #11369] Sun, 10 March 2013 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Adam Turzyski zagin gdzie tam na wojnie a wic i tak w ksigach kocielnych nie bdzie metryki zgonu. Czasami ksi꿱 w oarafiach robili spisy osb z danej parafi, ktrzy zginli podczas wojny.
Wane po jakiej stronie walczy. Z tych terenw wielu mczyzn suyo w werhmachcie. Jeli w Polskim Wojsku to jest takie wydanie :"Ksiga pochowanych onierzy Polskich podczas II W>w."
Jeli w wojsku niemieckim to naley szuka w tamtejszym odpowiedniku PCK.

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11371 jest odpowiedzią na wiadomość #11370] Sun, 10 March 2013 21:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
On walczy w pierwszej wojnie.i zgin z tego co wiem gdzie midzy 1920 -25,tak mi si zdaje bo w tym czasie moja pra babcia otrzymaa zapat od pastwa za jego mier,a e nie znam si na tym wic trudno mi co ustali,dlatego mylaam aby napisa do archiwum wojska polskiego chyba to tak si nazywa ale nie wiem czy dali by mi jak odpowied.W spisach o polegych ktre s udostpnione on nie wystpuje.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11372 jest odpowiedzią na wiadomość #11371] Sun, 10 March 2013 21:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Pytaem w jakiej armii walczy. Jeli zgin w latach 1920-1925 to na pewno nie w I W.w. Moe w wojnie ros-pol w 1920 a moe wogle zagin w innych okolicznociach nie zwizanych z wojna. Mona sprbowa poszuka w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie:
http://www.caw.wp.mil.pl/pl/index.html

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11373 jest odpowiedzią na wiadomość #11372] Sun, 10 March 2013 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Moe le to ujeam ,w tych latach babcia dostaa pienidze za jego mier,niestety w jakiej armii tego nie wiem,i dlatego cizko mi co znale Sad a niestety z rodziny nie mam nikogo co by co na ten temat wiedzia.Jedynie ciocia i przekazy rodzinne mwi e poszed walczy na pierwsz wojn wiatow i tam zgin,ale gdzie i w jakiej armii niestety nie wiem.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11627 jest odpowiedzią na wiadomość #11372] Sun, 05 May 2013 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
witam,nowe informacje s takie e lata midzy 1915-1918,w latach 1920-25 pra babcia otrzymaa jak spat i w tych ;atach zaczea budowa dom.Ale ju nawet nie mam nadziei e kiedy si dowiem co z nim si stao.Szukam rwnie informacji dotyczcych jego ojca Theodora Turzyskiego, mianowicie miejsca urodzenia jak i jego rodzicw.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11628 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Sun, 05 May 2013 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosiak jest aktualnie niedostępny  Gosiak
Miejsce: Gdynia
Member
Niestety do 2014r archiwum wojskowe nieczynne z powodu remontu i adnych poszukiwa prowadzi si nie da Sad . Mona jedynie prbowa telefonicznie ustali czy osoba widnieje na licie polegych. Powodzenia...
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11806 jest odpowiedzią na wiadomość #11628] Tue, 02 July 2013 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No niestety nic nie udao mi si wycign ,wic nadal stoj w martwym punkcie.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11807 jest odpowiedzią na wiadomość #11806] Tue, 02 July 2013 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
MOe masz jakie zdjcie dziadka w mundurze??? Uatwi to poszukiwania w jakiej armii walczy??
W archiwum wojskowym nie byo informacji o przodku??? Czy nie udao si zupenie nic ustali??

Magosia
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11808 jest odpowiedzią na wiadomość #11807] Tue, 02 July 2013 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nie zachowao si nic po nim,tylko te kilka informacji przekazanym nam przez dziadkw.Niestety w bazie danych moe i jest ale na razie nie udzielaj informacji bo siostra dzwonia.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11809 jest odpowiedzią na wiadomość #11808] Tue, 02 July 2013 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Moe i nie udzielaj informacji ale... jak si adnie poprosi to mona uzyska informacje o polegym ( tzn gdzie i kiedy). Osobicie si dowiedziam o swoich. Niestety nic wicej si nie da ustali bo zasoby s niedostpne. Zatem mona prbowa czy figuruje na listach polegych w I W- oczywicie naszego wojska. Zreszt listy polegych migaj po necie moe gdzie tam jest twj przodek.
Powodzenia i cierpliwoci

Magosia
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11810 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Wed, 03 July 2013 00:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Member
ro:
http://java.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search

Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 2
kompania 4
Adam Tuzynski poleg 13.07.1915

Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 2
wchodzi w skad
35. Reserve-Division
http://de.wikipedia.org/wiki/35._Reserve-Division_(Deutsches_Kaiserreich)

Patrzc na szlak bojowy 35 dywizji, wychodzi na to, e Tj pradziadek zgin w bitwie nad potokiem Moszka na dzisiejszej Ukrainie Zakarpackiej.

Pozdrowienia

Arnold Bawat
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11812 jest odpowiedzią na wiadomość #11809] Wed, 03 July 2013 09:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
W necie go nie znalazam a przekopaam sporo stron i nic,ale moe rzeczywicie sama zadzwoni i adnie poprosz Very Happy dzikuj za odpowied Smile
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11813 jest odpowiedzią na wiadomość #11810] Wed, 03 July 2013 09:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
O kurcze niesamowite Smile nie sdziam e mg a tam dotrze.Dzikuj Very Happy
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11814 jest odpowiedzią na wiadomość #11810] Wed, 03 July 2013 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzisiaj otrzymaam pismo z Centralne Archiwum Wojskowe z takim oto pismem:

Szanowna Pani,odpowiadajc na pismo z dn.10.06.2013 r uprzejmie informuj e w wyniku kwerendy w zasobie Centralnego Archiwum Wojskowego nie odnaleziono materiaw archiwalnych dotyczcych Adama Turzyskiego vel Tuszyskiego s.Teodora ur.1882r.

A z tego co tutaj zostao napisane dziadek by w wojsku pruskim wic moje pytanie jest takie : gdzie mog poszuka wicej informacji?Czy w Niemczech maj jakie informacje na jego temat?
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #13611 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Fri, 12 September 2014 08:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
goskad3 jest aktualnie niedostępny  goskad3
Junior Member
Witam!
Mam w swoim drzewie Bielaszewskich z Jeewa i okolic - co konkretnie Pani interesuje? moe bd moga pomc??
pozdrawiam
Gosia W.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #13612 jest odpowiedzią na wiadomość #13611] Sat, 13 September 2014 18:19 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzie dobry,moi Bielaszewscy pochodzili wanie z Jeewa ,moja pra babcia to Julianna Bielaszewska jej ojcem by Franciszek Bielaszewski a matka to Julianna z domu Glinke bad Glinkowska. Miaa siostry Joanna , Marta , Weronika, Franciszka, Anastazja ,Wanda i Leokadia oraz brata Bernarda.Niestety wicej informacji na ich temat nie mam ,posiadam tylko zdjcie kiepskie zdjcie mojej pra babki.Jeli ma Pani jakie informacj o tej rodzinie to bd bardzo wdziczna. Pozdrawiam Magdalena
Poprzedni wątek: Rodzina Młotek - Wolental
Następny wątek: Poszukuję artystę malarza Franciszka Mączyńskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 08 09:57:29 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund