Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Puck - książka o historii miasta
Puck - książka o historii miasta [wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 09:33 Przejdź do następnej wiadomości
stefklein jest aktualnie niedostępny  stefklein
Junior Member
Witam .
Czy kto z Pastwa posiada ksik o historii Pucka i o jego mieszkacach .Interesuje mnie nazwisko Senkler.
Pozdrawiam .Iwona

[Uaktualnione dnia: Sat, 18 June 2011 00:38] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7120 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 11:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostępny  Asska1
Member
Witam,
W Historii Pucka wydanej w 1998r w Gdasku, pod red. Andrzeja Grotha nazwisko Senkler nie wystpuje. Co nie znaczy, e takowi w miecie nie mieszkali. Ksika jest monografi, obejmuje obszerny zakres czasowy i tematyczny i z tego wzgldu nie wszystko w niej zawarto. Sama w sobie jest dobrym pocztkiem i wstpem do dalszych poszukiwa, zwaszcza obszerna bibliografia na jej kocu. Warto do niej zajrze i odszuka wykorzystane publikacje i materiay rdowe (np. z AP Gdask).

Przy okazji: niebawem, bodaje w poowie maja ukae si drukiem reprint wraz z polskim tumaczeniem pracy Franza Schulza z 1907 r. pt. Geschichte der Kreise Neustadt und Putzig
czyli Dzieje powiatu wejherowskiego i puckiego. I tam mona bdzie szuka informacji o Senklerach.
Obecnie praca w wersji oryginalnej dostpna jest tu:
http://www.pbc.gda.pl/dlibra/docmetadata?id=49&from=pubs tats

Praca zostanie wydana we wsppracy Muzeum Pimienictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie i Muzeum Ziemi Puckiej im. Floriana Ceynowy w Pucku oraz niemieckich partnerw.
Pozdrawiam Asia Grochowska

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7125 jest odpowiedzią na wiadomość #7120] Wed, 20 April 2011 18:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Witam.

Asiu pomylia Puc miejscowo koo Kocierzyny z Puckiem. Znajc Twj profesjonaliz myl, e to z popiechu i nawau obowiazkw.
Przy okazji mam prob o informacje dotyczce Lorbieckich z Puca.
pozdrawiam
tadeusz
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7128 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Tadeuszu!
Myl jednak, e sie nie pomyliam Smile. Iwona ju kiedy pytaa mnie o Senklerw (byo ich w Pucku, nie wiem czy s w Pucu?) i wanie Puckiem si interesowaa. Jeli si tu odezwie to pewnie nam wyjani o jak miejscowo jej chodzi.
Ten Puc u Iwony wyglda mi na literwk, ale mog si myli.
Pozdrawiam Asia
ps. dziki za uznanie "profesjonalizm" Very Happy
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7130 jest odpowiedzią na wiadomość #7128] Wed, 20 April 2011 20:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ale namieszaam ,przepraszam Was,oczywicie e chodzio mi o Puck . Smile
Iwona
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7131 jest odpowiedzią na wiadomość #7130] Wed, 20 April 2011 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Smile
Mam nadziej, e chocia pomogam nie co w tym zamieszaniu.
Pozdrawiam Asia G.
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7132 jest odpowiedzią na wiadomość #7131] Wed, 20 April 2011 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member

Przepraszam, e namieszaem z tym Pucem.
Byem przkonany, e to chodzi o mlutk wiosk koo Grabowa.
Pozdrawiam
tadeusz
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7141 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Thu, 21 April 2011 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Asiu Droga ja bardzo Ci dzikuj e badasz histori mieszkacw Pucka (dziki Tobie wiem kiedy moja przodkini Julianna ynda wysza za W.Senklera).Dziki Tobie moje drzewko ma szans si powikszy.
Senklerowie posiadali browar w Pucku ,wiem e mieli swoja awk w Kociele .Ale co musiao si wydarzy ze wyjechali do Karwi
W Pucku urodzi si mj dziadek Brunon Kohnke .
Pozdrawiam Cie Asiu serdecznie .
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7145 jest odpowiedzią na wiadomość #7141] Thu, 21 April 2011 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
W uzupenieniu do tego wtku o Senklerach gar informacji z dostpnych mi pod rk materiaw. To waciwie informacje "negatywne", ale takie te s potrzebne, bo mog ukierunkowa inny tor poszukiwa.

W Archiwum Pastwowego w Gdasku pod sygn . 519/152 znajduje si dokumentacja kominiarska miasta Pucka z 1801 r. Jest tam lista obywateli miejskich posiadajcych domy czyli kominy, ktre objte byy obowizkiem kominiarskim. Wykaz ten powsta po to by okreli wysoko zarobkw nowozatrudnionego kominiarza. Niestety na tej licie nie ma nazwiska Senkler po czym wnioskowa mona, e nie byli wacicielami domu w miecie w tym czasie– co nie znaczy, e nie na obrzeu.
Co do browaru – wedug wczesnego prawa, kady kto posiada dom i komin i byo go sta mia w podwrzu browar. Takie fajne prawo. Waciciele czsto sami nie zajmowali si browarnictwem tylko przerzucali to na swoich lokatorw.
Ten dokument zosta omwiony w artykule prof. Andrzeja Grotha pt. Waciciele posesji w Pucku w 1801 roku zamieszczonym w Zapiskach Puckich 4/2005.

Nie ma rwnie Senklerw w 1662 r. w Pucku, tak wynika z Regestru wszystkich osb popisanych w Miecie JKM Puckim (oryg. Archiwum Gwne Akt Dawnych w Warszawie, Archiwum Skarbu Koronnego, Dz. I, nr.52, k. 118-121. Ten dokument to taki spis podatkowy liczony od wszystkich mieszkacw kraju (oprcz krla i dzieci do lat 10.
Dokument ten zosta rwnie opracowany przez tego samego autora , tym razem do Zapiskw Puckich 5/2006 pt. Regestr pogwnego generalnego z 1662 roku dla Pucka.

Jak mi co jeszcze przyjdzie do gowy w tej sprawie to dopisz Smile.
Pozdrawiam Asia
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7170 jest odpowiedzią na wiadomość #7145] Fri, 22 April 2011 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dzikuj Ci Asiu za czas jaki powicia na "moich "Senklerw
Z dokumentw wynika e pierwsza wzmianka o Senklerach pochodzi z 1708 roku (narodziny Ani Senkler)a ostatnia z 1886 roku (narodziny Johanny Senkler).
Mj dziadek mwi e jeden z Senklerw by wspfundatorem Kocioa witego Piotra i Pawa w Pucku i dlatego mia darmow awk .
Teraz mam wtpliwoci i zament w gowie .
Musz i na seans spirytystyczny i dowiedzie si bezporednio od Senklerw jak to naprawd byo . Smile
Pozdrawiam Iwona.
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7171 jest odpowiedzią na wiadomość #7170] Fri, 22 April 2011 10:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Iwono!
Senklerowie nie mogli fundowa kocioa w Pucku, bo ten powsta na przeomie XIV i XV w. za Krzyakw. Za to Senklerowie mogli ufundowa jaki z otarzy, moe co z wyposaenia i za to przysugiwa im mogy w farze puckiej specjalne wzgldy. Np. rodzina Amort notowana w Pucku od 1662 r. a wlaciwie jej przedstawiciel Jakub Amorth w 1697 r. wykona dla kocioa barokowe baptysterium (stoi do dzi Smile). To rwnie by zamony rd, wascicieli domw w Pucku, rzemielnikw oraz rajcw miejskich. Nie wiem niestety czy mieli swoj awk.

Pozdrawiam witecznie Asia
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7190 jest odpowiedzią na wiadomość #7171] Sun, 24 April 2011 08:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dzikuj Ci Asiu za kolejne bardzo ciekawe informacje .
Pozdrawiam i ycz Wszystkiego Dobrego na wita
Iwona

[Uaktualnione dnia: Sun, 24 April 2011 08:07]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #16332 jest odpowiedzią na wiadomość #7190] Tue, 25 September 2018 18:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
MarHerr jest aktualnie niedostępny  MarHerr
Junior Member
Moe przyda si informacja, e we wspomnianych wyej "Dziejach powiatu wejherowskiego i puckiego" wzmiankowany jest majster bednarz Senkler, ktry w 1833 obj obowizki zarzdcy kaplicy Judyckiego.
Poprzedni wątek: Stare pocztowki
Następny wątek: Schleuden
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 02:33:07 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund