Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » AP Gdańsk
AP Gdańsk [wiadomość #1976] Thu, 26 March 2009 09:08 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Dawno ju nie byam na forum i moe co przeoczyam, ale nie znalazam adnej dyskusji na temat ostatnich ogranicze wprowadzonych przez Archwium Pastwowe w Gdasku.
Ot od niedawna jednej osobie udostpnia si dziennie tylko do 5 ksig!!! Dla mnie to koszmar, mieszkam poza Trjmiastem i jazda po to, aby przejrze w godzink 5 ksig i by moe nic nie znale mija si z celem. Asia Grochowska wspominaa mi te, e wprowadzono obowizkow przerw z korzystania z czytelni, na ktr wszyscy musz wyj i czeka na korytarzu.

I CO WY NA TO? Chyba AP znalazo na nas sposb po obnice cen na kserokopie dokumentw.

czekam na Wasze opinie

IZa
Odp: AP Gdańsk [wiadomość #1977 jest odpowiedzią na wiadomość #1976] Thu, 26 March 2009 10:34 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostępny  Asska1
Member
Witam,
Pierwotnie, zaraz po wizycie w AP, swojej chwilowo ostatniej miaam nawet ochot wyla tu swoje ale z powodu nowej dla mnie sytuacji. Czsto korzystam z AP w Gdasku, prywatnie w celach genalogicznych i subowo w wielu innych i te nowe zasady bd dla mnie uciliwe. Mieszkam wprawdzie w Wejherowie, ale wypad na godzin do Gdaska, branie w tym celu caego dnia urlopu nie budzi we mnie entuzjazmu. Do tej pory siedziaam tam tak dugo jak si dao. Ale byy tego efekty - i dla mnie i dla tych, ktrym pomagaam powyciga brakujce dokumenty. Teraz to bdzie niemoliwe do zrealizowania. Ju samo podjcie decyzji, ktre ksigi zamwi bdzie przyprawia o bl gowy Smile.
Niestety jak si dowiedziaam to jest oglnopolski trend w archiwach i wikszo stosowaa ju te limity dawno. Wychodzi na to, e Gdask by dotd do liberalny i yczliwy dla poszukiwaczy. Podobnie byo z Bydgoszcz, nigdy nie ograniczano mi iloci zamawianych akt. "Boj si" tam teraz jecha, bo moe si okaza, e zrobi sobi jedynie krtk wycieczk.
Co do tej przymusowej przerwy to si ju nie wypowiadam, bo to jest ju zupeny absurd. Jako komentarz powinien wystarczy zasyszany podczas wasnie tej przerwy komentarz jednego z uytkownikw pracowni (z tytyem profesorskim ) stojcego na korytarzu pomidzy drzwiami do toalety a szafkami na odzie: Jestem ju na tyle duy i dorosy, e wiem kiedy powinienem zrobi sobie przerw na rozprostowanie koci.
pozdrawia wywoana do odpwowiedzi przez Izk Smile Asia Grochowska
Poprzedni wątek: Parafie Wielki Komórsk i Płochocin
Następny wątek: Pomóc.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 09:06:11 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund