Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Powalina - zgon w 1946 r..
Powalina - zgon w 1946 r.. [wiadomość #3912] Tue, 18 May 2010 15:05
kajak jest aktualnie niedostępny  kajak
Junior Member
Witam,

Moe kto byby w stanie doradzi mi moliwy kierunek poszukiwa?

Mj pradziadek Wadysaw Baejewski pod koniec wojny i po wyzwoleniu ukrywa si w miejscowoci Powalina (k. Nowego Dworu Gdaskiego). Dlaczego - nie wiem - podobno chciano go zastrzeli - mieszka w powiecie Lipno; czy by komunist, socjalist, czy wrcz odwrotnie - nie wiem. Niestety nie interesowao mnie to gdy babcia jeszcze ya. Podobno z jakim koleg zajli poniemiecki dom. Jedynym dokumentem by telegram z komendy MO zawiadamiajcy, e zgin mierci tragiczn w maju 1946 r i informujcy o pogrzebie. Babcia z wujem (mia wtedy 10-11 lat) gdy dotarli na cmentarz - byo ju po pogrzebie. Telegram zosta oddany przy okazji wymiany dowodu osobistego babci - dla wpisania jej "wdowa". Rozmawiaem z ksidzem z Parafii Przemienienia Paskiego (parafia w Marzcinie bya erygowana dopiero w 1947r). Ksiga zgonw jest dopiero od 1948 r. Dzwoniem do USC w Nowym Dworze Gdaskim - nie ma takiego nazwiska w 1946 r. Napisaem do gminy Brudze Duy (gmina zamieszkania moich dziadkw) w sprawie teczki dowodowej babci...
Bd wdziczny za wszelkie pomysy...

Grobu na cmentarzu ju nie ma - wuj by tam ok 30 lat temu i przywiz tylko troch ziemi z miejsca gdzie wydawao mu si, e by grb...

Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
Poprzedni wątek: Janicki Kaminska
Następny wątek: Schmidtke, Hebel, Pranga
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 14 11:40:58 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund