| Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11132] |
Fri, 01 February 2013 19:18  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Æwikliñski_Leszek napisa³:
bormarek napisa³:
Witam
Kto¶ wie dlaczego AP_Gdansk znikn±³ ze strony metryk genbazy??
Pozdrawiam
Marek
Decyzja zarz±du Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
http://ptg.gda.pl/
pozdrowienia
Leszek
Witam!
Proszê o wskazanie, gdzie mo¿na przeczytaæ informacjê o tej decyzji. Czy wiadomo, gdzie bêd± opublikowane zdjêcia wykonane w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku, a zamieszczone dotychczas w GenBazie? Wiele osób do tej pory z nich korzysta³o, szkoda, ¿e nie ma do nich obecnie dostêpu.
Pozdrawiam.
El¿bieta
orgina³ na : http://genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto pic&p=160936#160936
Mo¿na prosiæ o wy¶nienia zarz±d PomTG ???
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Fri, 01 February 2013 19:19] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11139 jest odpowiedzią na wiadomość #11138] |
Sat, 02 February 2013 12:07   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
No w³a¶nie wersja robocza z takim zaznaczeniem, podmieniana sukcesywnie na pliki opracowane przez AP i PTG ?
To by³a wspania³a sprawa - dostêp do akt dla tych co nie mog± dojechaæ do AP lub nie za bardzo maj± na to czas (praca).
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11142 jest odpowiedzią na wiadomość #11141] |
Sat, 02 February 2013 21:22   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Nie róbcie tragedii. Nikt na sta³e nie zarz±dzi³ wycofania publikacji zdjêæ. Archiwum po prostu uzgodni³o centralnie format i numeracjê dygitalizowanych zdjêæ w publikacjach (dotychczas publikowano metryki na ¿ywio³) i teraz nale¿y dokonaæ przeróbek oznaczenia setek tysiêcy zdjêæ. je¶li kto¶ potrafi wykonaæ t± pracê w ci±gu kilku dni to jestem przekonany , ¿e nied³ugo znowu metryki bêd± online. Wyja¶ni³ to Prezes PTG Janusz i dyskusja i tragiczne przewidywania s± nie na miejscu.
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11269 jest odpowiedzią na wiadomość #11132] |
Thu, 21 February 2013 20:20   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam,
Ka¿dej osobie która wspiera projekt PTG-APG, nale¿± siê podziêkowania, chyba, co do tego nie ma ¿adnych w±tpliwo¶ci.
Przez ca³y okres pracy przy projekcie spotka³em takie osoby i jeszcze spotkam, im te¿ podziêkuje za wsparcie.
Jak kto¶ chce pomóc, to wie jak to uczyniæ.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
[Uaktualnione dnia: Fri, 22 February 2013 19:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11884 jest odpowiedzią na wiadomość #11883] |
Sun, 21 July 2013 13:21   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Tadeuszu, metryki ponoæ s± ale widoczne wy³±cznie dla cz³onków PomTG i dla tych, którzy je indeksuj±
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #11888 jest odpowiedzią na wiadomość #11887] |
Mon, 22 July 2013 11:05   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Panie Tadeuszu. Dotychczas poszczególne AP nie stawia³y dok³adnych wymogów w jakim formacie zapisywaæ fotki ksi±g, jak je tytu³owaæ itp. St±d Towarzystwa regionalne, fotografuj±ce archiwa umieszcza³y w genetece fotki w takim stanie jak same ustali³y. Aktualnie od jakiego¶ czasu Naczelna Dyrekcja AP opracowa³a jeden format tak zapisu jak i tytu³owania poszczególnych fotek ksi±g metrykalnych publikowanych w internecie. By przerobiæ SETKI TYSIÊCY zdjêæ, które sfotografowali¶my w AP Gdañsk potrzeba wiele czasu spo³ecznej pracy . Jak zwykle brak chêtnych do pracy powoduje przed³uzanie siê okresu udostêpnienia metryk szerszemu ogó³owi. I eto wsio co w tym temacie mo¿na powiedzieæ.
Zapraszam na konsultacje do Czarnej Wody gdzie mo¿e i pomogê w metrykach.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12121 jest odpowiedzią na wiadomość #12120] |
Thu, 12 September 2013 09:13   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wiêc nie pozostaje nic innego jak uzbroiæ siê jednak w cierpliwo¶æ
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12122 jest odpowiedzią na wiadomość #12118] |
Thu, 12 September 2013 09:57   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Janusz napisa³(a) dnia ¶ro, 11 wrzesieñ 2013 10:49 | Obecnie tworzymy dokument Trójstronnego Porozumienia pomiêdzy Archiwum Pañstwowym w Gdañsku, Pomorskim Towarzystwem Genealogicznym i GenPolem, który pozwoli na sukcesywne umieszczanie w GenBazie na nowo opracowanych kopii cyfrowych aktów metrykalnych...
|
"Obecnie" tzn. od kiedy trwa ten proces i kiedy siê zakoñczy?
Pytam nie przez wyz³o¶liwianie siê, ale z konkretnego powodu. Sporo miesiêcy temu zauwa¿y³em bowiem, ¿e w bazie GenPolu znajduj± siê indeksy ksi±g metrykalnych pomorskich parafii; ksi±g, które zosta³y sfotografowane równie¿ przez kolegów z PomTG (nie wiem kto fotografowa³ pierwszy, ale jakie to ma znaczenie?), ale czekaj± wci±¿ na indeksowanie.
O ile podwójne fotografowanie ksi±g jest ciê¿ko, bo ciê¿ko, ale zrozumia³e, o tyle ponowne indeksowanie materia³ów, które zosta³y ju¿ w przesz³o¶ci zindeksowane jest najdelikatniej ujmuj±c, marnotrwstwem czyjego¶ czasu!
Miesi±ce temu zg³asza³em ten problem tak Kasi Nalazek jak i Mariuszowi Momontowi, ale bez widocznego efektu
Je¶li z³a wola le¿y po stronie GenPol'u, to nie widzê ¿adnego powodu, aby dzieliæ siê z nim nasz± prac±. Jaka jest jednak prawda tego nie wiem i mam nadziejê, ¿e dowiem siê od najwy¿szych w³adz, czyli chocia¿by od Ciebie.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12647 jest odpowiedzią na wiadomość #12645] |
Sun, 12 January 2014 20:56   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Do cz³onków Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego zosta³a wys³ana Ankieta w sprawie zasad umieszczania skanów Aktów metrykalnych z Zasobów Archiwum Pañstwowego w Gdañsku.W Ankiecie tej cz³onkowie PTG wyrazili zgodê na udostêpnianie aktów metrykalnych w Genbazie z zasobów AP Gdañsk dla wszystkich u¿ytkowników portali GenPolu z zastrze¿eniem "po ich zindeksowaniu"
W zwi±zku z podjêt± decyzj±, skany aktów metrykalnych z zasobów AP Gdañsk bêd± udostêpniane w GenBazie , dla wszystkich u¿ytkowników portali GenPol-u sukcesywnie, po ich zindeksowaniu.
Janusz Pawelczyk
prezes Zarz±du
Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
[Uaktualnione dnia: Sun, 12 January 2014 21:14] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12669 jest odpowiedzią na wiadomość #11132] |
Wed, 15 January 2014 21:04   |
neuteich
|
Member |
|
|
... dobre, dobre... wichrzyciel..., ano tak sobie my¶lê, ¿e ca³e to skanowanie aktów, to by³o biciem piany ... Archiwum Pañstwowe w Szczecie na swojej stronie, prezentuje skany aktów ze swych zasobów, bez potrzeby "pomocy"... wszystko jest dostêpne, a Archiwum w Gdañsku z pomoc± PTG ... i nic nie jest dostêpne...
brawo... a tak w ogóle, jak czego¶ nie ma, to po co tym siê chwaliæ ?
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12670 jest odpowiedzią na wiadomość #12669] |
Wed, 15 January 2014 21:58   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| neuteich napisa³(a) dnia ¶ro, 15 styczeñ 2014 09:04 | ... dobre, dobre... wichrzyciel...,
|
Dla egopola wszyscy s± wichrzycielami i przewidujê, ¿e nied³ugo z rozpêdu samego siebie tak nazwie; my¶lê, ¿e powiniene¶ to pu¶ciæ mimo uszu.
| neuteich napisa³(a) dnia ¶ro, 15 styczeñ 2014 09:04 |
ano tak sobie my¶lê, ¿e ca³e to skanowanie aktów, to by³o biciem piany ... Archiwum Pañstwowe w Szczecie na swojej stronie, prezentuje skany aktów ze swych zasobów, bez potrzeby "pomocy"... wszystko jest dostêpne, a Archiwum w Gdañsku z pomoc± PTG ... i nic nie jest dostêpne...
|
Nigdy nie jest tak, ¿e wszêdzie jest tak samo.
Za to my mamy 100% dostêp do aktów metrykalnych w pelpliñskim AD, podczas, gdy gdzie indziej w PL mog± sobie tylko o czym¶ takim pomarzyæ!
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o wyjaśnienie takiej decyzji :( [wiadomość #12673 jest odpowiedzią na wiadomość #12672] |
Wed, 15 January 2014 22:53   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa³(a) dnia ¶ro, 15 styczeñ 2014 10:41 | Widzisz Januszku Ty siê t³umaczysz, zupe³nie niepotrzebnie tak Plieth, znowu bez podpisu...
|
@egopol; trzeba wyj±tkowo z³ej woli, albo wyj±tkowego lamerstwa, ¿eby nie zorientowaæ siê jak siê nazywam i jak mam na imiê. W Twoim przypadku podejrzewam niestety jedno i drugie.
@Janusz; jaki zwi±zek z tematem postu ma ilo¶æ indeksów kolegi, któremu odpowiedzia³e¶?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|