Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Prośba-zapytanie-podpowiedź
Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14547] Mon, 20 July 2015 18:59 Przejdź do następnej wiadomości
Slawek jest aktualnie niedostępny  Slawek
Senior Member
Mam pytanie do koleanek oraz kolegw, ktrzy wiecej niz Ja poruszaj sie po rnych archiwach i nie tylko o podpowied gdzie mona jeszcze "zastuka" aby uzyska interesujce mnie fakty. Ale po kolei w krtkim opisie ( jeli bdzie trzeba wicej faktw podel na PW ).
Od lat modzieczych pamitam opowie o dwjce osb z rodziny, ktrzy zaginli podczas II wojny wiatowej. Obecnie nie mam ju z kim skonfrontowa tych opowieci a wic udaem si na stron archiwum osb zaginionych w czasie II wojny wiatowej.
W owych archiwach odnalazem informacje o swoich krewnych Dominiku Mostowskim oraz Antonim Kamiskim z informacj co gdzie i kiedy.

Po wysaniu zapytania do placwki pamici ofiarom obozu koncentracyjnego Neuengamme, otrzymaem odpowied :

Serdecznie dziekujemy za pana list i obydwie wiadomosci.Bardzo nam przykro, ze dopiero teraz otrzymuje pan odpowiedz od nas. Z powodu duzej ilosci zapytan, ktore otrzymujemy dochodzi do znacznego opoznien w odpowiedzi. Bardzo prosze o wybaczenie.

Niestety nasze archiwa posiadaja wiele luk, poniewaz SS w czasie oprozniania obozu Neuengamme zniszczylo dokumentacje administracji aby zatrzec slady zbrodni.

Ksiegi zgonow szpitala naleza do niewielu zachowanych oryginalnie dokumentow obozu koncentracyjnego w Neuengamme. W czasie gdy plonely dokumenty jednemu z wiezniow udalo sie ukryc te recznie sporzadzane notatniki. Tu dolaczona kopia wpisu do ksiegi zgonow jest niestety jedynym dokumentem dotyczacym uwiezienia Dominika Mostowskiego i Antoniego Kaminskiego, ktory posiadamy.

Tu tez podane Numery wiezniow 37768 i 37772 wskazuja na przybycie Pana krewnych do obozu koncentracyjnego Neuengamme okolo 18. lipca 1944 r.

Obydwaj zaliczaja sie do grupy 31 wiezniow, ktorzy zostali 9. sierpnia 1944 straceni. O losach tej grupy wiezniow przez dziesiatki lat nie bylo nic wiadomo. Znany byl tylko rysunek francuskiego wieznia Flix Lazare Bertrand z Muse de la Rsistance et de la Dportation w Besanon. Bertrand naszkicowal przybycie wiezniow przed bunkier aresztu krotko przed ich powieszeniem.

Przed rokiem skontaktowal sie z nami historyk Ralf Grfenstein, ktory prowadzi badania dotyczace pracy przymusowej i ruchu oporu w obrebie Burgdorf. On podal nam informacje dotyczaca tych 31 ofiar, ktorymi byli polscy i radzieccy robotnicy przymusowi zaaresztowani przez gestapo w rejonie Burgdorf w czerwcu 1944 roku. W polowie czerwca 1944 roku gestapo zatrzymalo 300 mezczyzn i kobiet i zapedzilo ich do sali gimnastycznej elektrowni w Burgdorf. Gestapo poszukiwalo wsrod zagranicznych robotnikow przymusowych czlonkow nielegalnego ruchu oporu. Zatrzymani byli brutalnie przesluchiwani, 250 sposrod nich zostalo w krotkim czasie wypuszczonych. Inni pozostali uwiezieni, 31 z nich przewieziono do obozu koncentracyjnego Neuengamme i tam 9.8.1944 zostali straceni.

Pragne Panu rowniez podziekowac za wskazowke dotyczaca Antoniego Kaminskiego, ktorego pisownie nazwiska i obywatelstwo w wykazie online bylo nieprawidlowe. Te bledy beda przez nas mozliwie szybko poprawione.

A wic ten trop mam ju opanowany oraz wiem co gdzie i jak. Natomias zainteresoway mnie fakty z przed wojny. Tutaj wiem gdzie si urodzili wiem gdzie mieszkali ale w jaki sposb trafili tam gdzie trafili juz nie wiem gdzie pyta.

Trop Dominika Mostowskiego prowadzi z miejsca urodzenia SKWIERAWY (i tutaj 1 pytanie czy jest moliwo gdzie kolwiek sprawdzenia akt meldunkowych zapiskw zamieszkania z lat okoo 1916 do 1935). Mam przypuszczenia i w latach 1935-1939 uczestniczyli w akcji osadniczej "poniatwki" i zostali przesiedleni do Morzeszczyna.
Z gminy dzi otrzymaem informacje i nie ma adnych meldunkowych zapisw oraz ksig. Dopiero od 1973 roku co takiego zaistaniao (ksigi meldunkowe).
I tutaj 2 pytanie........gdzie puka ? gdzie prubowa ?
Czekam na jakie podpowiedzi.
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14555 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Sat, 25 July 2015 20:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Slawek napisa(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59

Z gminy dzi otrzymaem informacje i nie ma adnych meldunkowych zapisw oraz ksig. Dopiero od 1973 roku co takiego zaistaniao (ksigi meldunkowe).

Szukanie dokumentw meldunkowych z okresu midzywojennego w urzdzie gminy nie wydaje mi si by najlepszym pomysem. Sugerowabym raczej kontakt z Archiwum Pastwowym. Mnie si udao w ten sposb zdoby kopie ksig meldunkowych z Grudzidza (AP Toru). Tak, wiem, e to wiksze miasto ni Morzeszczyn, ale sprbowa warto!
Powodzenia,
Jurek PL.

Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14688 jest odpowiedzią na wiadomość #14555] Sun, 22 November 2015 14:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Trop Dominika Mostowskiego mona powiedzie....."podjty", cekam obecnie na odpowiedzi wyjaniajce.
Jednak mam problem z tropem Antoniego Kamiskiego z Rakowca (pomorskie). Nie mog znale jego miejsca urodzenia (1916 rok wiem e nie jest jeszcze zindeksowany ale pisz tu i tam do pariafii, mona trafi na dobrego duspasterza , ktry pomoe w poszukiwaniu). Jednak tutaj nie wiem gdzie uderza Gniew ? Opalenie ? Piaseczno ? czy te gdzie indziej.
Podobnie mam z ojcem Antoniego - Gracjanem ur. Rakowiec 1884.
Akt lubu posiadam-akt zgonu rwnie, jednak aktu urodzenia brak.
Moe kto co podpowie - gdzie "puka"
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14691 jest odpowiedzią na wiadomość #14688] Wed, 25 November 2015 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W dniu dzisiejszym otrzymaem odpowied i trop do zasobw USC, jednak bariera jzykowa znw bdzie ...... przeszkod. No c zobaczymy czas .......zmierzy si z problemem.
Uprzejmie informuj, e Archiwum Pastwowe w Elblgu z siedzib w Malborku nie posiada w swoim zasobie ksig urodze z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu. W sprawie poszukiwa w ksigach urodze z lat 1878, 1880, 1884, 1890, 1892-1899 z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu naley zwrci si do Landesarchiv Berlin (Eichborndamm 115 – 121, 13403 Berlin), w sprawie poszukiwa w ksigach urodze z lat 1900-1926 z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu naley zwrci si do Standesamt I in Berlin (Rckerstrae 9, 10119 Berlin).Reszta ksig urodze prawdopodobnie zagina w wyniku dziaa wojennych.
Pozostaje jeszcze problem zasobw kocielnych ? gdzie mog by ?
Pozdrawiam Sawek
P.S. czekam na odpowied z Tymawy.
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14693 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Wed, 25 November 2015 21:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ale naszo mnie teraz pytanie, czy czasami w tej odpowiedzi nie jest ujty Rakowiec powiat Kwidyski ? a mi chodzi o Rakowiec okolice Gniewu ? Maej Karczmy ?
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14694 jest odpowiedzią na wiadomość #14693] Thu, 26 November 2015 19:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
USC Rakowiec koo Gniewu jest w AP Gdask metryki koscielne to parafia Gniew w Malborku to Rakowiec koo Kwidzyna Pozdrawiam
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14696 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Fri, 27 November 2015 09:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
AP Gdask - otrzymaem informacje i brak, pariafia Gniew zindeksowane brak. Malbork faktycznie Rakowiec koo Kwidzynia, odpowiedzieli i w Berlinie (jednak chyba nie dotyczy tych co szukam).
Pozostaje USC Gniew, ktre nie jest zindeksowane. Mus tam napisa moe co ...... ?
Dziki za podpowiedzi......udaje si w "wiat" pisania korespondencji.
Sawek
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14698 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Sat, 28 November 2015 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ju miaem pogodzi si z myl duszych poszukiwa i wszelkiego rodzaju pism a tu masz....pomoc osb z forum Surprised i jazda do przodu Smile .
Dziki wielkie Staszek za tchnicie wiary w czowieka oraz dodanie nowego "paeru" dla dalszych dziaa.
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14725 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Sat, 12 December 2015 20:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Slawek napisa(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59

Dziki pomocy osoby z forum dotarem do aktu urodzenia Antoniego a dalej do Parafii do ktrej wybieram si w tygodniu aby porobi zdjcia dokumentw znalezionych przez Proboszcza.

Bylimy wraz z on, mio spdzilimy czas na opowieciach no i wykonalimy zdjcia interesujcych nas wpisw.
Swoj drog nie mylaem i tak dobrze s udokumentowane pierwsze komunie wiete oraz bierzmowania. Raz jeszcze dziekuje za podpowiedzi.

[Uaktualnione dnia: Mon, 21 December 2015 13:19]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14786 jest odpowiedzią na wiadomość #14725] Tue, 19 January 2016 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
W dniu dzisiejszym otrzymaem drog e-mailow informacj z Centralnego Muzeum Jecw Wojennych.
Musz przyzna i bardzo mi pomoga gdy mam w miar pene informacje gdzie suyli w trakcie wojny gdzie zostali zatrzymani oraz gdzie osadzeni i wywiezieni moi dwaj przodkowie, o ktrych tutaj pisz.
Nawet pokierowano mnie w celu dalszych poszukiwa.
Pozdrawiam Sawek.
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14787 jest odpowiedzią na wiadomość #14786] Wed, 20 January 2016 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Witam

Z zainteresowaniem przeczytaem histori poszukiwa krewniakw.
Mgby poda o jak stron chodzi i o jakie muzeum?

"a wic udaem si na stron archiwum osb zaginionych w czasie II wojny wiatowe"

"Centralnego Muzeum Jecw Wojennych"

Pozdrawiam
Janus

Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14788 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] Wed, 20 January 2016 10:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

http://www.straty.pl/
w wyszukiwarce odnalazem osoby ktre mnie interesoway

http://www.cmjw.pl/

Na tych stronach poczytaem co i jak a pniej droga e-mailow zaczem podpytywa si o szczegy.

Jeli w czym moge pomc czekam na pw. Nie wiem czy wszyscy chc uczestniczy w rozmowach, cho ja zawsze uwaam kady trop jest pomocny
Pozdrawiam Sawek

[Uaktualnione dnia: Wed, 20 January 2016 10:30]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14842 jest odpowiedzią na wiadomość #14788] Tue, 09 February 2016 12:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzi na temat adrenaliny Razz Razz
Meail z dnia dzisiejszego :

Szanowny Panie!

W zwizku z odnalezieniem w bazie ITS w Bad Arolsen dokumentw dotyczcych czonkw Pana rodziny, prosz o podanie adresu do korespondencji, abymy mogli je Panu przesa

Z powaaniem
Il.......
Centrum Udzielania Informacji o Ofiarach II Wojny wiatowej

Po 74 latach od mierci obojga krewnych, powiem Wam i kada godzina do otrzymania dokumentw bedzie "bardzo duga". Ale cieszymy si znw "do przodu" bdzie punkt do zaczepienia i dalszych mniej lub bardziej owocnych poszukiwa. Jednak to najbardziej lubie w tym wszystkim po nitce do kbka. Smile
Pzdrawiam i uzbrajam si w cierpliwo.
Sawek
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14883 jest odpowiedzią na wiadomość #14842] Fri, 19 February 2016 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Dzisiaj odebraem z poczty przesyk , 27 stron dokumentacji dwjki krewnych obrazujcy ich pobyt w Niemczech oraz mier w obozie. Z jednej strony przygnbiony jestem a z drugiej......hmmm zadowolony to ze sowo ale bd mg przybliy losy tych krewnych bliszej i dalszej rodzinie. Tylko ten jzyk ehhhh... ale damy rade albo zwrc si o pomoc.
Wracam analizowa dokumenty.
Pozdrawiam Sawek
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #15237 jest odpowiedzią na wiadomość #14883] Fri, 30 September 2016 17:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W dniu wczorajszym otrzymaem przesyk z PCK, pene informacje odnosnie obojga przodkw.
Informacje :
Kartoteka i materiay ewidencyjne dotyczce obywateli polskich, przebywajcych w czasie II wojny swiatowej na terytorium Niemiec
oraz
Wykaz Polakw zmarych w czasie II wojny swiatowej na terenie Niemiec
w midzy czasie przyszy odpowiedzi z ewidencji wojskowej i brak jakichkolwiek informacji o wcieleniu do wojska jednego jak i drugiego przodka.
A po cichu liczyem na kopie fotek z ksieczek wojskowych.
Jeszcze pozostaa jedna droga, korespondencja z historykiem niemieckim zajmujcym si midzy innymi smierci obozowiczw.
Zobaczymy jaki bdzie efekt.
Slawek
Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #15367 jest odpowiedzią na wiadomość #15237] Sun, 01 January 2017 11:06 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Witam
Skadam wszystkim yczenia Noworoczne, wytrwaoci w poszukiwaniu przodkw jak i historii ich ycia.
Mam pytanie do czytelnikw tego forum :
Czy jest jaka moliwo sprawdzenia suby wojskowej jak i losw pierwszych dni wojny przodkw wcielonych do wojsk polskich.
Nadmieni i otrzymaem z Centralnej Ewidencji Wojskowej informacj o nieodnotowaniu osb o takich danych jak podaem ?
Mam informacj z innych rde (PCK oraz cmjw ) o przynaleeniu do 65 pp w Starogardzie Gdaskim stacjonujcym w Grudzidzu oraz Bitwie Nad Bzur gdzie zostali wzici do niemieckiej niewoli. Pytanie gdzie i na jakie adresy i czy w ogle jest sens pisania do jednostek w Grudzidzu oraz Starogardzie Gdaskim aby jakie dodatkowe informacj otrzyma?
Raz jeszcze pozdrawiam Noworocznie Sawek.
Poprzedni wątek: Dziadek - statek Anglia - PL 1947
Następny wątek: Czy to ten sam czy dwóch różnych? Co bardziej prawdopodobne? Bielicki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 03:34:41 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund