| Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14547] |
Mon, 20 July 2015 18:59  |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
Mam pytanie do koleanek oraz kolegw, ktrzy wiecej niz Ja poruszaj sie po rnych archiwach i nie tylko o podpowied gdzie mona jeszcze "zastuka" aby uzyska interesujce mnie fakty. Ale po kolei w krtkim opisie ( jeli bdzie trzeba wicej faktw podel na PW ).
Od lat modzieczych pamitam opowie o dwjce osb z rodziny, ktrzy zaginli podczas II wojny wiatowej. Obecnie nie mam ju z kim skonfrontowa tych opowieci a wic udaem si na stron archiwum osb zaginionych w czasie II wojny wiatowej.
W owych archiwach odnalazem informacje o swoich krewnych Dominiku Mostowskim oraz Antonim Kamiskim z informacj co gdzie i kiedy.
Po wysaniu zapytania do placwki pamici ofiarom obozu koncentracyjnego Neuengamme, otrzymaem odpowied :
Serdecznie dziekujemy za pana list i obydwie wiadomosci.Bardzo nam przykro, ze dopiero teraz otrzymuje pan odpowiedz od nas. Z powodu duzej ilosci zapytan, ktore otrzymujemy dochodzi do znacznego opoznien w odpowiedzi. Bardzo prosze o wybaczenie.
Niestety nasze archiwa posiadaja wiele luk, poniewaz SS w czasie oprozniania obozu Neuengamme zniszczylo dokumentacje administracji aby zatrzec slady zbrodni.
Ksiegi zgonow szpitala naleza do niewielu zachowanych oryginalnie dokumentow obozu koncentracyjnego w Neuengamme. W czasie gdy plonely dokumenty jednemu z wiezniow udalo sie ukryc te recznie sporzadzane notatniki. Tu dolaczona kopia wpisu do ksiegi zgonow jest niestety jedynym dokumentem dotyczacym uwiezienia Dominika Mostowskiego i Antoniego Kaminskiego, ktory posiadamy.
Tu tez podane Numery wiezniow 37768 i 37772 wskazuja na przybycie Pana krewnych do obozu koncentracyjnego Neuengamme okolo 18. lipca 1944 r.
Obydwaj zaliczaja sie do grupy 31 wiezniow, ktorzy zostali 9. sierpnia 1944 straceni. O losach tej grupy wiezniow przez dziesiatki lat nie bylo nic wiadomo. Znany byl tylko rysunek francuskiego wieznia Flix Lazare Bertrand z Muse de la Rsistance et de la Dportation w Besanon. Bertrand naszkicowal przybycie wiezniow przed bunkier aresztu krotko przed ich powieszeniem.
Przed rokiem skontaktowal sie z nami historyk Ralf Grfenstein, ktory prowadzi badania dotyczace pracy przymusowej i ruchu oporu w obrebie Burgdorf. On podal nam informacje dotyczaca tych 31 ofiar, ktorymi byli polscy i radzieccy robotnicy przymusowi zaaresztowani przez gestapo w rejonie Burgdorf w czerwcu 1944 roku. W polowie czerwca 1944 roku gestapo zatrzymalo 300 mezczyzn i kobiet i zapedzilo ich do sali gimnastycznej elektrowni w Burgdorf. Gestapo poszukiwalo wsrod zagranicznych robotnikow przymusowych czlonkow nielegalnego ruchu oporu. Zatrzymani byli brutalnie przesluchiwani, 250 sposrod nich zostalo w krotkim czasie wypuszczonych. Inni pozostali uwiezieni, 31 z nich przewieziono do obozu koncentracyjnego Neuengamme i tam 9.8.1944 zostali straceni.
Pragne Panu rowniez podziekowac za wskazowke dotyczaca Antoniego Kaminskiego, ktorego pisownie nazwiska i obywatelstwo w wykazie online bylo nieprawidlowe. Te bledy beda przez nas mozliwie szybko poprawione.
A wic ten trop mam ju opanowany oraz wiem co gdzie i jak. Natomias zainteresoway mnie fakty z przed wojny. Tutaj wiem gdzie si urodzili wiem gdzie mieszkali ale w jaki sposb trafili tam gdzie trafili juz nie wiem gdzie pyta.
Trop Dominika Mostowskiego prowadzi z miejsca urodzenia SKWIERAWY (i tutaj 1 pytanie czy jest moliwo gdzie kolwiek sprawdzenia akt meldunkowych zapiskw zamieszkania z lat okoo 1916 do 1935). Mam przypuszczenia i w latach 1935-1939 uczestniczyli w akcji osadniczej "poniatwki" i zostali przesiedleni do Morzeszczyna.
Z gminy dzi otrzymaem informacje i nie ma adnych meldunkowych zapisw oraz ksig. Dopiero od 1973 roku co takiego zaistaniao (ksigi meldunkowe).
I tutaj 2 pytanie........gdzie puka ? gdzie prubowa ?
Czekam na jakie podpowiedzi.
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14555 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] |
Sat, 25 July 2015 20:26   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Slawek napisa(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59 |
Z gminy dzi otrzymaem informacje i nie ma adnych meldunkowych zapisw oraz ksig. Dopiero od 1973 roku co takiego zaistaniao (ksigi meldunkowe).
|
Szukanie dokumentw meldunkowych z okresu midzywojennego w urzdzie gminy nie wydaje mi si by najlepszym pomysem. Sugerowabym raczej kontakt z Archiwum Pastwowym. Mnie si udao w ten sposb zdoby kopie ksig meldunkowych z Grudzidza (AP Toru). Tak, wiem, e to wiksze miasto ni Morzeszczyn, ale sprbowa warto!
Powodzenia,
Jurek PL.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14691 jest odpowiedzią na wiadomość #14688] |
Wed, 25 November 2015 16:54   |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
W dniu dzisiejszym otrzymaem odpowied i trop do zasobw USC, jednak bariera jzykowa znw bdzie ...... przeszkod. No c zobaczymy czas .......zmierzy si z problemem.
Uprzejmie informuj, e Archiwum Pastwowe w Elblgu z siedzib w Malborku nie posiada w swoim zasobie ksig urodze z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu. W sprawie poszukiwa w ksigach urodze z lat 1878, 1880, 1884, 1890, 1892-1899 z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu naley zwrci si do Landesarchiv Berlin (Eichborndamm 115 – 121, 13403 Berlin), w sprawie poszukiwa w ksigach urodze z lat 1900-1926 z Urzdu Stanu Cywilnego w Rakowcu naley zwrci si do Standesamt I in Berlin (Rckerstrae 9, 10119 Berlin).Reszta ksig urodze prawdopodobnie zagina w wyniku dziaa wojennych.
Pozostaje jeszcze problem zasobw kocielnych ? gdzie mog by ?
Pozdrawiam Sawek
P.S. czekam na odpowied z Tymawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14725 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] |
Sat, 12 December 2015 20:51   |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
| Slawek napisa(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59 |
Dziki pomocy osoby z forum dotarem do aktu urodzenia Antoniego a dalej do Parafii do ktrej wybieram si w tygodniu aby porobi zdjcia dokumentw znalezionych przez Proboszcza.
|
Bylimy wraz z on, mio spdzilimy czas na opowieciach no i wykonalimy zdjcia interesujcych nas wpisw.
Swoj drog nie mylaem i tak dobrze s udokumentowane pierwsze komunie wiete oraz bierzmowania. Raz jeszcze dziekuje za podpowiedzi.
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 December 2015 13:19] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #15367 jest odpowiedzią na wiadomość #15237] |
Sun, 01 January 2017 11:06  |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
Witam
Skadam wszystkim yczenia Noworoczne, wytrwaoci w poszukiwaniu przodkw jak i historii ich ycia.
Mam pytanie do czytelnikw tego forum :
Czy jest jaka moliwo sprawdzenia suby wojskowej jak i losw pierwszych dni wojny przodkw wcielonych do wojsk polskich.
Nadmieni i otrzymaem z Centralnej Ewidencji Wojskowej informacj o nieodnotowaniu osb o takich danych jak podaem ?
Mam informacj z innych rde (PCK oraz cmjw ) o przynaleeniu do 65 pp w Starogardzie Gdaskim stacjonujcym w Grudzidzu oraz Bitwie Nad Bzur gdzie zostali wzici do niemieckiej niewoli. Pytanie gdzie i na jakie adresy i czy w ogle jest sens pisania do jednostek w Grudzidzu oraz Starogardzie Gdaskim aby jakie dodatkowe informacj otrzyma?
Raz jeszcze pozdrawiam Noworocznie Sawek.
|
|
|
|