| Zaświadczenie o służbie - proszę o tłumaczenie z niemieckiego [wiadomość #7782] |
Mon, 27 June 2011 18:14  |
koliberr77
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie.
Bardzo prosz o przetumaczenie dokumentu dotyczcego suzby w wojsku niemieckim mojego dziadka Stefana Lubiskiego.
Z gry dziekuj za kade odczytane sowo.
Kasia Petela
-
Załącznik: 2.jpg
(Rozmiar: 414.22KB, Pobrano 158 razy)
Małochwy, Małochwiej, Lubiński, Ciesielski, Cupa, Moga, Węglikowski, Ochnio, Brzoska, Wesołowski
[Uaktualnione dnia: Thu, 14 July 2011 23:22] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: proszę o tłumaczenie z niem. zaświadczenie o służbie? [wiadomość #7786 jest odpowiedzią na wiadomość #7782] |
Mon, 27 June 2011 21:27   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Swiadectwo posiadania
Zolnierz Stefan Lubinski
Sluzacy w 1./Pz. Gr. Rgt.1 ( Gr.- Grenadier ;Rgt.- Pulk )
Jest z powodu jego poniesinej rany - uszkodzen ciala dnia 1 1... (dla mnie to Listopad lub Grudzien)1944
przyznano srebne odznaczenie za poniesione rany.
Praga dnia 17 Listopada 1944
podpis ... Ben??
Oberfeld...t i dowdca
Oberfeld...t - to moglby byc sierzant sztabowy ( Oberfeldfebel) lub cos w tym stylu i prawie napewno chodzi tu o o jakis stopien wojskowy.Nie jestem tez do konca pewny daty bo na zgieciu jest jeszcze jakas liczba ale nie potrafie jej odczytac . CO do nazwy jednostki Pz. nie wiem co moze oznaczac ten skrot ale mozna sie domyzlac ze to Panzer czyli panzerny.Jest jeszcze slabo ale widoczna niemiecka pieczec charakterystyczna dla okresu.Sam dokument byl zaswiadczeniem ze osoba otrzymala odznaczenie a nie skradla np. komus innemu.
pozdrawiam
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 June 2011 22:37] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: proszę o tłumaczenie z niem. zaświadczenie o służbie? [wiadomość #7790 jest odpowiedzią na wiadomość #7787] |
Mon, 27 June 2011 23:18  |
koliberr77
|
Junior Member |
|
|
Marku, dzikuj serdecznie.
Pozdrawiam.
Kasia Petela
Małochwy, Małochwiej, Lubiński, Ciesielski, Cupa, Moga, Węglikowski, Ochnio, Brzoska, Wesołowski
|
|
|
|