Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Weronika Klatt
Weronika Klatt [wiadomość #4308] Wed, 21 July 2010 11:38 Przejdź do następnej wiadomości
lapwing jest aktualnie niedostępny  lapwing
Member
Dzie dobry,mam prob moe kto mi pomoe w tym temacie:poszukuj danych na temat Weroniki Klatt ur.21.02.1865-7.07.1952.Bya on Augusta Fankidejskiego.Prawdopodobnie mieszkali w okolicach Gniewu.
Moe kto posiada dane o jej rodzicach?
Zbigniew.
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4310 jest odpowiedzią na wiadomość #4308] Wed, 21 July 2010 17:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Masz dokadn dat urodzenia i zgonu i nie wiesz gdzie si urodzia? To dziwne. Majc tak dokadne dane wystarczy w miejscowym USC wycign metryk urodzenia czy zgonu i bdzie wszystko wiadome.
Staszek

Staszek
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4311 jest odpowiedzią na wiadomość #4310] Wed, 21 July 2010 20:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lapwing jest aktualnie niedostępny  lapwing
Member
To jest trudne gdybym wiedzia gzie si urodzia,nie zawraca bym nikomu gowy.Dat mam z nagrobka ktry znajduj si w Janowie nad Wis na przeciwko Gniewu,dowiedziaem si e mieszkaa gdzie w tych okolicach ale konkretnie nie wiem gdzie?I na tym polega problem.Bo moe pochodzi z prawej strony Wisy jak i dobrze z lewej.Bo Klattowie mieszkali i po jednej i drugie stronie Wisy.I chciabym ustali z ktrych Klattw Ona pochodzi?
Dzikuj Panu za fatyg i pozdrawiam.
Zbyszek.
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4314 jest odpowiedzią na wiadomość #4311] Wed, 21 July 2010 21:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Staszek , ma racj kluczem jest tu akt zgonu.Do 1954 miejscowo Janowo( w dzisiejszym powiecie kwidzyskim) bya siedzib gminy i musia by tam USC.Obecnie Janowo ley w powiecie kwidzyskim.Wchodz wi w rachub dwa USC: Gniew i Kwidzy.Spbowabym zadzwoni do jednego USC i do drugiego i powoa sie na stopie pokrewiestwa, ktry nas czy z poszukiwan przez nas osob.Jeeli nie jestemy osob spokrewnion to maj prawo nie udzieli informacji ani telefonicznie, ani osobiie.

Powoujc si na pokrewiestwo, spytabym si o rodzicw Weroniki Klatt podaj im dokadn dat zgonu Weroniki Klatt i dat urodzenia , a nu udziel odpowiedzi Exclamation

Janusz
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4317 jest odpowiedzią na wiadomość #4308] Thu, 22 July 2010 09:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
IrenaSopot jest aktualnie niedostępny  IrenaSopot
Senior Member
Witam.

Proponuj skontaktowa si z biurem cmentarza , na ktrym jest pochowana Weronika Klatt. Znalazam w takiej ksidze miejsce urodzenia oraz imiona i nazwiska rodzicw.

Irena
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4318 jest odpowiedzią na wiadomość #4317] Thu, 22 July 2010 10:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj Irenko Smile
Janowo to maa wioska ale z pikna histori Smile Cmentarz tam jest niewielki, nie ma czego takiego jak biuro cmentarne.
Zbyszku, jeli pochowana jest w Janowie to w ksigach u ksidza ta informacja bdzie. Myl, e zapisy w ksidze zgonw nie odbiegaj od innych ktre z tego okresu widziaam. W zwizku z tym powinna w nich by informacja gdzie mieszkaa, gdzie zmara i gdzie si urodzia. Zaczabym od telefonu do ksidza nr 0 55 2757426, albo do USC w Kwidzynie, bo tam podlega Janowo nr 55 646-47-23

Pozdrawiam
Joanna

P.S.
Nie wiem czy wiecie, e Janowo podczas plebiscytu trafio do Polski, a sam budynek kocioa w czasie II wojny wiatowej zosta ostrzelany, co widoczne jest do dzi Smile

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4319 jest odpowiedzią na wiadomość #4308] Thu, 22 July 2010 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
IrenaSopot jest aktualnie niedostępny  IrenaSopot
Senior Member
Witaj Joanno Smile

Piszc "biuro cmentarza" miaam te na myli biuro parafii , ktrej dany cmentarz podlega. No ale nie wszyscy musz wiedzie , co ja mam na myli. Wink
Dziki za poprawienie informacji.

Pozdrawiam
Irena
Odp: Weronika Klatt [wiadomość #4348 jest odpowiedzią na wiadomość #4308] Wed, 28 July 2010 13:52 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wojciech57 jest aktualnie niedostępny  Wojciech57
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Witam,
Tak sie sklada, ze rowniez mam Weronike Klatt w drzewie genealogicznym , tyle ze o jedno pokolenie starsza. Wiem o niej tylko tyle, ze byla pierwsza zona Jozefa Kuleckiego (*1821 +1896) i najprawdopodobniej zmarla ok 1851 r. Rodzina Kuleckich pochodzila z Tychonow (Tiefenau) k. Kwidzynia (ale druga zona Anna Krzyzanowska pochodzila spod Gniewu). J.Kulecki z W.Klatt mieli dzieci: Marte, Leona i Jozefa . Gdybys dowiedzial sie czegos wiecej o rodzinie Klattow licze na info.
pozdrowienia
Wojciech
Poprzedni wątek: Hoffmann
Następny wątek: rodzina Gordon
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Jul 31 16:39:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund