Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych
Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1021] Tue, 04 December 2007 01:35 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam
Jestem znowu uwolniony i troszke mam wiecej czasu ktury moge poswiecic gen.

Zastanawialem sie mocniej nad spisywaniem ksieg Metrykalnych bo sam spisuje dwie.
czytajac dane metrykalne stwierdzilem ze moze warto by bylo niektore zeczy spisywac dodatkowo i dokladniej niekiedy stoja ciekawe zeczy w tych spisach np. Gdzie sluzyla osoba w Wojsku albo jakie funkcje pelnila.

Niekiedy bardzo fajne zeczy stoja i po co je jeszcze raz spisywac albo szukac jak mozna by lepiej przeanalizowac i spisac je ukladajac grupowo i tematycznie

czesto stoja ruwniez dopiski o Szlachcie ktore nie sa wymieniane w Herbarzach(schlachta ubosza)
Jestem zatym zeby przy spisywaniu ksieg metrykalnych zapisywac te Rodziny z funkcjami i godnosciami(to samo z Grobami na Cmetarzach lub kosciolach)
bylo by to wspaniale zrudlo dla historykow i innych organizacji badawczych
pozatym mozna by bylo stwozyc herbarz regionalny do kturego mozna by bylo dolaczyc pozniej inne informacje i ilustracje dubr itd. jak i drzewa gen. w formcie Gedcom do dalszych badan i rozwiniec
Takze puzniej udostepnic badaczom w internecie na naszej stronie

mysle ze by to doprowadzilo do nowych kontaktow i nowych branz kerunku histori

Spisujac ostatnio ksiegi zgonu nadknolem sie na pania Czapiewska ktura przybyla z Litwy na pomorze odwiedzic kogos i zmarla i zostala pochowana na pomorzu
stoja wszystkie daty z jakiej miejscowosci itd.
napewno ktos kto pisal cos na temat tej rodziny nic nie znalazl na Litwie i dlatego ten pomysl o spisywaniu tych dat
muwie tu tylko o Schlachcie lub waznych Rodach dla histori polskej chodzi mi tylko o zabespieczenie zrudel dla przyszlosci i ulatwieniu szukania dla innych jak np. historykuw lub rodzin i innych organizacji

Co Wy o tym sadzicie

Marcin

Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1022 jest odpowiedzią na wiadomość #1021] Tue, 04 December 2007 06:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Witaj Marcinie
Nasze indeksacje maja byc tylko informacja dla genealogow amatorow. Indeksujac parafie wskazujemy amatorom kierunek poszukiwan oraz gdzie moze dana metryke znalezc. Robiac indeksy ze "swojej" parafii zapisywalem w indeksie wszystko co tylko bylo zapisane w metrykach. Wprowadzalem to dlatego, ze bylo mi to potrzebne do przyszlej pracy. Gdybysmy chcieli by wprowadzajacy indeksy mieli zapisywac (odcyfrowywac) wszystkie zapiski metrykalne to zapewne stracili bysmy chetnych do indeksowania. Takze zabawa w genealogie stracila by sens gdyby kazdy dostawal wszystko "na tacy". No i mysle, ze trzeba oddzielic historyka, profesjonaliste, zawodowca od genealoga, amatora jakimi my jestesmy. Zapewne mlodsi dozyja czasow gdy wszystkie ksiegi metrykalne , zdygitalizowane beda dostepne do przegladania w internecie. Gdzie sie wtedy znajdzie nasza amatorska genealogia z jezdzeniem po parafiach, archiwach, cmentarzach i wioskach? Genealog bedzie otylym czlowiekiem nie ruszajacym t..ka z krzeselka przed komputerem. To nie jest zachecajaca przyszlosc amatorskiej genealogii.
Pozdrawiam
Stanislaw Pieniazek

Staszek
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1023 jest odpowiedzią na wiadomość #1021] Tue, 04 December 2007 07:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
A nie uwaacie, e na tej stronie, oprcz informacji jakie parafie s ju zindeksowane, powinna znale si uwaga ktre parafie s aktualnie "w obrbce". W ten sposb uniknie si podwjnej pracy i atwiej jest nawiza kontakt z autorem.

Wojciech
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1027 jest odpowiedzią na wiadomość #1022] Tue, 04 December 2007 17:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
dziekuje za odpowiec i witam
Wydaje mi sie ze nie obedzie sie bez odwiedzin w parafiach miejscowosciach rodowych lub Archiwach
bo jednak jeszcze duzo bledow popelniamy jako ludzie (ludzki faktor)
ja nie mowie o tym zeby spisywac wszystko co stoji
tylko jak pisalem spisywac czesciowo informacje o rodach schlacheckich jak i informacje rosszezajace wiedze

niekiedy stoji nazwisko imie a nadole cos o wojsku Jednostka - pluton dowudcy

chodzi mi o informacje na ktorych mozna by pobudowac i rozszezyc wiedze

wiele dokumetow juz przeciesz nie istnieje(sam mam problemy z takimi brakami)
nie mowie rowniesz o calkowitym udostepnianiu wszystkich tych informacji ale spisaniu zapiskow poswieconych niekturym tematom

Co do ulatwien w poszukiwaniach przez internet
uwazam ze jest to postep
osobiscie mam problem z odwiedzeniem archiwuw w polsce
jestem przewaznie raz w roku na dwa tygodnie wiec duzo nie zalatwie
nie wychowalem sie w polsce i nie poznalem archiwalnej zeczywistosci w Polsce (ale slyszalem ze nie jest ciekawa)

archiwa nie sa praktycznie otwarte czesto ma sie na poszukiwanie malo czasu

dlatego dla ludzi z zagranicy pozostaja tak naprawde tylko Forum i wlasnie takie publikacje (mozna to rowniez nazwac zlotym tabletem)
Ale wydaje mi sie ze kazdy zdaje sobie sprawe jakie pozytywne i postepowe sa te zmiany dla wielu poszukiwaczy (i nie mowie tu o zeczach finansowych) ale o czasie i horyzontach ktore nam sie otwozyly. Nie zapomnijmy ze wielu czlonkow naszego towarzystwa nie mieszkaja na pomorzu ale tylko z tych regionow pochodza

Co do zaznaczenia ksiag kture sa spisywane jak ich Kronikarzy
uwazam ze jest to warzne bo kazdy ma jakes talety jak chodzi o Jezyk czy odczytywanie pisma czy ogolnie wiecej doswiadczenia w niekturych sprawach
Adresy i nazwiska powinny byc ale skryte bo sie te osoby inaczej nie pozbieraja w trakcie w czasie z pytaniami na forum od nie czlonkow
po opublikowaniu powini stac ale obok zrobionej pracy i poddac sie pytaniom i krytyce(poprawienie bledow itd.)

pozdrawiam

Marcin
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1034 jest odpowiedzią na wiadomość #1027] Thu, 06 December 2007 08:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Witaj Marcinie,
przy indeksowaniu mamy jeden problem - CZAS W kadym razie ja go mam i musz sobie odpowiedzie na pytanie - czy wpisa do bazy wicej nazwisk z podstawowymi informacjami (tak jak w instrukcji indeksowania) czy mniej, za to szerzej opisanych ? Jeden z kolegw przyzna si, e ineksujc spisuje z ksigi metrykalnej wszystko, co moe z niej wyczyta. Tyle tylko, e ta indeksacja postpuje bardzo wolno. Ja sam indeksuj jedn z parafii ju drugi rok.Pomau zbliam sie do koca, wyrywajc niemal czas spord innych zaj po to, zeby wpisa do bazy kolejny rok. Jak policzyem, wprowadziem do bazy blisko 30 tys. rekordw (chocia daleko mi do Staszka Pienika Wink - ale on zacz duo wczeniej). Uwaam wic, e problemem nie jest rozszerzanie informacji dostpnych w indeksach, ale upowszechnianie wiedzy o tym, e takie indeksy wogle s i jak z nich korzysta. Jeeli kto "zarazi si" genealogi, to dalej ju sobie poradzi.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski
P.s.
a z archiwami nie wszdzie jest tak le. Pomagam od duszego czasu jednej koleance mieszkajcej w Belgii i na drodze korespondencyjnej dokopaa si wielu rodzinnych dokumentw z poowy XIX wieku. Fakt, e trafia na yczliwych pracownikw w AP w Radomiu i w Kielcach.

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1035 jest odpowiedzią na wiadomość #1034] Thu, 06 December 2007 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Witaj
Zgadzam si z Tob, e czas indeksowania poszczeglnych rocznikw parafii jest bardzo dugi, dlatego te (jak kiedy sugerawa Staszek P.) proponuj indeksowa tylko podstawowe informacje. Jeeli kto bdzie zainteresowany szczegami to, zgodnie z moj wczeniejsz sugesti, zwrci si po nie do osoby ktra te dane indeksowaa. Dlatego te przy zapisach o nowych indeksach w bazie PTG podawa informacj (tylko dla czonkw PTG) kto jest ich autorem. Bo skoro jest autorem tych indeksw to musi podsiada dane rdowe.

Pozdrawiam
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1036 jest odpowiedzią na wiadomość #1023] Thu, 06 December 2007 17:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Dobry pomys. Trzeba bdzie co takiego doda. Ale to ju w nowej wersji strony, tak jak informacja o autorach indeksu.

Adam
Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1050 jest odpowiedzią na wiadomość #1036] Sun, 09 December 2007 15:29 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Hallo Smile
Czego jeszcze brakuje to sa zapisane parafie
chodzi mi o zapis moze w tabelkach za latami indeksu

bo niekture Miasta maja wiecej niz jedna parafie dlatego wydaje mi sie ze powinnismy to zmienic wymieniajac za latami ksieg parafie do kturej one naleza(np. Sw. Mateusza...)

tak samo powinny byc spisane ksiegi ktorych brak albo ksiegi kture zaginely lub sie znajduja na Parafi(studjujac stare zrudla i stare przed wojenne zapisy spisy i.t.d.)

mozna tez zapisac jezeli wiadomo co sie stalo dlaczego ich nie ma, to nie bedzie potrzeby za nimi szukac.(Mysle tu przyszlosciowo o mozliwych zakupach w przyszlosci jezeli by sie gdzies ukazaly orginaly lub stare zapisy - kopie)

pozdrawiam
Marcin

[Uaktualnione dnia: Sun, 09 December 2007 15:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: informacje poboczne w bazach danych
Następny wątek: tematy na forum Poszukiwania osób i przodków ...
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 09 06:34:13 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund