|
|
| Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1022 jest odpowiedzią na wiadomość #1021] |
Tue, 04 December 2007 06:18   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Witaj Marcinie
Nasze indeksacje maja byc tylko informacja dla genealogow amatorow. Indeksujac parafie wskazujemy amatorom kierunek poszukiwan oraz gdzie moze dana metryke znalezc. Robiac indeksy ze "swojej" parafii zapisywalem w indeksie wszystko co tylko bylo zapisane w metrykach. Wprowadzalem to dlatego, ze bylo mi to potrzebne do przyszlej pracy. Gdybysmy chcieli by wprowadzajacy indeksy mieli zapisywac (odcyfrowywac) wszystkie zapiski metrykalne to zapewne stracili bysmy chetnych do indeksowania. Takze zabawa w genealogie stracila by sens gdyby kazdy dostawal wszystko "na tacy". No i mysle, ze trzeba oddzielic historyka, profesjonaliste, zawodowca od genealoga, amatora jakimi my jestesmy. Zapewne mlodsi dozyja czasow gdy wszystkie ksiegi metrykalne , zdygitalizowane beda dostepne do przegladania w internecie. Gdzie sie wtedy znajdzie nasza amatorska genealogia z jezdzeniem po parafiach, archiwach, cmentarzach i wioskach? Genealog bedzie otylym czlowiekiem nie ruszajacym t..ka z krzeselka przed komputerem. To nie jest zachecajaca przyszlosc amatorskiej genealogii.
Pozdrawiam
Stanislaw Pieniazek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1034 jest odpowiedzią na wiadomość #1027] |
Thu, 06 December 2007 08:45   |
 |
Adalbertus
|
Member |
|
|
Witaj Marcinie,
przy indeksowaniu mamy jeden problem - CZAS W kadym razie ja go mam i musz sobie odpowiedzie na pytanie - czy wpisa do bazy wicej nazwisk z podstawowymi informacjami (tak jak w instrukcji indeksowania) czy mniej, za to szerzej opisanych ? Jeden z kolegw przyzna si, e ineksujc spisuje z ksigi metrykalnej wszystko, co moe z niej wyczyta. Tyle tylko, e ta indeksacja postpuje bardzo wolno. Ja sam indeksuj jedn z parafii ju drugi rok.Pomau zbliam sie do koca, wyrywajc niemal czas spord innych zaj po to, zeby wpisa do bazy kolejny rok. Jak policzyem, wprowadziem do bazy blisko 30 tys. rekordw (chocia daleko mi do Staszka Pienika - ale on zacz duo wczeniej). Uwaam wic, e problemem nie jest rozszerzanie informacji dostpnych w indeksach, ale upowszechnianie wiedzy o tym, e takie indeksy wogle s i jak z nich korzysta. Jeeli kto "zarazi si" genealogi, to dalej ju sobie poradzi.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski
P.s.
a z archiwami nie wszdzie jest tak le. Pomagam od duszego czasu jednej koleance mieszkajcej w Belgii i na drodze korespondencyjnej dokopaa si wielu rodzinnych dokumentw z poowy XIX wieku. Fakt, e trafia na yczliwych pracownikw w AP w Radomiu i w Kielcach.
Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zrobic cos dla innych i spisac rzeczy pomocne dla innych [wiadomość #1050 jest odpowiedzią na wiadomość #1036] |
Sun, 09 December 2007 15:29  |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Hallo
Czego jeszcze brakuje to sa zapisane parafie
chodzi mi o zapis moze w tabelkach za latami indeksu
bo niekture Miasta maja wiecej niz jedna parafie dlatego wydaje mi sie ze powinnismy to zmienic wymieniajac za latami ksieg parafie do kturej one naleza(np. Sw. Mateusza...)
tak samo powinny byc spisane ksiegi ktorych brak albo ksiegi kture zaginely lub sie znajduja na Parafi(studjujac stare zrudla i stare przed wojenne zapisy spisy i.t.d.)
mozna tez zapisac jezeli wiadomo co sie stalo dlaczego ich nie ma, to nie bedzie potrzeby za nimi szukac.(Mysle tu przyszlosciowo o mozliwych zakupach w przyszlosci jezeli by sie gdzies ukazaly orginaly lub stare zapisy - kopie)
pozdrawiam
Marcin
[Uaktualnione dnia: Sun, 09 December 2007 15:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|