| Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13471] |
Thu, 31 July 2014 10:29  |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Witam serdecznie.
Mam pytanie o mojego prapradziadka Jana Moczyskiego (arbaiter z Czerwiska) ur. 1862 (brak daty dziennej i miejsca - Czerwisk) zmarego w 1908 r. (brak daty dziennej) w Pienikowie? Czy ma moe kto jakiwe bardziej szczegowe dane co do tej osoby (daty szczegowe i miejsce urodzenia, rodzice?) Dane na temat maonki J.M., data i miejsce lubu s mi znane
Pozdrawiam.
Sylwester Moczyski
[Uaktualnione dnia: Thu, 31 July 2014 10:37] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13477 jest odpowiedzią na wiadomość #13476] |
Sat, 02 August 2014 15:40   |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Na pocztku dzikuj za dzienn dat zgonu J.M. Posiadam informacje, e w 1884 r. Jan Moczyski lat 22 (arbeiter) z Czerwiska oeni si z Bert Dembek z Ostrowitego. Znalazem w Piasecznie Jana Moczyskiego urodzonego w 1862 roku (syna Rozalii i Jzefa). W 1863 r. urodzi sie te Jan M. w Starogardzie Gd. Ciekawe czy w USC w Nowym znajdowayby si bardziej szczegowe dane na temat rodzicw Jana? A moe tu chodzi o Czerwisk nad Wis?
[Uaktualnione dnia: Sat, 02 August 2014 16:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13482 jest odpowiedzią na wiadomość #13481] |
Tue, 05 August 2014 08:28   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa(a) dnia pon, 04 sierpie 2014 11:52 | Pozostaje mi chyba wycieczka do USC w Nowym (woj. kuj.-pom.) lub do Bydgoszczy.
|
Moim zdaniem moesz si rozczarowa. Nie wydaje mi si to moliwe, aby w USC pozwolono Ci na przegldanie ksig, lub aby wyznaczono urzdnika, ktry bdzie to robi pod Twoim przewodnictwem.
Z zaoenia USC umoliwia wycznie sporzdzenie kopii aktu metrykalnego dotyczcego analizowanej przez genealoga osoby, a nie umoliwia przeprowadzenie kwerendy!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13484 jest odpowiedzią na wiadomość #13483] |
Tue, 05 August 2014 08:39   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa(a) dnia wto, 05 sierpie 2014 08:35 | Inaczej sobie nie wyobraam dodarcia do tych danych, jak zoenie wniosku. Mona to zrobi przez internet.
|
Wniosek moesz zrobi przez internet, ale niektre USC wymagaj wniosku na pimie. To jedno. A drugie, e wniosek musi dotyczy konkretnej osoby i konkretnej sprawy, a nie np. "prosz o kopie aktw chrztu wszystkich osb o nazwisku Moczyski z przedziau lat 1920 - 1950".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13492 jest odpowiedzią na wiadomość #13487] |
Wed, 06 August 2014 11:23   |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Wszc ironi zaczynam podejrzewa, ze wszelkie dane poniej 1914 r. mog znajdowa si w AP w Bydgoszczy. Stawiaem na USC w Nowym. Gromadzenie pastwowej ewidencji urodze, zgonw itp w terenie zaboru pruskiego to pono lata 70 XIX wieku std moja nadzieja na odnalezienie informacji w USC w Nowym. Nie znam procedur przekazywania dokumentacji do Archiww, zreszt Pienikowo to ju woj. pomorskie, wic dane mogy trafi do AP Gdask.
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 August 2014 11:24] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Jan Moczyński z Czerwińska/Pieniązkowa [wiadomość #13493 jest odpowiedzią na wiadomość #13492] |
Wed, 06 August 2014 11:33   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa(a) dnia ro, 06 sierpie 2014 11:23 | Wszc ironi zaczynam podejrzewa, ze wszelkie dane poniej 1914 r. mog znajdowa si w AP w Bydgoszczy.
...Nie znam procedur przekazywania dokumentacji do Archiww, zreszt Pienikowo to ju woj. pomorskie, wic dane mogy trafi do AP Gdask.
|
Bez adnej ironii.
USC przechowuj akta metrykalne nie starsze ni 100 letnie. Nastpnie, z automatu, akta te przekazywane s do archiwum pastwowego. Z automatu jednoczenie akta te trac wwczas swoj poufno i mog by udostpnione kadej osobie, a nie tylko osobie spokrewnionej, co ma miejsce w przypadku USC. Niektre USC daj wrcz potwierdzenia, e jest to pokrewiestwo pierwszego stopnia - ojciec, matka, rodzestwo.
Co wicej, AP zajmuj si kwerend, a USC nie!
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 August 2014 11:34] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|