Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Historia parafii p.w. Å›w. MikoÅ‚aja w Niedamowie
Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #10275] Mon, 23 July 2012 14:29 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Witam,
w ostatni± sobotê (21.07.2012) odby³a siê promocja ksi±¿ki "Historia parafii p.w. ¶w. Miko³aja w Niedamowie" autorstwa ks. Leszka Ja¿d¿ewskiego. Autor ma ju¿ w swoim dorobku inne historyczne publikacje z regionu, m.in. opisa³ historiê rodzinnej wsi Korne, historiê parafii p.w. ¦wiêtej Trójcy w Ko¶cierzynie, krzy¿e i kapliczki po³o¿one na terenie gminy wiejskiej Ko¶cierzyna.

Kupi³am ksi±¿kê z ciekawo¶ci±, poniewa¿ w Niedamowie urodzi³ siê mój pradziadek Józef Piekarski. Jednak trochê mnie rozczarowa³a, co stwierdzam z wielk± przykro¶ci±. To kolejna ksi±¿ka ks. Ja¿d¿ewskiego, w której brak np. indeksu osobowego, co niezwykle by³oby przydatne dla nas genealogów. Pomijam zdarzaj±ce siê tu i ówdzie b³êdy (np. ortograficzne, interpunkcyjne), bo zdarzyæ siê mog± wszêdzie, jednak chyba zabrak³o tu korekty tekstu, lub by³a ona niewystarczaj±ca. Jednak najbardziej zabrak³o mi w tej ksi±¿ce po prostu parafian, mo¿na przecie¿ by³o skorzystaæ nie tylko z Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie (gdzie akurat akta metrykalne parafii niedamowskiej s± ubogie, je¶li mnie pamiêæ nie myli to jest tylko ksiêga zgonów z lat 1823-1874), ale siêgn±æ do tych, które znajduj± siê w APG, które sama nie tak dawno indeksowa³am.

Nie zrozumcie mnie jednak ¼le - nie chcia³abym, ¿eby odnie¶æ wra¿enie, ¿e ksi±¿ka nie jest warta kupienia. Oczywi¶cie, ¿e jest warta, ma³o kto pochyla siê nad takimi ma³ymi miejscowo¶ciami. Autor obficie cytuje wizytacje biskupie, gdzie na szczê¶cie o Niedamowie sporo informacji siê zachowa³o. Bardzo dobry jest te¿ rozdzia³ opisuj±cy zabytkowe wyposa¿enie ko¶cio³a parafialnego.

Zapraszam do lektury, a potem do wypowiedzenia siê w tym w±tku o Waszym zdaniu na temat ksi±¿ki. Nie wiem, czy ksi±¿ka bêdzie gdzie¶ w szerokiej sprzeda¿y. Ja w ka¿dym razie kupi³am j± bezpo¶rednio u ks. Wiczlinga w Niedamowie (30 z³).

pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19343 jest odpowiedzią na wiadomość #10275] Fri, 30 December 2022 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AleksandraP jest aktualnie niedostÄ™pny  AleksandraP
Junior Member
Dzieñ dobry,
Jakie lata obejmuje ta publikacja? Dopiero zaczynam przygodê z genealogi±, ale ju¿ wiem ¿e w Niedamowie urodzi³ siê mój prapradziadek. Bardzo bym chcia³a co¶ wiêcej siê dowiedzieæ o tej wsi.

Pozdrawiam Ola
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19351 jest odpowiedzią na wiadomość #19343] Thu, 05 January 2023 11:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ksi±¿ka obejmuje praktycznie ca³e dzieje parafii Niedamowo od jej powstania po czasy wspó³czesne.
Zapewne mog³aby byæ obszerniejsza, mimo to cieszmy siê i tak± objêto¶ci± Smile
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19361 jest odpowiedzią na wiadomość #19351] Thu, 12 January 2023 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zusmann jest aktualnie niedostÄ™pny  zusmann
Junior Member
Jakimi "ma³ymi miejscowo¶ciami"? Smile Moi 2pradziadkowie (ze Starej Kiszewy i z Sob±cza) brali tam ¶lub. A ja je¿d¿ê z £odzi do Jeziornego Zak±tka na wywczasy.

Pani Izo, a propos spisu parafian - czy wiadomo co¶ o tym, kiedy zakoñczy siê "konserwacja" (je¶li w ogóle do niej dosz³o, bo mo¿e nie ma ¶rodków) zniszczonej Ksiêgi parafialnej ze Starej Kiszewy osób nale¿±cych do Bractwa Szkaplerza (1783-1926)? Pyta³em rok temu Dyrektora mailowo ale nie odpisa³, a siê nie przypomina³em Smile Konserwacja mia³a siê zacz±æ w lipcu 2020 (pod tym pretekstem nie dosta³em ksiêgi wówczas do wgl±du)

AJ.
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19363 jest odpowiedzią na wiadomość #19361] Fri, 13 January 2023 09:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ksiêga by³a poddawana na razie jedynie odgrzybianiu. Na profesjonaln± konserwacjê niestety nadal czeka. Jej stan wyklucza udostêpnianie.
pozdrawiam
Iza
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19364 jest odpowiedzią na wiadomość #19351] Fri, 13 January 2023 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AleksandraP jest aktualnie niedostÄ™pny  AleksandraP
Junior Member
Proszê o u¶ci¶lenie dat, czyli od którego roku? Mój prapradziadek urodzi³ siê w Niedamowie w 1824 rok.
Odp: Historia parafii p.w. św. Mikołaja w Niedamowie [wiadomość #19373 jest odpowiedzią na wiadomość #19364] Wed, 18 January 2023 17:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Ale o co Pani pyta? Jakie u¶ci¶lenie dat?
Poprzedni wÄ…tek: Osada Beka
Następny wątek: armia pruska Stargard
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 15:50:44 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund