|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Klemańskich [wiadomość #3357 jest odpowiedzią na wiadomość #3336] |
Thu, 31 December 2009 17:31   |
ewaprzyg
|
Junior Member |
|
|
£±czê si³y z Tomkiem szukaj±c przodków, a tymczasem krótko o tym co ju¿ o tej rodzinie wiem - mo¿e kto¶ co¶ jeszcze doda albo wyprowadzi mnie z b³êdu 
Z tego co siê orientujê to rodzina Klemañskich jest do¶æ du¿a, szczególnie w USA. W Polsce korzenie s± zwi±zane g³ownie z Pomorzem, ale tak¿e z Warszaw±, Olsztynem, ¦wieciem i wielkopolsk±.
Ale po kolei.
Ga³±¼ któr± ja i mój przyrodni brat Marek koñczymy (no on niekoniecznie koñczy, bo ma syna ) wywodzi siê z okolic Orle/Grutta (tam historia rodziny toczy³a siê przez ponad 100 lat). Najstarszy przodek do którego dotar³am to Paulus Klemanski, który 25.11.1827r o¿eni³ siê w³a¶nie w Orle z Mariann± z.d. Trawinski, prawdopodobnie zmar³ on przed rokiem 1849, (poniewa¿ wtedy Marianna po raz drugi wysz³a za m±¿ za Leona Olszewskiego). Z tego co wiem Paulus i Marianna mieli 6 dzieci. I tu utknê³am, poniewa¿ Paulus nie urodzi³ siê ani w Orle ani w Grucie. Natknê³am sie na Paulusa w Bobowie, który w roku 1818 chrzci³ syna Petrusa - ale tu mi siê nie sk³ada.
¯eby do niego dotrzeæ zaczê³am szperaæ w¶ród wszystkich Klemañskich ¿yj±cych w tym czasie i pó¼niej do roku 1900. By³o ich trochê. Wyznaczy³am sobie punkty w ktorych mieszkali i wysz³o mi:
- okolice Sulejówka pod Wa-w±
- okolice P³oñska
- okolice Ko¶ciana
- Poznañ
- ¶wiecie
- pas od Torunia do Starogardu Gdañskiego
- okolice Olsztyna
Oko³o 7 osób w okresie wielkiej emigracji pop³ynê³o do Stanów i tam osiad³o w 5 stanach.
Równolegle z rodzin± klemañskich (i wieloma odmianami zapisu tego nazwiska) funkcjonowa³a rodzina Klemmann (te¿ wielorako zapisywana). Na razie siê ni± nie zajmujê choæ s±dzê ¿e to od Kleman powsta³o nazwisko klemañski - nigdzie nie znalaz³am jednak materia³ów ¼ród³owych na ten temat.
W mojej czê¶ci ga³êzi mam te¿ dziurê w okolicach 1890 roku. Rodzeñstwo mojego dziadka (Marianna, Stanis³aw, Andrzej i Franciszek) urodzi³o siê w Briesen, a wiêc W±brze¼nie. Nie ma tam jednak ¿adnych danych na ich temat, tak wiêc i tu jest bia³a niezapisana kartka.
Chêtnie j± zapiszê...
pozdrawiam wszystkich i ¿yczê samych Dobrych Anio³ów w poszukiwaniach swoich korzeni w Nowym Roku.
Ewa
|
|
|
|
|
|