Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel"
Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel" [wiadomość #14965] Fri, 08 April 2016 10:41 Przejdź do następnej wiadomości
Batalion01 jest aktualnie niedostępny  Batalion01
Miejsce: Gdynia
Member
Witam!

Od duszego czasu szukam informacji o dacie i miejscu mierci mojej pra pra pra babci, Augusty Syldatk...

W czym tkwi problem? Nie mog nigdzie znale aktu zgonu tej osoby... Co najgorsze, nazwisko Syldatk jest do popularne w tamtych stronach i jest sporo osb o takim imieniu u nazwisku. Przeszukaem prawdopodobnie wszystkie te osoby i adna nie pasuje mi do mojego przodka.

Czy ma kto moe w swoich znalezionych przodkach tak osob albo jest w stanie mi pomc? Poniej zamieszczam informacje o tej osobie:

AUGUSTA urodzona prawdopodobnie w 1822 r. w okolicach Bckiej huty koo Sierakowic... Niestety, aktu urodzenia nie posiadam. Dat znam z wpisu aktu lubu z parafii Sierakowice z 1843 r. (Patrz zacznik akt slubu 1843)

W 1840 urodzia nielubnego syna Augusta Scheel, wpis naprowadza mnie na Bck hut jako prawdopodobne miejsce zamieszkania Augusty.

W 1843 r. w Sierakowicach Augusta wychodzi za m za Jakuba Piwka (Patrz zacznik akt lubu 1843) Sierakowice

W 1861 r. wysza ponownie za m za Johann Syldatk... Sierakowice.

No i po za tym e miaa z nim jeszcze dwjk dzieci z Janem a ich miejsce zamieszkania naprowadza mnie na miejscowo PAUBICE... Trop mi si urwa na temat tej osoby....

Wiem na pewno e w 1891 roku ona ju nie ya, bo taki zapisek znalazem w akcie zgonu jej syna Augusta Scheel.

Z gry dzikuj za wszelk pomoc!

Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY

[Uaktualnione dnia: Fri, 08 April 2016 10:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel" [wiadomość #14978 jest odpowiedzią na wiadomość #14965] Sun, 10 April 2016 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Cze,

Sprawa faktycznie nie naley do najatwiejszych. Moe w tym przypadku po prostu w ksigach kocielnych nie ma wpisu dot. zgonu Augusty... Albo w zapisach jest omyka, ktra skutecznie utrudnia poszukiwania. Augusta na pewno zmara w latach od 1864 (narodziny ostatniej crki) do 1891 r. (dopisek na metryce zgonu nielubnego syna). Jak dla mnie wyjcia s trzy:
1) Po mierci drugiego ma wysza po raz 3 za m i zmienia nazwisko. Sprawd metryk zgonu Jana Syldatk z 1869 r. (par. Sierakowice).
2) Twoja Augusta zmara 21.1.1890 roku w Migach i na metryce zgonu bdnie podano nazwisko panieskie (Daske). Zgon zgasza Jan Syldatk. Wiek zmarej (ten z metryki parafialnej, a nie z USC) mniej wicej pasuje i daje dat narodzin ok. 1822. Tylko te Migi nie bardzo "le" (na metryce lubu crki w 1885 r. jako miejsce zamieszkania podano Paubice).
3) Metryki zgonu po prostu brak...
A moe Augusta po mierci ma Jana zamieszkaa u syna w Borku koo Sulczyna i w tej parafii naley poszuka metryki. Pozostaje tylko yczy powodzenia w rozwikaniu zagadki.

Pozdrawiam
Rafa
Odp: Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel" [wiadomość #14979 jest odpowiedzią na wiadomość #14965] Mon, 11 April 2016 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Batalion01 jest aktualnie niedostępny  Batalion01
Miejsce: Gdynia
Member
Zaczyna si robi ciekawie... Znalazem genealogicznego psikusa...

Postanowiem przy okazji przyjrze si troch temu Johannowi Syldatk...

Przy pomocy mojego genalogicznego przyjaciela doszedem do wpisu z aktu lubu Johanna Syldatk i Augusty Piwka zd. Scheel...

W Akcie lubu wychodzi na to, e Augusta ma 38 lat, a Johann 21 ...

O ile si nie pomyliem... Wychodzi na to e jej drugi m by w wieku jej pierwszego syna Smile

Mniejsza o to, mio nie zna granic...

Ale....

Trzy osoby o nazisku Syldatk w 1840 roku w parafii Sierakowice, prawdopodobnie ten sam dzie, zobaczcie sami (wyszukiwarka PTG):

nr.94 Johann Peter Mathias Syldatk i Caroline Dawidowska
nr.94 Johann August Franz Syldatk i Franciska Brzeska
nr.95 Johann Stanislaus Anton Syldatk i Constantia Pruss

I teraz zrobiem malane oczy... Jak doj do tego, ktry Johann to TEN Johann ?

Z August wydaje mi si, e jak wzia sobie takiego modziaka za ma, to chyba j przey... Kurcz... Ale ten akt zgonu z 1890 r. wyglda bardzo prawdopodobnie... Ale to co w nim jest podane zupenie nie pasuje do niczego...

Ciki temat, powiem szczerze e jeszcze si z czym takim nie spotkaem... Klony Syldatk i zaginiona zmara...

Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
Poprzedni wątek: Poszukuje rodziny Krawieckich
Następny wątek: Nowy poszukuje: Mielewczyk, Gehrmann, Glaner, Trzcinski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 23:04:45 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund