| Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel" [wiadomość #14965] |
Fri, 08 April 2016 10:41  |
 |
Batalion01
|
Member |
|
|
Witam!
Od duszego czasu szukam informacji o dacie i miejscu mierci mojej pra pra pra babci, Augusty Syldatk...
W czym tkwi problem? Nie mog nigdzie znale aktu zgonu tej osoby... Co najgorsze, nazwisko Syldatk jest do popularne w tamtych stronach i jest sporo osb o takim imieniu u nazwisku. Przeszukaem prawdopodobnie wszystkie te osoby i adna nie pasuje mi do mojego przodka.
Czy ma kto moe w swoich znalezionych przodkach tak osob albo jest w stanie mi pomc? Poniej zamieszczam informacje o tej osobie:
AUGUSTA urodzona prawdopodobnie w 1822 r. w okolicach Bckiej huty koo Sierakowic... Niestety, aktu urodzenia nie posiadam. Dat znam z wpisu aktu lubu z parafii Sierakowice z 1843 r. (Patrz zacznik akt slubu 1843)
W 1840 urodzia nielubnego syna Augusta Scheel, wpis naprowadza mnie na Bck hut jako prawdopodobne miejsce zamieszkania Augusty.
W 1843 r. w Sierakowicach Augusta wychodzi za m za Jakuba Piwka (Patrz zacznik akt lubu 1843) Sierakowice
W 1861 r. wysza ponownie za m za Johann Syldatk... Sierakowice.
No i po za tym e miaa z nim jeszcze dwjk dzieci z Janem a ich miejsce zamieszkania naprowadza mnie na miejscowo PAUBICE... Trop mi si urwa na temat tej osoby....
Wiem na pewno e w 1891 roku ona ju nie ya, bo taki zapisek znalazem w akcie zgonu jej syna Augusta Scheel.
Z gry dzikuj za wszelk pomoc!
Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
[Uaktualnione dnia: Fri, 08 April 2016 10:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję "Augusta Syldatk / Piwka zd. Scheel" [wiadomość #14979 jest odpowiedzią na wiadomość #14965] |
Mon, 11 April 2016 20:45  |
 |
Batalion01
|
Member |
|
|
Zaczyna si robi ciekawie... Znalazem genealogicznego psikusa...
Postanowiem przy okazji przyjrze si troch temu Johannowi Syldatk...
Przy pomocy mojego genalogicznego przyjaciela doszedem do wpisu z aktu lubu Johanna Syldatk i Augusty Piwka zd. Scheel...
W Akcie lubu wychodzi na to, e Augusta ma 38 lat, a Johann 21 ...
O ile si nie pomyliem... Wychodzi na to e jej drugi m by w wieku jej pierwszego syna 
Mniejsza o to, mio nie zna granic...
Ale....
Trzy osoby o nazisku Syldatk w 1840 roku w parafii Sierakowice, prawdopodobnie ten sam dzie, zobaczcie sami (wyszukiwarka PTG):
nr.94 Johann Peter Mathias Syldatk i Caroline Dawidowska
nr.94 Johann August Franz Syldatk i Franciska Brzeska
nr.95 Johann Stanislaus Anton Syldatk i Constantia Pruss
I teraz zrobiem malane oczy... Jak doj do tego, ktry Johann to TEN Johann ?
Z August wydaje mi si, e jak wzia sobie takiego modziaka za ma, to chyba j przey... Kurcz... Ale ten akt zgonu z 1890 r. wyglda bardzo prawdopodobnie... Ale to co w nim jest podane zupenie nie pasuje do niczego...
Ciki temat, powiem szczerze e jeszcze si z czym takim nie spotkaem... Klony Syldatk i zaginiona zmara...
Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
|
|
|
|