Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Nazwisko Bonna lub Bona.
Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5692] Mon, 27 December 2010 23:38 Przejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostępny  mkurow
Member
Witam serdecznie,
Nazywam si Mariusz Kurowski (na Pomorzu notorycznie przekrcane na Kurkowski Razz ). Mj kochany te ma rzadko spotykane w innych czciach Polski nazwisko Bonna. Dziki opracowanemu przez Was indeksowi ksig udao mi si rozszyfrowa cz z jego koligacji rodzinnych (dalsza moliwa chyba tylko w Pelplinie). Przy okazji poszukiwa nazwiska Bonna zaskoczyo mnie to, e do 1909 roku 95% nazwisk byo w pisowni Bona (nie Bonna!). Natomiast obecnie proporcje s mniej wicej 2:1 (czyli okoo 65%).

Linki:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bona.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bonna.html

Czyby jaka eksplozja demograficzna nazwiska Bonna? Bdy w indeksowaniu? Te urodzony w 1943 twierdzi, e on i jego rodzice i dziadkowie zawsze byli Bonna. Wyszukiwarka twierdzi, e jednak byli Bona co najmniej do 1909. A moe to I lub II wojna wiatowa sprawia, e zaczli si pisa przez 2n?
Z gry dzikuj za kad prb wytumaczenia tej sytuacji (w moim pojciu troch kuriozalnej).
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 23:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5694 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witaj. Jeeli Twoje rodowe nazwisko jest w duej mierze przekrcone to bardzo przepraszam. Staramy si trzyma zasad i wpisywa do indeksw dokadnie to co jest zapisane w akcie. Niestety pisownia nazwisk pozostawia wiele do yczenia. Gdyby sprbowa cos zindeksowa to by zobaczy na czym polega problem. Jeeli w akcie wpisano BONA to nie mog do indeksu poda BONNA. Nigdy nie wiem czy jest to to samo nazwisko czy dwa rzne.

POZDRAWIAM

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5695 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 00:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Nie ma w tym nic kuriozalnego. Poszukaj na naszym forum tematu dotyczcego nazwiska Nyk - Nelke. Niby 4 - 5 liter, a znanych jest chyba 17 odmian pisowni. Taka bya rzeczywisto tamtych czasw. Temat ewoluowania pisowni nazwisk nie raz by ju poruszany u nas jak i na innych forach. Szczeglnie ciekawe s posty Waldka Fronczaka na Forgenie. Zapoznaj si z nimi.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5696 jest odpowiedzią na wiadomość #5694] Tue, 28 December 2010 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pochodz z Podlasia,moje korzenie rodzinne (Kurowski) nie sigaj Pomorza (chocia kto wie?). Bro Boe nie miaem zamiaru podwaa rzetelnoci pracy przy odczytywaniu nazwisk w trakcie indeksowania. Prbuj dotrze do rde, powodu zmiany pisowni na 2n (Bonna).
W rodzinie mojego tecia musiao si to wydarzy na przestrzeni lat 1909-1950 (w innych rodzinach take?). Z iloci osb posugujcych si wspczenie Bonna a nie Bona wnioskuj (pytanie czy susznie?), e moga to by wiadoma decyzja wielu rodzin na przestrzeni lat (1909-?).
Co do odmian pisowni to Bona przytacza wielkoci znalezionych rekordw wszelkie inne odmiany. Bonna wydaje si by pomysem nowszych czasw. I do tego prawdopodobnie wiadomym.
Dzikuj za pomys poszukania na Forgenie.
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5705 jest odpowiedzią na wiadomość #5696] Tue, 28 December 2010 13:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lidia74 jest aktualnie niedostępny  lidia74
Member
Witajcie
w moim drzewie jeszcze dziwniejsza sytuacja
Mj prapra dziadek urodzi si jako Goyski, lecz ju jego dzieci w aktach chrztw nosili nazwisko od Goyski, Goliski a jeden Gouski. Gdy zmar pradziadek w kocielnym akcie zgonu by Gouski a w Usc Goyski Razz
A moja babcia i jej rodzestwo to ju Goyscy lecz obecnie ,,n'' bez kreseczki

w drugiej rodzinie mam nazwisko Choiska lub Choieska (przy kadym z dzieci inaczej napisane) cho w akcie lubu jest to drugie.
Wicej jest takich przypadkow w moim drzewie i trzeba cierpliwoci eby odkry poprawno
Pozdrawiam Lidia
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5706 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 14:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SamOn jest aktualnie niedostępny  SamOn
Junior Member
Witam,
w moim drzewie pojawia si nazwisko Bona (XIX wiek. Zamieszkiwali okolice wiecia i spotkaem si tylko z pisownia prze jedno "n". Odwiedziem te cmentarze w Osiu i Jeewie. Tam take na nagrobkach znalazem raczej napisy: BONA. Krlowa Bona zreszt te pisze si w ten sposb Smile
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5708 jest odpowiedzią na wiadomość #5706] Tue, 28 December 2010 14:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Mam rowniez polaczenie z Bona
mieszkali i mieszkaja w Wielkim Komorsku
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5709 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 14:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
napisze nawet wiecej

oto jeden z grobow z Bonna

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&th=6&mi d=1720&S=7353ffe0770a75c522c59dc3b8f7e22b&rev=&r eveal=

[Uaktualnione dnia: Tue, 28 December 2010 14:23]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5714 jest odpowiedzią na wiadomość #5709] Tue, 28 December 2010 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
SamOn i Milksurfer - "mj" Bonna (kochany te Smile ) twierdzi, e jego rodzina pochodzi wycznie z okolic Tucholi, Racia i Osia. Na razie mu wierz... jeli jutro bdzie otwarte archiwum to moe wicej si dowiem, mam par aktw wypisanych do sprawdzenia.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5716 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SamOn jest aktualnie niedostępny  SamOn
Junior Member
W genetece jest np. 590 urodzonych w woj. kujawsko-pomorskim o nazwisku Bona, natomiast tylko 73 o nazwisku Bonna. Poniej linki:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=B&from_d ate=&to_date=&search_lastname=Bona&rpp2=50&r pp1=50&bdm=B&url1=&w=02kp&op=gt
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=B&from_d ate=&to_date=&search_lastname=Bonna&rpp2=50& rpp1=50&bdm=B&url1=&w=02kp&op=gt
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5721 jest odpowiedzią na wiadomość #5716] Tue, 28 December 2010 22:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wiolcia jest aktualnie niedostępny  wiolcia
Miejsce: Chełmno
Junior Member
U mnie w drzewie mj 4 x pradziadek Micha Bona z parafi Jeewo przez jedno "n" i przewanie przy indeksacji tej parafi tak si spotykaam, od 1790 r.
Pozdrawiam
Wioletta

Pozdrawiam
Wiola
Kołtonowski,Bona Herman, Grugiel, Barwik, Górnowicz, Kęsik, Rezmer, Danielewski, Nagórska
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5722 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Raci jest parafi, ktr interesuj si szczeglnie. Dlatego sprawdziem podane przez Ciebie informacje. W Genetece prawie nie wystpuje to nazwisko. Wicej danych mona znale w PomGenBazie. Wynika z nich, e pierwszy chrzest odnotowano w 1819 r.. Zastanawia mnie brak informacji o lubach (jest tylko jeden wpis) i zgonach. Zgony mona jeszcze zrozumie z uwagi na zaginicie ksigi zgonw 1876-1938, ale luby? Na szczcie w AP Bygdoszcz zachowaa(-y) si ksiga(-i) USC Raci z tego okresu. Sprawdziem miejsca urodzenia osb wykazanych w bazie PomTG
do 1838 r. - Zapendowo
1840 - Biaa
1888 i 89 – Stobno
Powysze informacje prowadz do nastpujcych wnioskw:
a) w tamtym czasie Zapendowo naleao do parafii w Czersku. To, e uroczystoci odbyway si w kociele w Raciu wynika z faktu bliszego pooenia i lepszej komunikacji. To praktyka powszechna.
b) zastanawiajcy jest brak wpisw w ksigach par. Czersk. Co prawda istniej luki w zasobach.
c) na tym obszarze powinne gdzie by akty lubu z kobietami z rodzin Lorbiecki i Weltrowski gdy to nazwisko tu wystpuje.
d) nie sprawdzaem statusw spoecznych/zawodw. By moe tu kryje si jaka wskazwka.

Analiza akt Tucholi nie na wiele si przyda. Nie zachoway si akta chrztw i lubw z I po XIX w., a w ksigach zgonw nie podawano w tym czasie nazwisk rodzicw dla osb penoletnich.

Reasumujac. Jeeli prawda jest to co mwi twj te istniej due szanse na wyprowadzenie drzewa od I po XIXw. Ale z wczesniejszymi latami mog by problemy.

:Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5729 jest odpowiedzią na wiadomość #5722] Thu, 30 December 2010 00:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
wiecie co powiem wam tak
Bona czy Bonna to prawdopodobnie to samo nazwisko

jestem w 80% pewien moze warto by bylo stwierdzic jakiego pochodzenia

jest napewno starym nazwiskem w naszych regionach
czesto sie z nim spotkalem

postaram sie zawsze cos dopisac jak sie nadkne na nie

wiem ze chyba byli tez Wojtami i soltysami chyba przed 1 wojna swiatowa

wkazdym razie cos z rolnictwem chyby

przeleciec warto by bylo ksiegi adresowe

mam taka osobe w rodzinie ale jej jeszsze nie rozpracowywalem
Moze wiecie jakiego wyznania bywali moze to menonicka rodzina byla kiedys Rolling Eyes

marcin
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5730 jest odpowiedzią na wiadomość #5729] Thu, 30 December 2010 00:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Bona (bez daty rdowej) – w grupie nazwisk pochodzcych od imienia Bonifacy lub od niemieckich nazw osobowych Bon, Bohne.

rdo: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polakw. Sownik historyczno - etymologiczny", Instytut Jzyka Polskiego PAN, Krakw 1999

juz kiedys probowalem sie dowiedziec

http://kptg.pl/forum/viewtopic.php?t=483
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5734 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Thu, 30 December 2010 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Ju sobie wykombinowaem (kto wie czy nie suszne?) teorie dlaczego z Bona zrobio si Bonna.
Teoria 1. Patrzc na rozkad terytorialny wspczenie pojawiajcych si Bona i Bonna w Polsce, mona stwierdzi, e tylko na Pomorzu nakadaj si na siebie. Region witokrzyski jest wolny od Bonna ale duo Bona. Tutaj nie byo zmiany pisowni. W czasie II wojny byo to GG i Galicja, czyli tereny, ktre nie miay by niemieckie jako III Rzesza. Pomorze, Wielkopolska i lsk ju tak. Wic moe Pomorze byo popychane aby pisa si z niemiecka przez 2n? Do Volslisty np.?
Teoria 2. Wymowa. "Mj" Bonna urodzi si w czasie II wojny wiatowej. Polskie Bona Niemcy zapisz jako Bonna bo takie maj zasady wymowy. Aby wymawia krtkie "o" w zapisie musi by 2n. Jeli jest 1n wtedy "o" jest dusze.

Takie mam teorie, ale zdaje si, e pady bo.... niespodzianka!!!

Chyba znalazem Jana dziadka mojego tecia! Zwa si on Joannes Bonna i poj za on Susanne Kuchter w Raciu w 1887 roku.

Ja wczeniej prbowaem doj do ojca przez dzieci ktre znaem np. Bernard ur. 1889 itd. Ojcem Bernarda BONA by Jan BONA a matk ZUZANNA z domu KNITTER.

czyli wychodzi na to, e te mia racj : oni byli Bonna...

Ps. Czy dopuszczalne jest prowadzenie czego na zasadzie bloga, dziennika z poszukiwa?
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5735 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Fri, 31 December 2010 00:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Za szybko przesdzasz spraw. Wnioski w tej kwestii mona wyciga dopiero po stworzeniu drzewa. Osobicie przyjem zasad nadawania dziecku nazwiska ojca w brzmieniu zapisanym w akcie chrztu, chobym mia wiadomo e jest bdne. Nastpnie sprawdzam i odnotowuj sobie jak pisane jest nazwisko tego dziecka w momencie zawarcia zwizku maeskiego, a potem zgonu. I tak dalej z pokolenia na pokolenie. Przyjmij do wiadomoci fakt, e wystpuj przypadki gdy kolejne dzieci tego samego ojca maj rn pisowni nazwisk.

W PomGenBazie jest bd. Numery zdj wprowadzono do kolumny numerw aktw. Wida to wyranie przy przeszukiwaniu parafii w latach bez podania nazwisk. Tym samym "zagubione" zostay numery aktw. W Twoim przypadku jest to akt nr 18. O sprawie poinformuje Krystyn, ktra opiekuje si baz.

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Fri, 31 December 2010 00:20]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5736 jest odpowiedzią na wiadomość #5734] Fri, 31 December 2010 10:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostępny  Jednorozec
Member
Myl, e do listy trzeba dopisa Boninw. Zrobiem kwerend za lata 1800-1830 w bazie urodzin PTG, prawie wszyscy s z Racia.
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5741 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Sat, 01 January 2011 12:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Te zagadki przeszoci najbardziej nas podkrcaj, nieprawda Laughing
Mam w drzewku powinowat Mari Bona matk Onufrego Zikowskiego - tak na marginesie.
Zagadki z nazwiskami wydaj si by skomplikowane, a czsto s banalne. W mojej rodzinie cz pisaa si przez z cz przez c, z powodu zmian administracyjnych (raz Polacy raz Niemcy). Jak trzeba si byo rejestrowa, to jedni chcieli by bardziej Polakami, a inni przynajmniej przyjani Niemcom.
Zaprawd powiadam Wam: historycy czsto nie uwzgldniaj w przeobraeniach nazwiska czynnika ludzkiego - zwyczajnego widzi mi si. Miaam wielokrotnie do czynienia z bdami urzdniczymi (USC) i w zapisach kocielnych (np. data chrztu mojego modszego brata dat lubu jego rodzicw Shocked ).
miem zatem przypuszcza, e Bona chcieli si odrni od swoich krewnych dopiskiem jednego n. Moe by te tak, e zapis w ksidze urodze (bdny?), zosta przyjty jako norma w nastpnych pokoleniach. Nie wykluczam rwnie sprostowa w kolejnych pokoleniach. Nie naley zatem wyklucza, e ta sam ga ma rne w pisowni nazwiska. Pozdrawiam Mirosawa

Pozdrawia Mikusia
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5763 jest odpowiedzią na wiadomość #5741] Mon, 03 January 2011 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
nic to niema z jakimis volkslistami

1.poprostu nie bylo polski
2.pisali jak slyszeli
3.na pomorzu bylo i jest wiele jezykow i dialektow
4.ten co spisywal nie musial muwic i pisac po polsku
5.ci co podawali nie musieli dobrze pisac i czytac

niewiem jak pisali w rosji ale stary Kiryl uzywal innego pisma tak ze ustalenie pisuwni jest chyba bardziej jeszcze ciekawe Very Happy
co zabur to tradycja i inne ksztalcenie zasad

marcin
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5765 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 04 January 2011 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Poniej podaj ogoszenie z Genpolu:
Nazwisko(a): Siostra Anna Bona Pestka
Miejsce(a):

Poszukuj informacji o rodzinie i krewnych siostry zakonnej.
Siostra Anna Bona PESTKA urodzia si w 1904-05 roku, bliszych danych brak
- wiosn 1929 roku Anna Pestka wstpia do Zgromadzenia Sistr witej Katarzyny w Braniewie
- po lubach zakonnych w 1932r. zostaa zatrudniona w administracji Szpitala Mariaskiego w Olsztynie
- w 1940 zachorowaa na grulic i bya leczona w miejscowym szpitalu
- od 1941 jest leczona w szpitalu przeciwgruliczym w Ornecie
- Siostra Anna Bona Pestka jest mczennic II wojny wiatowej. Poniosa mier w obronie czystoci lubowanej Bogu
- 8 grudnia 2004r. rozpocz si Jej proces beatyfikacyjny
Ktokolwiek sysza o Annie Bona Pestka proszony jest o kontakt.

Kontakt - katnal - poprzez www.genpol.com

pozdrawiam Krzysiek
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5766 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 04 January 2011 20:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Krzysiu
Po co taka okrna droga? Katnal to Kasia, ktra napisaa drugi post tego tematu.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5767 jest odpowiedzią na wiadomość #5766] Tue, 04 January 2011 21:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Embarassed
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5850 jest odpowiedzią na wiadomość #5695] Sat, 08 January 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Krysia49 jest aktualnie niedostępny  Krysia49
Junior Member
Witam w 2011 r. Smile zyczc Wszystkim jak najowocniejszych poszukiwa genealogicznych, dobrego zdrowia, by kademu los sprzyja.
W mojej rodzinie s osoby o nazwisku Bonna -Bona
Szwagier mojej babki Weroniki Sworowskiej zd. Dembek nazywa sie Thomas Bonna * 1886 r (ona Waleria zd. Dembek), syn Adalberusa Bonna i Agnes mieszek zd. Karwasz. Thomas urodzi sie w Nowym Suminie parafia Pol. Cekzin.Zarwno nazwisko ojca jak i syna oraz brata Thomasa, Andreasa sa zapisane jako "Bonna". Wuj jednak w dokumentach jakie widziaam w okresie po drugiej wojnie wiatowej uzywa juz tylko jednego "n" - dlaczego ?. Najblisza rodzina tzn. wnuki byy tym zdziwione jak zobaczyli wpisy w ksigach metrykalnych. Niestety nie widziaam ksiag USC

Pozdrawiam serdecznie
krysia49
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5879 jest odpowiedzią na wiadomość #5767] Thu, 13 January 2011 23:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam,
Moje poszukiwania (dziki pomocy osb z forum) posuny si do przodu. Take moje wizyty w Archiwum byy bardzo owocne. Teraz stanem jednak przed kolejnym problemem, ktry dziki waszej pomocy pokonam.
W aktach lubu parafii Cekcyn w roku 1853 wpis 2 (na samym dole strony) s zapisami Martin Bona z Wielkiego Gacna i Marianna Kortas z Zielonki. W prawej czci strony s adnotacje o tym, e Marianna Kortas zostaa zapisana w ksidze chrztw jako akt 12 w 1832 roku. Zgadza si to z wyszukiwark. Skoro tak to prawdopodobnie wpis pana modego jako 54 lub 57 w roku 1828 take jest prawidowy. Niestety wyszukiwarka nie znajduje takiej osoby w tym roku i z takim numerem aktu. yczliw osob poprosz o sprawdzenie tego wpisu (54 lub 57 w roku 1828). Istnieje prawdopodobiestwo, e mgby to by Bysaw.

PS. Wyniki moich dotychczasowych poszukiwa prezentuj na stronie Bonna1800.myheritage.pl . Zapraszam Smile
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5886 jest odpowiedzią na wiadomość #5879] Fri, 14 January 2011 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarob jest aktualnie niedostępny  jarob
Senior Member
Natomias w bazie jest co takiego:
Cekcyn 1829 0098 52 Martinus Jacob Bona Magdalena Suchomska

Sprawdziem jeszcze dokadniej i pod pozycj 54 z 1828 roku faktycznie jest Martinus Bona syn Martinusa Bona i Hedwigis Donerowiczowny.

W bazie to wygda tak:
Cekcyn 1828 0092 54 Martinus Mathias Bradel Hedwiga Donemwicowna?

Sporo jest bdw w indeksach w tych latach z tej parafii. Bdzie trzeba opracowa nowy indeks.

Pozdrawiam,
Jarek Bieliński

[Uaktualnione dnia: Fri, 14 January 2011 20:30]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5896 jest odpowiedzią na wiadomość #5886] Sun, 16 January 2011 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bydgosta jest aktualnie niedostępny  bydgosta
Junior Member
Witam
Naley stwierdzic,e s to dwa nazwiska.Dowd: Niech petent o nazwisku Bona sprbuje uzyska spadkobranie po przodku o nazwisku
Bonna ! Te formy zapisu nazwiska wynikaj z poczucia wyszoci rodowej i w przeszosci nie byy naleycie nadzorowane.Powodem tego by powszechny analfabetyzm no i oczywicie wyszo urzdnika ktry pisa ze suchu,a ponadto/jak Mu si wydawao/ wiedzia lepiej.Poza naturalnym deniem do upraszczania sobie ycia nie wid adnych innych powodw aby bya jaka zewntrzna ingerencja w form tego zapisu.W moim drzewie Jzef Bonna ur. w 1836 w Bysawiu oeni si w Kotomierzu z Mariann Tykwinsk.W 1880 zmar jako Jzef Bona,a zgon zgosia crka Marianna Bona.
Spraw komplikuje fakt ,e rwnolegle funcjonowao imie Bonna np. Bonna Wysocka z Sienna w 1825.
Wniosek : to sam zainteresowany winnien dba o prawidowo formy zapisu nazwiska,bo pzniej moga by tylko kopoty.Brawa dla Tecia !
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5897 jest odpowiedzią na wiadomość #5886] Sun, 16 January 2011 16:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj za sprawdzenie:) dzikuj take koleance z forum.
Szukajc przodkw w linii Bona/Bonna przekonaem si, e nic nie jest takie oczywiste jak moe wyglda na pocztku.
Powiem tylko tak (bez imion bo nie o to chodzi). Przykad czowieka, ktry w 1918 roku idzie na ochotnika przez granic do wojska polskiego, potem naley do Sokoa, w 1941 roku podpisuje Volkslist a w 1944 roku dostaje na pimie glejt, e jest "dobrym Polakiem" pozwoli mi ponownie zrozumie jak pokrcone mogy by losy ludzi z dawnego pruskiego zaboru. Nie chc bawi si w adne oceny moralne.
Zbliam si do kresu moliwoci wyszukiwania przodkw w linii Bona/Bonna w parafiach Cekcyn i Bysaw. Mam jeszcze pytanie o alegaty z lat 1757-1810 wymienione w genepedii. Czym s i czy s zeskanowane?

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5899 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Sun, 16 January 2011 20:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Alegaty nie wystpuj na Pomorzu (obszar zaboru pruskiego). Trafie na fragment wzorca strony, ktry jeszcze nie zosta zmodyfikowany w odniesieniu do stanu rzeczywistego i pki co wszystko jest w kolorze czerwonym.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5909 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 18 January 2011 02:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rzyduch jest aktualnie niedostępny  Rzyduch
Junior Member
I always check here to verify spelling...
http://www.herby.com.pl/indexslo.html

Rozpoczynamy internetow publikacj "Sownika Nazwisk Wspczenie w Polsce Uywanych", ktry pozwoli sprawdzi ilu ludzi o danym nazwisku wystpuje w Polsce oraz jaki jest rozkad terytorialny ich wystpowania.

This shows...
Nazwisko Oglna liczba Rozmieszczenie
Bona - 672 - Wa:5, Bs:4, By:210, El:58, Gd:147, Go:4, Kl:23, Ka:24, Ki:1, Ko:8, Ls:1, Lu:7, d:11, Ol:3, Os:6, Pl:5, Po:4, S:29, Su:4, Sz:13, Tb:41, To:39, W:7, Wr:12, ZG:6

Bonna - 359 - Wa:8, By:162, Ci:3, El:2, Gd:67, Go:5, JG:4, Ka:5, Ko:7, d:2, Pl:13, Po:3, S:19, Sz:3, To:44, Wb:11, ZG:1

Another example is Bak Bk and Bonk

[Uaktualnione dnia: Tue, 18 January 2011 02:53]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6637 jest odpowiedzią na wiadomość #5909] Wed, 09 March 2011 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wies Wiewiurki

Soltys na wluk 4 mieszkal, teras odzywaja sie Jan ,piotr jadwiga ,Zofia i katarzyna Nieboszczyka Andrzeja Bona Soltysa tamczenego a pozostale dzieci uti haredes
przywylej na to soltystwo od J. Kr. M. dane J. pan Maciej Wyszynski 20.2.1660
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6644 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Wed, 09 March 2011 10:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostępny  Jednorozec
Member
Witam
Postanowiem si odwdziczy za ju wykonane indeksy. Zgosiem si wic sam do indeksacji. Dostaem kilkanacie lat z parafii Jeewo (koniec XIX w.). Przepisaem okoo 2500 chrztw. Zaobserwowaem do czste wystpowanie osb o nazwisku Bona w tej parafii (informacja dla zainteresowanych). Niekiedy nazwisko to byo pisane Bonna, lecz, chyba kady taki zapis by korygowany pniej przez skrelenie jednej litery.
Obserwujc te zapisy dochodz do wniosku jak wielkie znaczenie dla rozwoju nazwisk mia proboszcz. Obserwowaem zapis nazwiska Grzella (w ssiedniej parafii Osie znane jako Gzella), zalenie od pogody Very Happy wpisy wyglday rwnie tak: Grzela, Gsela, Gsella. Kocwka ski, przy innych nazwiskach, te bya dodawana "po uwaaniu" i raz bya, a raz jej nie byo.
Pewnie wszyscy co duej siedz w genealogii i indeksowaniu o tym wiedz, wic dla nich ten wpis to bana.
Pozdrawiam
Andrzej
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6645 jest odpowiedzią na wiadomość #6644] Wed, 09 March 2011 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Laughing
Tak to juz jest z tymi nazwiskami zalezy komu sie reka trzesie i zalezne wszystko jak kto to odczytuje pisownie sa poprostu rozniste
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #7922 jest odpowiedzią na wiadomość #5694] Sun, 17 July 2011 15:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Dzisiaj na cmentarzu Starofarnym w Bydgoszczy znalazlam takie nagrobki Maria Lassa zd.Bonna oraz Pelagia Jablonska zd.Szymanska ur.16.12.1889 r zm.25.07.1958 r,dawno temu znalam Jarka Jablonskiego z ul.Ulanskiej ponoc juz nie zyje pozdrawiam Zosia.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #18822 jest odpowiedzią na wiadomość #5705] Wed, 27 October 2021 11:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
oliwiak jest aktualnie niedostępny  oliwiak
Junior Member
Przekret nazwiska Gouski na Goyski, Goliski, Golinski to najczesciej przekrety osoby niemieckojezycznej. Dla takich osob niemozliwe jest wymowic nazwisko Gouski i mowia i pisza najczesciej jako Golinski. Czesto wpisywano jak slyszeli. Prawie w 100% na Kaszubach idzie o nazwisko Gouski.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #18824 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Wed, 27 October 2021 15:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
wamke jest aktualnie niedostępny  wamke
Miejsce: Tuchola
Senior Member
W drzewie genealogicznym mojej ony te wystpuje nazwisko Bona. Zazwyczaj pisane przez jedno n. Mieszkali oni w XVIII i XIX wieku w parafii Drzycim oraz Osie. Wrd tych krewnych jest biskup amerykaski Stanislaus Vincent Bona. https://www.findagrave.com/memorial/75174821/stanislaus-vinc ent-bona

Dla nie wtajemniczonych, polecam stron geni.com, mona tam oszuka swoich przodkw a do Merowingw, jak to jest w moim przypadku.

Andrzej Wamke

[Uaktualnione dnia: Wed, 27 October 2021 15:58]

Poprzedni wątek: SZCZEPANSKI- MAJEWSKI
Następny wątek: Kosznajdrzy 1651- 1702
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Jul 29 09:03:16 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund