Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego
Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #3406] Tue, 12 January 2010 15:01 Przejdź do następnej wiadomości
Fedorczyk jest aktualnie niedostępny  Fedorczyk
Junior Member
Proszê o pomoc w odszukaniu w archiwach niemieckich dokumentów mojej rodziny, poniewa¿ polskie dokumenty pañstwowe i ko¶cielne uleg³y zniszczeniu w trakcie ostatnich dzia³añ wojennych. Dotyczy to moich przodków Lamparskich , którzy osiedlili siê w latach 1830-1880 na terenie Prus Wschodnich, ko³o Biskupca Pomorskiego- BISZOFSWERDER. we wsi Podlasek –KONRADSWALDE i wsi S³upnica- STANGENWALDE , ówczesny powiat Susz – ROSENBERG.
Poszukiwania dotycz± rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego i jego ¿ony Bogumi³y Czaplewskiej którzy ze starszym synem Augustem (urodzonym w 1930r w Samp³awie k/Lubawy) osiedlili siê we wsi Podlasek i wiem na pewno ¿e tam urodzi³ im siê mój pradziadek Edmund, Edward Lamparski w roku 1842. O innym rodzeñstwie nic nie wiem.. Starszy syn oko³o roku 1850 o¿eni³ siê w s±siedniej wsi S³upnica z Mariann± Lewalsk± i tam urodzi³o im siê na pewno dwoje dzieci Julia Lamparska 1851r i W³adys³aw Lamparski 1867rok. O innym rodzeñstwie nic nie wiem.
W latach 1980-tych dr.Jerzy Szews dotar³ do archiwum ówczesnego DDR i odkry³ dane W³adys³awa Lamparskiego i jego rodziców do opracowywanej biografii o W³adys³awie Lamparskim po¶le na sejm pruski w latach 1913-1918 zam. ówcze¶nie w Lubawie.
I dlatego przypuszczam i¿ takowe dokumenty siê gdzie¶ w Niemczech znajduj±.
Moim problemem w poszukiwaniach tych dokumentów jest kompletny brak znajomo¶ci jêzyka niemieckiego.
Z góry dziêkujê za zainteresowanie siê moimi poszukiwaniami.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk z Koszalina
Crying or Very Sad
Odp: Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #4347 jest odpowiedzią na wiadomość #3406] Wed, 28 July 2010 11:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PiotrJan jest aktualnie niedostępny  PiotrJan
Junior Member
Dzieñ dobry Panie Henryku
Na Myheritage istnieje drzewo genealogiczne Pana Piotra Lamparskiego,który prowadzi poszukiwania najprawdopodobniej tych samych osób.

http://www.myheritage.pl/site-77747453/witryna-rodzinna?popu p=4%2C+8995508147#
pozdrawiam PiotrJan
Odp: Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #4352 jest odpowiedzią na wiadomość #4347] Thu, 29 July 2010 18:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Fedorczyk jest aktualnie niedostępny  Fedorczyk
Junior Member
Serdecznie dziêkujê!!! Razz
Ka¿dy trop jest dobry i nawi±zujê z Piotrem kontakt.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Odp: Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #4353 jest odpowiedzią na wiadomość #4347] Fri, 30 July 2010 12:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PiotrLamparski jest aktualnie niedostępny  PiotrLamparski
Junior Member
Ja jestem administratorem tego drzewka. Niestety mimo nazwy nie zawiera wiele informacji o Lamparskich. Nie wiem te¿ nic o osobach, które na pocz±tku tego w±tku wymienia Zbyszek Fedorczyk. Nie wykluczam, ¿e to mog± byæ moi przodkowie lub krewni, ale ja niestety nie mam o nich ¿adnej wiedzy.
Mam informacje o Janie Lamparskim (1928-2007), moim ojcu, który urodzi³ siê w K±cikach, niewielkiej wsi na pojezierzu brodnickim. Jego matka by³a z domu Haska i z jej strony mam trochê wiêcej informacji. Ale od strony ojca, czyli o przodkach nosz±cych nazwisko Lamparski, znam tylko dane jego rodziców, a moich dziadków Franciszka (1902-1936) i Julianny z domu Haska (1897-1943).
Pozdrawiam
Piotr Lamparski
Odp: Poszukuję rodziny Laurentiusa, Jana Lamparskiego [wiadomość #4357 jest odpowiedzią na wiadomość #3406] Fri, 30 July 2010 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
PiotrJan jest aktualnie niedostępny  PiotrJan
Junior Member
Dobry wieczór Panie Zbyszku,mam dla Pana dobr± wiadomo¶æ odszuka³em drzewo genealogiczne Pana pradziadka Edmunda Edwarda Lamparskiego ur.11.01.1848 Podlasek k/Biskupca Pomorskiego,zm.24.01.1909 w Rodzone k/Samp³awy,¿ona El¿bieta(Porsch)ur.8.09.1860r.zm.08.01.1938r.
link:
http://www.myheritage.pl/site-family-tree-66175701/fedorczyk ?rootIndivudalID=1000021&familyTreeID=1
serdecznie pozdrawiam
PJH
Poprzedni wątek: rodzina Gordon
Następny wątek: Brzeski?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 02:47:45 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund