Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Koseccy  () 1 głos
Koseccy [wiadomość #181] Mon, 10 July 2006 13:28 Przejdź do następnej wiadomości
Kosecki jest aktualnie niedostępny  Kosecki
Junior Member
Witam!
Poszukuj wszelkich informacji na temat Koseckich.
Szczeglnie jednak interesuje mnie skad Koseccy wzili sie na Pomorzu w okolicy Starogardu.
Koseccy to rd wywodzcy sie z Kosocic pod Krakowem, dlatego interesuje mnie fakt czy w tym rejonie istniay przypadki osiedlania si ludzi z maopolski zwaszcza w 17 i 18 wieku.
Czy w tym rejonie byy np jakies nadania za zasugi wojenne?

Pozdrawiam

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #182 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Sat, 15 July 2006 07:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wedug indeksw, ktre wykonuj czonkowie Pomorskiego TG, nazwisko Kosecki pojawio sie na Pomorzu ok. 1759 r.(parafia Bobowo). Czy wystpowao wczeniej? Trudno powiedzie gdy nie wszystkie parafie mamy zindeksowane.
Powiniene wic przestudiowa histori pod ktem tego okresu czasu. Zapraszam takze do zoenia Deklaracji do PTG i do wzicia czynnego udziau w indeksacji metryk pomorskich.
Koordynator indeksowania metryk pomorskich
Stanisaw Pieniek

Staszek
Odp: Koseccy [wiadomość #217 jest odpowiedzią na wiadomość #182] Mon, 14 August 2006 11:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Dzikuje za odpowied.
Chtnie pomg bym w indeksacji metryk ale mieszkam koo Nowego Scza.
W swoich poszukiwanich dotarem do poowy 18 wieku bo gdzie wasnie wtedy Koseccy przybyli do Tgoborzy mojej rodzinnej miejscowoci koo Nowego Scza. Wedug przekazu rodzinnego przyszli ze Lwowa. Ale generalnie interesuj sie Historia i genealogi wszystkich Koseckich std moje pytanie dotyczce Koseckich z Pomorza.

Pozdrawiam

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #224 jest odpowiedzią na wiadomość #217] Wed, 16 August 2006 22:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Leo46 jest aktualnie niedostępny  Leo46
Junior Member
Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz aby nam pomc przy indeksowaniu ksig.Indeksowanie polega na odczycie metryk ksig dostarczanych na pycie CD i wpisywaniu danych do arkusza.
Tereny obecnego Kociewia byy w 17 i 18 wieku dobrami krlewskimi, wic pewno byy jakie nadania krlewskie za zasugidla krla. W archiwum w Gdasku istnieje dokument 1357,D/261 (Stanisaw August krl polski pozywa przed sd asesorski Marcina Koseckiego o bezpodstawne trzymanie soectwa we wsi. dok. 18 XI 1765r). Pierwszy zapis chrztu crki Kosseckiego jest w ksigach metrykalnych Bobowa datowany na 1701r. Koseccy pojawili si wic na tych terenach prawdopodobnie pod koniec 17 wieku.
Odp: Koseccy [wiadomość #227 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Mon, 21 August 2006 10:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Jeeli prace zwiazane z indeksowaniem mozna wykonywa w domu to moge sprbowac wczyc sie w prac. oczywicie po uprzednim instruktau i w miar wolnego czasu.

pozdrawiam

T. Kosecki

[Uaktualnione dnia: Mon, 21 August 2006 10:44]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Koseccy [wiadomość #228 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Mon, 21 August 2006 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Czy ma Pan odpis lub kopi tego dokumentu 1357,D/261
lub zapisu chrztu z 1701 r?

Pozdrawiam

T. Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #230 jest odpowiedzią na wiadomość #228] Mon, 21 August 2006 22:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Kopie chrztu posiadam.
Odp: Koseccy [wiadomość #231 jest odpowiedzią na wiadomość #230] Tue, 22 August 2006 10:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
A moze Pan przesac kopi w postaci elektronicznej na adres t.kosecki@wisniowski.pl

Pozdrawiam

T. Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #232 jest odpowiedzią na wiadomość #231] Tue, 22 August 2006 12:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
posaem
Odp: Koseccy [wiadomość #273 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Mon, 25 September 2006 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Karolina jest aktualnie niedostępny  Karolina
Member

Panie Tomaszu! Nie wiem, skd na Pomorzu wzili si Koseccy, ale wiem, e moja ciocia wysza za m za niejakiego Romana Koseckiego i obecnie mieszkaj w Tczewie. Moe ta informacja jest jaks wskazwka?

Karolina Pietkun
Odp: Koseccy [wiadomość #276 jest odpowiedzią na wiadomość #273] Tue, 26 September 2006 11:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
A moe sie Pani dowiedzie czegos wiecej na temat Romana.
Tzn skad pochodzi?

Tomasz Kosecki
Odp: Koseccy [wiadomość #277 jest odpowiedzią na wiadomość #276] Tue, 26 September 2006 12:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Karolina jest aktualnie niedostępny  Karolina
Member
Oczywicie Panie tomaszu, jak tylko czego si dowiem, od razu dam zna. Wiem, e Roman Kosecki ma trzech synw, Krzysztofa, Piotra i Pawa
Odp: Koseccy [wiadomość #317 jest odpowiedzią na wiadomość #277] Sat, 21 October 2006 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KrisK jest aktualnie niedostępny  KrisK
Junior Member
Witam,
pozdrawiam z Elblga. Moi dziadkowie pochodz z Wielkiego Bukowca koo Skrcza (blisko Starogardu Gdaskiego), przypadkiem trafiem na to forum i czekam na dalsze dane odnonie rodu Kosecckich. Z tego co mi wiadomo rodzian mieszka tam od poowy XIX w niestety nie zachoway si (prcz wspomnie) jakiekolwiek informacje pisemne. Jeeli kto pochodzi z tamtyh rejonw to prosz o kontakt na maila k.kosecki@cm.net.pl
Imiona dziadkw Jan i Marta

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 October 2006 11:30]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Koseccy [wiadomość #409 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Thu, 04 January 2007 13:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dwaka jest aktualnie niedostępny  dwaka
Junior Member

WITAM!!!

Mam na imie Kosecki Kasper. I pochodze z Inowrocawia.
Ale nie wiem za duzo o moich przodkach. Ale z checi czegos sie dowiem. jezeli masz jakies ciekawostki prosi bym o przesanie ich an mj e majl: dwaka87@o2.pl
Dziekuje. jezeli masz jakies pytania do mnie scheci na nie odpowiem!!!

POZDRAWIAM...
Odp: Koseccy [wiadomość #824 jest odpowiedzią na wiadomość #317] Thu, 19 July 2007 14:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patrycja110288 jest aktualnie niedostępny  patrycja110288
Junior Member
SZUKAM JAKICHKOLWIEK INFORMACJI NA TEMAT KOSECKICH.
A W SZCZEGLNOCI MOJEGO PRADZIADKA- MIA NA IMI FRANCISZEK LUB FEKIKS KOSECKI. POWINIEN BY KOJARZONY Z WSI LINWEK K/LIWIC(W REJONACH CHOJNIC). JEGO ONA MIAA NA IMI MARIA. JEGO DZICI TO EDMUND(NAJSTARSZY, MIESZKA W REDZIE), HELENA(PO MʯU CHMIELEWSKA, MIESZKA W WEJHEROWIE), GERTRUDA(PO MʯU BOJKE-NIE YJE ). W CZASIE II WOJNY WIATOWEJ ZOSTA WCIEONY DO ARMII RADZICKIJ...OD TAMTEGO CZASU RODZINA GO NIE WIDZAA, DOSTALI TYLKO AKT ZGONU.
PODOBNO WANIE WE WSI LINWEK MIA JAK ZIEMIE...CHCIAABYM SI CZEGO NA TEN TEMAT DOWIEDZIE, ODSZUKA JAK RODZIN W TAMTYCH REJONACH...

GDYBY KTO CO WIEDZIA PROSZ O E-MAIL: CHMIELEWSKA.PATRYCJA@WP.PL
Odp: Koseccy [wiadomość #841 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Mon, 30 July 2007 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mam wicej informacji...
mj pradziadek-FELIKS KOSECKI- jego matka z domu Wolarczuk. Oeni si z Mari Sojke. urodzi sie w Linwku(Kociewie), dn.04.04.1900,
zm.prawdopodobnie- 1953 lub 1956??? Na metryce zgonu byy podane dwie daty... Mia dwie siostry- Helen i Ann.W 1939 niemcy wzili go na wojn- od tamtego czasu rodzina nic o nim nie wie. Podobno po zakoczeniu wojny trafi do obozu w Ingelstad- ta miejscowo podana jest rwnie w metryce zgonu.

Jego dziadkowie byli Niemcami, sprowadzili sido Polski i wykupili sobie tytu szlachecki- i od tego czasu nazywali si- von Koseccy. W Linwku mieli gospodark.

Pradziadek-ma troje dzieci-
>Edmunda-ur.29.11.1931
>Helen Mari, ur.12.11.1935
>Gertrud, ur.18.02.1937(ju nie yje)
Odp: Koseccy [wiadomość #842 jest odpowiedzią na wiadomość #409] Mon, 30 July 2007 12:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mam wicej informacji...
mj pradziadek-FELIKS KOSECKI- jego matka z domu Wolarczuk. Oeni si z Mari Sojke. urodzi sie w Linwku(Kociewie), dn.04.04.1900,
zm.prawdopodobnie- 1953 lub 1956??? Na metryce zgonu byy podane dwie daty... Mia dwie siostry- Helen i Ann.W 1939 niemcy wzili go na wojn- od tamtego czasu rodzina nic o nim nie wie. Podobno po zakoczeniu wojny trafi do obozu w Ingelstad- ta miejscowo podana jest rwnie w metryce zgonu.

Jego dziadkowie byli Niemcami, sprowadzili sido Polski i wykupili sobie tytu szlachecki- i od tego czasu nazywali si- von Koseccy. W Linwku mieli gospodark.

Pradziadek-ma troje dzieci-
>Edmunda-ur.29.11.1931
>Helen Mari, ur.12.11.1935
>Gertrud, ur.18.02.1937(ju nie yje)
Odp: Koseccy [wiadomość #952 jest odpowiedzią na wiadomość #181] Tue, 30 October 2007 02:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rodzinaKoseckich jest aktualnie niedostępny  rodzinaKoseckich
Junior Member
Witam serdecznie,
przypadkowo natrafilam na te strone z czego bardzo sie ciesze.
Sama poszukuje wszelkich informacji na temat rodziny Koseckich i Schwerdtfeger,To moi niezyjacy dziadkowie:Gertruda zd.Schwerdfeger i dziadek-Ludwik Kosecki.
Znam tylko z calej rodziny,procz mojego ojca-jego brata,a wien ze rodzina jest bardzo duza.
Prosze o kontakty na adres mirella60@interia.pl
Serdecznosci
Mirella Ewa z d.Kosecka
Odp: Koseccy [wiadomość #2536 jest odpowiedzią na wiadomość #224] Sat, 01 August 2009 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
cisowianka20 jest aktualnie niedostępny  cisowianka20
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Ja znam Koseckich z Kocierzyny.

Pozdrawiam,
Karolina Gleinert

Szukam: Gleinert, Aniołkowscy, Hirsch, Hinz, Labudda, Kryzel.
Miejscowości: Gdynia - Wielki Kack, Przodkowo, Grabowo, Chwaszczyno, Kielno i Wejherowo.
Poprzedni wątek: przodkowie Rocławskich ze Skórcza i Uhlenberg z pomorskiego
Następny wątek: poszukuje informacje z parafii Gdynia-Wielki Kack
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 17:32:29 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund