| Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo [wiadomość #11688] |
Mon, 20 May 2013 20:29  |
WiktorWitek
|
Junior Member |
|
|
Dzieñ dobry!
Mam pro¶bê o poradê od Forumowiczów, poniewa¿, choæ genealogi± zajumujê siê od dawna, do¶wiadczenie z metrykami pruskimi mam niedu¿e.
Znalaz³em zapis o moim praprapradziadku, który bra³ ¶lub w parafii katolickiej ¯o³êdowo w roku 1845. Zapis o ¶lubie zachowa³ siê w dwóch wersjach - niemieckiej oraz ³aciñsko-polskiej.
W wersji ³aciñsko-polskiej zapisano: Micha³ Gacki [po¼niej, a zapewne i wcze¶niej u¿ywa³ formy nazwiska Gatz) posessor de S³êpiska [w wersji niemieckiej Gutspaechter - dzier¿awca aus S³êpiska], wdowiec, lat 43. W rubryce "Num cum consensum parentum (...) vel judicii tuteloris matrimonium contractum sit." zapisano: "pozwolenie z s±du".
Poniewa¿ pochodzenie pana m³odego jest dla mnie bardzo niejasne, mam pytanie czy jest szansa na odnalezienie jakiego¶ zapisu w aktach s±dowych, dotycz±cych tego konkretnego ma³¿eñstwa. Zagl±da³em do bazy z inwentarzami archiwów pañstwowych, ale nie jestem pewien czy dobrze szuka³em. Czy kto¶ mia³ do czynienia z podobnym przypadkiem? Czego takie pozwolenie mog³o dotyczyæ konkretnie? W tym wypadku nale¿a³oby chyba szukaæ w aktach s±du ze ¦wiecia?
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
[Uaktualnione dnia: Mon, 20 May 2013 20:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|