Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno
Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #8837] Thu, 20 October 2011 13:49 Przejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostÄ™pny  Miramar23
Member
Witajcie!

Chcia³abym poznaæ daty urodzenia i ¶mierci Alfonsa Rietz, syna Jana Rietz (29.10.1875-23.01.1955) i El¿biety Ruszkowskiej (1874-?), którzy za ¿ycia mieszkali w Gdyni Wielkim Kacku(Chwaszczyno). Wiem, ze umar³ on podobno w wieku 12 lat. Bardzo bym prosi³a równie¿ o daty urodzenia i ¶mierci El¿biety Ruszkowskiej. Czy mog³abym liczyæ na Wasz± pomoc?

Z góry bardzo dziêkujê

Monika

[Uaktualnione dnia: Sun, 23 October 2011 11:07] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #9743 jest odpowiedzią na wiadomość #8837] Tue, 27 March 2012 11:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witajcie,

Mój pradziadek Jan Rietz (29.10.1876 Chwaszczyno-23.01.1955)syn Andrzeja Rietz (1834) i Augustyny Skielnik (1852) mia³ 5 braci: Józefa (1874-1884), Antoniego (1880-1881), Paw³a Piotra (1892-1892) oraz Andrzeja (1883-?) i Walentego (1885-?). O ile o Józefie, Antonim i Pawle Piotrze wiem, ¿e zmarli w dzieciñstwie to nie posiadam ¿adnych informacji o Andrzeju i Walentym. Czy mogliby¶cie pomóc mi ustaliæ czy mieli jakie¶ ¿ony, dzieci i jak siê ¿ony i dzieci nazywa³y? Wiem, ¿e rodzina Rietz jest powi±zana w jaki¶ sposób z rodzinami o nazwisku Mera, Macholl oraz Jasiñski, ale nie umiem na razie tego wszystkiego powi±zaæ. Byæ mo¿e nazwiska ¿on co¶ mi rozja¶ni±.

Z góry dziêkujê za pomoc

Monika
Odp: Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #9751 jest odpowiedzią na wiadomość #9743] Thu, 29 March 2012 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Witam Miramar23. Przes³a³em Ci kiedy¶ w prywatnej wiadomo¶ci informacje o powi±zaniach tych nazwisk, które wymieni³a¶ ale teraz widzê, ¿e wiadomo¶æ nie dotar³a.
Pozdrawiam.
Odp: Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #9752 jest odpowiedzią na wiadomość #9751] Fri, 30 March 2012 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
No je¶li chodzi o powi±zania tych nazwisk to ¿adna taka wiadomo¶æ do mnie nie dotar³a
Odp: Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #9754 jest odpowiedzią na wiadomość #8837] Fri, 30 March 2012 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Je¿eli chodzi o Martê Macholl, to by³a ona matk± matki mojego ojca. Wysz³a za m±¿ za Jana Rietz. Jan by³ synem Andrzeja i Zusanny zd. Jasiñska, która by³a córk± Józefa i Zuzanny zd. Lehmann. To tyle.
Odp: Rietz - Wielki Kack, Chwaszczyno [wiadomość #9755 jest odpowiedzią na wiadomość #9754] Fri, 30 March 2012 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
KN1974
Junior Member
Macholl - rodzina od pokoleñ zwi±zana z Pomorzem Gdañskim. Wspó³cze¶nie nazwiska tego u¿ywa w Polsce ponad 400 osób, z których wiêkszo¶æ nadal mieszka w Gdyni oraz powiatach kartuskim i wejherowskim. W Wielkim Kacku obecna od roku 1861.
W wieku XVIII nie odnotowano obecno¶ci rodziny Macholl ani w Wielkim Kacku ani w Chwaszczynie. Liczni przedstawiciele tej rodziny byli natomiast obecni w s±siedniej parafii czyli w Kielnie. W parafii chwaszczyñskiej pierwsze ¶lady obecno¶ci rodziny Macholl pochodz± z lat 20-30-tych XIX wieku. Byli to Antoni Macholl z ¿on± Franciszk± z domu Fopka i synem Albrechtem urodzonym w roku 1826, oraz Micha³ (Michael) Macholl z ¿on± Zuzann± z domu Wendt. Obie rodziny mieszka³y na terenach oddalonych nieco od wioski Chwaszczyno – nazywano te ziemie Pustkowiem Chwaszczyñskim, a niekiedy Pustkami Bojañskimi.
Micha³ i Zuzanna mieli dzieci o¶mioro. Pierwsz± by³a córka Karolina urodzona w roku 1831, ostatnim dzieckiem by³a tak¿e córka - Rozalia Julianna urodzona ponad 20 lat pó¼niej. Je¶li za¶ chodzi o synów to pierworodnym by³ Johann czyli Jan. W roku 1834 w ksiêgach parafii chwaszczyñskiej zapisano: „Pustki Bojañskie. Syn narodzony 8 octabra o godzinie 12 w nocy. Chrzczony 10-go imieniem Jan. Oyciec Micha³ Machol gbur, matka Zuzanna Wentt. Kumotrowie – Peter Grota gbur i Francyska Juszyñska komornica, katolicy”.
Æwieræ wieku pó¼niej – w roku 1861 – Johann Macholl (pisany ju¿ przez dwa „l” o¿eni³ siê z pann± z Wielkiego Kacka – Juliann± z domu Derowsk±, lat 21. Po ¶lubie m³odzi zamieszkali w Wielkim Kacku – i by³a to pierwsza rodzina Macholl w tej wiosce. A pó¼niej co dwa lata rodzi³y siê nowe „macholowe dzieci”: Marianna, po niej Franz Peter i Johann, a tak¿e Andreas i Antoni…, a¿ wreszcie Marta w roku 1881, która maj±c lat 18 wesz³a do rodziny Rietz.
Poprzedni wÄ…tek: Kim byli nasi Przodkowie?
Następny wątek: Leon Gburczyk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 07:55:56 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund