| Indeksacja - Ostrowite - Informacja [wiadomość #3549] |
Sun, 14 February 2010 16:50  |
Carloz
|
Member |
|
|
Witam serdecznie,
Bardzo si ciesz, e rozpocza si indeksacja parafii Ostrowite - zapewne wielu ludzi zainteresowanymi Kosznajderi i posiadajcych z niej przodkw na pewno docenia t nowo - podobnie jak ja. Wprawdzie nie wiedziaem, e z tej parafii s moi przodkowie, mogem si tylko domyla. Ot w parafii Raci zmarli moi przodkowie, Bernhard Kraut i Maria Kraut z.d. Kilisch, tam urodzi si ich wnuk (Jzef Kraut w 1882), lecz gdzie by lub Bernharda i Marii? Gdzie urodzia si ich crka Maria Ra, matka Jzefa (ktry by nielubnym dzieckiem i zachowa nazwisko)? Wyglda na to, e w parafii Ostrowite. Tam urodzia si inna crka Bernharda i Marii, o ktrej nic nie wiedziaem, tj. Dorota Elbieta (akt 50, rok 1856). Wyglda wic na to, e Bernhard i Maria pochodzili ze 'stolicy Kosznajderii'. Ich crka Maria Ra, a moja 3x prababcia zapewne urodzia si te w tej parafii. Na szczcie mam jej dat urodzenia, z aktu lubu z 1915r. w Tucholi - to 7 wrzesie 1860r.
Mam prob do osoby indeksujcej par. Ostrowite, czy mogaby mi udzieli informacji nt. tego aktu. Zindeksowane lata to 1849-57, Elbieta pojawia si w 1856, Maria Ra w 1860, nastpny lad to ju parafia Raci, kolejne dziecko Jan w 1869. W 1871r. w par. Raci umiera Bernhard, a rok pniej jego ona Maria, osieracajc kilkoro modych dzieci (zdaje si, e pniej wychowywali si u rodziny Schwemin). Tak wic informacje s prawie kompletne.
Prosz niemiao o pomoc w tym wzgldzie, nt. aktu chrztu Marii Kraut z 7 wrzenia 1860r. par. Ostrowite. By moe rwnie w tej parafii jest lub Bernharda Krauta i Marii Kilisch, w latach 1850-1856 (cho na to drugie oczywicie mog poczeka w miar postpowania indeksacji)? Od razu zaznaczam, e sam po prostu nie mam adnej moliwoci tego sprawdzenia, studiuj na obczynie, wracam do Gdaska jedynie raz na duuuszy czas i nie mam nawet czasu na biece sprawy 'gdaskie', a co dopiero na wyjazd do Pelplina.
Z gry dzikuj za odpowied.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo prosz si nie gniewa, jeli nie powinienem o to prosi.
Karol
|
|
|
|
|
|