Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Cmentarz w Pelplinie
Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #785] Thu, 24 May 2007 17:58 Przejdź do następnej wiadomości
MaggdaK jest aktualnie niedostępny  MaggdaK
Miejsce: Radomsko
Junior Member
Witam serdecznie,

Mam bardzo mao danych na temat mojego pradziadka i bardzo mae dowiadczenie w ich poszukiwaniu.... Wiem na pewno, e nazywa si Leon Eliasz, urodzi si 11.02.1913 r. w Jdrzejowie, w 1936/37 r. wyjecha wraz z on Mari Eliasz i synem Henrykiem (moim dziadkiem)do Pelplina, tam zmar w 1938 r.(lub 1939 r.) i zosta pochowany na tamtejszym cmentarzu. Prababcia wrcia w rodzinne strony. Po wojnie pojechaa do Pelplina odwiedzi grb ma ale nie udao jej si to (jak przez mg pamitam opowiadania prababci, e tamtejszy cmentarz zosta zbombardowany). Czy kto z Pastwa wie moe co na ten temat? Jeli faktycznie cmentarz zosta zbombardowany (nie udao mi si jak na razie potwierdzi tych informacji)to czy ocalaa parafia, akty zgonw (czy wtedy w Pelplinie bya jedna parafia, a moe kilka?) Jak jest obecnie? Bd wdziczna za kad informacj.

Pozdrawiam, Magda - bardzo pocztkujcy genealog Wink
Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #786 jest odpowiedzią na wiadomość #785] Fri, 25 May 2007 09:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witaj Magdo!
Jak na pocztek,poszukiwa masz kilka wanych faktw,ktre tylko musisz zweryfikowa,jedn z nich jest data mierci,gdzie moesz j sprawdzi/potwierdzi/otrzyma akt w urzdzie stanu cywilnego w Pelplinie(Urzd Stanu Cywilnego,tel. 0 58 536 12 61 w. 16,83-130 Pelplin, pl. Grunwaldzki 4,pow.tczewski, woj. pomorskie).
Zadzwo i zapytaj si o potwierdzenie czy Twj pradziadek zmar w wymienionym przez Ciebie czasie(moesz spokojnie umwi si na odpowiedz).Moesz przy tej okazji(tel do USC),zapyta o akta w parafii (przecie musia si gdzie?,odby pogrzeb) oraz rzecz wana o potwierdzenie problemu ze znalezieniem grobu-bombardowanie.
Wrd naszych czonkw nie ma nikogo z Pelplina,szkoda ,e nie bya na naszym ostatnim spotkaniu w Pelplinie,tam na pewno co by znalaza dla siebie.W ostatecznoci jeli chodzi o akta moesz te popyta w Archiwum Archidiecezji w Pelplinie.
Spokojnie przejrzyj nasz baz danych,bo znajduj si tam osoby o tym nazwisku Eliasz,cho na pocztek,co masz.
Pozdr
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #789 jest odpowiedzią na wiadomość #785] Mon, 28 May 2007 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Barbara02 jest aktualnie niedostępny  Barbara02
Junior Member
Witam,

Poszukuj swojego kuzyna Henryka Koczakowskiego, ktry mieskza w Pelplinie wraz z rodzicami Urszula i Zygmuntem Koczakowskim, ktrzy pochowani sa na cmentzrau, wiem ,ze na tablicy grobu widnieje rwniez Urszula Koczakowska pomimo,ze nie zozone jest w grobie jej ciao.Z moich informacji wynika ze tym grobem opiekuje sie Panizaprzyjazniona z Ta rodzina i bya w kontakcie z moim kuzynem Henrykiem Koczakowskim, ktrego chciaabym odnalesc i nie mam adnychwiadomosci na jego temat.Bardzo Prosze o pomoc!!
Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #791 jest odpowiedzią na wiadomość #786] Mon, 28 May 2007 23:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Mariusz,

bardzo dzikuj Ci za cenne wskazwki. Jako nie pomyaam o tak oczywistej rzeczy jak kontakt z Urzdem Stanu Cywilnego Embarassed Sprbuj jutro tam zadzwoni i czego si dowiedzie. A na razie zabieram si do przegldania wspomnianej bazy danych.

Pozdrawiam, Magda.
Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #6462 jest odpowiedzią na wiadomość #785] Thu, 24 February 2011 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Witam serdecznie po dugiej przerwie. Udao mi si zweryfikowa dane na temat Leona. Informacje z USC:

Pelplin 28.01.1939 r. Zakad w. Jzefa w miejscu donosi Leon Heliasz, onaty, robotnik w wieku 26 lat zamieszkay w Starzcin ur. w m. Oksy (Loksy) wyz. rzym-kat. syn Jzefa Heliasza i jego ony Otylii z d. wierk a ostatnio onaty z Mariann liwowsk. Zmar w Pelplinie w szpitalu w. Jzefa 27.01.1939 roku o godz. 13.

* Na cmentarzu grb si nie zachowa, jest kwatera z grobami z tego okresu.

By moe komu te informacje przydadz si do jego poszukiwa.

Jeeli kto dysponuje zdjciem tego wsplnego grobu lub przy okazji mgby je zrobi, to bd wdziczna za przesanie(kowalczyk.magdalena@gmail.com)

Pozdrawiam!
Magda.
Poprzedni wątek: Pomniki
Następny wątek: Cmentarz Komunalny w Gryfinie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 19:13:40 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund