Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Werner- Tczew
Werner- Tczew [wiadomość #1037] Thu, 06 December 2007 21:32 Przejdź do następnej wiadomości
kwiatka jest aktualnie niedostępny  kwiatka
Junior Member
Witam,
Bd wdziczna za wszelkie informacje i porady w poszukiwaniu biologicznego dziadka Zygfryda Werner. Wiem, e mieszka wraz z matk i ojcem w Tczewie. Przypuszczalna data urodzenia to 1917-1920. Wiem ,ze suyl w niemieckim wojsku. By pilotem i zosta zetrzelony. Na pewno mieszkali w Tczewie w latach 1942-1944.Oprocz tych informacji i starej fotografii nic wiecej nie wiem.Czy istniej jakies spisy ludnosci z tych lat?? Jak i gdzie szuka??? Moe ktos podpowie.gg.1045429
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1038 jest odpowiedzią na wiadomość #1037] Thu, 06 December 2007 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
W Archiwum Pastwowym w Gdasku w Zespole "Akta Miasta Tczewa" Nr. zespou 525; sygnatura 1 do 94 s Ksigi Ludnoci Staej z lat 1920-1945.
S te do nich indeksy osobowe.
Problem jedynie z Ustaw o Ochronie Danych. Mog nie dopuci Ci do przegldania samych Ksig Meldunkowych a tylko pokaza Ci indeksy. Natomiast same wypisy z Ksigi dot. Wernerw moesz dosta tylko skserowane (drogo).
Stanisaw Pieniek

Staszek
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1039 jest odpowiedzią na wiadomość #1038] Thu, 06 December 2007 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
dzikuj bardzo. Bd probowa, bo chyba innego wyjscia nie mam. Najgorsze, ze faktycznie nie mam nawet jak udowodni, ze jestem wnuczk, bo ojciec ma wpisane w metryk samo imi a nazwisko ma panieskie babci....I jeszcze jedno pytanie drogo to ile??? z dziesitkach z? czy w setkach??Pozdrawiam
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1040 jest odpowiedzią na wiadomość #1039] Thu, 06 December 2007 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
16 z za A4. Ksigi meldunkowe s wielkoformatowe, wic za dwie strony ju jest 32 albo i wicej. Zaley teraz na ilu stronach Wernerowie byli zapisani?

Staszek
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1041 jest odpowiedzią na wiadomość #1040] Thu, 06 December 2007 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
dzikuj za podpowiedz.Prbuje znalezc list osob polegych w wojsku niemieckim. Babcia mowia, e by pilotem. Znalazam jakas strone o centrum dokumentw w Berlinie.Niestety wszystko po niemiecku.
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1051 jest odpowiedzią na wiadomość #1041] Sun, 09 December 2007 19:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witajcie!
dwa mies temu na spotkaniu miaem wykad nt tych "ksig adresowych" w Tczewie
Nie s to ksigi adresowe lecz kartoteki adresowe.
Przy zamawianiu nie podawac nazwiska lecz nalezy wzi ca paczk wedug alfabetu tak jak jest w kwerendzie np od lit Wa do Wi.
Alfabetycznie zgodne s tylko dwie pocztkowe litery alfabetu. Wszystkie karty maj nadane nr lecz nie s do koca alfabetycznie uoone. Wedug mnie kto kto nadawa nr nie sprawdzi zgodnoci z alfabetem. i Tak nazwiska ktre szukaem, karty znajdoway sie midzy rnymi innymi kartami. Wnisek naley sprawdzi ca paczk .
Staszku przegldaem zasb akt Tczewa i nie trawfiem na indeksy.
Natomiast z kartoteki, z karty konkretnej osoby uzyskaem naste pujce dane:
Rodzice,data i miejsce urodzenia, data przybycia do Tczewa i skd, kolejne miejsca zamieszkania, dzieci, data wymeldowania i gdzie, a nawet nr ksieczki wojskowej brata mojego dziadka, ktrego szukaem ju par lat.
I w ten sposb ustaliem dokadn dat powrotu mojego pradziadka z Niemiec jak Polska odzyskaa niepodlego i gdzie zamiezkiwali, dokadn dat wymeldowania mojego dziadka, babci i ojca do Bydgoszczy wraz z adresem.
Pozdrawiam i ycz sukcesw w przegldaniu kartoteki, tj. skarbnica wiedzy.
Krzysztof
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1052 jest odpowiedzią na wiadomość #1051] Sun, 09 December 2007 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
witam,
gdzie mozna je przejrzec/ wypozyczyc???
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1053 jest odpowiedzią na wiadomość #1052] Sun, 09 December 2007 23:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Cay czas mwimy o AP w Gdansku, wic nie ma mozliwoci wyporzyczenia a karty mozna przewracac w pracowni AP.
Godziny pracy AP znajdziesz na stronie archiwum
Krzysiek
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1054 jest odpowiedzią na wiadomość #1053] Sun, 09 December 2007 23:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
OK. Dziekuje.Pozdrawiam.
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1134 jest odpowiedzią na wiadomość #1054] Wed, 23 January 2008 18:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam,
Wasnie wrciam z AP z Gdaska ...niestety z kwitkiem. Znalazam nazwisko Werner w Tczewie ale niestety nikogo o tym imieniu. Na wszelki wybadek zamwiam kopie. Przyjd poczt...
Myl, ze to jak szukanie igy w stogu siana, poniewa nie znam ani daty urodzenia ani imion rodzicw.
Sprbuje jeszcze w USC w Tczewie(czy s tam metryki urodzenia z lat 1917-1920???) i w Pelplinie... Jesli nic nie znajd to chyba odpuszcz temat.
Czy w Pelplinie s dostpne wpisy z kociow w Tczewie z tych lat??? I czy Niemcy to przewanie protestanci ?? czy ewangelicy???
Moze przyjdzie komu do glowy jeszcze jakis pomys gdzie szuka...
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1137 jest odpowiedzią na wiadomość #1037] Fri, 25 January 2008 17:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mireczek jest aktualnie niedostępny  Mireczek
Junior Member
Szanowna Pani!
Prosz poda swj adres e-mail!

Mog mie w informacje o Pani biologicznym dziadku Zygfrydzie Werner, 1917-1920 r., zam. wraz z matk i ojcem w Tczewie i sucym w wojsku niemieckim jako pilot, a potem zestrzelonym i jego rodzinie.

Na Pani adres e-mail przel swoj ofert wraz z zacznikami, gdy nie mona tu przesa zacznikw.

Z powaaniem

Mirek
Odp: Werner- Tczew [wiadomość #1965 jest odpowiedzią na wiadomość #1137] Tue, 17 March 2009 14:29 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Rodzina Werner wystpuje take na obszarze par. Raci k/Tucholi ju od II po. XVIIIw. czyli ok. 150 lat wczeniej od danych jakimi dysponujesz. Moe wic warto zainteresowa si tym tropem?

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Tue, 17 March 2009 14:48]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Barłożno i Skórcz - kto indeksował? b. proszę o kontakt
Następny wątek: Lepak Josephus - Karsin
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 02:33:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund