| Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5676] |
Sun, 26 December 2010 22:17  |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam,
prosz mi wybaczy, jeli temat by ju poruszany, ale szukaem informacji o ksigach sdowych lub miejskich, grodzkich czy innych podobnych ze Starogardu i nigdzie nie natrafiem na wzmiank. Przypuszczam, e podobnie jak mi, wielu osobom pomogoby to rozwiza wiele zagadek zwizanych z przodkami, a ktre si splataj na terenie tego miasta. Czy kto posiada jakie informacje na ten temat?
pozdrawiam
T.
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5679 jest odpowiedzią na wiadomość #5676] |
Mon, 27 December 2010 12:04   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Bardzo duo dokumentw z rznych zespow ze Staogardu znajduje sie w Archiwum Pastwowym w Gdasku.Wystarczy "wej" na stron archiwum(www.archiwa.gov.pl)-wybra Archiwum Pastwowe w Gdasku otworzyc zakadk Bazy danych, kliknc w baz SEZAM i wpisa Starogard-wywietli si mnwstwo zasobw ktre s dostepne do przejrzenia w Archiwum Pastwowym w Gdasku.Podaj przykadowo numer zasobu dotyczcego Urzdu Katastralnego w Starogardzie Gdaskim:
10 119 0 Urzd Katastralny w Starogardzie Gdaskim
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 12:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5688 jest odpowiedzią na wiadomość #5685] |
Mon, 27 December 2010 19:50   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Potwierdzam, to co Asia powiedziaa odnonie np. Sierakowic.Odpowiednie ksigi gruntowe sdowe,katastralne,ksigi nie metrykalne kocioa katolickiego,ewangelickiego,apteki s w AP Gdask.Jeszcze do dnia dzisiejszego ich wszystkich nie zgbiem .Ksiegi gruntowe s w oddziale Archiwum w Gdyni.Wymaga to niestety wielu wizyt w Archiwum.Warto te przejrze akta zespou 9 ( rejencja w Gdasku) jest tam par pozycji dotyczcych Starogardu Gdaskiego Pr.Stargard( niestety wszystko w jzyku niemieckim)
pzdr.Janusz
P.S. bardzo mi ksigi z AP Gdask pomogy szczeglnie jesli chodzi np. o ksigi zmiany wacicieli gruntw.Dla Starogardu Gdaskiego urzd Katastralny wystpuje w zespole 119.Z tego co jest napisane w bazie Sezam niewiele wiadomo.
Wiem na przykad co jest w zespole(114) Urzd katastralny Kartuzy-s tam wspmniane ksigi zmiany wacicieli gruntw dla Kartuz i wsi z powiat kartuskiego i ksiegi podatkowe i odpowiedni o w oddziale gdyskim Archiwum znajduj si akta gruntowe dla pow.kartuskiego.Aby jednak szuka odpowiednich ksig gruntowych trzeba ich zacz szuka w odpowiednich ksiegach zmiany wacicieli gruntw dla Urzdu katastralnego w Starogardzie Gdaskim( Zesp 119)
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 20:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #7318 jest odpowiedzią na wiadomość #5682] |
Mon, 16 May 2011 16:16  |
generosus
|
Junior Member |
|
|
W jaki sposb zostaem wywoany do tablicy (ja zmieciem informacje na temat wizerunku herbu Zawadzki na wikipedii) wic co by chcia wiedzie kolego?
Ksigi Ziemskie Starogardzkie spony w XVIII wieku niestety..
S dostepne Ksigi Grodzkie Kiszporskie znajduj si w Archiwum w Gdasku..
Ksiegi awnicze Chojnickie znajduj si w archiwum w Bydgoszczy
Ksigi awnicze Kocierskie w Gdasku..
pozdrawiam..
Waldemar Tadeusz Büthner-Zawadzki
Gdańsk/Poznań
|
|
|
|