Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » To trzeba mieć ...
To trzeba mieć ... [wiadomość #11011] Fri, 04 January 2013 23:24 Przejdź do następnej wiadomości
Marek57Gdy jest aktualnie niedostÄ™pny  Marek57Gdy
Junior Member
To trzeba mieæ talent ¿eby ***** **** * ******* ********* ********* ************** tak ³adnie, wprost rewelacyjnie, m±drze, ********************** ¿eby tak wymy¶liæ "Nr zdjêcia". To mo¿na zrobiæ tylko z bólu. Jest tyle miejsca do popisów "m±dro¶ci" w Internecie, ale dlaczego na stronce gdzie, no... w miarê normalni czego¶ szukaj±? Mo¿e Moderator ma jaki¶ wp³yw by WIELKI ARCHIWIZATOR JAKO¦ TE SWOJE WYPOCINY POPRAWI£?
np.
"Chmielno 1825 1254/1 10_1254_0_1_0008
10_1254_0_1_0009 91 Anna Adam Roszkowski Marianna Klinkosz"

z powa¿aniem Marek57Gdy
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11012 jest odpowiedzią na wiadomość #11011] Fri, 04 January 2013 23:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarren jest aktualnie niedostÄ™pny  jarren
Junior Member
No w³a¶nie ci w miarê normalni daj± sobie radê na tej stronce.Pozostali nie maj±c nic lepszego do zaoferowania próbuj± j±trzyæ.Jak dla mnie czysto jasno i czytelnie owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem.Z szacunku dla bezinteresownej pracy osoby indeksuj±cej nie wypada krytykowaæ.
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11013 jest odpowiedzią na wiadomość #11012] Sat, 05 January 2013 00:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ilo¶æ "*" sugeruje dezaprobatê dla tego rodzaju praktyk.
Zale¿y mi … to sobie posortujê rêcznie. Po pó³ godzinie da³em sobie na luz. Liczê na to ¿e mi Szanowny Kolega pode¶le instrukcjê obs³ugi.

Chmielno
1810 W186 0117 125 Joannes Adamus Roszkowski Marianna
Chmielno
1811 W186 0127 57 Marianna Josephus Roszkowski Eva
Chmielno
1813 W186 0165 45 Veronica Josephus Roszkowski Catharina
Chmielno
1813 W186 0175 115 Adamus Adamus Roszkowski Marianna
Chmielno
1814 W186 0181 31 Stanislaus Josephus Roszkowski Eva
Chmielno
1820 W187 0063 9 Marianna Joannes Roszkowski Catharina Rutowska
Chmielno
1824 W187 0100 14 Veronica Bartholomeus Roszkowski Marianna Stolc
Chmielno
1824 W187 0105 78 Jacobus Josephus Roszkowski Anna Sztolc
Chmielno
1824 W187 0107 97 Marianna Matheus Roszkowski Catharina Adamczyk
Chmielno
1824 W187 0107 104 Michael Joannes Roszkowski Catharina Rutowska
Chmielno
1825 1254/1 10_1254_0_1_0008
10_1254_0_1_0009 91 Anna Adam Roszkowski Marianna Klinkosz
Chmielno
10_1254_0_1_0009 92 Catharina Valentinus Roszkowski Magdalena Mlinski
Chmielno
10_1254_0_1_0009 93 Jacob Bartholomeus Roszkowski Marianna Stolz
Chmielno
1826 1254/1 10_1254_0_1_0026
10_1254_0_1_0027 140 Martin Valentinus Roszkowski Magdalena Mlinski
Chmielno
1827 1254/1 10_1254_0_1_0030
10_1254_0_1_0031 38 Albrecht Bartholomeus Roszkowski Marianna Stolz
Chm

Mia³em znacznie wiêkszy zestaw.
Ordynarne amstwo "wygwiazdkowa³em"
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11014 jest odpowiedzią na wiadomość #11011] Sat, 05 January 2013 06:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomeranus jest aktualnie niedostÄ™pny  pomeranus
Junior Member
Dokladnie tak napisal Jarren.
Material z AP Gdansk i oni zapewne kazali przyjac podana numeracje.
Dla kazdego kto korzystal z materialow w APG wszystko jasne.
Chmielno rok 1825 sygn.1254/1, (oznaczenie APG) 10 (zespó³) 1254, (zawsze podawane w elektronicznych zestawieniach) 0 (nr/sygn.) 1 (strona) 8, (oznaczenie APG) 10 (zespó³) 1254, (zawsze podawane w elektronicznych zestawieniach) 0 (nr/sygn.) 1 (strona) 9, (zapis nr) 91.
Zamawiajac dany zespol:
Kosciol katolicki w Chmielnie
1254/1 (w bazie Sezam na stronie archiwow panstwowych nr 2, wystarczy poprosic inwentarz zespolu 1254 i sprawdzic jaki numer jest prawidlowy)
nazwisko i imie
data

Wystarczy raz skorzystac ze zbiorow APG i jatrzenie nie bedzie potrzebne.
pozdrawiam
Max
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11016 jest odpowiedzią na wiadomość #11014] Sat, 05 January 2013 09:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
index.php?t=getfile&id=1292&private=0
  • Załącznik: Nowy-2.jpg
    (Rozmiar: 210.39KB, Pobrano 581 razy)
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11018 jest odpowiedzią na wiadomość #11014] Sat, 05 January 2013 10:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Przepraszam.
Zapewne nie jednemu adrenalina podskoczy i komunikatywno¶æ spadnie.
To, ¿e zdjêcia trzeba jako¶ pouk³adaæ i ponumerowaæ, jest oczywiste.
Np.
Szukam dzieci Roszkowskiego ochrzczonych w Chmielnie pomiêdzy 1750 a 1850r
Chcê wiedzieæ ile dany Roszkowski mia³ dzieci w tym stuleciu

Kopiujê indeksy do Excela, Tu niespodzianka, bo ka¿dy indeks zapisany jest w dwóch wierszach. (17 i 18, 21 i 22. … itd.)
D ³ u g o trwa³o, ale doszed³em!
Jak siê usunie w kolumnie D w wierszu 24 komórkê oznaczon± na zielono, jako „usuñ ca³y wiersz” to indeks nadaje siê do sortowania. Tak jak ju¿ przerobione wiersze: 5, 7, 8, 9, 11. 13, 14, 15, 16,
Jak jest indeksów 5 no to jako¶ daje rade, ale jak 100? A jak wszystkie?
Pomimo powy¿szych operacji, co który¶ wiersz jest tak „zrobiony” Np., 10 i 12 … dalsze te¿, ¿e jakiekolwiek sortowanie jest niemo¿liwe!.

Mo¿na sobie taki wiersz rêcznie przepisaæ, I ka¿dy jak mu zale¿y to sobie przepisze.

Kopalnia wiedzy … by³a.
Uni¿enie proszê o instrukcje jak siê z tym bawiæ
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11019 jest odpowiedzią na wiadomość #11011] Sat, 05 January 2013 11:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomeranus jest aktualnie niedostÄ™pny  pomeranus
Junior Member
Archiwa panstwowe stosuja numeracje kazdej strony rekopisu.
Jezeli zapis pojawia sie na dwoch stronach sa one jako dwie strony ujete w indeksie (przykladowe Chmielno).
Przeskoki moga miec miejsce w przypadku wklejanych drobnych kartek z zapisami numerowanych jednostronnie.
Trzeba raz zerknac do rekopisu, wtedy zrozumie Pan i znajdzie odpowiedzi na wszystkie pytania.
pozdrawiam
Max
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11020 jest odpowiedzią na wiadomość #11019] Sat, 05 January 2013 11:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostÄ™pny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witam.
Numeracja na PTG obejmuje numeracje zdjêæ a nie stron lecz niektóre akty s± na dwóch zdjêciach nastpuj±cych po sobie st±d te¿ jeden rekord ma podwójn± numeracje zdjêæ( a nie stron)czêsto zdzrza siê to w przypadku ¶lubów w ksiêgach USC.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11028 jest odpowiedzią na wiadomość #11011] Tue, 08 January 2013 01:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Da³em sobie parê dni na pouk³adanie odpowiedzi. I tak Szanowny panie jarren :

Pozwolê sobie imiennie.

Cyt. „No w³a¶nie ci w miarê normalni daj± sobie radê na tej stronce.Pozostali nie maj±c nic lepszego do zaoferowania próbuj± j±trzyæ.Jak dla mnie czysto jasno i czytelnie owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem.Z szacunku dla bezinteresownej pracy osoby indeksuj±cej nie wypada krytykowaæ”
Póki, co ja do tej pory nic nie oferowa³em na tym portalu, tak wysz³o. Tylko korzysta³em. Dawa³em radê. Ale nie mogê siê zgodziæ, ¿e „j±trzê”.
Bijê na alarm!
Korzysta³em, du¿o korzysta³em, ale to ju¿ jest pocz±tek koñca dla NASZEJ SPO£ECZNO¦CI.
Tak, zgadzam siê, ¿e jest (cyt) „czysto jasno i czytelnie owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem”. Tak to widaæ na stronce. Dopóki nie ma potrzeby TEGO przetwarzaæ.
I tego jestem pewien! By³ Pan! Ogl±da³! Ale nie przetwarza³!
A jak siê mylê, co jest ma³o prawdopodobne, To siê uprzejmie pytam: CZYM? I JAK?

Dalej, jest tylko gorzej!
Nie mia³em, nie mam i nie spodziewam siê, po sobie mieæ SZACUNKU DO PRACY NIEGODNEJ.
Praca wykonywana na szkodê drugiego cz³owieka jest prac± niegodn±!!!
Trac± równie¿ mój szacunek, ci co nie tylko wykonuj±, ale zlecaj±, odbieraj±, popieraj±, a nawet toleruj±, prace niegodn±. Dla szacunku do pracy, nie ma znaczenia czy wykonywa³ j± ¶wiadomie czy nie. Mo¿e nie móg³ przewidzieæ, ale ju¿ na pewno powinien sprawdziæ.
I to w³a¶nie chcia³em wykrzyczeæ !
TA osoba indeksuj±ca , zapisuj±c informacjê, wygl±daj±c± pozornie tak, jak by by³a w jednym wierszu, a faktycznie jest w dwóch wierszach, uniemo¿liwiaj±c przetwarzanie, niweczy pracê setek ludzi. którzy co¶, gdzie¶ , w jakim¶ promilu, mo¿e uczkneli dla siebie, albo i nie, latami indeksowali pozosta³e ¿eby inni, te¿ tacy jak ja, jak my, maj±cy pojêcie CO TO JEST I DO CZEGO TO JEST te¿ mogli skorzystaæ.
I z ca³ym szacunkiem dla adwersarza TA osoba indeksuj±ca , mo¿e dopiero szacunek odzyskaæ jak swoje b³êdy poprawi!
I tu mam do zaoferowania klucz. Patrz poprzednie posty. Usun±æ, (w kolumnie „Nr zdjêcia) linijkê z dolnym numerkiem. A w górnej zamiast ”karetki” np. spacjê. Tyle ¿e nie wszêdzie dzia³a. Resztê zepsutych wierszy, gdzie nie dzia³a, przepisaæ.

Uwa¿am , ¿e je¿eli siê tego nie zatrzyma , bêdzie to dzia³aæ jak gangrena. Portal bêdzie nie do u¿ytku. Na dzi¶ zak³adam ¿e indeksuj±cy robi± to nie¶wiadomie.

Uj±³ mnie Pana szacunek do pracy. Ja mam te¿ , ale tylko do godnej pracy!

Szanowny Panie pomeranus
Dalej po imieniu.
Cyt: jarren „owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem” i mi te¿ to jest obojêtne ile i jakie s±, takie maj± byæ. Byle by³y zapisane w jednym wierszu a nie w dwóch bo to niszczy pracê setek ludzi którzy nie tylko zerkaj± ale te¿ korzystaj± i u¿ywaj±.
Jak bym chcia³ zerkn±æ, to bym zerkn±³ i zapamiêta³. Jak by moje cia¶niactwo , które mi Pan wt³acza w dwóch odpowiedziach, by³o zbyt du¿e, to zrobi³ bym fotke , albo skan, i dalej bym zerka³ na kopie dokumentu. I z dokumentu , pamiêci , albo fotki ³adnie bym sobie te dane przepisa³. Tak by robi³o setki tysiêcy ludzi.
¯eby dochodziæ prawdy i doj¶æ, za swojego ¿ywota to nie fotki ale DANE DO PRZETWARZANIA s± potrzebne. INDEKSACJA!
Nie j±trzê !Proszê daæ wiarê ¿e drê mordê bo mi stronkê rozwalaj±. I tego w³a¶nie nie rozumiem.
Z rozkodowanie „Nr zdjêæ” dziêkujê

Szanowny Panie krznisz
Do statystyki wszystkich wiadomo¶ci u¿ytkownika krznisz siê zaliczy³o

Z powa¿aniem Marek57Gdy
Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11029 jest odpowiedzią na wiadomość #11028] Tue, 08 January 2013 08:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
cyt. "TA osoba indeksuj±ca , zapisuj±c informacjê, wygl±daj±c± pozornie tak, jak by by³a w jednym wierszu, a faktycznie jest w dwóch wierszach, uniemo¿liwiaj±c przetwarzanie, niweczy pracê setek ludzi. którzy co¶, gdzie¶ , w jakim¶ promilu, mo¿e uczkneli dla siebie, albo i nie, latami indeksowali pozosta³e ¿eby inni, te¿ tacy jak ja, jak my, maj±cy pojêcie CO TO JEST I DO CZEGO TO JEST te¿ mogli skorzystaæ.
I z ca³ym szacunkiem dla adwersarza TA osoba indeksuj±ca , mo¿e dopiero szacunek odzyskaæ jak swoje b³êdy poprawi!"

TA osoba indeksuj±ca zapisywa³a w jednym wierszu exela Very Happy i nie uwa¿a aby to by³ b³±d i mia³a staraæ siê o odzyskanie szacunku.

Zapis jaki widnieje w bazie PomTG powsta³ chyba na etapie wprowadzania indeksów do bazy, czy prawid³owy i sensowny to ju¿ pozostawiam ocenie osoby wprowadzaj±cej sporz±dzony indeks do bazy.

Jednocze¶nie chcia³am poinformowaæ TÊ OSOBÊ Z PRETENSJAMI, ze identyczny indeks wys³a³am do bazy PTG i tam mo¿e sortowaæ sobie do woli Smile
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=2411&from_da te=&to_date=&search_lastname=&rpp2=50&rpp1=0 &bdm=&url1=&w=11pm&op=gt
niestety te¿ umieszczony w innej formie - dostosowanej do bazy.
Zapraszam do indeksowania.

Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 January 2013 16:01]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11030 jest odpowiedzią na wiadomość #11029] Tue, 08 January 2013 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Na stronie PTG s± szablony w/g których indeksujemy, natomiast co do numeracji zdjêæ( d³ugie numery), takie s± uzgodnienia z Archiwum Pañstwowym w Gdañsku,pozwoli ona na to aby w przysz³o¶ci indeksy by³y w pe³ni kompatybilne ze zdjêciami( szczególnie ich numeracj±).Rozbudowana numeracja pozwala sprostaæ wymogom achiwizacji.
Osoby indeksujace wk³adaj± bardzo wiele pracy, aby w³a¶ciwie odczytaæ dany akt i sporz±dzaæ indeksy.Tê pracê doceni siê w³asnie gdy sie osobi¶cie wykona na przyk³ad parê tysiêcy indeksów.

pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Poprzedni wÄ…tek: Nieskuteczna wyszukiwarka
Następny wątek: WIADOMOŚCI
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 13:40:13 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund