Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » Elita nie elita ? cd...
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8532 jest odpowiedzią na wiadomość #8521] Mon, 26 September 2011 19:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Teerose napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 10:58

Jeszcze jedno mi si przypomniao. Nie masz racji zdaje si, e Tusk ukrywa piewanie po niemiecku.
W 2003 roku (ojej czyby przed kampani prezydenck w 2005r.?) wydano ksik Olgi Dbickiej "Fotografie z tem. Gdaszczanie po roku 1945". Tam w rozdziale powiconym rodzinie Donalda Tuska wyranie napisano, e babcia Tuska mwia po niemiecku na co dzie.
Nie szukajmy sensacji tam, gdzie jej nie ma.
pozdrawiam
Iza

Nie uwaam by Jurek szuka sensacji, to s jednak fakty. Losy Kaszubw, nawet w jednej rodzinie,s popltane. Miesza si kaszubszczyzna z polskoci i niemczyzn. Wszystko zaleao od tego co kto czu i co dla niego byo wartoci nadrzdn Smile. W mojej rodzinie i wujkowie byli w Wermachcie (pradziadek podpisa III gr narodowociow aby, w jego pojciu, w miar normalnie y ) potem trafili do gen.Maczka. A dziadek - jego najstarszy syn "miga" si (majc 7 dzieci) do koca wojny, ani nie podpisujc listy, ani nie trafiajc do obozu.
Dziadek jako dziecko potrafi mwi po kaszubsku (dom) i po niemiecku (szkoa). Polskiego nauczy si w wieku 19-20 lat trafiajc na wojn 1920 roku.
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Tue, 27 September 2011 16:27]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8533 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] Mon, 26 September 2011 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Krzysztofie z tymi awansami i jednostkami elitarnymi zdarzaly sie wyjatki.Elitarne jednostki pomijam bo nie mam nic na poparcie w tej chwili. Jesli chodzi o awanse to wielu niemieckich dowodzacych nie miala pojecia o czyms takim jak Volksliste i jesli ich zdaniem zolnierz zasluzyl to awansowal. Moj dziadek trafil do niemieckiego wojska latem 1941. Na poczatku 1943 roku byl juz w stopniu Obergefreiter ( sa rozne relacje na ten temat : 1 byl to starszy kapral ; 2 troche starszy od straszego szeregowca ale jeszcze nie kapral i oba zrodla to wikipedia).

Marek Zając
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8538 jest odpowiedzią na wiadomość #8522] Mon, 26 September 2011 20:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jad47 jest aktualnie niedostępny  jad47
Member
Witajcie moi kochani wszystko co napisaliscie jest prawda ale tez jest prawda ze Polacy z terenow dawnego zaboru niemieckiego maja takie historie rodzinne,ktore sa opisywane i tego nie da sie wymazac ,byc moze nie wszyscy w rodzinie wiedza, nie interesowali sie losami swoimi przodkami.Jadwiga
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8541 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] Mon, 26 September 2011 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
krystynab napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 06:32

W mojej ksice staram si pokaza
e suba w Wehrmachcie nie bya przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia si na obrzeach tej grupy

Rozumiem, e te wnioski s rezultatem jakich gbszych bada, a nie danymi wzitymi z sufitu? Jeli tak, to prosz o informacje, ile procent tych onierzy Wehrmachtu z rodzin, ktre podpisay III grup przeszo na stron aliantw? Ile procent doczekao koca wojny w alianckich obozach jenieckich awansujc po drodze powanie ponad stopie zwykego gefreitera? A ile procent walczyo w bitwie stalingradzkiej strzelajc oczywicie wycznie w powietrze? O tych, ktrzy przeszli do SS, ale nie robic oczywicie nikomu adnej krzywdy chyba nie bdziemy si rozpisywali, bo to przecie tacy, ktrzy wprawdzie "palili, ale bez zacigania". Vide Guenther Grass, szczliwie nie mj ziomal!

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8542 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krystynab jest aktualnie niedostępny  krystynab
Member
W ksice R.Kaczmarka czytam:
Ogoszono,ze wszystkie osoby-ktre do 01.09.1939 roku
mieszkiway Wolne Miasto Gdask albo do 26 X jako obywatele
polscy mieszkay na terenach wcielonych do Rzeszy Niemieckiej
a od tego dnia zostay Bezpastwowcami-po wejciu w ycie
dekretu o wcieleniu otrzymuj przynaleno pastwow/sind Deutsche Staatsangehorige geworden/.....
Otworzono w ten sposb drog do powoania do armii niemieckiej
osb posiadajcych przedwojenne polskie obywatelstwo,mimo ze formalnie jeszcze nie zaistnia taki akt prawny.

K.Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8544 jest odpowiedzią na wiadomość #8542] Mon, 26 September 2011 21:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
Witam Wszystkich.
Niesamowicie rozwin nam si temat, mnstwo wtkw. Mam do Was pytanie. Co sdzicie, jak interpretujecie informacje egopola , e Volksliste podpisao 950 ty., czyli 54,5% mieszkacw Pomorza.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8547 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostępny  hopi54
Member
Jzef Milewski w pracy pt. Kociewie w latach okupacji hitlerowskiej 1939 – 1945, Warszawa 1977 pisze, e w 1944 roku
w powiecie starogardzkim - Niemcy (I i IIgrupa) stanowili 16 %, Polacy (III i IV grupa) 75 %, a Polacy nie wpisani na adn list stanowili tylko 8% ogu mieszkacw powiatu starogardzkiego.
Moi dziadkowie i moi rodzice byli Polakami.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8548 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Mon, 26 September 2011 22:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
Myl, e Neuteich - owi zabralimy zabawki z rk.
W pewnym sensie dalimy si wpuci w dyskusj ale uwaam, e merytorycznie dyskutowa naley.
Poczekamy, zobaczymy czy wyskoczy nastpnym razem Laughing
A kim jest jest anonim Neuteich ???

Z wikipedi:

"Marian Neuteich (ur. 29 maja 1890, zm. 1943 w Trawnikach) – polski kompozytor, dyrygent i wiolonczelista ydowskiego pochodzenia."

Jeeli jest zwizany z t rodzin to chop moe mie jaki kompleks ale zupenie niepotrzebnie . Nasze grono jest niezwykle tolerancyjne. Przecie nie jestemy antysemitami.
Wyrnia nas przecie tolerancja i szacunek do przodkw innych nacji.

Druga opcja Neuteich - Nowy Staw, miasteczko na uawach.
Jak wiadomo uawy zostay zasiedlone osadnikami gwnie z Kresw, Rzeszowskiego, Kieleckiego i Lubelskiego.
I tutaj gociu moe mie problem z okreleniem swojej tosamoci z czym si wie jego problem z niezrozumieniem tematu "Dziadka z Wehrmachtu".
Cho kolega na naszym forum prosi o tumaczenie kilku aktw m.in. z Klanin parafii g czy Czersk.
Zaraz po zakoczeniu dziaa wojennych w Nowym Stawie uruchomiono cukrowni potrzebne byy rce do pracy.
Poniewa moi powinowaci ze Zblewa te tam dotarli do pracy wic moe i jego rwnie. Neuteich moe by potomkiem osadnikw i Kociewiakw lub Kaszubw. I std jego rozdarcie i problem z samym sob.
W jednym si z nim zgadzam w 100% o zakamywaniu historii.
Zarwno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chociaby dziaalnoci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przykadw mona mnoy, choby przytoczone przez Iz opracowanie
pseudo historykw IPN.
I tak np.
Nowacki Czesaw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydziay itd. i nic wicej.
Ale czy napisali, e by jednym z organizatorw odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, ktre miay trafi z Berliskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A jedziy jako SKM prawie do koca lat 70 - tych.
A i tak kolejk jedziem.
Zrobili ruskw w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Frczkowski Jerzy
Prawie cae ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju odszed a moe i musia, wrobiony w afer przez UOP - jedynie susznej suby!!!
Zainteresowani niech poszukaj po nazwisku w google.
Na Twojej licie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 ktra pozostaa w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zostay przekazane do IPN.
Nie jest to faszowanie i przemilczanie faktw?
Gdzie jest rzetelno opracowa!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, by z lekka wstrzemiliwym, do czasu kiedy pene akta nie trafi do AP i bdzie mona samemu w nie zajrze, za czym w peni optuj.

Nastpny wtek.

Moi dziadkowie: oboje urodzili si w Tczewie.
Dziadek Borowski, Babcia zd. Derra. Ktre nazwisko jest Polskie a ktre Niemieckie???
Mylicie, e tj jasne? Bd!
Nad Borowskim nie bd si rozwodzi. Ale Derra.
Nie, Niemieckie. Wedug Brezy nasze Pomorskie. W jzyku Niemieckim i Kaszubskim ma rne znaczenia.

Wsponieni dziadkowie jak nie chcieli aby "gwniarze" suchali dorosych zaczli rozmawia po niemiecku. Bo po co ich wygania z kuchni i zawraca sobie nimi gow ?
Ale po latach, kiedy zaczem bawi si w genealogi, zdaem sobie spraw z innych faktw.
Nazwisko panieskie mojej mamy byo typowo niemieckie Ehrlichmann.
Dziadkowie byli przeciwni maestwu moich rodzicw z uwagi na
Niemieckie pochodzenie mojej mamy, ktra de facto nie mwia tak biegle po Niemiecku, tak jak dziadkowie i ojciec ale rozumiaa wszystko.
Pogodzili si z wyborem partnerki dopiero po kilku latach, jak zdali sobie spraw, e maj wspaniaego wnuka Very Happy
Wspaniali moi dziadkowie, gdyby znali fakty, ktre mi si udao ustali wiele lat po ich mierci zapewne ich stosunek do mojej mamy byby cakiem inny.
Mama jest potomkiem Ehrlihmanna, osadnika z Niemiec z pocztku XiX wieku w okolice Iawy i Grodockiego odnotowanego w tych samych okolicach w 1792 roku w kociele Ewangelickim. W ktrym tam momencie zetknli si moi dziadkowie.
Trafili do pracy do majtku Powodowo parafia Ewangelicka Kwietniewo powiat Pask.
Mwio si w domu, e dziadka wzito do Wehrmachtu bo tak si utaro, e kadego kogo wzito do jakichkolwiek robt na rzecz Rzeszy, tak si mwio. A okazao si, e 15.01.1945.r. dziadka wzito do Volksturmu. W zwizku ze zbliajcym si frontem wschodnim ewakuowano mieszkacw majtku.
W ten sposb moja babcia z 4 dzieci trafia do Gdaska a nastpnie do trapu Wilhelma Gustlofa.
Wycofaa si spod niego i postanowia pozosta w Gdasku. Moe dziki temu mog si tutaj produkowa Smile
Aby mc zosta w Gdasku musiaa potwierdzi pochodzenie Polskie.
Pojechaa w swoje rodzinne strony /Iawa/ i je potwierdzia.
Okazuje si, e pomimo przynalenoci Iawy do Prus, od pierwszego odnotowania mojego przodka w XVII w zosta zachowany Jzyk Polski. Dziki temu jestem Gdaszczaninem.

Marku!
Gdzie niedawno wyczytaem, e wymienione przez Ciebie stopnie w tym ukadzie nie zaliczay si do korpusu podoficerw.
Ale tj. do wyszukania na wiki.
Tak przy okazji dla zainteresowanych polecam ten temat na naszej klasie.
http://nk.pl/#profile/18277926

W uzupenieniu regulacji prawnych dodam, e ju 1.09.1939 roku wesza w ycie Ustawa o wcieleniu Wolnego Miasta Gdaska do Rzeszy Niemieckiej.
Artyku III. tej ustawy mwi:
"Wolne Miasto Gdask wraz ze swym terytorium i ludnoci staje si - z moc natychmiastow - czci skadow Rzeszy Niemieckiej.
Dla mniej zorientowanych dodam, e Wolne Miasto Gdask miao szersze granice ni granice miasta. Obejmoway rwnie obrb Kaszub jak i Kociewia.
W AP w Gdasku mona znale akta dot. zmiany nazwisk w okresie WM Gdaska jak i po 1939 roku.
Naley dokadnie przeanalizowa genealogi i przeksztacania nazwisk aby stwierdzi czy nazwisko zostao zniemczone. S te przypadki, e ludzie wracali do pierwotnego nazwiska.
W 100% zgadzam si z wypowiedziami Izy i Marka pozostaych forumowiczw starajcych si przedstawi merytoryczne argumenty.
Na rzazie tyle.
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8549 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Mon, 26 September 2011 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Dopiero teraz dowiadujemy si dugo ukrywanej prawdy o naszych przodkach.Okazuje si e problem podpisywania DVL na ziemiach wcielonych do Rzeszy dotyczy sporej grupy obywateli.Wyobracie sobie e o tym problemie nigdy nie usyszaem w szkole podstawowej czy redniej.Wiedziaem o tym e 2-ch braci mojej mamy nie wrcio do Polski po wojnie(obaj byli w Wehrmachcie a potem uciekli do Andersa.Teraz po latach( w XXI wieku) dowiedziaem si e mj dziadek podpisa III grup Zauwacie e nikt si tym faktem nie chwali!!!
Moja mama opowiadaa mi e by "psychicznie" do tego zmuszony"

Natomiast totalnie mnie wkurza opinia e Kaszubi,Kociewiacy czy Poznaniacy albo lzacy "na ochotnika" suzyli w Wehrmachcie lub szli z umiechem na ustach suy w SS...

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8551 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] Tue, 27 September 2011 00:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Co do przemilczania i zaklamywania histori powiem tyle , ze nigdy nie wolno mi bylo powiedziec w szkole tego co wiedzialem z domu. Nie moglem powiedziec , ze dziadek bral udzial w walkach wrzesnia 1939 bo jego wojna zaczela sie 17 dnia tego miesiaca i dostal sie do niewoli sowieckiej. Nie wolno mi bylo tez mowic , ze z tej niewoli wyszedl wiosna 1941 roku na podstawie paktu Ribbentrop-Mootow. Nie wolno mi bylo mowic o tym , ze trafil do niemieckiej armi. Jego jednostka przeszla przez Wolental , Skorcz , Pieniazkowo ... ale on tam nie dotarl poniewaz znow wpadl w rece sowietow ktorzy w zamian za darowanie mu zycia zabrali mu wszystkie pieniadze jakie mial , rozne kosztownosci w tym obraczke slubna i pozwolili mu "uciec" , przedostal sie do domu.Nastepnie za sluzbe w niemieckim wojsku zostal wraz z zona w ciazy wyrzucony z mieszkania . Zezwolono im zamieszkac w jednym pokoju z kuchnia i w takich warunkach mieszkali do momentu kiedy w 1957 roku urodzil sie moj ojciec ( szusta glowa w domu ). Nigdy na lekcjach histori nie wolno bylo mi zaprzeczyc w klamstwo ze to Niemcy mordowali Polakow w Katyniu. Kto wie gdyby dziadek zostal w niewoli byc moze tez zostaloby po nim nazwisko na liscie Katynskiej a ja bym sie nie urodzil.Mysle ze to wlasnie bylo zaklamanie histori a teraz poprostu trzeba znalesc sposob i karta po karcie ujawniac prawde.Warta polecenia jest piosenka grupy Turbo - Dorosle Dzieci - dla mnie to tekst ponadczasowy.

Na koniec napisze Wam cos na temat Slaska. Roszczen o Panstwa slaskie zrzekl sie krol Kazimierz Wielki na rzecz korony czeskiej ktora z czasem przeszla pod panowanie pruskie. Wystarczy spojrzec na Szlak Orlich Gniazd -od Krakowa do Czestochowy- ktory wyznaczal granice. Ziemie te przez blisko 600 lat byly poza granicami Polski. Aktualnie na Gornym Slasku mieszka zaledwie 17 % rdzennej ludnosci. Pozostale 83 % to ludnosc przyjezdna ( za praca ) i ludnosc zasiedlona przez Akcje Wisla.Wystarczy spojrzec na sasiedni portal i zobaczycie , ze Slaskiem sie prawie nikt nie interesuje , tak samo ziemiami zachodniopomorskimi. Dlaczego ? Odpowiedz jest prosta poniewaz ludzie tam zamieszkujacy bardziej interesuja sie kresami.

Ja osobiscie ciesze sie z dyskusji jaka tu powstala. Moim zdaniem zachowano odpowiedni ton. Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .

pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8553 jest odpowiedzią na wiadomość #8551] Tue, 27 September 2011 08:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lapwing jest aktualnie niedostępny  lapwing
Member
Mam pytanie czy rozmawia na tematy podane przez Pana, byo zabronione Panu przez rodzin, czy po prostu ba si Pan rodowiska w ktrym mieszka?Wedug dat ktre Pan podaje do szkoy zacz uczszcza w latach 80-tych?
Pozdrawiam Lapwing.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8554 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Tue, 27 September 2011 11:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
cd wywiadu z 2010 r
pytanie
Gdybymy o tym przystosowaniu mwili jako o kolaboracji,to chyba jednak na te tereny przenosilibymy mylenie z innej okupacyjnej rzeczywistoci,a Generalnego Gubernatorstwa.
odpowiedz
Zdecydowanie nie okrelabym tej postawy jako kolaboracjonizmu.Spectrum podstaw rozcigaby si od postaw patriotycznych poprzez dopasowanie a do kolaboracji,ale dopiero
na przeciwstawnym kocu tej skali.
Kolaboracjonalizm zakada rwnie wsppra ideologiczn,przyjcie zasad nazistowskiego pastwa,jego ideologii.W grupie kolaborantw mieszcz si tylko ci,ktrzy zaakceptowali nazistowskie pastwo razem z jego celami.

Jeszcze raz polecam do przeczytania ksik Ryszarda Kaczmarka Polacy w Wehrmachcie.
Pozdrawiam Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8556 jest odpowiedzią na wiadomość #8551] Tue, 27 September 2011 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
kaphis napisa(a) dnia wto, 27 wrzesie 2011 12:30

Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .

Marku, czy z kolei Ty mgby rozwin, co masz na myli?
Jeli mj bekot jest mao zrozumiay, to chtnie go ucil. Ot jakby tego moja "przedpiszczyni" nie okrelaa - kolaboranctwo, czy kolaboracja, to w szeroko rozumianym spoeczestwie pomorskim istniaa rwnie szeroko rozumiana tolerancja dla niemieckiego okupanta. Wicej, dla pewnej czci tego spoeczestwa, nie by on nawet okupantem! Daleki bybym od optymistycznych okrele, e dziao si to gdzie na jakim tajemniczym "obrzeu kolaboranctwa", skoro tylko w moim, nie tak znowu wielkim drzewie genealogicznym, mona znale onierza Wehrmachtu odznaczonego krzyem elaznym, a nawet jednego, ktry dochrapa si przynalenoci do SS! Z kolei wuj, wydawaoby si 100% Polak, noszcy rdzennie polskie nazwisko Wony, oeni si z dam, ktra po polsku ledwo co dukaa, a swoim dzieciom dali imiona Paul i Hedwig. Rzeczona Hedwig w czasie wojny wysza za m za niemieckiego oficera, co bynajmniej nie spotkao si z ostracyzmem rodziny. Rzekbym, e wrcz przeciwnie, bo jeszcze w tej chwili, po upywie 70 lat (sic!) niektrzy moi yjcy przodkowie nie ukrywaj swego podziwu dla tej sprytnej niewiasty.
Itd., itd., po c ja si rozpisuj na ten temat, skoro zapewne kada z osb wypowiadajcych si tutaj w tym temacie ma w swej wasnej rodzinie takie "kwiatki" Embarassed

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8557 jest odpowiedzią na wiadomość #8541] Tue, 27 September 2011 13:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 09:02

krystynab napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 06:32

W mojej ksice staram si pokaza
e suba w Wehrmachcie nie bya przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia si na obrzeach tej grupy

Rozumiem, e te wnioski s rezultatem jakich gbszych bada, a nie danymi wzitymi z sufitu? Jeli tak, to prosz o informacje, ile procent tych onierzy Wehrmachtu z rodzin, ktre podpisay III grup przeszo na stron aliantw? Ile procent doczekao koca wojny w alianckich obozach jenieckich awansujc po drodze powanie ponad stopie zwykego gefreitera? A ile procent walczyo w bitwie stalingradzkiej strzelajc oczywicie wycznie w powietrze? O tych, ktrzy przeszli do SS, ale nie robic oczywicie nikomu adnej krzywdy chyba nie bdziemy si rozpisywali, bo to przecie tacy, ktrzy wprawdzie "palili, ale bez zacigania". Vide Guenther Grass, szczliwie nie mj ziomal!

Witam

Jurku pozwole sobie zacytowac co napisales. Zacytowales Krystyne jednak pominales fragmet skad pochodzi cytowany fragmet a Krystyna to ujela w swojej wypowiedzi. Twoja wypowiedz wygladala tak jakby to Krystyna cytowala swoja ksiazke a nie slowa innych osob. Rowniez przytoczenie osoby Gntera Grassa chwile mi zajelo zanim zrozumialem o co chodzilo- naszczescie "wujek" Google znow okazal sie pomocny. Chodzi mi Jurku o to , ze wiele tematow bezposrednio zwiazanych z Pomorzem ( nawet tych banalnych ) jest mi obce gdyz wychowalem sie w Zaglebiu Dabrowskim. Tam w latach 80 przydzielono mieszkanie mojej rodzinie. Jesli chodzi o kolaboracje moim zdaniem nie ma podstaw do urzywania tego slowa w stosunku do slazakow , pomorzan , wielkopolan. Mysle , ze Niemcy po czesci traktowali rdzenna ludnosc tych regionow jako swoja. Popre to takimi faktami ze ziemie te byly dlugo w ich wladzy i mysleli ze w tym okresie spolecznosc zostala wystarczajaco zgermanizowana zeby uznawac ich za swoich i dawac im mozliwosc zycia jako Niemca. Fakt potrzeby nowych wojskowych tez w tym musial miec swoj udzial. Moim zdaniem o kolaboracji moznaby mowic w przypadku ludnosci np z Warszawy czy Lodzi lub innych regionow. Te tereny nie nalezaly wczesniej do Niemiec a mimo wszystko Volkslista obowiazywala tez na tych terenach. Nazwisko bez wzgledu na jego pisownie i gramatyke nie swiadczy o narodowosci. Ile osob pochodzenia zydowskiego nosilo nazwisko np . Goldberg. Czy w narodowym skladzie Niemiec nie gral kiedys Jrgen Grabowski? Nazwisko ma sie takie jakie pojawilo kilkaset lat wczesniej u przodka po mieczu ( w przypadkach legalnych zwiazkow i wykluczajac ewentualne zmiany np. wstydliwego nazwiska). To jakiej narodowosci jestesmy zalezy od nas samych i od tego co mamy w sercu a niekoniecznie na papierze.

Marek Zając
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8558 jest odpowiedzią na wiadomość #8553] Tue, 27 September 2011 14:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam Zbigniewie

W domu , w rodzinie moglem bez obawy sluchac i mowic o takich rzeczach. Zgadza sie nauke szkolna zaczalem w polowie lat 80 w regionie ktory odwicznie nienawidzil ludnosci ze slaska. Nie mialem zabronione przez rodzine mowic na takie tematy ale bylem przez nia pouczony ,ze istnieja grupy ludzi ktorym moze sie niespodobac mowienie prawdy i moze to na rodzine sciagnac problemy. Prosze o nie rozwijanie tego watku dalej bo musielibysmy wkroczyc na tematy typowo polityczne. Wspomnialem o tych rzeczach tylko po to zeby powiedziec czym dla mnie jest zaklamanie historyczne.

Marek Zając
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8560 jest odpowiedzią na wiadomość #8556] Tue, 27 September 2011 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Wiemy najlepiej jak byo na Pomorzu, troche gorzej o lsku, a czy ma kto informacje jak byo w Poznaskim?( chodzi oczywicie o III grup)

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8562 jest odpowiedzią na wiadomość #8560] Tue, 27 September 2011 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Troch do poczytania na stronie naszych kolegw :
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=6833
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8570 jest odpowiedzią na wiadomość #8554] Tue, 27 September 2011 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie i polecam t stron

http://www.wehrmacht-polacy.pl/

Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8571 jest odpowiedzią na wiadomość #8570] Wed, 28 September 2011 06:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzie dobry,w artykule Wojciecha Zmylonego/powouje si na rda Biuletyny IPN 9/2001/ pisze
Nie bdz znaczenia na fakt podpisywania volkslisty miao rwnie wielokrotne wyraanie zgody i wrcz zalecanie tego m.in. przez Naczelnego Wodza Polskich Si Zbrojnych i premiera Rzdu Polskiego na uchodzctwie,gen.W.Sikorskiego,a take biskupa diecezji lskiej Stanisawa Adamskiego oraz Arki Boka,czonka Rady Narodowej na uchodzctwie,ktrzy namawialilzakw,Wielkopolan i Pomorzan do podpisywania DVL/uzywano okrelenia"maskowaniesi",aby uchroni nard przed biologicznym wyniszczeniem.
tytu artykuu W znienawidzonym mundurze.
Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8572 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Wed, 28 September 2011 08:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
neuteich napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 09:43

Witam Wszystkich.
Niesamowicie rozwin nam si temat, mnstwo wtkw. Mam do Was pytanie. Co sdzicie, jak interpretujecie informacje egopola , e Volksliste podpisao 950 ty., czyli 54,5% mieszkacw Pomorza.

A co tu mona sdzi lub interpretowa? To s dane poparte badaniami historykw. Zostay zawarte w ksice Jastrzbskiego i Szilinga "Okupacja hitlerowska na Pomorzu Gdaskim w latach 1939-1945". Cigle chciaabym podkreli, e na Pomorzu mieszkali take Niemcy, wic te 54,5% Pomorzan to nie tylko osoby, ktre czuy si Polakami, a na list wpisay w wyniku rnych okolicznoci (podkrelam: rnych).

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8573 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] Wed, 28 September 2011 08:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
egopol napisa(a) dnia pon, 26 wrzesie 2011 10:40

Witam!

W jednym si z nim zgadzam w 100% o zakamywaniu historii.
Zarwno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chociaby dziaalnoci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przykadw mona mnoy, choby przytoczone przez Iz opracowanie
pseudo historykw IPN.
I tak np.
Nowacki Czesaw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydziay itd. i nic wicej.
Ale czy napisali, e by jednym z organizatorw odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, ktre miay trafi z Berliskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A jedziy jako SKM prawie do koca lat 70 - tych.
A i tak kolejk jedziem.
Zrobili ruskw w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Frczkowski Jerzy
Prawie cae ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju odszed a moe i musia, wrobiony w afer przez UOP - jedynie susznej suby!!!
Zainteresowani niech poszukaj po nazwisku w google.
Na Twojej licie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 ktra pozostaa w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zostay przekazane do IPN.
Nie jest to faszowanie i przemilczanie faktw?
Gdzie jest rzetelno opracowa!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, by z lekka wstrzemiliwym, do czasu kiedy pene akta nie trafi do AP i bdzie mona samemu w nie zajrze, za czym w peni optuj.

Krzysiek

Krzychu,
nie mam niestety wiedzy adnej na temat suby bezpieczestwa, sporzdziam tylko indeks osobowy ksiki, ktra trafia do mojego muzeum. Chciaam dobrze...bo uwaam, e komu mogoby si przyda do zgbiania historii wasnej rodziny. Jak dotd nikt nie wyrazi chci poznania zapisw dotyczcych ludzi wystpujcych w indeksie.
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8574 jest odpowiedzią na wiadomość #8573] Wed, 28 September 2011 09:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo doskonale Ciebie rozumiem i wiem, e chciaa dobrze ale jest to jedno ale. Smile
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8575 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Wed, 28 September 2011 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Zaczam fragmenty artykuu Sawomira Jankowiaka (IPN Pozna) z biuletynu IPN ( 9/2001 ), o ktrym pisaa Krystyna :

Deutsche Volksliste (DVL)

„Pierwowzorem niemieckiej listy narodowociowej by urzd o nazwie Deutsche Volksliste, powoany 28 padziernika 1939 r. przez Artura Greisera w tak zwanym Kraju Warty. W intencji twrcy DVL miaa suy weryfikacji ludnoci niemieckiej zamieszkujcej te tereny przed 1 wrzenia 1939 r. Osoby zakwalifikowane do wpisania na DVL podzielono na pi grup. Pomys ten upad w zwizku z Zarzdzeniem o niemieckiej licie narodowociowej i niemieckim obywatelstwie na wschodnich ziemiach wcielonych do Rzeszy wydanym 4 marca 1941 r. przez ministra spraw wewnêtrznych Wilhelma Fricka, Rudolfa Hessa, zastpcy Hitlera i Heinricha Himmlera naczelnego dowdcy SS i komisarza Rzeszy ds. umacniania niemczyzny. Dotyczyo ono obszarw wcielonych do Rzeszy: Grnego lska, czci wojewdztwa krakowskiego, Wielkopolski, czci wojewdztwa dzkiego, Pomorza i Wolnego Miasta Gdaska oraz czci Mazowsza. Zarzdzenie i doczone do niego przepisy wykonawcze wprowadzay cztery grupy: do I zaliczano Niemcw, ktrzy aktywnie uczestniczyli w dziaalnoci organizacji niemieckich w Polsce i posyali swe dzieci do niemieckich szk, demonstrujc w ten sposb sw przynaleno do narodu niemieckiego. Do grupy II zaliczono tych Niemcw, ktrzy wprawdzie nie wykazywali si aktywnoci w niemieckich organizacjach, ale zachowali sw niemiecko. W III grupie znalazy si osoby, ktre wprawdzie miay niemieckie pochodzenie, ale ulegy polonizacji; osoby, ktrych wspmaonek by Niemcem, a take osoby o innej przynalenoci narodowej, skaniajce si jednak ku niemczynie, jak lzacy, Kaszubi, Mazurzy. Do grupy IV zaliczano tych, ktrzy bdc pochodzenia niemieckiego, ulegli cakowitej polonizacji i przed wojn dziaali w polskich organizacjach, a nawet odnosili si wrogo do niemczyzny. Teoretycznie pierwsze dwie grupy miay byy traktowane jednakowo. Zaliczone do nich osoby miay takie same (niebieskie) paszporty, choæ w myl pniejszych zarzdze czonkami partii mogli by tylko folksdojcze I grupy. Dla osb z III grupy przewidziano dowody zielone, bdce raczej stwierdzeniem, e dana osoba nie przynaley do narodu polskiego. IV grupa otrzymywaa czerwone dowody osobiste. Pen przynaleno pastwow, a tym samym peni praw, mogli otrzyma tylko Niemcy wpisani do dwch pierwszych grup. Ciyy na nich take obowizki obywatelskie, na przykad : obowizek suby wojskowej, wychowania dzieci w duchu niemieckim i uczestnictwa w niemieckich organizacjach. Wpisani do grupy III mogli otrzyma obywatelstwo wycznie w drodze indywidualnego nadania, i to na 10 lat. W tym czasie mogo ono zosta odwoane. Nie mogli by czonkami NSDAP, zajmowa stanowisk kierowniczych, piastowa urzdw honorowych, a nawet studiowa , wykonywa niektrych zawodw i swobodnie zawiera maestw. Mimo tych ogranicze ciyy na nich obowizki podobne do obowizkw penoprawnych obywateli, zwaszcza suba wojskowa. Grupa IV, tak zwani renegaci, nie moga w zasadzie przebywa na ziemiach wcielonych, powinni oni bowiem przesiedli si w gb Rzeszy. Mogli otrzyma obywatelstwo tylko w drodze indywidualnego nadania, i to warunkowo. Ich majtek ulega konfiskacie, nie mogli sami zmienia miejsca zamieszkania, zawiera zwizkw maeskich, studiowa, nalee do partii itp. Wpisywanie na list przebiegao rnie w zalenoci od terenu.Na Grnym lsku i Pomorzu Gdaskim stosowano przymus wpisu, podczas gdy w tak zwanym Kraju Warty wcigano na list bardzo ostronie.
Ogem na Grnym lsku i w rejencji opolskiej wpisano 1050 tys. osb, w okrgu Gdask – Prusy Zachodnie – 727 tys., a w Kraju Warty – 499 500 osb.
Ponadto na terenie Generalnego Gubernatorstwa na volkslist wpisano 113 tys. osb.”
Cay biuletyn IPN nr 9/2001 w pliku pdf http://www.ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=3874

Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla rnych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstmmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielony
IV grupa - Rckgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Prosz o potwierdzenie kolorw dowodu !

Dobrze by takie dokumenty pokaza w tym wtku, jak one wyglday,dla przykadu ( bez danych osobowych ), mog je tu wklei, prosz o info na PW.
Znacie moe, jeszcze jakie inne dokumenty ktre s zwizane z DVL, bo ankiet ktr wypenia urzdnik przyznajcy grup, raczej nie zobaczymy, a ciekawy byby to dokument.

Inne ciekawe linki do tematu DVL :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/volkslista---fakty-i-mity,6 3899,2,1.html
http://wyborcza.pl/1,75480,8501287,Co_czwarty_Slazak_i_Kaszu b.html
http://www.historiachojnic.pl/artykuly/materialy/II-wojna-sw iatowa/122/volkslista-przeklenstwo-czy-koniecznosc-
,polecam szczeglnie poniszy artyku, jest bardzo ciekawy, bo pisany po zakoczeniu wojny w listopadzie 1945 r.przez biskupa katowickiego Stanisawa Adamskiego http://www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/ADAMSKI/ADAMSKI-tekst.HTM .
Znacie jeszcze inne, artykuy czy publikacje ktre omawiaj ten temat, ze wskazaniem jednak na Pomorze.
Pozdrawiam
Mariusz

PS. Tak na koniec uwaam,e wtek ten powinien mie tytu "Volkslista" , Volkslista, a Pomorze" lub podobnie.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne

[Uaktualnione dnia: Wed, 28 September 2011 10:45]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8576 jest odpowiedzią na wiadomość #8575] Wed, 28 September 2011 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
mark65 napisa(a) dnia ro, 28 wrzesie 2011 10:39

Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla rnych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstmmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielone
IV grupa - Rckgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Prosz o potwierdzenie kolorw dowodu !

Dobrze by takie dokumenty pokaza w tym wtku, jak one wyglday,dla przykadu ( bez danych osobowych ), mog je tu wklei, prosz o info na PW.
Znacie moe, jeszcze jakie inne dokumenty ktre s zwizane z DVL, bo ankiet ktr wypenia urzdnik przyznajcy grup, raczej nie zobaczymy, a ciekawy byby to dokument.

Mariusz

Wedug tych informacji, ktre ja znalazam, I i II grupa miaa dowody koloru biaego, III grupa - kolor zielony, IV grupa - kolor czerwony.
Dysponuj ausweisem osoby z III grup mog j podesa na PW oraz kennkart osoby, ktra nie podpisaa Volkslisty i miaa status "podopiecznego" (wzgldnie "poddanego").

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8577 jest odpowiedzią na wiadomość #8576] Wed, 28 September 2011 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Ja kiedys czytalem ta pozycje :

http://books.google.de/books?id=h0oFGH81O7MC&pg=PA274&am p;lpg=PA274&dq=deutsche+volksliste+ausweis+kattowitz& ;source=bl&ots=dMclsSCxAX&sig=iZ43DS8w3sOhCbN85hAhET 31DXA&hl=de&ei=H7WPTNz_BozDswaW4dTDCw&sa=X&o i=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCcQ6AEwAw #v=onepage&q=Volksliste&f=false

Dzial o Volksliste zaczyna sie od strony 260 , pozycja po niemiecku , w przypisach do tekstu pojawiaja sie zrodla np. AP Poznan i sygnatura akt. Temat DVL byl tez poruszany podczas procesow Norymberskich i gdzies w necie mozna znalesc tresc jakiegos opracowania. Jak znajde to wkleje link.

Marek Zając
DVL [wiadomość #8578 jest odpowiedzią na wiadomość #8575] Wed, 28 September 2011 11:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poniej umieszczam fragment Ausweisu der Deutschen Volksliste (niestety nie zachowaa si cz dowodu ze zdjciem) wystawionego dla Maxa Wachholza z Konarzyn koo Starej Kiszewy.

index.php?t=getfile&id=940&private=0

Dowd jest koloru zielonego - posiadacz zosta wic wpisany do III grupy DVL. U gry maszynowo zosta dopisany tekst informujcy o tym, e posiadaczowi niniejszego dowodu zostao przyznane obywatelstwo niemieckie do odwoania. Prosz zwrci uwag na dat wydania dowodu - padziernik 1941 r., a wic przed wydaniem rozporzdzenia Himmlera (luty 1942r.). Max Wachholz przyj grup III najprawdopodobniej dobrowolnie w pierwszym okresie wpisywania na list. Tym, dla ktrych bdzie to potwierdzenie jego kolaboracji z Niemcami, chciaabym powiedzie jeszcze tak historyjk:
Na ten dowd ukrywa si przez okres wojny synny "Hindenburg" czyli Alojzy Grulkowski z Wdzydz Kiszewskich. Dowd trafi do niego przez ks. Franciszka Wooszyka (bratanka ony Maxa Wachholza), znanego dziaacza Gryfa Pomorskiego i pniej generaa AK.
Zanim wic zaczniemy potpia Volksdeutschw, musimy pozna ca prawd lub przynajmniej stara si do niej dotrze.

Iza
Odp: DVL [wiadomość #8579 jest odpowiedzią na wiadomość #8578] Wed, 28 September 2011 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo w lutym 1942 weszlo rozporzadzenie o wskazywaniu tych ktorzy jeszcze nie podpisali. Sama DVL dzialala juz od roku czasu. A ja chcialbym podzielic sie z Wami jeszcze takim opracowaniem ktore tez zawiera informacje w tym temacie :

http://aps.sulb.uni-saarland.de/theologie.geschichte/inhalt/ 2008/59.html

Marek Zając
Kennkarta [wiadomość #8580 jest odpowiedzią na wiadomość #8578] Wed, 28 September 2011 12:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poniej zdjcie Kennkarty ze zbiorw Muzeum Ziemi Kocierskiej w Kocierzynie.

index.php?t=getfile&id=941&private=0

Taki dokument nosiy osoby mieszkajce na ziemiach wcielonych do Rzeszy, ktre nie zostay wpisane na DVL, czyli niemieck list narodow.

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8603 jest odpowiedzią na wiadomość #8576] Thu, 29 September 2011 16:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Prostuj swoje poprzednie informacje.
I i II grupa DVL - kolor NIEBIESKI
III grupa DVL - zielony
IV grupa DVL - czerwony

Ci, ktrzy nie przyjli adnej grupy mieli dowd koloru biaego z paskiem czerwonym biegncym po przektnej.

Poniej przykad dowodu osoby, ktra podpisaa I lub II grup:

index.php?t=getfile&id=942&private=0

Zwrcie uwag, e w tym dowodzie tekst o posiadanym obywatelstwie niemieckim jest ju normalnie nadrukowany. Natomiast w zielonych dowodach (III grupa) by maszynowo dopisywany (z dopiskiem, e obywatelstwo jest nadane "do odwoania") lub stawiano piecztk z takim tekstem.
Odp: Kennkarta [wiadomość #8606 jest odpowiedzią na wiadomość #8580] Thu, 29 September 2011 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witajcie.
Myl,e schodzimy z tematu. Dlatego powtrz swoje pytanie - co sdzicie, jak interpretujecie informacje egopola, e Volksliste na Pomorzu Gdaskim przyjo 950 ty., czyli 54,5 % ludnoci?
Aby zrozumie tych co podpisali - kim byli, naley odpowiedzie sobie - kim byli ci co nie podpisali ?
Odp: Kennkarta [wiadomość #8608 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Thu, 29 September 2011 23:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ale w adnym wypadku nie zeszlimy z tematu tylko go rozwinlimy aby mg sobie poczyta i sam wcign wnioski.
Ale widocznie ujte w temacie materiay znacznie przewyszaj Twoje moliwoci ich zrozumienia.
I std Twoje kolejne pytanie.

Wic je odwrc, drogi kolego o nieokrelonej tosamoci;
"naley odpowiedzie sobie - kim byli ci co nie podpisali ?"

Co si stao z tymi co nie podpisali?

Odpowied masz w naszych postach - w linkach, odpowiedziach i cytatach tylko wedug Ciebie lepiej zamci miast zosta rzeczowym interlokutorem.

Odnonie pierwszej czci Twojego pytania, odpowiedzi rwnie s w tym wtku.
Krzysiek.

I pytanie do Neuteicha.
Gdzie si myl?
W pierwszej czy drugiej czci ?
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8609 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Thu, 29 September 2011 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Staram si zrozumie Twoje wtpliwoci, jakie z tego stwierdzenia si rodz.
Jak sam przyznasz obie wspomniane grupy s w tym przypadku ofiarami czasw w ktrych yy.
Dlatego mam zrozumienie dla podejmowanych wtedy trudnych decyzji i ich nie rnicuje.
To nas starano sie podzieli, ludzi mieszkajcych tu od wiekw.
Czy nie jest tragedi ,Polakw, Kaszubw, Kociewiakw i innych, e stawia si ich naprzeciw siebie.
Obydwie grupy podjy walk o swoj tosamo(kady moe to rnie nazwa),starajc si przetrwa.
Oczywicie mona przytoczy przykady budzce wtpliwoci zachowa, ale w tych czasach wiele takich podejmowano.
Jakie bd konsekwencje decyzji ludzi czy urzdnikw, to sami zainteresowani, tego nie wiedzieli.
Starasz si oczywicie, by je(ludzi) teraz oceni,a ja jestem daleki od tego.
Genealogia oprcz wielu spraw, nauczya mnie pokory, bo to nie my musielimy y w trudnych czasach.
Jednak historia Polski,Pomorza, wasnej rodziny , pomoga nas uksztatowa.
Pozdrawiam
Mariusz

PS. Jeli chce si zrozumie decyzj innych(naszych przodkw), trzeba pozna czasy, warunki, charaktery osb ktre w tym uczestniczyy, taka jest podstawowa zasada poznawcza. Dziki informacjom z wielu rdel moemy wyrobi sobie/uzupeni opini w danej kwestii.

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Kennkarta [wiadomość #8611 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Fri, 30 September 2011 11:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
neuteich napisa(a) dnia czw, 29 wrzesie 2011 08:24

Witajcie.
Myl,e schodzimy z tematu. Dlatego powtrz swoje pytanie - co sdzicie, jak interpretujecie informacje egopola, e Volksliste na Pomorzu Gdaskim przyjo 950 ty., czyli 54,5 % ludnoci?
Aby zrozumie tych co podpisali - kim byli, naley odpowiedzie sobie - kim byli ci co nie podpisali ?

Zarzucasz wikszoci odpowiadajcych w tym wtku (oprcz kaphisa) brak umiejtnoci czytania ze zrozumieniem. Ale Tobie chyba take z tym nie po drodze. Co tu jest do interpretowania? e 45,5 % nie podpisao listy?
Zacytuj ks. Jadewskiego:
" Na DVL w latach 1941-1944 zostao wpisanych 950 ty. Pomorzan wobec 1 332 ty. mieszkacw caego terenu bez Wolnego Miasta Gdaska (...) Przykadowo, w gminie Nowa Karczma byo to ok. 20%, w gminie Stara Kiszewa ponad 50%, w gminie Liniewo ok.70%. Trudno w dzisiejszych realiach ocenia powody, jakimi kieroway si osoby wpisujce si na niemieck list narodow. Naley pamita, e panowaa atmosfera terroru i zastraszenia, w wrd motyww by take zamiar ocalenia osb ukrywajcych si."

Bolesaw Jadewski wspomina, e w Lipuskiej Hucie tylko 4 rodziny nie podpisay listy. Rodzina Pawa Naczyka z Iownicy zostaa na pocztku wojny wywaszczona z gospodarstwa, w ogle wyrzucona z domu. Po podpisaniu listy Pawe nadal pracowa u Niemcw jako robotnik przymusowy, czasami kilka niedziel z rzdu nie mia wolnego, poniewa pracodawcy uwaali go za lenia. By nakaniany do wstpienia do Hitlerjugend, po odmowach by bity przez czonkw tej organizacji. Kiedy dosta powoanie do wojska, stawi si w Starogardzie Gdaskim i wyruszy w nieznane. Nie ukrywa, e nawet traktowa to pocztkowo jako przygod i ch zobaczenia wiata, w kocu mia tylko 17 lat.
W czytanych przeze mnie dotd relacjach przewija si ten sam motyw. Kiedy ruszay pocigi z rekrutami z Kaszub czy Kociewia onierze piewali pieni polskie, oprcz Mazurka Dbrowskiego czy Roty, take Wojenko, wojenko... i inne znane polskie piosenki wojskowe.

Ja ju nie wiem, o co Ci chopie chodzi. Moe po prostu lubisz wtyka kij w mrowisko i cieszysz si, jak mrwki (czyli my majcy inne zdanie ni Ty) si denerwuj.

Iza
Odp: Kennkarta [wiadomość #8612 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Fri, 30 September 2011 12:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kuzyn jest aktualnie niedostępny  Kuzyn
Junior Member
Dnia 23 lipca br Neuteich w temacie o Kocierskich Targach Ksiki gdzie bya mowa o poezji GENEALOGICZNEJ Staszka Pienika, zapyta:

... a co to ma wsplnego z genealogi ?

Pozwol sobie zada pytanie do pana Neuteicha:

A co ten temat, ktry Pan tak uporczywie dry ma wic take wsplnego z poszukiwaniem przodkw?

Podobnych tematw moe by tysice.
Np
- budowa maszyn i samochodw, gdy mj dziadek by znanym konstruktorem.
- geografia dungli amazoskiej gdy brat mojego pradziadka wiele podrowa po obydwu amerykach.
- jazda na wrotkach gdy sam w modoci, bardzo niedawno lubiem ten sport.
Zaznaczam, e aden z moich przodkw nie podpisa adnej listy x-deutsch gdy na terenach na ktrych yli moi przodkowie uwaane byo to za zdrad narodow.
Zaznaczam take, e nie przeszkadza mi to czy przodek, ktrego z koleanek lub kolegw podpisa tak list, suy w armii niemieckiej czy by najemc w Legii Cudzoziemskiej. Natomiast wrd moich znajomy z ktrymi czasem wypij dobrego kielicha jest i byy funkcjonariusz UB.

Ot takie tereny, takie czasy!

Kuzyn

[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 12:34]

Odp: Kennkarta [wiadomość #8614 jest odpowiedzią na wiadomość #8612] Fri, 30 September 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zkob1971 jest aktualnie niedostępny  zkob1971
Member
Kto nie podpisa listy narodowej? Nie ma pprostej zasady podziay przebiegay nawet przez rodek rodzin. W mojej rodzinie ze strony matki nikt nie podpisa listy narodowej nikogo za to nie aresztowano i nie zabrano gospodarstw , ( niektrzy z czasem znaleli si w obozach koncentracyjnych ale za dziaalno w Gryfie Pomorskim). Dla odmiany rodzima mojego ojca niemal w caoci podpisaa list brat dziadka walczy w 1939 na Oksywiu w 1943-44 w mundurze Wehrmachtu, a 1944-45 w I Pancernej gen Maczka.
Ciekawostka dla tropicieli Kaszubw-Volksdeutschw TOW Gryf zalecaa podpisanie listy w przypadku zagroenia wysiedleniem lub osadzeniem w obozach.
W trakcie aresztowa Gryfowcw w 1943-45 wadze niemieckie byy zaskoczone bardzo du iloci wrd aresztowanych, osb posiadajcych III grup narodowa. Wielu z czonkw organizacji zostao aresztowanych w swoich jednostkach wojskowych.
Pytanie o motywy osb ktre byy przestraszone wojn okruciestwem okupantw pewnie byo tyle ile decyzji do pojcia , jaki to ma sens nie wiem.

Zdzichu

[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 15:14]

Odp: Kennkarta [wiadomość #8615 jest odpowiedzią na wiadomość #8614] Fri, 30 September 2011 15:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Bardzo ciekawa informacja moesz poda rda?
Lub w jaki sposb do tego doszede?
Krzysiek
Odp: Kennkarta [wiadomość #8619 jest odpowiedzią na wiadomość #8615] Fri, 30 September 2011 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Jeeli chodzi o Gryf to szeroko opisuje te informacje Prof Gsiorowski w swoich ksikach o Gryfie jest tam nawet lista wysykowa do Mauthausen szczeglnie niebezpiecznych wrogw pastwa niemieckiego gdzie s narodowoci gryfowcw i kilku z nich jest narodowoci niemieckiej w zaczeniu lista.(poz 19,20 to bracia prababki.

Zdzichu
Odp: Kennkarta [wiadomość #8629 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Fri, 30 September 2011 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Zawsze si znajdzie czowiek ktry lubi ocenia innych a sam nie stan przed takowym, co budzi naturalny odruch ludzi ktrzy nie uwaaj e kady jest wity i nikt nie ma prawa ocenia ludzi wczoraj gdy dzisiaj czsto my sami dokonujemy zych wyborw nie majc zagroe egzystencjonalnych jak my mamy prawo oskara naszych przodkw. Nie rozgrzeszam zwykych zdrajcw ktrzy suyli Niemcom i Rosjanom ale rozumiem trudne wybory tych parszywych czasw naszej historii.

Zdzichu
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8637 jest odpowiedzią na wiadomość #8609] Sat, 01 October 2011 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: Sun, 02 October 2011 09:20]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8638 jest odpowiedzią na wiadomość #8637] Sun, 02 October 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witajcie kochani genealodzy.
Co "zego" dzieje si na stronie... napisaem odpowiedz, ktra powinna ( i po wysaniu ukazaa si ) na stronie by po odpowiedzi mark65, ale dzisiaj jej nie ma ??? Jest odpowiedz alfut'a , a waciwie brak odpowiedzi... czyby cenzura ???
Poprzedni wątek: Zdrowych Wesolych Swiat
Następny wątek: Armia Krajowa , Gryf Pomorski ....
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 20:31:54 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund