Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Grabowscy - Barłożno - Grochowscy
Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5098] Sat, 06 November 2010 19:41 Przejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam wszystkich !

Poszukujac informacji o swojej rodzinie trafilem tutaj do WAS. Znalazlem tu osobe Franz Grabowski urodzona w 1886 roku w Baronie i ta osoba odpowiada moim kryteria poszukiwan. Z zaideksowanych tu danych wynika , iz byl on synem Jacobus Grabowski i Susanna Grochowska i posiadal czterech braci : Boleslaw *1882 ,Martin *1888 , Jacobus *1890 oraz Joannes *1894. Zanim wybiore sie , lub zwroce sie pisemnie do Archiwum Panstwowego w Gdansku chcialbym zapytac tu na forum czy ktos wie cos wiecej o tej rodzinie. Mam nadzieje dowiedziec sie czegos wiecej o rodzicach mojego pradziadka Franz Grabowski czyli o Jacobus Grabowski i Susanna Grochowska jak rowniez o jego rodzenstwie. O samej osobie Franz Grabowski moge powiedziec , ze wyjechal na poludniowo wschodnie ziemie dzisiejszej polski gdzie zawarl zwiazek malzenski. Na 100% wiem ze mial dwoje dzieci. Jedno z dzieci bylo moja babcia a drugie zginelo w czasie drugiej wojny swiatowej. Ostatni slad zycia mojego pradziadka jaki posiadam pochodzi z Katowic z okresu konca drugiej wojny swiatowej. Z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi- wskazowki.

pozdrawiam Marek

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5103 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] Sun, 07 November 2010 07:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Ot w Archiwum Pastwowym nic si nie dowiesz o swoich przodkach z Barona. W AP s tylko ksigi z lat 1874-1906. Wszystkie dane indeksacyjne s z Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie i tam znajduj si ksigi z Barona z lat 1691 do lat II W.w. Jedynie zgony s od 1822.
Stanisaw Pieniek
piesta@hot.pl

Staszek
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5104 jest odpowiedzią na wiadomość #5103] Sun, 07 November 2010 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z tego co informowalem sie do tej pory w A.P. w Gdansku powinien znajdowac sie akt urodzenia Franza Grabowskiego ( *1886) po krotkiej rozmowie z archiwista dowiedzialem sie, ze ten rok jest w calosci. Na podstwawie danych z tego aktu mam zamiar kontynuowac poszukiwania. Dane znalezione w PTG ( tutaj ) sa tylko moim zalozeniem na chwile obecna.

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam Marek

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5105 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] Sun, 07 November 2010 14:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
Jeeli wolno da mi dobr rad to polecam dokadniejsze przeszukiwanie naszej bazy na wszelkie moliwe sposoby i odpuszczenie sobie, na razie AP w Gdasku a powicenie tego czasu na poszukiwania w AD w Pelplinie.
I dobra wiadomo.
W 1877 Jacob Grabowski oeni si z Susann Grochowsk w Parafii PCZEWO. W 1854 roku w teje Parafii urodzi si Jacob Grabowski z Jacoba i Barbary Kokwnej.
W 1852 roku w tej samej parafii urodzia si Susanna Grochowska z
Mathiasa i Marianny zd. Mienska oo 1844.

Pocztek ju masz Smile teraz z indeksw ukadaj dalej i przygotuj si do odwiedzin Pelplina.

Pozdrawiam
Krzysiek
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5106 jest odpowiedzią na wiadomość #5105] Sun, 07 November 2010 18:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Na chwile obecna dziekuje za wszystkie informacje i rady. Dzieki Wam mam troche zajec na najblizszy czas. Musze przyznac , ze czesc informacji dostalem doslownie na tacy i mam troche mniej do szukania. Zaskoczyla mnie Wasza uprzejmosc.W ciagu 2 dni tutaj dowiedzialem sie wiecej o swojej rodzinie niz przez rok czasu wypytujac , ciotki , wujkow i rodzicow. Dziekuje Wam.

Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5611 jest odpowiedzią na wiadomość #5106] Mon, 20 December 2010 13:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam wszyskich.

Po opracowaniu wszystkich danych jakie otrzymalem jak rowniez po przejrzeniu mozliwych poszczegulnych stron dotyczacych moich przodkow stanalem w martwym punkcie. Z aktu slubu datowanego na 21 pazdziernika 1849 roku wynika ze Jacob Grabowski lat 23 poslubil Barbare Kolek lat 24. Oboje pochodzili z Borkowa. Jesli chodzi o Barbare Kolek poszukiwania poszly dosc sprawnie i chcialbym poprosic o pomoc w kwesti Jacoba Grabowskiego. Otoz z aktu slubu wynika ze musialby sie urodzic okolo roku 1826.W dostepnych indeksach nie trafilem na taka osobe. Czy ktos moze trafil na akt chrztu dotyczacego Jacob Grabowski? Byc moze ktos trafil na akt zgonu tej samej osoby? Mam nadzieje ze odnalezienie aktu zgonu pomoze mi ustalic prawidlowy rok urodzenia mojego praprapradziadka i kontynuowac dalsze poszukiwania.Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6109 jest odpowiedzią na wiadomość #5611] Sun, 06 February 2011 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
1grabowska jest aktualnie niedostępny  1grabowska
Junior Member
Mam wiele danych z Barona. Jeli interesuj Ci nadal -
chrzty: Barono 1742 45 Barbara Grabowska Georgio Christina
Barono 1746 57 Agatha Grabowska Georgio Marianna
Barono 1842 56-63 - 01-08. Anastasia Grabowska Nicodemus Marianna Pawowska
Barono 1843 26-43 JuliAnna Grabowska Franciscus Francisca Sliwowna
Barono 1845 08-25. Veronica Grabowska Franciscus Francisca liwa
Barono 1847 16-29 Martha Grabowska Franciscus Francisca liwa
Barono 1884 10-18. Martha Grabowska Jacobus Susanns Grochowska
Barono 1892 013. Pelagia Grabowska Jacobus Susanna Grochowska
Barono 1841 07-22. Richard Grabowski Franciscus Francisca Sliwa
Barono 1844 49-66 Bernardus Grabowski Barbara Grabowska
Barono 1882 18-23 Bolesaw Grabowski Jacobus Susanna Grochowska
Barono 1886 28-36 Franz Grabowski Jacobus Susanna Grochowska
Barono 1887 37-45 Joannes Grabowski Jacobus Johanna Grochowska
Barono 1888 102-109 Martin Grabowski Jacobus Susanna Grochowska
Barono 1890 70-78 Jacobus Grabowski Jacobus Susanna Grochowska1844 49-66 Bernardus Grabowski Barbara Grabowska
1918 51 Jadwiga Elbieta Paszkowski Aleksander Bronisawa Grabowska
1804 163 Joanna Jasinska Adalbertus Catharina Grabowska
1845 42-55 Simon Gardzielewski Franciscus Francisca Grabowska
1914 47 Maksymilian Katarzyna Grabowska
1803 162 Andreas Rozanski Simon Marianna Grabowska
1805 169 Franciscus Rozanski Simon Marianna Grabowska
1894 045. Franz Wyczynski Ignatius Marianna Grabowska
1896 072. Anastasius Wyczeski Ignatius Marianna Grabowska
1897 094. Martha Wiczeska Ignatius Marianna Grabowska
1898 118. Helena Wyczenska Ignatius Marianna Grabowska
1914 93 Marta Miedzianowski Szymon Rozalia Grabowska

Barono 1894 052. Joannes Grabowski Jacobus Susanna Grochowska
Pozdrawiam. Mam te dane z niektrych innych miejscowosci. osobiscie szukam Gsiorowskich i Firynw.
Grayna
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6110 jest odpowiedzią na wiadomość #6109] Sun, 06 February 2011 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Dziekuje za odpowiedz,osobiscie powinienem zmienic chyba juz nazwe watku na Grabowscy Wolental. Przy pomocy osob z forum udalo mi sie juz potwierdzic Jacoba Grabowskiego i Susanne Grochowska ( raz blednie zapisana jako Johanna). Obecnie jesli chodzi o Grabowskich stanalem w miejscu. Poszukuje informacji o Jacob Grabowski ktory urodzil sie okolo 1826 roku a w 1849 zawarl malzenstwo z Barbara Kolkowna,Z posiadanych informacji wynika ze zyl i umarl w Wolental, byc moze rowniez sie tam urodzil.

Pozdrawiam Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6111 jest odpowiedzią na wiadomość #5611] Sun, 06 February 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
OK, dam zna, jak co znajd. Poszukujesz mojego nazwiska po mu, ale to nie rodzina. Czy szukae w wyszukiwarce familysearch? Tam te jest sporo danych z Pomorza.
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6113 jest odpowiedzią na wiadomość #6111] Sun, 06 February 2011 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Grayno ,

tak przeszukiwalem indexy mormonow i indeksy w Polskim Towarzystwie Genealogicznym, genealogy.net oraz na portalu dotyczacym Prus Zachodnich. Jedyne co moge w chwili obecnej zrobic to cierpliwie czekac czy moj wynik zostanie zindexowany gdyz obecnie nie mam mozliwosci jechac do Pelplina.Jesli chodzi o Barlozno to tylko pokolenie mojego pradziadka Franza Grabowskiego jest zwiazane z ta miejscowoscia. Jego przodkowie wywodzili sie z Nowej Cerkwi , Paczewa i Wolental. W Wolental zyja jeszcze ludzie ktorzy pamietali rodzenstwo mojego pradziadka. Inne galezie rodziny Grabowskich prowadza do Sopotu , Warszawy ,Bydgoszczy.Dopiero po ustaleniu daty urodzin Jocoba Grabowskiego ( dziadka mojego pradziadka Fanza) i danych jego rodzicow bede mogl kontynuowac dalsze ustalanie swoich przodkow i krewnych w tej lini. Dodatkowo poszukuje tez informacji o rodzinie wywodzacej sie z Wielkopolski , ze Slaska i z Niemiec.

Marek

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6115 jest odpowiedzią na wiadomość #6113] Mon, 07 February 2011 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mam nieco rznych danych o Grabowskich z Pomorza - jei chcesz, podaj na adres grabowska@targi.krakow.pl swj mail, pol dane.
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6253 jest odpowiedzią na wiadomość #6115] Mon, 14 February 2011 16:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Po kilku miesiacach od zalozenia tego watku jestem zmuszony wrocic do jego poczatku. Pozycja wyjciowa byl Franz Grabowski urodzony w 1886 w Barloznie i poszukiwalem wtedy jego rodzicow i rodzenstwa. Wczoraj trafilem na na indeks dotyczacy kolejnego brata mojego pradziadka Franza. Zaslepiony narodzinami dzieci ze zwiazku Jocoba Grabowskiego i Susanny Grochowskiej w Barloznie zupelnie pominalem fakt ze pobrali sie w Paczewie w 1877 roku i ze wlasnie tam mogli zyc przez pierwsze lata zycia razem. Poszukujac informacji o Jacobie Grabowskim ur. okolo 1826 roku trafilem na jego wnuka ( brata mojego pradziadka) JOSEPH Grabowski urodzony w 1880 w Paczewie. Szybka wymiana informacji w rodzinie pozwolila mi ustalic ze Joseph nie zmarl jako dziecko i jest osoba w rodzinie ktora go pamieta i ze gral na skrzypcach. Czy ktos spotkal sie w swoich badaniach z ta osoba? Czy ktos moze wie czy zawarl malzenstwo i z kim? za wszelkie informacje z gory dziekuje.

Inna rzecza w badaniach tej rodziny Grabowskich jest fakt ,ze jej czlonkowie byli utalentowani muzycznie. Moj pradziadek byl kapelmistrzem wojskowym i dyrygowal Orkiestra 73 PP, Boleslaw jego brat rowniez zajmowal sie amatorskim graniem a teraz Jozef kolejny z rodzenstwa pojawia sie jako skrzypek.

pozdrawiam Marek Zajac

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Mon, 14 February 2011 16:18]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: indeksacja [wiadomość #6378 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] Mon, 21 February 2011 16:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Chcialbym zapytac jaka jest mozliwosc , ze zindeksowana parafia Pczewo chrzty z lat 1842-1879 jest niekompletna?

Uzasadnienie mojego pytania:

Jacob Grabowski ur. okolo 1826 roku zawarl zwiazek z Barbara Kolkowna. W indeksach dostepne sa ich dzieci Jacob *1854 i Marianna *1858. Wpis w ksiedze dotyczacy zgonu Jacoba w 1868 mowi ze pochowala go zona Barbara Kolek z 4 dzieci. Nie potrafie w indeksach odnalesc indeksow pozostalych dzieci. W okolicznych parafiach ( Czarnylas , Skorcz , Barlozno , Dzierzazno , Nowa Cerkiew) interesujacy mnie zakres lat 1849-1869 widnieje jako zindeksowany tak jak w parafi Pczewo. Jacob z Barbara ochrzcili dwoje dzieci w parafi Pczewo , Jacob zmarl w Wolentalu co daje mi daje mi do zrozumienia , ze wlasnie w tej okolicy zamieszkiwali.

Pisze na ten temat na forum poniewaz Pczewo chrzty z lat 1842-1879 indeksowala osoba ktora nie jest dostepna przez PW.

Marek Z.

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Sat, 12 March 2011 19:42]

Odp: indeksacja [wiadomość #6388 jest odpowiedzią na wiadomość #6378] Mon, 21 February 2011 22:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Rozwizanie zagadki moe byc prostsze anieli sie wydaje : czy Jacob Grabowski by kawalerem a Barbara Kolkwna pann?A moe to byy dzieci z poprzedniego mastwa- proponuj to sprawdzi

pzdr.Janusz
Odp: indeksacja [wiadomość #6390 jest odpowiedzią na wiadomość #6388] Mon, 21 February 2011 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Januszu ,

dziekuje za podpowiedz.

W akcie slubu z 1849 roku pisze :

-Jacob Grabowski Junggeselle aus .... Borkau 23 J.
-Barbara Kolek Jungfrau aus Borkau 24 J.

Wynika z tego ze on byl kawalerem a ona panna.

Oczywiscie postaram sie rowniez podazyc za Twoja wskazowka.

Marek

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Mon, 21 February 2011 22:13]

Odp: indeksacja [wiadomość #6391 jest odpowiedzią na wiadomość #6390] Mon, 21 February 2011 22:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Pozwolisz, e pjdmy dalej tym tropem:Rajkowy, Lalkowy i Pczewo le stosnkowo blisko siebie.Z naszych indeksw wiemy e Barbara Grabowska zmara w roku 1865 w par. Rajkowy,a Jakob Grabowski z Anastasi Grabowsk mieli dwjk dzieci ochrzczonych w 1865 i 1868 w par.Lalkowy.Jest mozliwe e Jacob Grabowski m Barbary Kolkwny i Jakob Grabowski m Anastasi Grabowskiej s to te same osoby- trzeba to sprawdzi

pzdr.Janusz
Odp: indeksacja [wiadomość #6392 jest odpowiedzią na wiadomość #6378] Mon, 21 February 2011 23:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
kaphis napisa(a) dnia pon, 21 luty 2011 04:59

Witam

Chcialbym zapytac jaka jest mozliwosc , ze zindeksowana parafia Pczewo chrzty z lat 1842-1879 jest niekompletna?...

Gwoli formalnoci. O ktre Pczewo chodzi? Powiat kartuski, czy powiat starogardzki?

Odp: indeksacja [wiadomość #6393 jest odpowiedzią na wiadomość #6392] Mon, 21 February 2011 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Formalnie to w powiecie kartuskim jest Paczewo nalece do Parafii Sierakowice.
Pczewo jest w pow Star.
Krzysiek
Odp: indeksacja [wiadomość #6394 jest odpowiedzią na wiadomość #6391] Mon, 21 February 2011 23:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie

Przyjmujac ten trop przy Barbarze Grabowskiej zmarlej w parafi Rajkowy w 1865 nie ma podanego wieku. Ja mam potwierdzone jej urodziny w Borkau w 1825 roku metryka( corka Stanislawa Kolka i Marianny Agert ).Ponadto w metryce zgonu Jacoba Grabowskiego w 1868 roku pisze :

Jacob Grabowski ... der mann der Barbara Kolek - w rubryce Vor , Zunammen und Stand;

die Ehefrau 4 ... Kind - w rubryce Benennung der Bekanten ...

W ten sposob dochodze do wniosku ze Barbara zyla w 1868 roku.

Pczewo w powiecie starogardzkim.

Marek

PS. Chyba powinienem poprosic o dalsza kontynuacje tego watku w innym zalozonym przezemnie a oto link :

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=5098&a mp;a mp;S=58a7fdc9a2c495f20343d6951a1e0c93#msg_5098

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Mon, 21 February 2011 23:59]

Odp: indeksacja [wiadomość #6396 jest odpowiedzią na wiadomość #6393] Tue, 22 February 2011 08:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
egopol napisa(a) dnia pon, 21 luty 2011 11:48

Formalnie to w powiecie kartuskim jest Paczewo nalece do Parafii Sierakowice.
Pczewo jest w pow Star.

Susznie! Dzikuj za naprowadzenie na dobre tory Razz

Odp: indeksacja [wiadomość #6672 jest odpowiedzią na wiadomość #6378] Sat, 12 March 2011 19:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Kontynujac przegladanie indeksow zauwazylem ze w parafi Pczewo ochrzczono kolejno wedlog lat:

1835 - 2 dzieci
1836 - 2 dzieci
1838 - 1 dziecko
1840 - 2 dzieci

Brakujace lata rozumie jako brak ksiag.

Nasuwa sie pytanie czy rzeczywiscie bylo tak malo urodzen czy moze spowodowane jest to brakiem ksiag lub kartek w ksiegach ?

pozdrawiam

Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7890 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] Mon, 11 July 2011 10:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam serdecznie moim sasiadem byl nispotykanie przystolny pan Edward Grochowski .Byl wykrztalconym czlowiekiem ,lecz nie mial zamiaru pracowac dla kogos,wiec otworzyl naprzeciw Parafii Swietej Trojcy w Bydgoszczy piekarnie ,ktora prowadzil do smierci.Kilka lat temu przechodzac tam ,zauwazylam hurtownie rajstop itp ,podobno to prowadzi pana Edwarda syn pozdrawiam Zosia.
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7892 jest odpowiedzią na wiadomość #7890] Mon, 11 July 2011 11:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Zofio to dosc interesujaca wiadomosc choc o Grochowskich w Bydgoszczy z mojej rodziny nie slyszalem za to wiem ze Jan Grabowski mial piekarnie w Wolentalu a obok jego siostra Marta prowadzila jakis sklep i oboje byli rodzenstwem mojego pradziadka.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7893 jest odpowiedzią na wiadomość #7892] Mon, 11 July 2011 12:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
W mojej starej ksiazce telefonicznej widnieja 42 Grochowski,oraz 53 panie Grochowskie.Mam pomysl tu jest numer do Edwarda ,moze ktos z rodziny ma obecnie jego numer;52-322 31 03 ,pan Edward mieszkal na ul.Siemiradzkiego 8 a tak na marginesie to jestes podobny do jego dzieci pozdrawiam Zosia.
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7894 jest odpowiedzią na wiadomość #7893] Mon, 11 July 2011 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W rodzinie z ktora mam jakis kontakt zostala tylko jedna osoba ktora pamieta kogos z rodziny Grochowskich. To osoba w podeszlym wieku i coraz mniej chce opowiadac o tamtych czasach.W Bydgoszczy zamieszkiwal brat mojego pradziadka Jakub Grabowski.Ciezko bedzie ustalic czy ten Edward Grochowski to jakis moj krewny bo od niego do juz sprawdzonych czlonkow rodziny to najmniej trzy pokolenia a dokumentacja jest chroniona ustawa o ochronie danych.

Marek Zając
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7895 jest odpowiedzią na wiadomość #7894] Mon, 11 July 2011 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dla chcacego nic trudnego ,rodzine Grabowskich iGrochowskich juz kiedys mialam ;na warsztacie;Teraz naprawde nie mam juz czasu na oslode Par.Kat.Smogulec wpis/7/1835 r,Jacobus Grochowski [32]-Antonina Noga [20] Pani Nogowa byla moja sasiadka na Szwederowie,to herbowa rodzina ,zreszta tak jak i twoja.Par.Kat.Smogulec wpis 5/1873 rJacobus Grabowski [23]-Anna Hak [21]z Krzysiem Grabowskim ,ktory mieszkal na Siemiradzkiego ,to tylko na e-mail ,jestes na Facobook -ja tak pozdrawiam serdecznie zofiawisniewska1892@gmail.com
Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7896 jest odpowiedzią na wiadomość #7895] Mon, 11 July 2011 14:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Moi Grochowscy zaczynaja sie w 1696 roku w Pczewie urodzinami Tomasza ( z dostepnych danych wynika ze to pierwszy Grochowski urodzony w tej parafi) i do pokolenia mojej praprababci zyja w tej miejscowosci i okolicznych. Ojciec Tomasza najprawdopodobniej urodzil sie w Starogardzie Gd. Z Grabowskimi zatrzymalem sie okolo 1740 roku i szukam aktu slubu i aktu urodzenia Michaa Grabowskiego. Z powodu zaginiecia wielu ksiag z parafi Pczewo duzo danych jest ciezkich do odszukania. Ksiegi zostaly wywiezione przez Niemcow i nie wszystkie wrocily. Pytanie w ktorym niemieckim archiwum sie znajduja? Jest wiele osob ktore czekaja na cudowne odnalezienie tych ksiag.

Marek Zając
Poprzedni wątek: Michał Szymielewicz, redaktor przedwojennej "Ziemi Lidzkiej"
Następny wątek: Abraham, potomkowie Roberta Abrahama i Antoniny Baranowskiej
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 17:52:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund