Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Będominek - cmentarz
| Będominek - cmentarz [wiadomość #6784] |
Tue, 22 March 2011 17:49  |
bolek
|
Member |
|
|
w uzupenieniu informacji o cmentarzu w Bedominku:
Obiekt na planie kwadratu, pozbawiony bramy, ogrodzenie z kamieni polnych. Obiekt dobrze widoczny, przy drodze, krzewy cakowicie usunite. Widoczne pojedycze groby. Pozostay jedynie dwa poamane eliwne krzye.
Pochowani:
Arthur Bochert 02.12.1880 11.04.1899
Christian Engler 06.11.1806 28.09.1879
Caroline Engler geb. Pleger 24.11.1820 23.03.1871
-
Załącznik: DSC03729.JPG
(Rozmiar: 98.20KB, Pobrano 352 razy)
[Uaktualnione dnia: Sat, 23 July 2011 11:41] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6895 jest odpowiedzią na wiadomość #6890] |
Wed, 30 March 2011 22:00   |
bolek
|
Member |
|
|
| Milksurfer napisa(a) dnia ro, 30 marzec 2011 05:23 | Bolek lolek
sfotografuj wszystkie groby
rowniez te N.N. napewno bedziemy Tobie wdzieczni za roznego tego typu daty i fotki. Znajda napewno miejsce w naszym zbioze
tym bardziej te jakie mogo w przyszlosci byc jeszcze bardziej zniszczone lub skradzione
Trzymaj tak
Marcin Jasinski
|
Marcinie, gdyby to dotyczyo kradziey, dewastacji czy zaniedbania...np starego auta, domu itp to moe ten umiechnity diabeek w wiadomoci nawet by mnie rozmieszy. Niestety sprawa dotyczy pamici przodkw i szacunku do niej. Marcinie...to co si dzieje z tymi miejscami (czyli naszymi bliszymi lub dalszymi przodkami) to dramat. Starych cmentarzy nikt nie traktuje choby jako zabytku. My poszukiwacze moemy wic zrobi to co tak mao kosztuje a moze znaczy dla kogo wiele - dokumentowa rwnie fotograficznie i umieszczac w sieci internetowej.
Zabrzmiao patosem ale tak stao si z miejscami moich przodkw. Zostay zapomnianie i znikny. A mino zaledwie 100 lat.
Moe wic chocia plik zdjciowy ocaleje duej.
[Uaktualnione dnia: Wed, 30 March 2011 22:01] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6943 jest odpowiedzią na wiadomość #6940] |
Sun, 03 April 2011 21:57   |
bolek
|
Member |
|
|
Pani Asiu,
uff.. moe zbyt niejasno pisaem ale moe powtrz.
wielu z bywalcw PTG cos robi, co dodaje i o to wasnie chodzi.
nie wiem czy zgosi sie rzesza ochotnikw czy nie. nie wiem te kiedy bdzie publikacja Izy i co w niej bedzie. chciaem podzieli sie informacja z innymi. zostawi jakoi slad dla by moe potomkw owych nieszczsnikw o ktrych wszyscy zappomnieli.
co do cmetarza w Bdominku to chyba nie czyta Paniu uwanie i pewnie nie spojrzaa Pani na zdjecie. Tam nie ma adnych krzakw i wszystko jest doskonale widoczne. nie zostao ju nic do odczytania poza tym co podaem.
marz by baza cmentarzy bya jednak solidniejsza . nie wystarczy punkcik na mapie. powinien by opis, cos dokadniejszego zwaszcza co do tablic i napisw. moe historia.
pozdrawiam serdecznie,
b.
| Asska1 napisa(a) dnia nie, 03 kwiecie 2011 09:23 | Witam,
jeeli praca wsplna polega na wytykaniu niedoskonaoci i wiecznych poradach jak powinno by a nie jest (dotyczy to teraz bazy cmentarzy, a wczeniej podobne porady objy indeksy ksig metrykalnych) to ruszajmy do dziea. Myl, e na ten apel zgosi si tu spora grupa ochotnikw .
Iza napisaa tylko, e jest przygotowana publikacja na temat tych cmentarzy i warto si z ni najpierw zapozna, a potem ocenia i sugerowa lepszy sposb opracowania. Mona te zrobi to po swojemu i oczywicie lepiej.
A co do dokadnoci indeksu z tego cmentarza w bazie PTG - to jak Pan daje gwarancj, e nikt ju wicej na terenie cmentarza w Bdominku nie znajdzie i nie dopisze kolejnych dwch nazwisk? Ja takiej pewnoci nie mam - pod gstwin krzakw, ziemi i trawy moe kry si jeszcze jaki krzy z inskrypcj. Czy zbada Pan ten cmentarz tak dokadnie, by nikt potem nie musia zaleca daleko idcej solidnoci.
Pozdrawia przekonana o swojej niedoskonaoci Asia Grochowska
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6948 jest odpowiedzią na wiadomość #6943] |
Mon, 04 April 2011 07:03   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
A wic Bolku bierz si do dziea.
- Zrb solidniejsz Baz Cmentarzy (bez punkcika na mapie)
- Zindeksuj 1.5 miliona nazwisk z Pomorza be adnego bdu i to tak by nazwiska jak najbardziej wanie Tobie pasoway
- Naucz wszystkich pomorskich genealogw jak co maj robi by Ty mg, siedzc wygodnie w domu na d...., zrobi genealogi caej swojej rodziny
Takiego czowieka nam potrzeba!!
Wreszcie si znalaz.
Wydaje mi si, e wanie Ty nim jeste. Reszta to karzeki.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6949 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] |
Mon, 04 April 2011 08:03   |
Asska1
|
Member |
|
|
Bolku. Ja to zdjcie dobrze obejrzaam i nigdy nie powiem, e czego si jeszcze nie znajdzie. Z zawodu jestem archeologiem i choby z tej racji wiem, e ziemia kryje czsto wiele wicej ni jest na powierzchni. Ale skoro jeste przekonany, e ju naprawd nic tam nie ma, to informacja dla potencjalnych potomkw jest wyrana. Nie maj na co wicej liczy.
A co do kwestii informacji w bazie PTG. Do tej pory takie indeksy i punkciki na mapie miay ukierunkowa poszukujcego i wskaza mu potencjalny kierunek dalszych poszukiwa. Przynajmniej ja tak to odbieraam na pocztku mojej drogi genealogicznej i to si sprawdzao. Nigdy nie oczekiwaam gotowca i opracowa historycznych, topograficznych itp. to naley zrobi sobie samemu - odszuka informacje, poczyta ksiki, ba nawet te z bibliotek, nie tylko z internetu:D i opracowa sobie potrzebny zakres informacji. Nastpnie ten materia mona spokojenie udostpnic szerszej publicznoci np. w formie artykuu, ksiki, blogu i czy notki na stronie PTG.
Druga sprawa - nie wiem czemu uparcie trzymasz si informacji, e Iza co opracowaa. Przecie wyranie napisaa, e zrobi to Tomasz Hinc w swojej publikacji na temat cmentarzy ewangelickich. Iza nam to udostpni w internecie za jego zgod.
Bolku, wicej dokadnoci ycz i pozdrawiam.
Asia Grochowska
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6964 jest odpowiedzią na wiadomość #6949] |
Mon, 04 April 2011 18:41   |
bolek
|
Member |
|
|
| Asska1 napisa(a) dnia pon, 04 kwiecie 2011 08:03 |
Bolku. Ja to zdjcie dobrze obejrzaam i nigdy nie powiem, e czego si jeszcze nie znajdzie. Z zawodu jestem archeologiem i choby z tej racji wiem, e ziemia kryje czsto wiele wicej ni jest na powierzchni. Ale skoro jeste przekonany, e ju naprawd nic tam nie ma, to informacja dla potencjalnych potomkw jest wyrana. Nie maj na co wicej liczy.
Przepraszam poprawi sie, nastpnym razem zabior szpadel i przekopi cao na geboko sztychu.
A co do kwestii informacji w bazie PTG. Do tej pory takie indeksy i punkciki na mapie miay ukierunkowa poszukujcego i wskaza mu potencjalny kierunek dalszych poszukiwa. Przynajmniej ja tak to odbieraam na pocztku mojej drogi genealogicznej i to si sprawdzao. Nigdy nie oczekiwaam gotowca i opracowa historycznych, topograficznych itp. to naley zrobi sobie samemu - odszuka informacje, poczyta ksiki, ba nawet te z bibliotek, nie tylko z internetu:D i opracowa sobie potrzebny zakres informacji. Nastpnie ten materia mona spokojenie udostpnic szerszej publicznoci np. w formie artykuu, ksiki, blogu i czy notki na stronie PTG.
Druga sprawa - nie wiem czemu uparcie trzymasz si informacji, e Iza co opracowaa.
..przepraszam pomyka...
Przecie wyranie napisaa, e zrobi to Tomasz Hinc w swojej publikacji na temat cmentarzy ewangelickich. Iza nam to udostpni w internecie za jego zgod.
Bolku, wicej dokadnoci ycz i pozdrawiam.
Asia Grochowska
|
czyli rozumi PTG skupi sie do przedrukw.
Ogromn proba do admina forum o zakoczenie dyskusji w wtku bo nie wnosi on niczego. chciaem podac tylko info o cmentarzu bo go nie byo na forum.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6966 jest odpowiedzią na wiadomość #6964] |
Mon, 04 April 2011 19:15   |
Asska1
|
Member |
|
|
A co jest zego w wykorzystaniu za zgod (to nie przedruk) autora materiau gotowego. Po co robi drugi? Moe lepiej skupi si na innych zagadnieniach, ktrych jeszcze nikt tak szeroko nie opracowa.
A ju napewno nie podda konstruktywnej krytyce.
I wanie choby z tego powodu wtku nie naley zamyka. Jest to ciekawe pole do dyskusji i wyraania swoich opinii na temat sposobu oceny materiaw zawartych na stronie PTG. Poza tym wtek niesie ciekawe wiadomoci:
1. Informacja o cmentarzu w Bdominku staa si peniejsza.
Wiemy ju jak wyglda, znamy jego szczegowy opis - to dziki Tobie.
2. Dziki Izie - dowiedzielimy si, e niebawem bdzie dostpne w internecie szersze opracowanie nie tylko tego cmentarza, ale innych autorstwa Tomasza Hinca.
3. No i oczywicie, e wszystko inne jest do poprawy.
A co do szpadla:
Nikt Ci kopa tam nie nakazuje, a wrcz zabrania si takich samodzielnych akcji poszukiwawczych (to nielegalne ) Chodzi tu tylko sformuowanie, ktre wyrazie wczeniej -tu cytuj z Twojej wypowiedzi: "...wszystko jest doskonale widoczne. nie zostao ju nic do odczytania poza tym co podaem. "
Nie ma jak wiara we wasn nieomylno i zaoenie, e wszystko co mona zostao na ten temat powiedziane i odnalezione. Ja tam wierz w postp i technik, ktra daje nowe moliwoci. Domylam si jednak, e Ty przyjmujesz konstruktywn krytyk, jeli kto kiedy powie, e Twj opis te jest zbyt ubogi. ( wg mnie przydayby si jeszcze wymiary grobw, wymiary pozostaoci po krzyach, stan skorodowania okrelony w procentach i wreszcie usytuowanie nagrobkw wzgldem stron wiata - myl, e osoby zainteresowane mogyby chcie jeszcze innych danych).
I na tym te zakocz moj obecno w tym wtku, ktry tak ochoczo pragniesz zamkn, bo chyba nie doczekae si aplauzu dla swojej przenikliwoci.
pozdrawiam Asia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Będominek.. [wiadomość #6982 jest odpowiedzią na wiadomość #6784] |
Tue, 05 April 2011 08:47  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Od pitku nie miaam dostpu do internetu, a tu taka dyskusja...
Zaczn wic od pocztku.
Drogi Bolku, nie wiem, gdzie wyczytae w moim pocie, e przypisuj sobie jakie wyimaginowane zasugi, e o medalach za nie nie wspomn. Napisaam wyranie, e cmentarze ewangelickie gminy Kocierzyna zostay opracowane w publikacji przez Tomasza Hinca. Ja mog jedynie doda, e jestem autork indeksw wielu cmentarzy w bazie PTG, w tym kilku ewangelickich. We wrzeniu wraz z Ani i Asi postanowiymy zabra si za opisy cmentarzy ewangelickich, na ktrych nie ma ju wcale lub w szcztkowej liczbie zachoway si inskrypcje. wiadomie czekaam na ukazanie si opracowania Tomasza Hinca, gdy nie chciaam powiela jego pracy. Poza tym mam te zgod mojego szefa z Muzeum Ziemi Kocierskiej - Krzysztofa Jadewskiego - na przedruk jego artykuu o kocierskim cmentarzu ewangelickim, ktry nie istnieje nawet w formie szcztkowej (dzi jest tu park). Czy to naprawd tak le, e chce si korzysta z pracy historykw, ktrzy na dodatek wyraaj na to zgod i ciesz si z faktu, e ich praca dotrze do wikszej liczby czytelnikw?
Co do akcji porzdkowania cmentarzy, to uwaam pytanie, ile to kosztowao za niestosowne. Czy widziae, jak te cmentarze wyglday przedtem? Czy przedzierae si przez krzaki, eby dotrze do krzyy? Bo ja tak, cmentarz w Nowej Kiszewie kosztowa mnie wiele zadrapa na twarzy. Oczywicie o te zapomniane nekropolie trzeba dba nie tylko wtedy, kiedy s pienidze z UE. Nie zamierzam krytykowa dziaa urzdnikw, ciesz si z tego, e w kocu co zrobiono. Co do zarzutw o nieporzdek na cmentarzu w Kaliskach, to wybacz, ale to mieszne. Cmentarze byy porzdkowane w zeszym roku, wic zdjcie pustej butelki z marca 2011r. nie bardzo jest dla mnie dowodem, e porzdki le przeprowadzono. Zarzucanie mi kamstwa w sprawie porzdkw uwaam za gboko krzywdzce.
Zarzucasz mi niedbao w zbieraniu danych z cmentarza. Kiedy ja robiam indeks widoczny na cmentarzu w Bdominku by tylko krzy Englerw i kawaek tablicy Wilhelma Lehrke ( o ktrym Ty - tak dokadny - w ogle nie wspomniae). Nazwisko Bochert jest dla mnie nowoci. To znaczy, e akcja porzdkowania cmentarza jednak co daa - tego nazwiska nie ma te w opracowaniu Tomasza Hinca (on robi szkice cmentarzy przed wyciciem krzakw).
Na koniec ciesz si bardzo, e pragniesz doczy do nas, grona indeksujcych cmentarze pomorskie. Bo przecie nie o krytyk tylko, ale i wspprac chodzi, prawda?
Iza Wysiecka
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Wed Aug 05 05:48:37 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|