Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Urszula Straszewska
Urszula Straszewska [wiadomość #16185] Thu, 26 July 2018 22:33 Przejdź do następnej wiadomości
Pietras jest aktualnie niedostÄ™pny  Pietras
Member
Witam zacnych forumowiczów.
Urszula Straszewska (1796-1863)jest jedn± z moich praprababek. Tradycja rodzinna wywodzi j± od Sierakowskich ale dotychczas nie uda³o mi siê tego zweryfikowaæ. Wed³ug wspomnianego wy¿ej przekazu rodzicami jej mieliby byæ Józef Straszewski i Stanis³awa z/d Sierakowska.
Urszula wysz³a za Fryderyka Behaim von Schwarzbacha radcê Rejencji Bydgoskiej.
Niestety nie uda³o mi siê ani potwierdziæ pochodzenia Urszuli ani dotrzeæ do genealogii rodziny Behaim von Schwarzbach. Ci ostatni byli podobno patrycjuszami norymberskimi pochodz±cymi z Czech.
Mo¿e kto¶ poradzi mi gdzie i jak szukaæ informacji o przodkach wspomnianych osób.
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16186 jest odpowiedzią na wiadomość #16185] Fri, 27 July 2018 08:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostÄ™pny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dzieñ dobry

W genealogii staramy poruszac siê od wspo³czesno¶ci sukcesywnie ku przesz³o¶ci.

Znalaz³e¶ akt zgonu praprabaci?
W takich zapisach jest czêsto info o rodzicach. A je¶li zmar³a na terenie Królestwa Kongresowego to prawie na 100%, zapisano tam wszystko co wtedy wiedziano o zmar³ej.

Mo¿e masz akty zgonu jej dzieci?
Jej dzieci odchodzi³y zapewne po roku 1874. Wtedy ju¿ wystawiano porz±dne dokumenty i zawiera³y one info o miejscu urodzenia dzieci. Miejsce ur dzieci to zwykle miejsce zamieszkania rodziny i praprabaci. ....

Tam bym siê porusza³.

Pozdrawiam
janus
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16187 jest odpowiedzią na wiadomość #16186] Fri, 27 July 2018 10:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê bardzo. Tak oczywiste a umknê³o uwadze.
Niestety w BaSIA nie ma jeszcze aktu zgonu. Prawdopodobnie bêdzie w AP w Poznaniu. Poszukam.
Mam dok³adn± datê zgonu z Tek prof. Dworzaczka.
index.php?t=getfile&id=2084&private=0
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16188 jest odpowiedzią na wiadomość #16187] Fri, 27 July 2018 11:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poszukuj±c ¶ladów przodków w aktach metrykalnych warto ustaliæ jak± religiê wyznawali.
Nazwisko Beheim-Schwarzbach sugeruje pochodzenie niemieckie i jest wielce prawdopodobne, ¿e osoby je nosz±ce by³y ewangelikami.

Najlepszym ¼ród³em akt ewangelickich jest serwis archion.de prowadzony przez ewangelików.

janus
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16190 jest odpowiedzią na wiadomość #16188] Sat, 28 July 2018 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê za podpowied¼. Sprawdzi³em archion.de. My¶lê, ¿e to ¶witny pomys³. Jednak aby dostaæ siê do bazy danych trzeba zap³aciæ i to jest zrozumia³e. Teraz zastanawiam siê jak wykorzystaæ taki dostêp. Ja mam kilka osób, których metryki mnie interesuj±. Dla wprawionego badacza to pewnie jeden lub dwa dni. Mnie to zajmie wiêcej ale z pewno¶ci± nie wykorzystam czasu w ca³o¶ci (np. 1 miesi±c. Mo¿e jeszcze kto¶ by siê dopisa³?
W miêdzyczasie próbujê skorzystaæ z bazy "PRADZIAD" oraz "szukajwarchiwach". Jak na razie nie uda³o mi siê niczego uzyskaæ. Nie rozumiem tych wyszukiwarek. Poprzednio korzysta³em z bazy AP ale za po¶rednictwem BaSIA.
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16224 jest odpowiedzią na wiadomość #16190] Mon, 20 August 2018 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam
Zarejestrowa³em siê w portalu archion.de i wykupi³em miesiêczny dostêp. Teraz zaczynam korzystaæ. £atwe to nie jest ale mo¿e uda siê co¶ znale¼æ. Kluczem jest umiejscowienie parafii oraz data. Mia³em cich± nadziejê, ¿e jest jaka¶ indeksacja wpisów np. wed³ug imion i nazwisk ale na razie nie znalaz³em ¿adnych takiego indeksu ¶ladów.
Pozdrawiam
Pietras
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16227 jest odpowiedzią na wiadomość #16224] Fri, 24 August 2018 08:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieñ dobry

Z tego co mi wiadomo nikt z cz³onków PTG ani forumowiczów nie ma do¶wiadczeñ zwi±zanych z korzystaniem z serwisu archion.de.
(mamy ma³o przodków w¶ród ewangelików)
Je¶li znajdziesz chwilê to podziel siê proszê swoim do¶wiadczeniem i napisz parê zdañ o tym serwisie.
Zapraszam tak¿e na cykliczne spotkania PTG. Wtedy jest wiêcej czasu i wiêcej mo¿liwo¶ci na podzielenie siê do¶wiadczeniami, wiedz±, zasiêgniêcie rady czy opinii.

Pozdrawiam
Janus
PTG
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16235 jest odpowiedzią na wiadomość #16227] Thu, 30 August 2018 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam
Jak dotychczas uczê siê korzystania z serwisu. Skany ksi±g z obszarów obecnie na terenie Polski znajduj± siê w Centralnym Archiwum w Berlinie. ¯eby wej¶æ na w³a¶ciw± stronê trzeba znaæ miejscowo¶æ (niemieck± nazwê) i datê - chocia¿by przybli¿on±. Skany s± bardzo wyra¼ne i ³atwo je powiêkszyæ. Poszukuje 3 spo¶ród moich przodków. Niestety jak dotychczas bezskutecznie. W jednym przypadku nie znam miejsca zgonu, w drugim - brak skanów (jest tylko uwaga, ¿e orygina³y znajduj± siê w AP w Poznaniu)a w trzecim - miejscowo¶ci Ko¶cian (Kosten) brak na li¶cie. Nie ma równie¿ Leszna (Lisa). Trochê jeszcze poprzegl±dam ale du¿ych nadziei na sukces nie mam.
Pozdrawiam
Piotr
Poprzedni wątek: Poszukuję KIE�PIŃSKICH, KIE�PIŃSKA, KIE�PIŃSKI
Następny wątek: Poszukuje skanów akt z parafii Wielki Garc i Wielkie Walichnowy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 23:14:02 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund