Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Posiadam zdjÄ™cia.
Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1360] Fri, 27 June 2008 14:36 Przejdź do następnej wiadomości
szarasowa jest aktualnie niedostÄ™pny  szarasowa
Junior Member
Pewnie ka¿dy z nas mo¿e to powiedzieæ. Posiadam zdjêcia osób niezwi±zanych z moj± rodzin±. To kole¿anki i koledzy dziadka, babci, rodziców, ciotek i wujków i co z tym zrobiæ? Dla kogo¶ mo¿e s± bardzo cenn± pamiatk± rodzinn± dla mnie niczym. Nie wyrzucam, bo jako¶ nie mogê tego zrobiæ. Mo¿ê te¿ dlatego, ¿e zdjêcia swojego dziadka nie posiadam i da³abym wiele ¿eby je mieæ. Jest jeden problem. Kogo uszczê¶liwiæ? Na zdjêciach rzadko jest podpis z imieniem i nazwiskiem, a do tego z adresem, choæ i takie posiadam.( Jasiñski Józef Gdañsk-Wrzeszcz, ul. ¯eglarska 4) Najczê¶ciej napis brzmi "Mi³ej kole¿ance Joli - Jadzia ( Irka, Helenka itd.) Czasem jest miejscowo¶æ i data. Mam takie z dopiskiem "Pami±tka kursów ksiêgowo¶ci w Oliwie (na terenie ZOO) 1954 r." Mo¿ê wnuczka Helenki bardzo by chcia³a mieæ takie zdjêcie, ale jak j± odnale¼æ? Mo¿e kto¶ bêdzie mia³ jaki¶ pomys³. Pozdrawiam Teresa.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1363 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sat, 28 June 2008 15:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
stronie miasta "Nowe nad Wisla"
Znalazlem fotografie Mojego pradziadka byl w klubie kreglarskim
co lepsze to znalazlem jeszcze rodzine mojej prababci
Nikt z naszej rodzinny tych zdjec nie posiadal opca osoba je wstawila i teraz mam kilka fajnych zdjec(oczywiscie wstawilem rowniez wlasne)

Mysle ze warto wstawiac takie fotki na strone Miasta gdzie sa celowo wtedy widoczne dla potomkow i obywateli tego miasta dostepne

mysle ze by sie przydALA JAKAS PLATWORMA do tego typu zdjec aby mozna bylo sie takimi zeczami wymieniac i rozpoznawac rodzinki

Pozdrawiam

Marcin
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1367 jest odpowiedzią na wiadomość #1363] Sun, 29 June 2008 18:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szarasowa jest aktualnie niedostÄ™pny  szarasowa
Junior Member
Jedno z podpisanych zdjêæ przedstawia trzech m³odych mê¿czyzn, zdjêcie zrobiono w czasie wojny lub tu¿ po wojnie, niestety nie wiem gdzie. Na zdjêciu: Ignacy Polewka, Fr. Kotlak, Jan Modecki.
Mo¿e kogos to zdjêcie zainteresuje.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1978 jest odpowiedzią na wiadomość #1367] Fri, 27 March 2009 20:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darwer jest aktualnie niedostÄ™pny  darwer
Miejsce: Stężyca
Member
Mam propozycjê za³o¿enia portalu w którym ka¿dy umieszcza³ by zdjêcia nieznane ze swojego albumu. Mam ju¿ w tym praktykê za³o¿y³em taki portal dla swojej rodziny. Je¿eli by³o by zainteresowanie takim portalem mogê siê tym zaj±æ.
Proszê siê wpisywaæ zobaczymy jakie bêdzie zainteresowanie.

Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
Szarlota, Rybaki, Wiele, Kościerzyna, Pierszczewo, Sikorzyno.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1979 jest odpowiedzią na wiadomość #1978] Fri, 27 March 2009 23:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
A kto sk³ada t± propozycjê?
Krzysiek
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1980 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sat, 28 March 2009 09:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Kochani

Zaprzestañmy idei tworzenia kolejnych mikro baz. Trzy miesi±ce temu na Forgenie toczy³a siê dyskusja nad ró¿nymi projektami i pomys³ami. Jej efektem jest powstanie Genewiki. Z za³o¿enia zapisywane s± tam informacje o charakterze encylopedycznym ale có¿ stoi na przeszkodzie wykorzystaæ j± i do takiego celu je¿eli tylko bêd± mo¿liwo¶ci techniczne. Wa¿ne by Admin stworzy³ nam mo¿liwo¶æ bezpo¶redniego dostêpu do Genewiki na wzór Forgenu.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1981 jest odpowiedzią na wiadomość #1980] Sat, 28 March 2009 14:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witam
Ja osobiscie uwazam ze powinismy sami stwozyc taki leksykon bo to jednak bysmy byli niezalezni.
pozatym po co zbierac daty dla innych jak mozna u siebie
pozatym mozna by udostepniac innym towarzystwom jezeli nie maja takich mozliwosci technicznych czy finynsowych(przejsciowo lub inaczej)

co zrobimy jak takie towarzystwo sie popsuje lub wymysli cos innego
Jako pomorzanin powiem swoje jest swoje

uwarzam ze mozna innym pomagac ale lepiej stwozyc cos swojego
pomysl juz dawno opisywalem ale wtedy jeszcze nie bylo zainteresowania
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1982 jest odpowiedzią na wiadomość #1979] Sat, 28 March 2009 14:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Kim jestem ogólnie nikim wa¿nym, ale czy to wa¿ne mam chêci wiedzê i do¶wiadczenie. A je¿eli chodzi o genealogie to zajmuje siê ni± od 15lat, mam do¶wiadczenie w tworzeniu graficznych drzew genealogicznych
Oto jeden z przyk³adów

Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.

[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:12]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1983 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sat, 28 March 2009 14:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie

Pomimo ¿e mieszkasz w Niemczech nadal prezentujesz jedn± z polskich wad narodowych. Czas najwy¿szy przestaæ postrzegaæ problemy genealogiczne w kategoriach "moje-twoje" i zacz±æ my¶leæ "To jest nasze i dla wspólnego dobra to robimy". Czas najwy¿szy doprowadziæ do likwidacji ¶rodowiskowych antagonizmów, a tych którzy tego nadal bêd± próbowaæ poprostu wy¶miaæ i zmarginelizowaæ. Ostatnie miesi±ce da³y nam wystarczaj±c± liczbê negatywnych przyk³adów w tym zakresie by wreszcie powiedzieæ - DO¦Æ. Czas najwy¿szy jednoczyæ si³y i przej¶æ do budowania. Spierajmy siê i nawet k³óæmy o to w jaki sposób osi±gn±æ nasze cele bo to dobra metoda, inspiruj±ca do rozwoju. Nie mo¿emy tylko zapomnieæ o celu naszych "k³ótni". Wiec dopóki nie dowiem siê i¿ w ramach GENEWIKI nie mo¿na zrealizowaæ technicznie tego projektu bêdê przeciwny tworzeniu nowego miejsca gromadzenia tych zdjêæ i informacji. Natomiast w sensie merytorycznym Twój projekt jak najbardziej popieram. Pomys³ jest bardzo dobry i warty propagowania.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1984 jest odpowiedzią na wiadomość #1983] Sat, 28 March 2009 16:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ale tu nie chodzi aby jeden drugiemu nie pomagal
znajdujesz sie na forum PTG a muwisz o forgen to jak mam to rozumiec.

dlaczego nie mozemy stwozyc wlasnego Lexi?
nie znaczy to ze nikt nie bedzie mial dostepu do niego wrecz przeciwnie

wspulnota interesu wspulnego jest oczywista ale niezaleznosc towarzystw uwazam powinna byc jak jest

Jezeli mowisz o jakiej jednosci to o czym ty mowisz?
To jest moje zdanie na ten temat
Nie uwarzam ze czlonkowie ptg musza sie z czyms laczyc ostatecznie wlazyli bardzo duzo pracy w wlasne towarzystwo i sie caly czas rozrastaja. Maja czlakostwo nawet internacjonalne i nie tylko polonijne. Ja osobiscie cie tu bardzo dobrze czuje i bym wolal zeby bylo jak jest uwazam ze jest bardzo dobrze prowadzone i ma bardzo szlachetne cele i kazdy pomysl lub idea zostala super zrealizowana.
nieobras sie ale dlaczego by mialo sie to zmienic ?
wkoncu jedno towarzystwo to nie 4

co winiklo z USC jakie plusy po rozmowach nastapily i jakie rezultaty osiagnieto pozatym ze wszyscy cos podpisali.

Co mamy z tego jako proste towarzystwo ?
pytanie nie stawiam tylko tobie tylko moim kolegom i kolezankom z PTG
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1985 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sat, 28 March 2009 18:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Owszem masz du¿o racji w tym co piszesz i potrafiê zrozumieæ Twoje argumenty choæ nie do koñca siê z nimi zgadzam. GENEWIKI powsta³a jako odpowied¼ m.in. na dyskusjê o potrzebie stworzenia multiwyszukiwarki do zbiorów danych rozsianych w ró¿nych miejscach. W wyniku prowadzonej dyskusji sta³o sie jasne ¿e potrzebne jest nam narzêdzie o mo¿liwo¶ciach wiêkszych ni¿ daje Forgen. Znasz jeszcze lepsze narzêdzie to je zaproponuj? Czy wspólnie zaanga¿owanie siê w ten projekt odbierze nam chlubê autorstwa? Czy chluba jest a¿ tak wa¿na? Dla mnie wa¿niejszym elementem jest posiadanie miejsca zawieraj±cego kompedium wiedzy i ci±gle wzbogacenie go o tre¶ci merytoryczne. Dlaczego tak usilnie chcesz skazywaæ ludzi na szukanie informacji rozsianych po ró¿nych stronach? Ale dobrze. Jeste¶ zwolennikiem tej koncepcji to ok. Mo¿na na upartego realizowaæ j± w tej formie by tak usilnie akcentowaæ to autorstwo. W GENEWICE da siê tylko stosowny link i po sprawie. Taka zasada bêdzie obowi±zywa³a w wielu wypadkach. Tak wiêc i "wilk bêdzie syty i owca ca³a". Pasuje Ci to?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 18:36]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1986 jest odpowiedzią na wiadomość #1985] Sat, 28 March 2009 19:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Przepraszam,¿e siê wtr±cam w t± ostr± dyskusje, ale pytanie nie by³o kto?, z kim? tylko po prostu ja co¶ mam i chcê siê bezinteresownie tym podzieliæ.
Podajê przyk³adow± stronê mo¿na j± podpi±æ pod wasz± nawet wygl±d dostosujê.
TU BY£ ADRES DO GOTOWEJ STRONY

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:16]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1987 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sat, 28 March 2009 19:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Piotrze

Ta dyskusja wcale nie jest ostra. ¦cieraj± siê koncepcje i bardzo dobrze. W takich przypadkach zasze rodzi siê co¶ twórczego. Ja jestem stanowczym przeciwnikiem ostrych dyskusji szczególnie gdy zaczynaj± siê podteksty i personalne wycieczki. W sumie ta krótka wymiana postów zaowocowa³a tym ¿e zamie¶ci³e¶ link do ciekawej strony a tym samym poszerzy³e¶ nasz± wspóln± wiedzê. Ma³y sukces ale zawsze i to w³a¶nie najbardziej cieszy.

Tak na marginesie. W dobrym tonie jest podpisywanie swoich postów. Wykorzystaj do tego celu mechanizm podpisu stworzony w profilu.

Janusz Wegner

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1990 jest odpowiedzią na wiadomość #1987] Sat, 28 March 2009 20:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Ja nie jestem za Centralizacja
Uwazam ze kazre Towarzystwo powinno sie zajac wlasnym regionem
oczywiscie jezeli chce to moze pomuc innym w rozwoju dlaczego nie

ale takie zeczy powinny robic najpierw pojedyncze towarzystwa dla siebie i swoich czlonkow niewidze zrobienia linku na stronie Forgen jezeli towarzystwo ptg sobie tego zyczy
Mozna by puzniej porozmawiac po zrobionej pracy o polaczeniu projektow i tyle, ale narazie spisy ruznego rodzaju trwaja i niema oczym rozmawiac gura o standartach a co widze zdania sie tam bardzo rozruzniaja (mowie tu o np.Indeksacji Metrykalnej)
Jedni robia tak a inni tak

jakie sa projekty Wspulne Towarzystw ?

ja spisuje kilka zeczy no i dziwne zebym to wstawil na forgen
kiedy jestem czlonkiem Pomorskiego

Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP

czy zle to widze

uwarzam ze jak by byl interes z Genewiki
to byscie juz sami zaczeli spisywac to co na forum
ale na razie tak nie jest okazuje sie ze co prawda jest pomysl ale nie ma chetnych do pracy(jak zwykle)

wole wiec zrobic cos swojego i wspierac swoja strone niz cos mi nieznanego gdzie sie walczy o jakies standarty aby nie robic sobie pracy

[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 20:56]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1991 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Sun, 29 March 2009 00:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie
Mi nie chodzi o centralizacjê struktury organizacyjnej towarzystw tylko o stworzenie centralnego miejsca, w którym bêd± gromadzone dane potrzebne nam w naszych poszukiwaniach wzglêdnie linki do takich stron. Na poszczególnych forach znajdziesz olbrzymie bogactwo wiedzy w ró¿nych tematach lecz nikt nie pokusi³ siê o jej zebranie, uporz±dkowanie i ujednolicenie zasad prezentacji. Brakowa³o nam stosownego narzêdzia. Z czasem ta wiedza zanika, a kolejne pokolenia adeptów genealogicznych poszukiwañ zadaj± te same pytania. Obserwuj±c przez kilka miesiêcy Forgen zebra³em liczne dowody istnienia tego procederu. W wielu przypadkach Waldek Fronczek odsy³a do informacji zapisanych jeszcze na GENPOLU. To o czym¶ mówi.

Pytasz czy ¼le to widzisz? W pewnym sensie tak. Uwa¿am ¿e mo¿e nie widzisz tego ¼le ale na pewno jednostronnie. Przytoczy³e¶ liczne argumenty „przeciw”. Nie widzisz ¿adnego pozytywu? Naprawdê, czy tylko jaki¶ oportunizm przez Ciebie przemawia? Marcinie apeluje do Ciebie. Porzuæ styl my¶lenia nasze-wasze. To droga prowadz±ca do nik±d. Wszyscy jeste¶my amatorami i w pewnym sensie powinni¶my siê bawiæ tym co robimy. Cieszyæ ze wspólnych sukcesów, martwiæ pora¿kami.

Móg³bym jeszcze wiele tu pisaæ ale by³yby to czcze s³owa. Po ¶wiêtach planujê aktywne w³±czenie siê w tworzenie tej encyklopedii. Byæ mo¿e lepiej przemówi± do Ciebie fakty ni¿ s³owa.

Janusz Wegner

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1995 jest odpowiedzią na wiadomość #1991] Mon, 30 March 2009 13:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Januszu

My sie tu fundamentalnie zle rozumimy widze
Ja nic niemam przeciwko waszego stworzeniu takiego miejsca na Forgenie
ale lepiej jest jak jest takich miejsc wiecej a nie tylko jedno
wkoncu rywalizacja pobudza kreatywnosc (mowie tu o pozytywnej kreatywnej rywalizacji)

pozatym nie uwazam ze osmieszanie ponizaniem innej osoby lub stosowanie mobingu stawianie ostrzezen z "powodu", nietolerancji innego zdania jest ta pozywywna droga jak chodzi o rozwoj pewnnych Forum.
Zawsze dazylem do tego zeby cos takiego nie zaistnialo ale musi byc tez tak ze kazdy moze przedstawic swoje zdanie nawet jak "komus" to w kacept nie pasuje

Ale na forgenie jest czesto tak ze ludzie wymieniaja zdanie troszke ostrzej argumetuja a tu sie ktos wtraca
i ci mowi jak masz myslec
a ludzie sa wkoncu dorosli i wiedza o czym chyba chca pogadac

widze ze robisz reklame temu projektowi bardzo ladnie
ale musisz sobie zdawac sprawe ze gdzie indziej niz na tym leksykonie cos by mialo powstac to nie jest niczym negatywne raczej jest to nowe zrudlo dla wszystkich (bo ja tylko cos takiego bede podpieral co uwazam za ok)
pozatym jak juz pisalem chodzi mi o atraktywnosc strony PTG gdzie wlasnie na ten temat rozmawiamy o waszym projekcie Very Happy
i juz zawsze uwazalem ze cos takiego powinno powstac na stronie PTG(i nic to niema z egoizmem)Dla atraktywnosci strony powini to robic czlonkowie towarzystwa i powinna byc jakas minimalna katrola moze i na forum bo tak to z tego nic nie bedzie tylko duzy kugel mugel bo kazdy bedzie cos wpisywal
pozatym mikro bazy to winikaja przewaznie z braku zainteresowania autorow i ich lenistwa

Mam nadzieje ze teras to sie zrozumielismy Smile

pozdrawiam z uszanowaniem zdania i osoby

Marcin Jasinski

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1999 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Mon, 30 March 2009 18:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie

Masz racje. Nie rozumiemy siê wpe³ni. Nadal wypowiadasz siê w formie "waszego". Byæ mo¿e wynika to z faktu i¿ nie jeste¶ cz³onkiem spo³eczno¶ci na Forgenie, a w zwi±zku z tym nie znasz stanowisk dyskutantów w tej sprawie. Odnoszê wra¿enie, ¿e nadal mylisz dwa zagadnienia, tzn. pojêcia encyklopedyczne z projektami realizowanymi przez poszczególne TG. Nikt nie zak³ada przenoszenia projektów pod GENEWIKI bo to narzêdzie siê do tego nie nadaje wiêc nikt te¿ nie odbierze autorom projektów nale¿nej im chwa³y za pomys³y i zaanga¿owanie. Wicy wyra¼nie stwierdzi³, ¿e GENEWIKI ma byæ encyklopedi± wiedzy genealogicznej, z której wszyscy bêdziemy korzystali i wszyscy bêdziemy j± budowali. Na poziomie encyklopedii wystarcz± informacje omawiaj±ce poszczególne projekty wraz z linkami dostêpu do nich.

Dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia fakt, ¿e to narzêdzie powsta³o jako „dziecko” Forgenu. Równie aktywnie reklamowa³bym je gdyby powsta³o w ka¿dym innym miejscu. Cel tego dzia³ania jest oczywisty:
a) rozpropagowaæ wiedzê o fakcie powstania takiego narzêdzia
b) zachêciæ jak najwiêksz± liczbê osób do w³±czenia siê w proces jej budowania

Jeste¶ jednym z najaktywniejszych cz³onków tej spo³eczno¶ci. Zamieszczasz linki do wielu bardzo ciekawych stron. Najlepszy przyk³ad to Twoje odpowiedzi na moje pytanie o podzia³y administracyjne i ko¶cielne. Zada³e¶ sobie masê trudu by wyszukaæ te strony. Przekaza³e¶ mi wiedzê o nich. Powstaje pytanie o to ile osób w swoich poszukiwaniach trafi na ten temat i skorzysta z tych linków? Jednoczesne umieszczenie tego wykazu w encyklopedii, w formie artyku³u opisuj±cego problem, rozpowszechni o wiele lepiej te wiedzê. W³a¶nie o to w tym wszystkim chodzi.

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Mon, 30 March 2009 18:17]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2003 jest odpowiedzią na wiadomość #1999] Tue, 31 March 2009 17:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wy sobie tu ustalacie stanowiska, a temat ju¿ w trumnie i ja siê wycofujê, chcia³em zostaæ cz³onkiem TPG, dla mnie jest proste kto¶ ma pomys³ jest zapotrzebowanie i robi siê, ale je¿eli u was wszystko rodzi siê w takich bólach. To pa

[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:16]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2005 jest odpowiedzią na wiadomość #2003] Tue, 31 March 2009 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostÄ™pny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Masz racje. Dziecko zosta³o wylane z k±piel±. Lista populistów rosnie. Po co jakie¶ inicjatywy skoro zawsze sie znajdzie kto¶ jak,np. Zatoka, który w czambu³ wszystko poprzestawia. Brawo Milksurfer za inicjatywe.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2006 jest odpowiedzią na wiadomość #1999] Tue, 31 March 2009 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

No jest to "Wasz" projekt sam pisales ze innego zdania i ludzi ktozy je maja trzeba osmieszyc itd. no to ja niechce brac w tym udzialu i nie bede uczeszczal na takie strony i fora.

mnie interesuje Gen. dyskusja niema sesu bo projek moze kazdy zakladac jaki chce i nie musi byc to na forgenie

Ludzie sa tam zle traktowani jak male dzieci przez pewne osoby i twoje nastawienie wkazdym razie tak to odbieram jest takie same piszesz ze to powinna byc regula ?

czyli chodzi tu o wybrane towarzystwo proste do sterowania i o jednym zdaniu (Czyli Mruwki)
wkoncu chodzi tu aby ludzie cos tam wpisywali czyli byli z ta praca zwiazani hobbystyczna przyjemnoscia
no ale jak trzeba innych osmieszyc aby sie podpozadkowali to raczej jakos czarno to widze

jak idziesz do biblioteki to nie jest jedna ksiazka
i ja mam nadzieje ze bedzie ich wiecej i to roznych autorow
ale tez w wielu bibliotekach

niewidze problemu w zalozeniu takiego projektu niejestem przeciw

ale mi nie odpowiada forma ralizowania i pruba twierdzenia ze jest to najlepsze miejsce na to.
okaze sie czy jest to dobra miejsce po czasie zycze wam wszystkiego dobrego
Ale dla mnie na takie projekty jest tylko PomorskieTG interesujace czyli moje rodzinne.
moze za duzo nie zrobilem narazie dla niego ale jak robilem to bez interesownie i zawsze z potkresleniem dla wszystkich
Ja nie musze byc na jakims podjum z laurem ani byc o cos proszony Ja poprostu jak pomuc moge to to robie jak uwazam ze jest to ok to to robie nie musze miec publicznosci ani zarobku
dlatego jest to moim obecnym Hobby

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2008 jest odpowiedzią na wiadomość #2006] Tue, 31 March 2009 22:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
BRAWO!!!
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2012 jest odpowiedzią na wiadomość #2006] Wed, 01 April 2009 07:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Skomentujê w jednym po¶cie kilka g³osów:
Darwer (szkoda, ¿e bez imienia i nazwiska) napisa³:
...Mam propozycjê za³o¿enia portalu...
Propozycja niez³a tylko powiniene¶ napisaæ kto to bêdzie robi³?
Czy mo¿esz taki portal prowadziæ i administrowaæ? Zwykle propozycji wspania³ych mamy wiele. Ka¿da, która u³atwia nam nasze hobby jest ¶wietna ale kto¶ to musi robiæ, wynaj±æ stronê , op³aciæ, administrowaæ spo³ecznie. Najlepiej gdyby Twoja propozycja brzmia³a:
Za³o¿y³em portal z nieznanymi zdjêciami, które s± do rozpoznania. Zapraszam do wspó³pracy
Napisa³e¶ tak¿e:
...ja siê wycofujê, chcia³em zostaæ cz³onkiem TPG, dla mnie jest proste kto¶ ma pomys³ jest zapotrzebowanie i robi siê...
No je¶li chcia³e¶ zostaæ cz³onkiem by mieæ tylko pomys³y a sam nie uczestniczyæ w pracach dla innych to chyba niewielka strata dla PTG
Zatoka pisa³:
...Obserwuj±c przez kilka miesiêcy Forgen zebra³em liczne dowody istnienia tego procederu. W wielu przypadkach Waldek Fronczek odsy³a do informacji zapisanych jeszcze na GENPOLU. To o czym¶ mówi...
Niepotrzebnie wychwalasz Forgen za³o¿ony przez kilku zarozumialców z Centralnej Polski. Forgen nigdy nie doro¶nie do Genpolu posiadaj±cego na swojej stronie masê wiadomo¶ci i pomocy dla naszej pasji. Pozostanie tylko s³abo administrowan± list± dyskusyjn± w której wielu genealogów nie bierze udzia³u. Dlatego jego Admin czêsto odsy³a do , w³a¶nie, Genpolu.
Marcin (Milksurfer)napisa³:
...Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP...

i
...i nie musi byc to na forgenie

Ludzie sa tam zle traktowani jak male dzieci przez pewne osoby...

W 100% masz Marcinie racjê. To tak¿e moje zdanie i dlatego tam nie uczestniczê

Pomys³ Teresy (Szarasowa) jest dobry. Brakuje co¶ takiego. Mo¿e nie jako nowego portalu a jako podstrony np.PTG gdzie zamieszcza³o by siê nieodczytane zdjêcia. Szkoda tylko, ¿e zamiast zg³oszenia chêci do za³o¿enia i prowadzenia czego¶ takiego znajduje siê kilku mêdrców dyskutuj±cych nie wiadomo o czym.
Mi³ego Prima Aprilis
Staszek Pieni±¿ek

Staszek
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2013 jest odpowiedzią na wiadomość #2012] Wed, 01 April 2009 12:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Staszek nikt tak jak Ty nie potrafi tego odpowiednio podsumowaæ.
I to by by³o na tyle.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2021 jest odpowiedzią na wiadomość #2013] Wed, 01 April 2009 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Przepraszam, ale stronê przygotowa³em w PHP fusion umie¶ci³em na w³asnym serverze, domy¶lnie zosta³em administratorem(bez wy³±czno¶ci) oczywi¶cie wszystko bezinteresownie, poda³em adres do niej, który pó¼niej usun±³em. Strona by³a gotowym narzêdziem, mo¿na by³o pod ka¿dym zdjêciem umieszczaæ opisy, ka¿dy móg³ umieszczaæ zdjêcia z w³asnym opisem. Podobn± stronê mam na cele mojej rodziny, sta³o siê to wielkim albumem rodzinnym i cieszy siê sporym zainteresowaniem.
Piotr K±kol

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:28]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2023 jest odpowiedzią na wiadomość #2021] Wed, 01 April 2009 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
sluchaj darwer

Moze warto by bylo zrobic cos solidnego na cale pomorze
Typu kto jest na tym zdjeciu do rozpoznawania by musiala byc to strona z forum i baza do zdjec w bazie bys zapisal zdjecie z opisem miejscowosci skad te osoby prawdopodobnie zostaly sfotografowane albo miszkaly
z wyszukiwarka wedlug miejscowosci i nazwisk
forum by bylo do rozmowy i wymienianiem sie datami
tak ja to widze niewiem czy technicznie jest to mozliwe
Na forum powinna byc tez mozliwosc proszenia o retusz bo cos takiego przyciaga ludzi

to jest moj tipp

wiesz dobry projekt mozna dopiero po czasie rozpoznac i po reakcji publicznosci
ludzie musza miec jakis cel aby kozystac z czegos takiego
powinien byc to projekt "zdjecia z miejscowosci"

czyli miejscowosc ludzie i inne tematy z miejscowosci
tak bys mial wspaniale materialy historychno spoleczne i dla gen. warte zainteresowania

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:42]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2028 jest odpowiedzią na wiadomość #2023] Wed, 01 April 2009 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
To jest dobry pomys³ boje siê tylko o rozmiar takiej bazy, ale technicznie wykonalne.

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2030 jest odpowiedzią na wiadomość #2028] Wed, 01 April 2009 19:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
ha ha
Moze najpierw forum pod czyjims skrzydlem
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2031 jest odpowiedzią na wiadomość #2028] Wed, 01 April 2009 19:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
darwer

Moze powinnes wpasc na Piknik Genealogiczny
i tam spodkac sie z towarzystwem i przedstawic twoj projekt-pomysl
jak i te nie przyjemne finansowe problemy ktore sa z tym zwiazane Very Happy

niewiem co inni z towarzystwa pomorskiego mysla ale dlamnie jest tylko chec i idea wazna

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 19:20]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2032 jest odpowiedzią na wiadomość #2031] Wed, 01 April 2009 19:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
chcia³bym pojechaæ na piknik ale pisa³em do kogo¶, ale ¿adnego odzewu

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2033 jest odpowiedzią na wiadomość #2032] Wed, 01 April 2009 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
mozna napewno i Soppot odwiedzic i wpasc na spotkanie
Sobota 18 Kwiecieñ 2009 o godz. 13:00
http://www.ptg.gda.pl/index.php/default/lang/pl-utf-8/

Wszystko stoi na stronie i chyba nik nie ma nic przeciwko
(co prawda slyszalem ze sie ciasno robi no ale to tak jest jak cos fajnie jest prowadzone)

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 19:38]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2035 jest odpowiedzią na wiadomość #2033] Wed, 01 April 2009 19:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
25.04 mam zjazd rodzinny na 140osób wraz z telewizj± i pras±, a jestem jedynym organizatorem wiêc jestem zalatany, ale w maju chêtnie.

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2037 jest odpowiedzią na wiadomość #2035] Wed, 01 April 2009 19:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
a to super zycze wspanialej zabawy i wrazen
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2038 jest odpowiedzią na wiadomość #2035] Wed, 01 April 2009 20:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z ogolu to mi sie to podoba jak na poczatek

http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumbnails.php?album=1& amp;page=9
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2040 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Wed, 01 April 2009 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panie Marcinie i Stanis³awie

Przy prezentowanym braku zdolno¶ci do logicznego my¶lenia i wmawianiu mi my¶li jakich nie wyrazi³em proponujê zamieniæ genealogiê na pracê w jakim¶ brukowcu. Tam takich potrzebuj±. Cieszê siê, ¿e ten tamat tak siê rozwin±³. Przynajmniej nie mam z³udzeñ co do waszej warto¶ci jako ludzi. Na szczê¶cie nie z³o¿y³em jeszcze deklaracji przyst±pienia do PTG bo nie wyobra¿am sobie sytuacji w której mia³bym zasi±¶æ przy wspólnym stole z ludzmi tego pokroju.

¯egnam

Janusz Wegner

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2041 jest odpowiedzią na wiadomość #2032] Wed, 01 April 2009 22:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam.
A w jakiej sprawie pisa³e¶?
Sprawa jest jasna i oczywista, piknik odbywa siê w dniach
10-14.06. br.
Czê¶æ programu jest w przygotowaniu a czê¶æ niespodziank±.
W najbli¿szym czasie uka¿e siê na naszej stronie rejestracja z dok³adnymi kosztami.
Je¿eli kto¶ jest zainteresowany spotkaniem w naszym gronie i przedyskutowaniem tematów bezpo¶rednio, to po prostu przyje¿d¿a.
Nawet kurtuazyjne wizyty s± mile widziane.
Krzysiek
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2042 jest odpowiedzią na wiadomość #2038] Wed, 01 April 2009 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumbnails.php?album=1& amp; amp; amp;page=9
Nie ma sprawy stronê mo¿na zrobiæ w ca³kiem podobny sposób tylko ja zastosowa³bym podzia³ galerii np miastami i gminami lub powiatami. Ale zrezygnowa³ bym z podzia³u zê ka¿da wioska mia³a by swoj± galeriê.

[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 23:16]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2043 jest odpowiedzią na wiadomość #2040] Thu, 02 April 2009 00:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka

Te kometarze sa wcale nie potrzebne Ja sie staralem byc minimalnie grzeczny ale z wlasnym stanowiskiem

szanse ze bedziemy czy nie bedziemy razem przebywali w jednym pomieszczeniu musze ci pocieszyc ze sa minimalne z wielu powodow tak ze sie nie musisz martwic

i jak pisalem kazdy ma prawo wyboru zycze Ci wszystkiego najlepszego i jezeli uwarzasz ze ktos tu jest przeciwko komus to sie gleboko mylisz

potraktuj ta rozmowe jako nie istotna bo wkoncu ja przedstawilem swoje zdanie i niemam juz wiecej do powiedzenia
i nietrzeba wybuchac bo poprostu nie ma o co

pozdrawiam i koncze

Marcin
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2044 jest odpowiedzią na wiadomość #2042] Thu, 02 April 2009 00:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Piotrze

Ja to jestem tam bardzo otwarty jak mozna zrobic efektywne struktury najlepiej cos przygotuj i przetstaw na kilku Forach

ludzie maja niekiedy dobre pomysly zawsze jest dobre sie krytyce poddac nawet jak innym sie nie podoba decyzje ty podejmujesz jak chcesz to zrobic Very Happy

tak jak pisalem projekty dobre widac po zainteresowaniu innych

Jezeli mi sie cos nie podoba albo bym zrobil tak to nieznaczy ze nie znajdziesz lepszego rozwiazania badz kreatywny

moze i twoje rozwiazanie jest lepsze na poczatek, bo na poczatku jest tak i tak ,malo chetnych, by musiala byc to baza zawsze do rozbudowania nawet do minimalnego punktu, lepiej to wszystko przemyslec przed budowa

[Uaktualnione dnia: Thu, 02 April 2009 00:37]

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2045 jest odpowiedzią na wiadomość #2040] Thu, 02 April 2009 00:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Gwoli wyja¶nienia oraz wyprowadzenia Ciebie z b³êdu, gdy¿ brak w Twoich wypowiedziach konstruktywnego i logicznego my¶lenia,przy jednoczesnym przecenianiu samego siebie.
Kiedy zainteresowa³em siê genealogi± to za nim napisa³em swojego pierwszego posta to dog³êbnie przeczyta³em wszystko co by³o przede mn±.
I wszystkim proponujê zrobiæ dok³adnie to samo tak jak dzisiejsi interlokutorzy forgenu czy te¿ Pol.TG to zrobili.
No có¿, je¿eli chce siê w jakim¶ temacie wypowiadaæ to aby unikn±æ "obciachu" nale¿y to zrobic.
Jednocze¶nie wypada zapytaæ jakie jest zdanie innych w danym temacie za nim siê podejmie radykalne wypowiedzi krytykuj±ce innych w swoich wypowiedziach.
Nikt nie ma monopolu na m±dro¶æ.
Podobnie jak wszyscy Wagnerzy maj± pochodziæ z jednej parafii-taki post te¿ siê pojawi³.
Stasiu jest honorowym cz³onkiem PTG i nie bywa na naszych spotkaniach.
Natomiast jest znanym i cenionym genealogiem w Polsce i nie tylko.
Jest jednym z za³o¿ycieli PTG i Pol.TG. i szacunek siê jemu nalezy, chocia¿by z uwagi na jego wiek nie nale¿y zbli¿aæ siê do poziomu brukowca-cytat.
Marcin jest bardzo ¿yczliwy PTG oraz wszystkim którzy s± w genealogi. Jego wiedza oraz ¶lêczenie nad komputerem nie jednemu pomog³a w odszukaniu danych.

Ca³a dyskusja rozpoczê³a siê od propozycji.
Pokaza³y siê g³osy przeciwne, z konkretnym uzasadnieniem.
Argumenty u¿yte, zbulwersowa³y osoby, które uwa¿aj±, ¿e je¿eli co¶ nie idzie po ich mysli tj. wróg.
Nie têdy droga drodzy Panowie.
Mamy siê ³±czyæ a nie dzieliæ i rozwalaæ nasze ¶rodowisko.
Tylko nalezy g³eboko wej¶æ w temat, poznaæ ludzi, zorientowaæ siê kto jak± posiada wiedzê i w czym siê specjalizuje, wymieniaæ do¶wiadczenia.
Nie mo¿e byæ tak, ¿e g³osy przeciwne s± natychmiast uwa¿ane za......... .
Wracaj±c do odno¶ników do genpolu.
Je¿eli chce siê co¶ zrobic, to nale¿y odnosnik otworzyæ i przeczytaæ a nie siê obruszaæ, ¿e kto¶ co¶ poda³, trochê umys³owego wysi³kiu ka¿demu siê przyda a tam w³±¶nie dany temat zosta³ rozpracowany dog³êbnie.
Dos³ownie rozmieniony na drobne.
Wielu z nas bra³o udzia³ w dyskusji i wymianie do¶wiadczeñ i pamiêta, ¿e dany temat by³ podejmowany, wystarczy tylko przeczytaæ.
Proste.Prawda?
Jest jescze archiwum pl.soc.genealogia jest te¿ i polgen.
Tylko otworzyæ, poszukaæ i przeczytaæ a odpowiedzi s± gotowe.
Je¿eli chce siê temat pog³êbiæ nie ma sprawy odnie¶æ siê do tematu i zadaæ nastêpne pytania a kto¶ odpowie.
MIli Panmowie!!!
Parê lat temu w Gdañsku na spotkaniu pojawi³ siê kto¶ kto chcia³ zmonopolizowaæ Polsk± genealogiê.
W jego zastêpstwie a mo¿e patrz±c z perspektywy czasu, jako alternatywê powsta³o Pol.TG.
Pomorskie ¶rodowisko naszej spo³eczno¶ci stanowczo siê temu sprzeciwi³o.
Po prostu chcieli¶my, znaczn± wiêkszo¶ci± g³osów, stanowczo zachowaæ swoj± to¿samo¶æ. Jestem ¶wiadomy, ¿e mog± temu byæ g³osy przeciwne, tak jak dwóch panów z których jeden w dalszym ci±gu siê ukrywa.
A teraz do rzeczy, krótko i na temat.
Je¿eli cos dodtyczy naszego regionu nale¿y to za³atwiaæ w naszym regionie.
Np.Polegli Kaszubi, groby, lazarety po IW¶w itd.
Cmentarze Gdañska, parafianie dzielnic, ksiêgi metrykalne, geografia pomorza, nazwiska i szlachta pomorzan, nazewnictwo miejscowo¶ci Kaszubskie, Pruskie- w róznych okresach, Polskie w okresie królestwa i miedzywojenyym.
Takich tematów jest mnóstwo. Tylko jest pytanie. Co to obchodzi towarzystwo lubelskie, ma³opolskie, suwalskie itd.
Tak jak przy wszelkiej centralizacji powstawa³ jeden WIELKI ba³aga, to przy realizacji tych pomys³ów jeste¶my na przedpro¿u tego samego.
Nie ma problemu aby odno¶niki do tematów umie¶ciæ gdze siê chce .
Na koniec za³ó¿my jedn± rzecz.
Posiadam zdjêcie jakie¶ tam. /mam ich mnóstwo/ umieszczam je na ogólnopolskim czym¶ tam. Kto siê z nim zapozna? kto powa¿nie do niego podejdzie? Je¿eli bêdzie ich pe³no.
Odwracamy sytuacjê.
Mam zdjêcie jakie¶ tam i wiem, ¿e jest ono z albumu rodzinnego moich przodków. Przdkowie pochodzili st±d i st±d.Potrzebuje bli¿szych danych, umieszczam je na naszej stronie i nagle.. Eureka to jest miescowo¶æ x. A kto w Polsce bêdzie m³óci³ nat³ok zdjêæ. Mój przodek pochodzi z okolic Pcimia Dolnego kto¶ kto zna region udzieli nam odpowiezi je¿eli cos skojarzy. Wasze upieranie siê przy swoim i przy okazji krytykowanie interlokutorów nie ma rzacji bytu drodzy Panowie. Wiêc zbaztujcie i myslcie nad konsolidacj± naszego towarzystwa a nie dzieleniu go, gdy¿ to juz przerabiali¶my.
Pozdrawiam
Krzysiek

Proponujê Panom jednak poszukaæ postów nt intergracji ¶rodowiska genealogicznego na stronie genpolu i wtedy dopiero napisaæ konstruktywn± opiniê.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2046 jest odpowiedzią na wiadomość #2045] Thu, 02 April 2009 01:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
jarsten jest aktualnie niedostÄ™pny  jarsten
Member
Witam. Podpisuje sie pod w/w postem. Chociaz nie jestem cz³onkiem Pom. TG, to wiernie wam kibicuje i ¶ledzê forum oraz Wasze dzia³ania. Uwa¿am, ¿e Towarzystwo powinno zachowaæ swoj± odrêbno¶æ. Argumenty jak wy¿ej. Pozna³em tu kilka warto¶ciowych osób, które bezinteresownie pomog³y na ró¿ne sposoby szukaæ korzeni. Pozdrawiam cz³onków Pom. TG.

Jarek
Poprzedni wÄ…tek: Rodzina CHRZANOWSKICH - drzewa z 1912
Następny wątek: Słownik lekarzy polskich XIX wieku Piotra Szarejki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 18:06:21 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund