Strona główna » PTG » Posiadam » Posiadam zdjÄ™cia.
| Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1360] |
Fri, 27 June 2008 14:36  |
szarasowa
|
Junior Member |
|
|
|
Pewnie ka¿dy z nas mo¿e to powiedzieæ. Posiadam zdjêcia osób niezwi±zanych z moj± rodzin±. To kole¿anki i koledzy dziadka, babci, rodziców, ciotek i wujków i co z tym zrobiæ? Dla kogo¶ mo¿e s± bardzo cenn± pamiatk± rodzinn± dla mnie niczym. Nie wyrzucam, bo jako¶ nie mogê tego zrobiæ. Mo¿ê te¿ dlatego, ¿e zdjêcia swojego dziadka nie posiadam i da³abym wiele ¿eby je mieæ. Jest jeden problem. Kogo uszczê¶liwiæ? Na zdjêciach rzadko jest podpis z imieniem i nazwiskiem, a do tego z adresem, choæ i takie posiadam.( Jasiñski Józef Gdañsk-Wrzeszcz, ul. ¯eglarska 4) Najczê¶ciej napis brzmi "Mi³ej kole¿ance Joli - Jadzia ( Irka, Helenka itd.) Czasem jest miejscowo¶æ i data. Mam takie z dopiskiem "Pami±tka kursów ksiêgowo¶ci w Oliwie (na terenie ZOO) 1954 r." Mo¿ê wnuczka Helenki bardzo by chcia³a mieæ takie zdjêcie, ale jak j± odnale¼æ? Mo¿e kto¶ bêdzie mia³ jaki¶ pomys³. Pozdrawiam Teresa.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1978 jest odpowiedzią na wiadomość #1367] |
Fri, 27 March 2009 20:23   |
darwer
|
Member |
|
|
Mam propozycjê za³o¿enia portalu w którym ka¿dy umieszcza³ by zdjêcia nieznane ze swojego albumu. Mam ju¿ w tym praktykê za³o¿y³em taki portal dla swojej rodziny. Je¿eli by³o by zainteresowanie takim portalem mogê siê tym zaj±æ.
Proszê siê wpisywaæ zobaczymy jakie bêdzie zainteresowanie.
Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
Szarlota, Rybaki, Wiele, Kościerzyna, Pierszczewo, Sikorzyno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1982 jest odpowiedzią na wiadomość #1979] |
Sat, 28 March 2009 14:12   |
darwer
|
Member |
|
|
Kim jestem ogólnie nikim wa¿nym, ale czy to wa¿ne mam chêci wiedzê i do¶wiadczenie. A je¿eli chodzi o genealogie to zajmuje siê ni± od 15lat, mam do¶wiadczenie w tworzeniu graficznych drzew genealogicznych
Oto jeden z przyk³adów
Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1985 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] |
Sat, 28 March 2009 18:33   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Owszem masz du¿o racji w tym co piszesz i potrafiê zrozumieæ Twoje argumenty choæ nie do koñca siê z nimi zgadzam. GENEWIKI powsta³a jako odpowied¼ m.in. na dyskusjê o potrzebie stworzenia multiwyszukiwarki do zbiorów danych rozsianych w ró¿nych miejscach. W wyniku prowadzonej dyskusji sta³o sie jasne ¿e potrzebne jest nam narzêdzie o mo¿liwo¶ciach wiêkszych ni¿ daje Forgen. Znasz jeszcze lepsze narzêdzie to je zaproponuj? Czy wspólnie zaanga¿owanie siê w ten projekt odbierze nam chlubê autorstwa? Czy chluba jest a¿ tak wa¿na? Dla mnie wa¿niejszym elementem jest posiadanie miejsca zawieraj±cego kompedium wiedzy i ci±gle wzbogacenie go o tre¶ci merytoryczne. Dlaczego tak usilnie chcesz skazywaæ ludzi na szukanie informacji rozsianych po ró¿nych stronach? Ale dobrze. Jeste¶ zwolennikiem tej koncepcji to ok. Mo¿na na upartego realizowaæ j± w tej formie by tak usilnie akcentowaæ to autorstwo. W GENEWICE da siê tylko stosowny link i po sprawie. Taka zasada bêdzie obowi±zywa³a w wielu wypadkach. Tak wiêc i "wilk bêdzie syty i owca ca³a". Pasuje Ci to?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 18:36] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1986 jest odpowiedzią na wiadomość #1985] |
Sat, 28 March 2009 19:30   |
darwer
|
Member |
|
|
Przepraszam,¿e siê wtr±cam w t± ostr± dyskusje, ale pytanie nie by³o kto?, z kim? tylko po prostu ja co¶ mam i chcê siê bezinteresownie tym podzieliæ.
Podajê przyk³adow± stronê mo¿na j± podpi±æ pod wasz± nawet wygl±d dostosujê.
TU BY£ ADRES DO GOTOWEJ STRONY
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1990 jest odpowiedzią na wiadomość #1987] |
Sat, 28 March 2009 20:46   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Ja nie jestem za Centralizacja
Uwazam ze kazre Towarzystwo powinno sie zajac wlasnym regionem
oczywiscie jezeli chce to moze pomuc innym w rozwoju dlaczego nie
ale takie zeczy powinny robic najpierw pojedyncze towarzystwa dla siebie i swoich czlonkow niewidze zrobienia linku na stronie Forgen jezeli towarzystwo ptg sobie tego zyczy
Mozna by puzniej porozmawiac po zrobionej pracy o polaczeniu projektow i tyle, ale narazie spisy ruznego rodzaju trwaja i niema oczym rozmawiac gura o standartach a co widze zdania sie tam bardzo rozruzniaja (mowie tu o np.Indeksacji Metrykalnej)
Jedni robia tak a inni tak
jakie sa projekty Wspulne Towarzystw ?
ja spisuje kilka zeczy no i dziwne zebym to wstawil na forgen
kiedy jestem czlonkiem Pomorskiego
Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP
czy zle to widze
uwarzam ze jak by byl interes z Genewiki
to byscie juz sami zaczeli spisywac to co na forum
ale na razie tak nie jest okazuje sie ze co prawda jest pomysl ale nie ma chetnych do pracy(jak zwykle)
wole wiec zrobic cos swojego i wspierac swoja strone niz cos mi nieznanego gdzie sie walczy o jakies standarty aby nie robic sobie pracy
[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 20:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1999 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] |
Mon, 30 March 2009 18:16   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Masz racje. Nie rozumiemy siê wpe³ni. Nadal wypowiadasz siê w formie "waszego". Byæ mo¿e wynika to z faktu i¿ nie jeste¶ cz³onkiem spo³eczno¶ci na Forgenie, a w zwi±zku z tym nie znasz stanowisk dyskutantów w tej sprawie. Odnoszê wra¿enie, ¿e nadal mylisz dwa zagadnienia, tzn. pojêcia encyklopedyczne z projektami realizowanymi przez poszczególne TG. Nikt nie zak³ada przenoszenia projektów pod GENEWIKI bo to narzêdzie siê do tego nie nadaje wiêc nikt te¿ nie odbierze autorom projektów nale¿nej im chwa³y za pomys³y i zaanga¿owanie. Wicy wyra¼nie stwierdzi³, ¿e GENEWIKI ma byæ encyklopedi± wiedzy genealogicznej, z której wszyscy bêdziemy korzystali i wszyscy bêdziemy j± budowali. Na poziomie encyklopedii wystarcz± informacje omawiaj±ce poszczególne projekty wraz z linkami dostêpu do nich.
Dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia fakt, ¿e to narzêdzie powsta³o jako „dziecko” Forgenu. Równie aktywnie reklamowa³bym je gdyby powsta³o w ka¿dym innym miejscu. Cel tego dzia³ania jest oczywisty:
a) rozpropagowaæ wiedzê o fakcie powstania takiego narzêdzia
b) zachêciæ jak najwiêksz± liczbê osób do w³±czenia siê w proces jej budowania
Jeste¶ jednym z najaktywniejszych cz³onków tej spo³eczno¶ci. Zamieszczasz linki do wielu bardzo ciekawych stron. Najlepszy przyk³ad to Twoje odpowiedzi na moje pytanie o podzia³y administracyjne i ko¶cielne. Zada³e¶ sobie masê trudu by wyszukaæ te strony. Przekaza³e¶ mi wiedzê o nich. Powstaje pytanie o to ile osób w swoich poszukiwaniach trafi na ten temat i skorzysta z tych linków? Jednoczesne umieszczenie tego wykazu w encyklopedii, w formie artyku³u opisuj±cego problem, rozpowszechni o wiele lepiej te wiedzê. W³a¶nie o to w tym wszystkim chodzi.
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Mon, 30 March 2009 18:17] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2003 jest odpowiedzią na wiadomość #1999] |
Tue, 31 March 2009 17:11   |
darwer
|
Member |
|
|
Wy sobie tu ustalacie stanowiska, a temat ju¿ w trumnie i ja siê wycofujê, chcia³em zostaæ cz³onkiem TPG, dla mnie jest proste kto¶ ma pomys³ jest zapotrzebowanie i robi siê, ale je¿eli u was wszystko rodzi siê w takich bólach. To pa
[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2012 jest odpowiedzią na wiadomość #2006] |
Wed, 01 April 2009 07:44   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Skomentujê w jednym po¶cie kilka g³osów:
Darwer (szkoda, ¿e bez imienia i nazwiska) napisa³:
...Mam propozycjê za³o¿enia portalu...
Propozycja niez³a tylko powiniene¶ napisaæ kto to bêdzie robi³?
Czy mo¿esz taki portal prowadziæ i administrowaæ? Zwykle propozycji wspania³ych mamy wiele. Ka¿da, która u³atwia nam nasze hobby jest ¶wietna ale kto¶ to musi robiæ, wynaj±æ stronê , op³aciæ, administrowaæ spo³ecznie. Najlepiej gdyby Twoja propozycja brzmia³a:
Za³o¿y³em portal z nieznanymi zdjêciami, które s± do rozpoznania. Zapraszam do wspó³pracy
Napisa³e¶ tak¿e:
...ja siê wycofujê, chcia³em zostaæ cz³onkiem TPG, dla mnie jest proste kto¶ ma pomys³ jest zapotrzebowanie i robi siê...
No je¶li chcia³e¶ zostaæ cz³onkiem by mieæ tylko pomys³y a sam nie uczestniczyæ w pracach dla innych to chyba niewielka strata dla PTG
Zatoka pisa³:
...Obserwuj±c przez kilka miesiêcy Forgen zebra³em liczne dowody istnienia tego procederu. W wielu przypadkach Waldek Fronczek odsy³a do informacji zapisanych jeszcze na GENPOLU. To o czym¶ mówi...
Niepotrzebnie wychwalasz Forgen za³o¿ony przez kilku zarozumialców z Centralnej Polski. Forgen nigdy nie doro¶nie do Genpolu posiadaj±cego na swojej stronie masê wiadomo¶ci i pomocy dla naszej pasji. Pozostanie tylko s³abo administrowan± list± dyskusyjn± w której wielu genealogów nie bierze udzia³u. Dlatego jego Admin czêsto odsy³a do , w³a¶nie, Genpolu.
Marcin (Milksurfer)napisa³:
...Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP...
i
...i nie musi byc to na forgenie
Ludzie sa tam zle traktowani jak male dzieci przez pewne osoby...
W 100% masz Marcinie racjê. To tak¿e moje zdanie i dlatego tam nie uczestniczê
Pomys³ Teresy (Szarasowa) jest dobry. Brakuje co¶ takiego. Mo¿e nie jako nowego portalu a jako podstrony np.PTG gdzie zamieszcza³o by siê nieodczytane zdjêcia. Szkoda tylko, ¿e zamiast zg³oszenia chêci do za³o¿enia i prowadzenia czego¶ takiego znajduje siê kilku mêdrców dyskutuj±cych nie wiadomo o czym.
Mi³ego Prima Aprilis
Staszek Pieni±¿ek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2021 jest odpowiedzią na wiadomość #2013] |
Wed, 01 April 2009 18:20   |
darwer
|
Member |
|
|
Przepraszam, ale stronê przygotowa³em w PHP fusion umie¶ci³em na w³asnym serverze, domy¶lnie zosta³em administratorem(bez wy³±czno¶ci) oczywi¶cie wszystko bezinteresownie, poda³em adres do niej, który pó¼niej usun±³em. Strona by³a gotowym narzêdziem, mo¿na by³o pod ka¿dym zdjêciem umieszczaæ opisy, ka¿dy móg³ umieszczaæ zdjêcia z w³asnym opisem. Podobn± stronê mam na cele mojej rodziny, sta³o siê to wielkim albumem rodzinnym i cieszy siê sporym zainteresowaniem.
Piotr K±kol
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:28] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2023 jest odpowiedzią na wiadomość #2021] |
Wed, 01 April 2009 18:38   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
sluchaj darwer
Moze warto by bylo zrobic cos solidnego na cale pomorze
Typu kto jest na tym zdjeciu do rozpoznawania by musiala byc to strona z forum i baza do zdjec w bazie bys zapisal zdjecie z opisem miejscowosci skad te osoby prawdopodobnie zostaly sfotografowane albo miszkaly
z wyszukiwarka wedlug miejscowosci i nazwisk
forum by bylo do rozmowy i wymienianiem sie datami
tak ja to widze niewiem czy technicznie jest to mozliwe
Na forum powinna byc tez mozliwosc proszenia o retusz bo cos takiego przyciaga ludzi
to jest moj tipp
wiesz dobry projekt mozna dopiero po czasie rozpoznac i po reakcji publicznosci
ludzie musza miec jakis cel aby kozystac z czegos takiego
powinien byc to projekt "zdjecia z miejscowosci"
czyli miejscowosc ludzie i inne tematy z miejscowosci
tak bys mial wspaniale materialy historychno spoleczne i dla gen. warte zainteresowania
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2028 jest odpowiedzią na wiadomość #2023] |
Wed, 01 April 2009 19:06   |
darwer
|
Member |
|
|
To jest dobry pomys³ boje siê tylko o rozmiar takiej bazy, ale technicznie wykonalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2032 jest odpowiedzią na wiadomość #2031] |
Wed, 01 April 2009 19:25   |
darwer
|
Member |
|
|
chcia³bym pojechaæ na piknik ale pisa³em do kogo¶, ale ¿adnego odzewu
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2035 jest odpowiedzią na wiadomość #2033] |
Wed, 01 April 2009 19:49   |
darwer
|
Member |
|
|
25.04 mam zjazd rodzinny na 140osób wraz z telewizj± i pras±, a jestem jedynym organizatorem wiêc jestem zalatany, ale w maju chêtnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2042 jest odpowiedzią na wiadomość #2038] |
Wed, 01 April 2009 23:14   |
darwer
|
Member |
|
|
http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumbnails.php?album=1& amp; amp; amp;page=9
Nie ma sprawy stronê mo¿na zrobiæ w ca³kiem podobny sposób tylko ja zastosowa³bym podzia³ galerii np miastami i gminami lub powiatami. Ale zrezygnowa³ bym z podzia³u zê ka¿da wioska mia³a by swoj± galeriê.
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 23:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2045 jest odpowiedzią na wiadomość #2040] |
Thu, 02 April 2009 00:40   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Gwoli wyja¶nienia oraz wyprowadzenia Ciebie z b³êdu, gdy¿ brak w Twoich wypowiedziach konstruktywnego i logicznego my¶lenia,przy jednoczesnym przecenianiu samego siebie.
Kiedy zainteresowa³em siê genealogi± to za nim napisa³em swojego pierwszego posta to dog³êbnie przeczyta³em wszystko co by³o przede mn±.
I wszystkim proponujê zrobiæ dok³adnie to samo tak jak dzisiejsi interlokutorzy forgenu czy te¿ Pol.TG to zrobili.
No có¿, je¿eli chce siê w jakim¶ temacie wypowiadaæ to aby unikn±æ "obciachu" nale¿y to zrobic.
Jednocze¶nie wypada zapytaæ jakie jest zdanie innych w danym temacie za nim siê podejmie radykalne wypowiedzi krytykuj±ce innych w swoich wypowiedziach.
Nikt nie ma monopolu na m±dro¶æ.
Podobnie jak wszyscy Wagnerzy maj± pochodziæ z jednej parafii-taki post te¿ siê pojawi³.
Stasiu jest honorowym cz³onkiem PTG i nie bywa na naszych spotkaniach.
Natomiast jest znanym i cenionym genealogiem w Polsce i nie tylko.
Jest jednym z za³o¿ycieli PTG i Pol.TG. i szacunek siê jemu nalezy, chocia¿by z uwagi na jego wiek nie nale¿y zbli¿aæ siê do poziomu brukowca-cytat.
Marcin jest bardzo ¿yczliwy PTG oraz wszystkim którzy s± w genealogi. Jego wiedza oraz ¶lêczenie nad komputerem nie jednemu pomog³a w odszukaniu danych.
Ca³a dyskusja rozpoczê³a siê od propozycji.
Pokaza³y siê g³osy przeciwne, z konkretnym uzasadnieniem.
Argumenty u¿yte, zbulwersowa³y osoby, które uwa¿aj±, ¿e je¿eli co¶ nie idzie po ich mysli tj. wróg.
Nie têdy droga drodzy Panowie.
Mamy siê ³±czyæ a nie dzieliæ i rozwalaæ nasze ¶rodowisko.
Tylko nalezy g³eboko wej¶æ w temat, poznaæ ludzi, zorientowaæ siê kto jak± posiada wiedzê i w czym siê specjalizuje, wymieniaæ do¶wiadczenia.
Nie mo¿e byæ tak, ¿e g³osy przeciwne s± natychmiast uwa¿ane za......... .
Wracaj±c do odno¶ników do genpolu.
Je¿eli chce siê co¶ zrobic, to nale¿y odnosnik otworzyæ i przeczytaæ a nie siê obruszaæ, ¿e kto¶ co¶ poda³, trochê umys³owego wysi³kiu ka¿demu siê przyda a tam w³±¶nie dany temat zosta³ rozpracowany dog³êbnie.
Dos³ownie rozmieniony na drobne.
Wielu z nas bra³o udzia³ w dyskusji i wymianie do¶wiadczeñ i pamiêta, ¿e dany temat by³ podejmowany, wystarczy tylko przeczytaæ.
Proste.Prawda?
Jest jescze archiwum pl.soc.genealogia jest te¿ i polgen.
Tylko otworzyæ, poszukaæ i przeczytaæ a odpowiedzi s± gotowe.
Je¿eli chce siê temat pog³êbiæ nie ma sprawy odnie¶æ siê do tematu i zadaæ nastêpne pytania a kto¶ odpowie.
MIli Panmowie!!!
Parê lat temu w Gdañsku na spotkaniu pojawi³ siê kto¶ kto chcia³ zmonopolizowaæ Polsk± genealogiê.
W jego zastêpstwie a mo¿e patrz±c z perspektywy czasu, jako alternatywê powsta³o Pol.TG.
Pomorskie ¶rodowisko naszej spo³eczno¶ci stanowczo siê temu sprzeciwi³o.
Po prostu chcieli¶my, znaczn± wiêkszo¶ci± g³osów, stanowczo zachowaæ swoj± to¿samo¶æ. Jestem ¶wiadomy, ¿e mog± temu byæ g³osy przeciwne, tak jak dwóch panów z których jeden w dalszym ci±gu siê ukrywa.
A teraz do rzeczy, krótko i na temat.
Je¿eli cos dodtyczy naszego regionu nale¿y to za³atwiaæ w naszym regionie.
Np.Polegli Kaszubi, groby, lazarety po IW¶w itd.
Cmentarze Gdañska, parafianie dzielnic, ksiêgi metrykalne, geografia pomorza, nazwiska i szlachta pomorzan, nazewnictwo miejscowo¶ci Kaszubskie, Pruskie- w róznych okresach, Polskie w okresie królestwa i miedzywojenyym.
Takich tematów jest mnóstwo. Tylko jest pytanie. Co to obchodzi towarzystwo lubelskie, ma³opolskie, suwalskie itd.
Tak jak przy wszelkiej centralizacji powstawa³ jeden WIELKI ba³aga, to przy realizacji tych pomys³ów jeste¶my na przedpro¿u tego samego.
Nie ma problemu aby odno¶niki do tematów umie¶ciæ gdze siê chce .
Na koniec za³ó¿my jedn± rzecz.
Posiadam zdjêcie jakie¶ tam. /mam ich mnóstwo/ umieszczam je na ogólnopolskim czym¶ tam. Kto siê z nim zapozna? kto powa¿nie do niego podejdzie? Je¿eli bêdzie ich pe³no.
Odwracamy sytuacjê.
Mam zdjêcie jakie¶ tam i wiem, ¿e jest ono z albumu rodzinnego moich przodków. Przdkowie pochodzili st±d i st±d.Potrzebuje bli¿szych danych, umieszczam je na naszej stronie i nagle.. Eureka to jest miescowo¶æ x. A kto w Polsce bêdzie m³óci³ nat³ok zdjêæ. Mój przodek pochodzi z okolic Pcimia Dolnego kto¶ kto zna region udzieli nam odpowiezi je¿eli cos skojarzy. Wasze upieranie siê przy swoim i przy okazji krytykowanie interlokutorów nie ma rzacji bytu drodzy Panowie. Wiêc zbaztujcie i myslcie nad konsolidacj± naszego towarzystwa a nie dzieleniu go, gdy¿ to juz przerabiali¶my.
Pozdrawiam
Krzysiek
Proponujê Panom jednak poszukaæ postów nt intergracji ¶rodowiska genealogicznego na stronie genpolu i wtedy dopiero napisaæ konstruktywn± opiniê.
|
|
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Fri Oct 09 18:06:21 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|