Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Koperty dowodowe.
Koperty dowodowe. [wiadomość #1218] Thu, 13 March 2008 18:58 Przejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Uczestnicz±c w ostatnim spotkaniu Pom.T.G. zasygnalizowa³em temat o tzw "kopertach dowodowych". Okazuje siê ¿e zyska³ on wielu zwolenników, dlatego pozwolê sobie podaæ link do
http://www.genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=vi ewtopic&p=8248#8248

gdzie z kolei s± dalsze linki do WTG GNIAZDO, gdzie ju¿ trochê o tym zagadnieniu napisa³em.
Uwa¿am temat za wart kontynuowania i wspólnego - wszystkich genealogów i nie tylko- d±¿enia do realizacji wszelkich pomys³ów jakie mog± siê okazaæ w tej mierze skutecznymi.

- bogusKa

Odp: Koperty dowodowe. [wiadomość #2282 jest odpowiedzią na wiadomość #1218] Sat, 30 May 2009 16:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
eldroza54 jest aktualnie niedostÄ™pny  eldroza54
Member
Witam serdecznie !!!!!!!
Jakie¿ by³o moje ¼dziwienie kiedy otrzyma³am takie pismo :
Kserokopiê wniosków dowodowych Urz±d mo¿e udostêpniæ ,pod warunkiem uiszczeniaop³aty w wysoko¶ci 31 z³otych za udostêpnoenie danych (par.1 Rozporz±dzenia Rady Ministrów z dnia 19.112008w spr. wysoko¶ci op³at za udostêpnienie danych ze zbiorów meldunkowych ,ewidencji wydanych i uniewa¿nionych dowodów
osobistych , zbioru PESEL ogólnokrajowej ewidencji wydanych i
uniewa¿nionych dowodów osobistych , oraz sposobu wnoszenia tych
op³at( Dz.U.z 2008r.Nr.207, poz 1298))
Mam tylko 14 dni na wp³atê - w przeciwnym razie podanie pozostawi siê bez rozpatrzenia.
N O I C O T E R A Z ? mam zrobiæ ?
Pozdrawiam .El¿bieta
icon8.gif  Odp: Koperty dowodowe. [wiadomość #2300 jest odpowiedziÄ… na wiadomość #2282] Mon, 01 June 2009 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomoÅ›ciPrzejdź do nastÄ™pnej wiadomoÅ›ci
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Niestety - maj± racjê !!!!!

Ale nie to mnie powali³o!!! Shocked

http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2008/207/DU2008 2071298.pdf

Komentarz - tego nie da siê skomentowaæ !!!
O ile bowiem § 1 trzeba zwyczajnie przyj±c do wiadomo¶ci i p³aciæ, to ju¿ § 2 czyli wzór do wyliczeñ owych 31 z³. powali najtê¿szego...
Têgie g³owy nad tym my¶la³y. Oczywi¶cie - za pieni±dze polskiego - okre¶lenie ostatnio bardzo wa¿ne - podatnika.

Szkoda ( dalej) s³ów.....
Mad

- bogusKa

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 June 2009 22:06]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Koperty dowodowe. [wiadomość #12127 jest odpowiedzią na wiadomość #2300] Fri, 13 September 2013 11:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostÄ™pny  krupski
Miejsce: ElblÄ…g
Junior Member
A oto moje dzisiejsze do¶wiadczenie z Urzêdu Miejskiego w Elbl±gu. Okaza³o siê, ¿e zgodnie z obowi±zuj±cym wcze¶niej prawem, koperty nale¿a³o przechowywaæ przez 10 lat od ¶mierci osoby, której dotyczy³y. Po tym czasie urz±d mia³ prawo je zniszczyæ. Pani, która ze mn± rozmawia³a, o¶wiadczy³a, ¿e aktualnie najstarsze koperty s± z 1987 r. a niektóre z 1986 r. W ci±gu jej kariery zawodowej odby³y siê dwa niszczenia kopert. W trakcie rozmowy dowiedzia³em siê, ¿e oko³o 4 lat temu zmieniono przepisy i obecnie nie wolno ju¿ niszczyæ kopert i ich zwarto¶ci. Szkoda, ¿e tak pó¼no. Z tego powodu nie zobaczê ju¿ zawarto¶ci kopert dowodowych moich dwóch prababæ i dziadka.

Pozdrawiam,
Piotr Krupski

Szukam: Andrearczyk, Warczak, Kołodziejczyk, Trepkowski, Nierybiński, Połom.
Miejscowości: Osieczna, Śliwice, Lniano, Jędrzejewo
Poprzedni wÄ…tek: Prof Breza
Następny wątek: USC w Prusach Zachodnich po 1874 r.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 08:08:35 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund