Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Jak to od Mieszka pochodzic mozna
Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7085] Thu, 14 April 2011 13:52 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Jak tgo mozna w dzisiejszych czasach udowodnic ?
Poprzez Hymn polski ?
Dokumety ? jakie wtedy ?
Legendy ?
Czy poprostu uwizyc dziadkowi ?

wstawilem ten artykul bo zawsze mnie to interesowalo ze ktos tam jakos doszedl

nigdy sie ale nie spodkalem z podaniem spisu Zrudel
Ja to naprawde mam problem ulozyc nawet moje skromne drzewko
jak juz brakuje dokumetow Koscielnych

a tu jeden do jakich wladcow albo 30 generacji uklada WOOOW Very Happy powiem Laughing

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110402/H ISTORIA/279983576

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 April 2011 14:02]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7088 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Thu, 14 April 2011 19:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witam!

W niektórych odpisach s±dowych ksiag metrykalnych ko¶cio³a katolickiego z terenu zaboru pruskiego dla ksiag ma³¿eñstw z okresu ok 1826-1874 s± podawane imiona ojców Pana m³odego i Pani m³odej.

pzdr.Janusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7090 jest odpowiedzią na wiadomość #7088] Thu, 14 April 2011 19:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Nie bardzo rozumiem do czego to przypisaæ. Mo¿esz trochê szerzej w konkretnym odniesieniu do artyku³u.
Krzysiek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7091 jest odpowiedzią na wiadomość #7090] Thu, 14 April 2011 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Mój wpis dotyczy³ tego akapitu:

Zasady trydenckie

"W zaborze pruskim akta stanu cywilnego prowadzono wed³ug dawnych zasad trydenckich (Sobór Trydencki w latach 1545-1563).

I tak, w aktach ¶lubów nie ma imion rodziców m³odej pary, nie ma miejsc urodzenia ¶lubuj±cych"

pzdr.Janusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7092 jest odpowiedzią na wiadomość #7091] Thu, 14 April 2011 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Odnosisz siê do swojego przypadku i przyk³adu. Spójrz na to szerzej. A swoj± drog± jak to siê ma do artyku³u i Twoich uwag.
Krzysiek
PS
Opisz problem
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7095 jest odpowiedzią na wiadomość #7092] Fri, 15 April 2011 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Odbiegacie od tematu, ch³opaki Rolling Eyes
Mnie te¿ (podobnie jak Marcina) zaintrygowa³ ten artyku³, spodziewa³am siê wskazówek, opisów metody, a tu podane do wiadomo¶ci, ¿e pan G±siorowski (swoj± drog± bardzo mi³y, prowadzi³am z nim kiedy¶ korespondencjê na temat cmentarzy) ma koneksje z ksi±¿êtami pomorskimi i ani s³owa na temat, jak do tego mo¿na doj¶æ... szkoda...
pozdr.
Iza
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7096 jest odpowiedzią na wiadomość #7095] Fri, 15 April 2011 11:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Jak do tego doszed³? Nie³atwo. To praca w archiwum. Ka¿da data, nazwisko, miejscowo¶æ musz± byæ ustalone. Pan Pawe³ szuka od najdawniejszych pokoleñ ku naszym czasom. Wtedy rodzina siê powiêksza. G±siorowscy maja 9 szerokich ga³êzi, a do tego jeszcze wiele rodzin powi±zanych po k±dzieli.

Pan Pawe³ wykaza³ te¿, ¿e innym jego przodkiem by³ kasztelan bydgoski Miko³aj z Pako¶ci, herbu Leszczyc (zm. 1400). Potomkami kasztelana Janusza z Wyszogrodu s± m.in. ksi±¿êta pomorsko-gdañscy, by wymieniæ ¿yj±cych w XIII stuleciu M¶ciwoja I i Sambora II. Wcze¶niejsze powi±zania wymykaj± siê z akt, ale niekiedy daje siê je ustaliæ poprzez lakoniczne wzmianki.

zo to znaczy ?
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7097 jest odpowiedzią na wiadomość #7096] Fri, 15 April 2011 11:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Narazie z tego co juz przerobilem sa to tylko tezy malo faktow bo ich narazie nie znaleziono

ciekawe z kat to jest z tymi Ksiezetami

http://ssh.apsl.edu.pl/baza/wydawn/ssh015/szybkowski.pdf
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7109 jest odpowiedzią na wiadomość #7097] Sat, 16 April 2011 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostÄ™pny  MikiGrabis
Member
Ja znam takie przyk³ady (nie mogê wymieniæ nazwisk): pewna panna s³u¿y³a u hrabiego. Hrabia mia³ syna mniej wiêcej w wieku s³u¿±cej. S³u¿±ca odesz³a ze s³u¿by z "brzuchem" i posagiem. Po urodzeniu dziecka wysz³a za m±¿ za pewnego gospodarza. Jakby nie by³o istnieje podejrzenie, ¿e dziecko "hrabiowskie" urodzi³a.
Resztê sami sobie dopowiedzieæ mo¿ecie.(historia autentyczna u powinowatych)

W swoim drzewku mog³abym co najmniej 7 herbów wpisaæ. Ale "szlachectwo" koñczy siê na mieczu, wiêc jakie¶ 3-4 pokolenia wstecz. O szlacheckich korzeniach, to mówiono zawsze w tonie ¿artobliwym, jakby co¶ gorsz±cego mia³o to znaczyæ. Bardziej warto¶ciowym wydawa³ siê cz³owiek pracowity, ¿yj±cy z pracy w³asnych r±k ni¿ szlachetnie urodzony. Mia³abym teraz to zmieniaæ i wmawiaæ moim dzieciom, ¿e to co¶ wa¿nego. My¶lê, ¿e trzeba do tych spraw z dystansem podchodziæ. Szczególnie, ¿e opieranie siê jedynie na metrykach, wzmiankach historycznych i dedukcji mo¿e byæ myl±ce.

Dla tych co szukaj± szlacheckich korzeni - dokumenty szlachty kresowej nadal s± przechowywane w AP w Petersburgu. Mo¿na napisaæ do nich po rosyjsku. Naprawdê warto.
M Grabis

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Sat, 16 April 2011 22:45]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7110 jest odpowiedzią na wiadomość #7109] Sun, 17 April 2011 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Laughing
Szlachecka rodzina czy nie jaka to gra role
moze niekture elemety mozna latwiej odnalesc jezeli prawda stoji
Ja jestem raczej za Prawda i wyjasnieniem mozliwie dokladnym
znalezieniem wykopaniem dat z archiwow opracowaniem Biografi mozliwie dokladnej Ustalenie czlonkow rodziny no i zbudowanie ladnego Drzewka.
a wzmianka szlachectwa i Herb jest taka dla mnie wazna jak naklejka na drzwiach Very Happy

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7111 jest odpowiedzią na wiadomość #7110] Sun, 17 April 2011 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie!

Te¿ borykam sie z tym problememem( ustaleniem co jest prawd± a co tylko legend±) ju¿ parê ³adnych dobrych lat. Na razie wiem tylko tyle,¿e nadawanie ch³opom szlachectwa za udzia³ w wojnie pod Chocimiem lub Wiedniem musia³o byæ odnotowane w "uchwa³ach" ówczesnego sejmu.Ani Król, ani ¿aden jego urzêdnik nie móg³ sam nadaæ szlachectwa, bez zgody sejmu( tak by³o juz od pocz±tku XVII wieku).Niemniej jednak stale wybieram sie do Archiwum Akt Dawnych w Warszawie aby tam poszperaæ.Podobno mo¿na dotrzeæ do bardzo wielu ciekawych dokumentów, ale niestety wymaga to po¶wiêcenia tej benedyktyñskiej pracy wiele wiele czasu i nie tylko czasu.Jak tylko uda mi sie zrealizowaæ ten plan to niezw³ocznie podziêlê siê ze zdobytymi informacjami.

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Sun, 17 April 2011 09:32]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7112 jest odpowiedzią na wiadomość #7111] Sun, 17 April 2011 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostÄ™pny  tadeusz
Member
Zastanawia³em siê kilka dni czytaj±c ten w±tek czy zabraæ w tej sprawie g³os. Otó¿ tydzieñ temu napisa³ do mnie Pan W³odzimierz Bratkowski, ¿e jeste¶my spokrewnieni i wie o moich poszukiwaniach przodków. Okaza³o siê, ¿e chodzi g³ównie o moj± synow±, której ga³±zek równie¿ poszukujê. Maj±c udokumentowane powi±zania z rodzinami Umiastowskich, Puzynów i Judyckich otrzyma³em od Pana W³odzimierza wywód przodków, w którym jest miêdzy innymi Mieszko I. Synowa jeszcze nie wie jakie znamienite osoby znajduj± siê w¶ród jej przodków, a ja od tygodnia siedzê i analizujê ka¿d± osobê, datê i miejscowo¶æ znajduj±c± siê w przes³anym wywodzie. Tak oto mam wnuki, które mo¿e wywodz± siê od Mieszka I Rolling Eyes .

tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7113 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Sun, 17 April 2011 12:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Tadeuszu

Wypada Ci tylko pogratulowaæ.
Mnie w tej sprawie zainteresowa³o co¶ innego. Fakt, ¿e komu¶ uda³o siê ustaliæ tak g³êbokie powi±zania.
Mam tak± propozycjê. Czy móg³by¶ opublikowaæ to drzewo powiedzmy w zakresie do po³owy XIXw., a daty urodzin, ¶lubów i zgonów poszczególnych osób opatrzyæ komentarzem o miejscach przechowywania aktów ¶wiadcz±cych o prawdziwo¶ci tych powi±zañ. Nigdy jeszcze nie spotka³em tego typu materia³u szkoleniowego opartego na konkretnym przyk³adzie, w którym wykorzystano ¼ród³a poza metrykalne.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Sun, 17 April 2011 15:15]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7114 jest odpowiedzią na wiadomość #7113] Sun, 17 April 2011 16:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Janusz drzewo jest opublikowane na portalu www.myheritage.pl w witrynie "Polska witryna rodzinna". Odno¶nie innych danych to musisz zwróciæ siê do Pana W³odzimierza Bratkowskiego. Otrzyma³em tylko wywód przodków i próbujê sam doj¶æ do prawdy sprawdzaj±c dane w drzewie.
Dlatego siedzê od tygodnia i szukam wszelkich danych historycznych dotycz±cych poszczególnych osób.
Dostajê ju¿ oczopl±su od patrzenia w monitor.
pozdrawiam

tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7129 jest odpowiedzią na wiadomość #7114] Wed, 20 April 2011 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Szuka³em na Myheritage. Nie znalaz³em.
Cosik mi siê wydaje, ¿e ta jego genealogia od Mieszka to taka sama jak moja od Adama i Ewy.
Staszek

Staszek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7134 jest odpowiedzią na wiadomość #7129] Wed, 20 April 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Witam.
Panie Staszku oprócz tego drzewa jest tam jeszcze kilka innych, których rodziny maj± wywód przodków poprzez rodziny magnackie (udokumentowane wzmiankami historycznymi)³±cz±cy ró¿ne dynastie panuj±ce w Eropie (równie¿ Piastów).
Pozdrawiam
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7135 jest odpowiedzią na wiadomość #7134] Wed, 20 April 2011 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
W k

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:45]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7138 jest odpowiedzią na wiadomość #7135] Wed, 20 April 2011 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostÄ™pny  Jolab
Junior Member
Witam!
Pracujê nad genealogi± moich przodków, rodu Czapiewskich z Czapiewic parafia Brusy.
Najstarszym zapisem jaki znalaz³am jest ¶lub Jakuba Czapiewskiego i Marianny Nie¿urawskiej oo 08.02.1750.r.
Pomimo tego, ¿e 3 osoby z naszego grona, kilkakrotnie studiowa³y ksiêgi parafii Brusy nie odnale¼li¶my zapisu o jego ur.
Rozpatrywali¶my kilka hipotez w tym i te¿ najbardziej niewiarygodne.Nic nie pasowa³o.
Nagle na jednym z powa¿nym portali znalaz³am drzewo genealogiczne Czapiewskich, które zawiera³o dane wspomnianego wy¿ej Jakuba / bez daty jego urodzenia/tylko ~ 1718. Same drzewo zawiera ok 5 tys osób.
Wskazani byli jego rodzice a najstarszy przodek ur. mia³ byæ w 1590 roku. Shocked
Niezw³ocznie napisa³am do autora drzewa Czapiewskich z podstawowym zapytaniem: na jakiej podstawie wywodzi on przodków od 1590 roku i twierdzi, ¿e rodzicami Jakuba Czapiewskiego z ¯urochów s±......
a oto fragment odpowiedzi gdzie na wstêpie zarzeka siê, ¿e nie on to opracowywa³
"ustalenie ¿e, rodzicami Jakuba byli Szymon i Marianna zrobi³ mój krewny xxxxxxxxx przed ok 15 laty. By³ tego bardzo pewny.Nie pamiêtam na jakich faktach siê opiera³.
Mo¿e ¿e,swiadkiem przy slubie Jakuba i przy chrzcie jego dziecka by³ Pawe³ Zuroch (brat?).
W ten sposób rzeczywi¶cie mo¿na wywodziæ swoje rodowody od Adama i Ewy jak napisa³ Stasiu a w najgorszym przypadku od Ksi±¿±t Pomorskich. A mo¿e prochy moich przodków znajduj± siê gdzie¶ po ¶rodku w jednych z krêgów kamiennych których na Pomorzu jest wiele.
Jedno mo¿e byæ prawdopodobne/ podkre¶lam prawdopodobne/ ¿e mój ród w prostej linii wywodziæ siê mo¿e od rycerskiego rodu. którym nadane zosta³y w³o¶ci w Czapiewicach.
Ale do póki nie bêdê mia³a potwierdzenia w dokumentach a nie w domys³ach i hipotezach. W moim drzewie domniemani przodkowie Jakuba z ¯urochów Czapiewskiego nie bêd± umieszczeni.
Pozdrawiam Jola

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7142 jest odpowiedzią na wiadomość #7138] Thu, 21 April 2011 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

My¶lê ¿e wszystkim przy¶wieca ten sam cel - zdobyæ wiarygodne dokumenty potwierdzajace s³uszno¶æ ich dokonañ w zakresie genealogii swojej rodziny. Proszê zwróæcie uwagê na mój pirwszy post w tej sprawie i wstawion± bu¼kê. Od pocz±tku mam w±tpliwo¶ci co do ca³o¶ci otrzymanego wywodu, ale kategorycznie go nie negujê lecz próbujê znale¿æ potwierdzenia na s³uszno¶æ tych hipotez.
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7144 jest odpowiedzią na wiadomość #7135] Thu, 21 April 2011 10:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostÄ™pny  MikiGrabis
Member
piesta napisa³(a) dnia ¶ro, 20 kwiecieñ 2011 09:31

...Co herbarz to kto inny by³ mê¿em/¿on± danej osoby. Imiona dzieci ró¿ne. Miejsca pochodzenia ró¿ni±ce siê. W datach totalny ba³agan. Nie ma fizycznej mo¿liwo¶ci zrobienia powa¿nej genealogii na podstawie takowych "¼róde³ historycznych". Takie genealogie "tworz±" ludzie którzy maj± kompleks ni¿szo¶ci i chcieli by tym sposobem podnie¶æ swój status spo³eczny.
Nie mo¿na zrobiæ genealogii bez autentycznych zapisów metrykalnych czy innych wiarygodnych dokumentów. Genealogia robiona na podstawie herbarzy i powie¶ci historycznych pisanych w XIX/XX wieku jest tak± sam± jak stworzona po przestudiowaniu ksi±¿ek telefonicznych.

Staszek Pieni±¿ek

Racja p. Stanis³awie.

M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7152 jest odpowiedzią na wiadomość #7144] Thu, 21 April 2011 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Cool
Jak chodzi o ksiazki telefoniczne sa to chyba bardziej wiarygodne zrudla nisz jakies inne prosto dostepne zrudla
no alez rowniez tam wystepuja bledy w pisowni lub w zapisie

tak jak zawsze muwilismy najpierw to co jest dostepne
Ksiegi Koscielne i spisy USC
a puzniej wszystko inne jezeli nie sa puzniej dostepne

ale widze u Tych "szlechcicow" ze nie wykonuja nawet tych fundametalnych badan i reszerszy

i to jest juz wjakiejs formie patologia bo mozna by to oszustwem nazwac

a potszywanie sie pod inne rodziny jest raczej glupie bo nastepne generacje zyja z klamstwem

lepiej wpisac ze nie jestem pewny albo mozliwe ze maja cos wspulnego niz klamac bo mieszko lepiej sie robi w drzewie niz pracowity chlop

to juz lepiej opracowac rod jakis nam opcy i drzewo i zrudla przedstawic niz klamac nie tylko sobie ale i wlasnej rodzinie w oczy

wkoncu same drzewo i biografie maja nas polaczyc i byc ladna pamiotka dla przyszlych generacji.

wiec jakas generacja stwierdzi ze to i to to nieprawda i co zacznie z drzewa wykreslac galezie tak.
I jake wspomnienia i co po mnie i takej pracy zostanie nic tylko wstyt fantasty klamczucha.

powinismy jako towarzystwo wiele zapisow sprostowac jak chodzi o jakas "szlachte" z naszego regionu czyli jak stoji cos na ten temat o tych nazwiskach powinismy to spisywac i ukladac w drzewka wtedy mozna by wskazac bledy. Jak i klamczuchow i fantastow ujawnic jak i niektorych madralow.

jest to tylko od nas zalezne czy bedziemy zwracali w spisywaniu na to uwage czy nie
a jest to napewno bardzo wartosciowe dla histori naszego kraju i rodzin polskich i nie mowie tylko tutaj o Szlachcie tylko rowniez o Rodach wybitnych osob z naszego terenu kture zasluzyly sobie na ich zapisanie i spisanie aby o nich juz nikt nie zapomnial

marcin

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7156 jest odpowiedzią na wiadomość #7152] Thu, 21 April 2011 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Czytam ten watek od jego zalozenia.Zaraz po pojawieniu sie wpisu o witrynie w My Heritage stwierdzilem ze pojde ja tam obejrzec - niestety witryna juz byla zablokowana przez webmastera. Jesli chodzi o dokumentacje pisana o moich przodkach - o mojej ojcowskiej lini pojawila sie ona ostatnio u mormonow. Dwie parafie ktore sa podstawa moich poszukiwan maja opublikowana u mormonow chrzty w pierwszej od 1656 a w drugiej od 1599 roku. staram sie powoli obie te parafie opracowywac. Mam nadzieje ze w samych parafiach lub diecezjach bedzie tej dokumentacji troche wiecej. Musze dodac ze rozchodzi sie o 2 parafie Gornego Slaska ktore byly pod Pruskim panowaniem. Jesli chodzi o sama szlachte juz wiele razy na roznych forach bylo pisane ze ludzie sie chca dowartosciowac tytulem. Podobno ojcowska linia mojej mamy wywodzi sie od szlachty. Istnieje nawet herb przypisany do nazwiska tej rodziny ale czy to znaczy ze rodzina ta rzeczywiscie byla szlachecka? Moim zdaniem nie. Najdziwniejsze jest ze ta sama historie opowiadaja wszystkie pokolenia w tej rodzinie- moze cos w tym jest. Ja osobiscie zdaje sobie ze nawet jesli rzeczywiscie bylo tak jak rodzina mowi to mnie tytul hrabiego sie juz nie nalezy bo to dziedziczy sie po ojcu a nie po matce. Na koniec chialbym zapytac co w rzeczywistosci oznacza przjecie obok imienia i nazwiska przydomku jakiegos swietego? Mam w drzewie przypadek kiedy to jeden z moich przodkow po kadzieli mial przydomek Nepomucen.Czy ktos juz sie spotkal z czyms takim? Czy moze Nepomucen to cos jak drugie imie?

Pozdrawiam Marek

Marek ZajÄ…c
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7159 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Thu, 21 April 2011 22:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Spróbuj zerkn±æ w nasze indeksy:szukaj imienia dziecka np.*nepom* dla lat 1760-1790.Poka¿± Ci sie indeksy gdzie najczêsciej bêdzie wystêpowaæ "zbitka 2-ch imion Jan Nepomucen.By³ to ¶wiety z XIV wieku. Poczytasz o nim w linku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomucen_(duchowny)

pzdr.Janusz

[Uaktualnione dnia: Thu, 21 April 2011 22:48]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7160 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Thu, 21 April 2011 22:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przedstaw ten akt a bêdziemy siê nad nim g³owiæ i zastanawiaæ.
Krzysiek
ps
Jana Nepomucen zosta³ beatyfikowany w 1720 roku, przez Innocentego XII, a kanonizowany 19 marca 1729 przez Benedykta XIII. Ju¿ wcze¶niej uchodzi³ za nieformalnego patrona Czech, a jego kult silnie promieniowa³ na s±siednie ziemie, zw³aszcza ¦l±sk.

Wed³ug tradycji ludowej by³ ¶wiêtym, który chroni³ pola i zasiewy przed powodzi±, ale równie¿ i susz±. Dlatego figury Jana Nepomucena (nepomuki) mo¿na spotkaæ jeszcze dzisiaj przy drogach w s±siedztwie mostów, rzek, ale równie¿ na placach publicznych i ko¶cielnych oraz na skrzy¿owaniach dróg.
Pomniki[edytuj]

Swego czasu podró¿uj±c po Kotlinie K³odzkiej i rejonach okolicznych zwróci³em uwagê na jego przydro¿ne fig€ry.
Zag³êbiaj±c siê w temat doszed³em, gdzie¶ jeszcze, ¿e jest te¿ patronem wêdrowców, jedno jest pewne, jest bardzo popularnym ¶wiêtym na ¦l±sku. i st±d dodanie jego jako patrona.
Figurki ¶w. Nepomucena mo¿na spotkaæ równie¿ u nas na Pomorzu na krzy¿ówkach le¶nych i wiejskich dróg.
Krzysiek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7162 jest odpowiedzią na wiadomość #7160] Thu, 21 April 2011 23:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Rzeczywiscie istnieje bardzo duzo indeksow pokrewnych do Nepomucen w roznych odmianach i nawet zenskich.Zauwazyc mozna tez ze najczesciej wystepuje w polaczeniu z imieniem Jan. Rowniez moim przodkiem po kadzieli byl Jan Nepmucen M. ale on zamieszkiwal w Wielkopolsce. Widzialem tylko indeksy do tej pory dotyczace urodzin pokolenia pradziadka mojej mamy i wlasnie w tych indeksach jako matka jest wpisana ta sama kobieta a jako ojciec raz Jan raz Nepomucen a innym razem polaczone. Zeby zdobyc te metryki najpierw musze zamowic mikrofilmy od mormonow albo wybrac sie do archiwum bodajrze w Gnieznie.Tak czy tak dostalem odpowiedz na swoje pytanie. Nepomucen bylo nadawane jak zwykle imie.

Marek ZajÄ…c
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7166 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Fri, 22 April 2011 08:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witryna nie jest zablokowana tylko chroniona. Trzeba poprosiæ webmastera o udostepnienie. Zabezpieczenia s± potrzebne ze wzglêdu na dane wra¿liwe.
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7168 jest odpowiedzią na wiadomość #7162] Fri, 22 April 2011 08:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Nie wiem, czy uczestniczyli¶cie kiedy¶ w tzw. "pustej nocy" na Kaszubach - to noc przed pogrzebem, kiedy w domu zmar³ego ¶piewane s± pie¶ni i odmawiane modlitwy w jego intencji. Kiedy¶ pusta noc trwa³a do rana, dzi¶ ten zwyczaj zanika i w mojej wiosce praktykowana jest wersja "do pó³nocy". Dlaczego o tym piszê w tym w±tku? Poniewa¿ jedna z najpopularniejszych pie¶ni ¶piewanych na pustej nocy jest po¶wiêcona Janowi Nepomucenowi i jego historii. By³ to duchowny czeski (st±d pewnie jego popularno¶æ na ¦l±sku), by³ spowiednikiem królowej, za odmowê ujawnienia tajemnicy spowiedzi zosta³ zrzucony do We³tawy. Nie wiem, czy to historycznie tak by³o, ale taki jest tekst tej pie¶ni. Na Pomorzu s±dz±c po ilo¶ci figur przydro¿nych to bardzo popularny ¶wiêty. A jego podwójne imiê chyba trzeba tak traktowaæ jak np. Mariê Magdalenê.
pozdrawiam
Iza
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7264 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Mon, 09 May 2011 13:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/news/ksiaze-willi am-jest-potomkiem-piastow-cieszynskich,1635410,225

Marek

Marek ZajÄ…c
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7265 jest odpowiedzią na wiadomość #7264] Mon, 09 May 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
Kilka dni temu jeden z artyku³ów w naszej prasie sugerowa³, ¿e jego przodkowie pochodzili z Mazur.
Najbardziej prawdopodobn± wersj±, któr± s³ysza³em jest ta , ¿e przodkowie Wiliama byli spokrewnieni z pradziadkiem ojca rewolucji Lenina. Pomagali mu w Rewolucji Pa¼dziernikowej i potem po jego ¶mierci wyemigrowali do Angli.
Z ca³ym szacunkiem dla wszystkich przodków ksiêcia Wiliama.
Staszek Pieni±¿ek

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 09 May 2011 19:23]

Poprzedni wątek: Juszki - historia szkoły
Następny wątek: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 00:07:11 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund