Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » PoszukujÄ™ informacji o przodkach - nazwisko Kaczor
Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 15:27 Przejdź do następnej wiadomości
Lukbartus jest aktualnie niedostÄ™pny  Lukbartus
Junior Member
Witam!

Od niedawna zajmujê siê badaniem pochodzenia mojej rodziny i poszukujê jakichkolwiek informacji na temat przodków, którzy najprawdopodobniej pochodzili z okolic miejscowo¶ci Karsin w powiecie ko¶cierskim. Z tego co uda³o mi siê ustaliæ (znale¼æ na stronach genealogicznych) nazwisko Kaczor pojawia³o siê w XVII i XVIII wieku w parafii Karsin (dawniej par. Wiele) oraz miejscowo¶ciach pobliskich, jak Brusy, Tuchola, Nowe...

Ja mieszkam w Kaliszu w Wielkopolsce. Niewiedzieæ czemu, mój przodek - Feliks (ur.ok 1809r.w Karsinie, s. Jakuba i ) wyemigrowa³ na po³udnie, gdzie siê o¿eni³ i zapocz±tkowa³ nasz ród tutaj, w okolicach Kalisza (Goliszew, ¯elazków, Z³otniki, Tykad³ów, Ceków...).
Niestety z racji odleg³o¶ci, nie jestem w stanie korzystaæ z zasobów Archiwum w Pelplinie, gdzie z pewno¶ci± znalaz³bym interesuj±ce mnie informacje.
Byæ mo¿e jest kto¶, kto mia³ do czynienia z rodem Kaczorów?

Oto link do aktu, który skierowa³ moje poszukiwania daleko na pó³noc:

http://img718.imageshack.us/i/1874felikskaczor.jpg/

i t³umaczenie ze strony genealodzy.pl

"Akt Nr 19
Z³otniki Wielkie
1874.05.13

Dzia³o siê to we wsi Goliszew dnia piêtnastego/dwudziestego siódmego Maja tysi±c osiemset siedemdziesi±tego czwartego roku o godzinie dziewi±tej rano. Stawili siê Marcin Kaczor, s³u¿±cy, dwadzie¶cia osiem lat i Stanis³aw Jewasiak (?), s³u¿±cy, trzydzie¶ci trzy lata licz±cy ze wsi Z³otniki Wielkie, i o¶wiadczyli nam i¿ trzynastego/dwudziestego pi±tego bie¿±cego miesi±ca i roku o godzinie dziesi±tej rano umar³ w Z³otnikach Wielkich tam¿e ¿yj±cy Feliks Kaczor, robotnik, sze¶ædziesi±t piêæ lat licz±cy, syn zmar³ych Jakuba Kaczora i ¿ony jego Józefy z Polañskich, urodzony we wsi Karl….(Karsin?) w Prusach, pozostawiwszy po sobie owdowia³± ¿onê Katarzynê z domu Przyk³ot. Po naocznym stwierdzeniu zej¶cia Jakuba Kaczora , akt ten stawaj±cym przeczytano, a jako, ¿e s± niepi¶mienni, nami tylko podpisano.
Ks. Mackiewicz

служитель – s³u¿±cy, s³uga, местные костельные служители – miejscowi s³udzy"

Chodzi o wie¶ Karsin (stara nazwa: Karszin, Karsino, niem. Karschin , kaszub. Kôrsëno).
To stara i du¿a wie¶ gminna, w powiecie Ko¶cierskim (w okresie zaborów nazywano te tereny Prusy Zachodnie - Westpreussen).

Pozdrawiam i liczê na pomoc

£ukasz Kaczor

luke.cek@gmail.com
gg: 2165829

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5654 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostÄ™pny  Patryk
Senior Member
Witam! Przed chwil± sprawdzi³em chrzty parafii Wiele lata 1794-1812r.niestety w tym czasie nie wystêpuje nazwisko Kaczor lub zbli¿one.Karsin jest samodzieln± parafi± dopiero od 1913r.
Pozdrawiam Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5655 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 20:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Co¶ mi nie pasuje ten Karsin. Na pewno nazwa zaczyna siê literami Kar.... jednak jest kilka liter wiêcej ni¿ w wyrazie Karsin.
Chyba powiniene¶ postaraæ siê dopasowaæ inn± miejscowo¶æ.
Staszek

Staszek
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5656 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
a mo¿e to : Karszewo (niem. Karschau) – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie warmiñsko-mazurskim, w powiecie kêtrzyñskim, w gminie Korsze
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5658 jest odpowiedzią na wiadomość #5656] Sat, 25 December 2010 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No mo¿e tak byæ jak mówicie. Na forum równie¿ zastanawiano siê nad nazw± tej miejscowo¶ci. Na chwilê obecn± próbujê znale¼æ akt ¶lubu Feliksa, niestety mam przy tym nieco problemów.
W akcie jest jednak napisane, ¿e urodzi³ siê w Prusach no i za Karsinem przemawia jeszcze fakt wystêpowania na tamtym teren w owym czasie takiego nazwiska...

Oto link i dyskusja na temat tego tekstu i nazwy miejscowo¶ci.

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto pic&t=5998&highlight=
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5659 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sun, 26 December 2010 00:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Wed³ug mnie Karsin zdecydowanie odpada je¿eli mówimy o rosyjsko-jêzycznej nazwie miejscowo¶ci. Na pomorzu nie spotka³em siê z czyms takim, w tamtych czasach. Trzeba szukaæ tej miejscowo¶ci gdzie indziej.

Natomiast fakt wystêpowania nazwiska zas³uguje na uwagê. Powiniene¶ siê nimi zainteresowaæ i zrobiæ dla nich drzewko. Mo¿e to jakis inny krewny tu przyby³. Czas poka¿e. Sam stosujê tê metodê. Mam wiele takich ga³±zek zawieszonych w pró¿ni. Mija rok dwa, trzy i raptem.... wskakuj± na swoje miejsce jak klocki lego.

Powodzenia

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5660 jest odpowiedzią na wiadomość #5659] Sun, 26 December 2010 00:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Co to mo¿e byæ za miejscowo¶æ w takim razie?Sad
Patryk - A czy masz mo¿liwo¶æ sprawdzenia akt z miejscowo¶ci Tuchola oraz Brusy?
Niekiedy kto¶ urodzi³ siê w jednym miejscu po czym ca³e ¿ycie mieszka³ gdzie¶ indziej i w chwili ¶mierci, po kilkudziesiêciu latach osoby zg³aszaj±ce zgon mog³y nie znaæ miejsca narodzin denata.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5661 jest odpowiedzią na wiadomość #5660] Sun, 26 December 2010 00:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czy móg³by zatem kto¶ spróbowaæ rozszyfrowaæ nazwê miejscowo¶ci znajduj±c± siê w oryginalnym tek¶cie, który poda³em wcze¶niej?
Wed³ug mnie jest tam napisane Каршинъ a wiêc Karszin, który jest dawn± nazw± Karsina (jak podaje wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Karsin) ale rosyjskiego nie znam a¿ tak dobrze, ¿eby wdawaæ siê w dyskusjê na ten temat.
No i pozostaje jeszcze fakt, ¿e mój przodek urodzi³ siê w Prusach...

Miejscowo¶æ le¿y mniej wiêcej w takiej samej odleg³o¶ci od Bydgoszczy co od Gdañska. Byæ mo¿e nale¿a³oby poruszyæ w±tek na forum Kujawsko-Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Teraz Karsin le¿y w woj. pomorskim ale kiedy¶ administracyjnie te tereny mog³y podlegaæ pod inn± miejscowo¶æ... Sam nie wiem...
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5664 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sun, 26 December 2010 12:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostÄ™pny  Jolab
Junior Member
Witam.
Poniewa¿ ur. siê w Brusach a obecnie jestem Karsiniank±, chcia³abym przedstawiæ kilka sugestii.
Do tej pory w Brusach oraz w Gminie Karsin, wcze¶niej parafii Wiele, nie spotka³am siê z nazwiskiem Kaczor ani Polañska - i.
Maj±c to na uwadze, mo¿na wnioskowaæ, ¿e nie chodzi tu o miejscowo¶æ Karsin.
Z drugiej strony nie nale¿y wykluczyæ, ¿e kiedy¶ kto¶ o tych nazwiskach tutaj zamieszkiwa³ /Kaczor wystêpuje w indeksie chrztów Brus/
Natomiast w w/w miejscowo¶ciach oraz np w parafii Czersk wystêpuje nazwisko Kaczynski.
Bez aluzji ale znaj±c zdolno¶ci zapisuj±cych do przkrêcania nazwisk mo¿e ktos sobie upro¶ci³ i po drodze zapisa³ Kaczor.
Patryku, gdyby¶ móg³ jeszcze raz sprawdziæ w Wielu nazwisko Kaczyñski.
£ukaszu czy masz akt ¶lubu Feliksa i sprawdza³e¶ co tam jest zapisane?
Pozdrawiam
Jola
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5665 jest odpowiedzią na wiadomość #5660] Sun, 26 December 2010 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! Sprawdzi³em Panu Brusy chrzty 1806-1811r. niestety w tym okresie nie wystêpuje poszukiwane nazwisko.Tuchola jest poza moim zainteresowaniem.Co do Prus to by³bym ostro¿ny z prostej przyczyny zapisano ogólnikowo Prusy ,a prusy dzieli³y siê na prowincje i w pewnych okresach ró¿nie to wygl±da³o przeciez do Prus w tamtym czasie by³y te¿ zaliczane tereny Rzeczpospolitej zajête przez Prusy.¯yczê powodzenia w poszukiwaniach Pozdrawiam Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5666 jest odpowiedzią na wiadomość #5665] Sun, 26 December 2010 13:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Patryk a gdzie sprawdzasz te akty je¶li mo¿na wiedzieæ? I czy móg³by¶ sprawdziæ Wiele i Brusy oraz miejscowo¶æ Nowe do 1815r. Ja zawsze dajê sobie kilka lat zapasu w sprawdzaniu aktów.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=02kp&op=gt

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=11pm&op=gt
Jak widaæ i w Brusach wystêpowa³o takie nazwisko, tyle, ¿e wcze¶niej:)
Bardzo du¿o takich nazwisk wystêpuje w miejscowo¶ci Tuchola Smile
Feliks - syn Jakuba - w Tucholi wystêpuje Jacobus Kaczor zm. w 1811r.i jeszcze kilku innych.

Chyba, ¿e chodzi o miejscowo¶æ Karczewo - bli¿ej Tucholi, gdzie wystêpuje wiêcej nazwisk Kaczor i osoby, zg³aszaj±ce zgon Feliksa przekrêci³y nazwê - jest to mo¿liwe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29

Jolu - nie mam jeszcze aktu ¶lubu Feliksa. Mam akt urodzenia jego synów Andrzeja i Marcina - Marszew, par.Czermin, pow.pleszewski, 1845r. Feliks mia³by wtedy ok.36lat. Zak³adam wiêc, ¿e ¶lub z ¿on± Katarzyn± wziêli w latach 30 XIXw. Liczê, ¿e je¶li otrzymam mikrofilmy parafii Czermin z lat 1820-1854 to znajdê tam ich akt urodzenia.

[Uaktualnione dnia: Sun, 26 December 2010 14:06]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5667 jest odpowiedzią na wiadomość #5666] Sun, 26 December 2010 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Chyba, ¿e chodzi o Karczewo, pow. Tucholski - bli¿ej Tucholi, gdzie wystêpuje du¿o nazwisk Kaczor. Osoby zg³aszaj±ce zgon musia³yby w takim uk³adzie przekrêciæ nazwê, co zdarza³o siê do¶æ czêsto w owych czasach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5668 jest odpowiedzią na wiadomość #5667] Sun, 26 December 2010 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Pierwszy zapisy chrztów z Tucholi s± dopiero od 1847r. Chrzest o interesuj±cym Ciê nazwisku pojawia siê w roku 1849. Pojawia siê Katarzyna zapisana w jednym akcie jako Kaczor a w nastêpnym jako Kaczorowska i jest to ta sama osoba.

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5669 jest odpowiedzią na wiadomość #5668] Sun, 26 December 2010 16:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak, wiem ale akty zgonów s± du¿o wcze¶niejsze.
A ta Katarzyna czyj± jest córk±? I czy znajdê gdzie¶ wcze¶niejsze akty chrztu?
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5670 jest odpowiedzią na wiadomość #5664] Sun, 26 December 2010 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! mogê tylko dodaæ ¿e sprawdzi³em Wiele od 1791-1816r.,brak jakich kolwiek zapisów na nazwisko Kaczor i podobne.Nie posiadam danych z Tucholi,Nowego,¦wiecia i innych miejscowo¶ci zwi±zanych z tamtymi terenami.Ja je¶li przeszukujê to staram siê to robiæ ok.5 lat wstecz,lub 5 lat do przodu od wyznaczonej daty-nasi przodkowie lubili siê odm³adzaæ.Co do pisowni nazwisk to ró¿nie to bywa³o, i ró¿ne by³y przyczyny b³êdnych zapisów a w szczególno¶ci tu na Kaszubach,inaczej pisa³ nazwisko zapisuj±cy który by³ Polakiem,inaczej gdy by³ Niemcem,mam tego przyk³ady w swojej rodzinie.Pozdrawia stary Kaszeba Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5671 jest odpowiedzią na wiadomość #5669] Sun, 26 December 2010 19:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z aktu wynika ¿e Katarzyna Kaczor/Kaczorowska by³a ¿on± Jana Szatkowskiego, mieszkali w Tucholi.

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5672 jest odpowiedzią na wiadomość #5671] Sun, 26 December 2010 19:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W 1806r w Tucholi umiera dwójka dzieci Jakuba Kaczorowskiego - Jan 10-mcy i Marianna lat 3.

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5674 jest odpowiedzią na wiadomość #5672] Sun, 26 December 2010 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ojciec Feliksa mia³ na imiê Jakub a gdy rodzi³ siê jego syn to w akcie napisali Kaczorowski zamiast Kaczor Smile
No nie wiem czy uda mi odnale¼æ akt chrztu Feliksa.
dziêkujê wszystkim za pomoc. Je¿eli kto¶ znalaz³by jak±¶ wzmiankê o Feliksie lub Jakubie Kaczorze\Kaczorowskim albo o ¿onie Jakuba Józefie z Polañskich to proszê wspomnieæ o tym w tym w±tku.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #6235 jest odpowiedzią na wiadomość #5674] Sat, 12 February 2011 17:39 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Carloz jest aktualnie niedostÄ™pny  Carloz
Member
Witam!

Ja jedynie mogê dopowiedzieæ o Katarzynie Kaczor(owskiej), ¿onie Jana Szatkowskiego - by³a ona córk± Jana Kaczor(owskiego) zapewne z Bladowa i Rozalii Rozynek z Bys³awia. A Jan móg³ byæ (brakuje informacji na ten temat) synem Rocha Kaczor z Tucholi.

Pozdrawiam serdecznie
Poprzedni wątek: Poszukuje informacji o Antoni Stahlke Lipusz,Kościerzyna
Następny wątek: Nazwisko Hitz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 00:15:03 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund