| Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5652] |
Sat, 25 December 2010 15:27  |
Lukbartus
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Od niedawna zajmujê siê badaniem pochodzenia mojej rodziny i poszukujê jakichkolwiek informacji na temat przodków, którzy najprawdopodobniej pochodzili z okolic miejscowo¶ci Karsin w powiecie ko¶cierskim. Z tego co uda³o mi siê ustaliæ (znale¼æ na stronach genealogicznych) nazwisko Kaczor pojawia³o siê w XVII i XVIII wieku w parafii Karsin (dawniej par. Wiele) oraz miejscowo¶ciach pobliskich, jak Brusy, Tuchola, Nowe...
Ja mieszkam w Kaliszu w Wielkopolsce. Niewiedzieæ czemu, mój przodek - Feliks (ur.ok 1809r.w Karsinie, s. Jakuba i ) wyemigrowa³ na po³udnie, gdzie siê o¿eni³ i zapocz±tkowa³ nasz ród tutaj, w okolicach Kalisza (Goliszew, ¯elazków, Z³otniki, Tykad³ów, Ceków...).
Niestety z racji odleg³o¶ci, nie jestem w stanie korzystaæ z zasobów Archiwum w Pelplinie, gdzie z pewno¶ci± znalaz³bym interesuj±ce mnie informacje.
Byæ mo¿e jest kto¶, kto mia³ do czynienia z rodem Kaczorów?
Oto link do aktu, który skierowa³ moje poszukiwania daleko na pó³noc:
http://img718.imageshack.us/i/1874felikskaczor.jpg/
i t³umaczenie ze strony genealodzy.pl
"Akt Nr 19
Z³otniki Wielkie
1874.05.13
Dzia³o siê to we wsi Goliszew dnia piêtnastego/dwudziestego siódmego Maja tysi±c osiemset siedemdziesi±tego czwartego roku o godzinie dziewi±tej rano. Stawili siê Marcin Kaczor, s³u¿±cy, dwadzie¶cia osiem lat i Stanis³aw Jewasiak (?), s³u¿±cy, trzydzie¶ci trzy lata licz±cy ze wsi Z³otniki Wielkie, i o¶wiadczyli nam i¿ trzynastego/dwudziestego pi±tego bie¿±cego miesi±ca i roku o godzinie dziesi±tej rano umar³ w Z³otnikach Wielkich tam¿e ¿yj±cy Feliks Kaczor, robotnik, sze¶ædziesi±t piêæ lat licz±cy, syn zmar³ych Jakuba Kaczora i ¿ony jego Józefy z Polañskich, urodzony we wsi Karl….(Karsin?) w Prusach, pozostawiwszy po sobie owdowia³± ¿onê Katarzynê z domu Przyk³ot. Po naocznym stwierdzeniu zej¶cia Jakuba Kaczora , akt ten stawaj±cym przeczytano, a jako, ¿e s± niepi¶mienni, nami tylko podpisano.
Ks. Mackiewicz
служитель – s³u¿±cy, s³uga, местные костельные служители – miejscowi s³udzy"
Chodzi o wie¶ Karsin (stara nazwa: Karszin, Karsino, niem. Karschin , kaszub. Kôrsëno).
To stara i du¿a wie¶ gminna, w powiecie Ko¶cierskim (w okresie zaborów nazywano te tereny Prusy Zachodnie - Westpreussen).
Pozdrawiam i liczê na pomoc
£ukasz Kaczor
luke.cek@gmail.com
gg: 2165829
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5656 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] |
Sat, 25 December 2010 21:01   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
a mo¿e to : Karszewo (niem. Karschau) – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie warmiñsko-mazurskim, w powiecie kêtrzyñskim, w gminie Korsze
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5666 jest odpowiedzią na wiadomość #5665] |
Sun, 26 December 2010 13:57   |
Lukbartus
|
Junior Member |
|
|
Patryk a gdzie sprawdzasz te akty je¶li mo¿na wiedzieæ? I czy móg³by¶ sprawdziæ Wiele i Brusy oraz miejscowo¶æ Nowe do 1815r. Ja zawsze dajê sobie kilka lat zapasu w sprawdzaniu aktów.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=02kp&op=gt
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=11pm&op=gt
Jak widaæ i w Brusach wystêpowa³o takie nazwisko, tyle, ¿e wcze¶niej:)
Bardzo du¿o takich nazwisk wystêpuje w miejscowo¶ci Tuchola 
Feliks - syn Jakuba - w Tucholi wystêpuje Jacobus Kaczor zm. w 1811r.i jeszcze kilku innych.
Chyba, ¿e chodzi o miejscowo¶æ Karczewo - bli¿ej Tucholi, gdzie wystêpuje wiêcej nazwisk Kaczor i osoby, zg³aszaj±ce zgon Feliksa przekrêci³y nazwê - jest to mo¿liwe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29
Jolu - nie mam jeszcze aktu ¶lubu Feliksa. Mam akt urodzenia jego synów Andrzeja i Marcina - Marszew, par.Czermin, pow.pleszewski, 1845r. Feliks mia³by wtedy ok.36lat. Zak³adam wiêc, ¿e ¶lub z ¿on± Katarzyn± wziêli w latach 30 XIXw. Liczê, ¿e je¶li otrzymam mikrofilmy parafii Czermin z lat 1820-1854 to znajdê tam ich akt urodzenia.
[Uaktualnione dnia: Sun, 26 December 2010 14:06] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|