Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Łęgowski
Łęgowski [wiadomość #5247] Thu, 18 November 2010 20:45 Przejdź do następnej wiadomości
Ryzaw55 jest aktualnie niedostępny  Ryzaw55
Junior Member
Czy kto¶ posiada wiêcej wiadomo¶ci o rodzinie JÓZEFA £ÊGOWSKIEGO ur.08.01.1852 w Michorowie(powiat i gmina Sztum) zmar³ego w Poznaniu 13.11.1930. By³ historykiem Pomorza, etnografem Kaszub i Pomorza organizatorem szkolnictwa, jêzykoznawc±, nauczycielem i przez 3 lata prezesem Towarzystwa Naukowego w Toruniu. Wiem, ze mia³ z Ludwik± Mas³owsk± (¶lub 1886 w P³ocku) czwórkê dzieci : Stanis³aw Walenty dyrektor Urzêdu Morskiego w Gdyni, in¿ynier budowy okrêtów, Witolda , Zygmunta i Wandê zam. Cybichowsk±.Znam jego rodziców: Jan £êgowski i Marianna z domu Koz³owska. Bardzo proszê o ewentualne wiadomo¶ci np. o jego rodzeñstwie lub rodzeñstwie ojca lub dziadka. Rodzina £êgowskich by³a do¶æ znana i zas³u¿ona dla Pomorza i liczê na pomoc, zw³aszcza internautów z okolic Michorowa.
Odp: Łęgowski [wiadomość #5248 jest odpowiedzią na wiadomość #5247] Thu, 18 November 2010 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wojciech57 jest aktualnie niedostępny  Wojciech57
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Witam,
Sam jestem tym zainteresowany. Moja rodzina, w najstarszych dostepnynch ksiegach parafialnych zapisywana "£êgowski" wywodzi sie z P±czewa (pocz. XVIII w.), pózniej Wielbrandowo/Skórcz. Jak dot±d nie natrafi³em na slad porewienstwa z postacia tytu³ow± tego w±tku, choc uda³o mi siê odtworzyæ du¿a cze¶æ "drzewa" genealogicznego. Za³±czam link do mapki z rozmieszczeniem rodzin £êgowski/Langowski ,ktor± utworzy³em na podstawie Katastru Fryderycjanskiego:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
113046581261216170550.000480100dd54bbbb868d

pozdrowienia
Wojciech
Poprzedni wątek: Szlagowski
Następny wątek: Franciszek Etmański i Władysława Tryba
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 16:10:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund