| Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #18272] |
Wed, 23 December 2020 06:11  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczw.
Do genealoga mi daleko. Zawodowo zajmuj si sztuk, za genealogi traktuj jako poczenie rodzinnego obowizku, dbania o spucizn, jak i przyjemnoci w samych poszukiwa, dreniu, analizowaniu.
Ucieszyem si, e PTG zajo si rwnie ukraisk (obecnie) miejscowoci Zbara skd pochodz moi przodkowie po kdzieli. Wyszukuj ksigi, prbuj robi samodzielnie wszystko na tyle, na ile to moliwe. Czasem jednak brak pewnoci zapala w gowie arwk z napisem "bd ostrony, jeli nie jeste pewny". Std te moja gorca proba o konsultacj w postaci pomocy w rozczytaniu dwch nazwisk moich przodkw bezporednich z wycinku skanu metryki z ksigi ze Zbaraa z roku 1857-go. Mj prapradziadek to Andrzej Zauski. Wpisane jest imi ojca oraz rodzicw ojca, jak i matki oraz rodzicw matki, czyli de facto zarwno rodzice, jak i dziadkowie Andrzeja Zauskiego. Moja niepewno dotyczy dwch zamieszczonych tu nazwisk, a mianowicie:
"Zachariasz Zauski - syn Bazylego i Tekli ...?..."
oraz
"rodzice Xeni - Teodor Isterewicz i Helena ...?...".
Poniej w wycinek skanu:

Z gry uprzejmie dzikuj za pomoc. Waciwe/jednolite brzmienie nazwiska jest tu bardzo istotne.
Serdecznie pozdrawiam
Radek
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 December 2020 06:17] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #19269 jest odpowiedzią na wiadomość #18277] |
Fri, 11 November 2022 02:17  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Bardzo dzikuj.
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
|
|
|
|