| Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #785] |
Thu, 24 May 2007 17:58  |
MaggdaK
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
Mam bardzo ma³o danych na temat mojego pradziadka i bardzo ma³e do¶wiadczenie w ich poszukiwaniu.... Wiem na pewno, ¿e nazywa³ siê Leon Eliasz, urodzi³ siê 11.02.1913 r. w Jêdrzejowie, w 1936/37 r. wyjecha³ wraz z ¿on± Mari± Eliasz i synem Henrykiem (moim dziadkiem)do Pelplina, tam zmar³ w 1938 r.(lub 1939 r.) i zosta³ pochowany na tamtejszym cmentarzu. Prababcia wróci³a w rodzinne strony. Po wojnie pojecha³a do Pelplina odwiedziæ grób mê¿a ale nie uda³o jej siê to (jak przez mg³ê pamiêtam opowiadania prababci, ¿e tamtejszy cmentarz zosta³ zbombardowany). Czy kto¶ z Pañstwa wie mo¿e co¶ na ten temat? Je¶li faktycznie cmentarz zosta³ zbombardowany (nie uda³o mi siê jak na razie potwierdziæ tych informacji)to czy ocala³a parafia, akty zgonów (czy wtedy w Pelplinie by³a jedna parafia, a mo¿e kilka?) Jak jest obecnie? Bêdê wdziêczna za ka¿d± informacjê.
Pozdrawiam, Magda - bardzo pocz±tkuj±cy genealog
|
|
|
|
| Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #786 jest odpowiedzią na wiadomość #785] |
Fri, 25 May 2007 09:00   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Magdo!
Jak na pocz±tek,poszukiwañ masz kilka wa¿nych faktów,które tylko musisz zweryfikowaæ,jedn± z nich jest data ¶mierci,gdzie mo¿esz j± sprawdziæ/potwierdziæ/otrzymaæ akt w urzêdzie stanu cywilnego w Pelplinie(Urz±d Stanu Cywilnego,tel. 0 58 536 12 61 w. 16,83-130 Pelplin, pl. Grunwaldzki 4,pow.tczewski, woj. pomorskie).
Zadzwoñ i zapytaj siê o potwierdzenie czy Twój pradziadek zmar³ w wymienionym przez Ciebie czasie(mo¿esz spokojnie umówiæ siê na odpowiedz).Mo¿esz przy tej okazji(tel do USC),zapytaæ o akta w parafii (przecie¿ musia³ siê gdzie¶?,odbyæ pogrzeb) oraz rzecz wa¿na o potwierdzenie problemu ze znalezieniem grobu-bombardowanie.
W¶ród naszych cz³onków nie ma nikogo z Pelplina,szkoda ,¿e nie by³a¶ na naszym ostatnim spotkaniu w Pelplinie,tam na pewno co¶ by¶ znalaz³a dla siebie.W ostateczno¶ci je¶li chodzi o akta mo¿esz te¿ popytaæ w Archiwum Archidiecezji w Pelplinie.
Spokojnie przejrzyj nasz± bazê danych,bo znajduj± siê tam osoby o tym nazwisku Eliasz,choæ na pocz±tek,co¶ masz.
Pozdr
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Cmentarz w Pelplinie [wiadomość #6462 jest odpowiedzią na wiadomość #785] |
Thu, 24 February 2011 11:42  |
MaggdaK
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie po d³ugiej przerwie. Uda³o mi siê zweryfikowaæ dane na temat Leona. Informacje z USC:
Pelplin 28.01.1939 r. Zak³ad ¦w. Józefa w miejscu donosi Leon Heliasz, ¿onaty, robotnik w wieku 26 lat zamieszka³y w Starzêcin ur. w m. Oksy (Loksy) wyz. rzym-kat. syn Józefa Heliasza i jego ¿ony Otylii z d. ¦wierk a ostatnio ¿onaty z Mariann± ¦liwowsk±. Zmar³ w Pelplinie w szpitalu ¦w. Józefa 27.01.1939 roku o godz. 13.
* Na cmentarzu grób siê nie zachowa³, jest kwatera z grobami z tego okresu.
Byæ mo¿e komu¶ te informacje przydadz± siê do jego poszukiwañ.
Je¿eli kto¶ dysponuje zdjêciem tego wspólnego grobu lub przy okazji móg³by je zrobiæ, to bêdê wdziêczna za przes³anie(kowalczyk.magdalena@gmail.com)
Pozdrawiam!
Magda.
|
|
|
|