Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Prośba o poradę
Prośba o poradę [wiadomość #5834] Fri, 07 January 2011 20:06 Przejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Mam taki dylemat.
Rozpoczynaj±c poszukiwania przodków, kr±g zainteresowañ ogranicza³ siê do 4 nazwisk. W ostatnich latach okaza³o siê, ¿e moje pramatki maj± bardziej dostêpne dane ni¿ praojcowie. Obecnie w krêgu zainteresowañ mam 24 nazwiska.
Od zawsze planowa³am zjazd rodzinny. Ale trzymanie siê jednej ga³±zki (nazwiska) jest takie dziwne w tej sytuacji Very Happy
Te¿ macie takie dylematy?
Miros³awa Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Prośba o poradę [wiadomość #5842 jest odpowiedzią na wiadomość #5834] Fri, 07 January 2011 21:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam Pania.

Ja jeszcze nie bralem udzialu w zjezdzie rodzinnym.Aktualnie mam zaproszenia na takie zjazdy i organizowane sa one np. jako :

- zjad potomkow Grabowskich z Barlozna ,( u mnie to 5 pokolen potomkow ),
- zjazd potomkow Stefana Käppeler i Kreszenti Barth, ( u mnie to 7 pokolen potomkow)

W takiej sytuacji zjezdrza sie nie tylko rodzina noszaca konkretne nazwisko.

Pozdrawiam Marek Zajac

Marek Zając
Odp: Prośba o poradę [wiadomość #5845 jest odpowiedzią na wiadomość #5842] Fri, 07 January 2011 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj!!!.
W tym roku planujê zorganizowaæ zjazd rodu Ko¶miñskich linia ustalona sprzed 1740 r.
Zamierzam i chyba wypada zaprosiæ wszystkich ustalonych i znanych potomków rodu.
I tak pod koniec wieku XIX Konstancja Ko¶miñska wysz³a za m±¿ za Józefa Borowskiego. Kolejni potomkowie Józefa s± jednocze¶nie potomkami Konstancji ich te¿ zapraszam.
Bra³em udzia³ w kilku zjazdach rodzinnych / nie moich/ i odbywa³o siê to wed³ug tego schematu.
pozdrawiam
Krzysiek
Odp: Prośba o poradę [wiadomość #6003 jest odpowiedzią na wiadomość #5834] Sun, 30 January 2011 19:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jad47 jest aktualnie niedostępny  jad47
Member
Witam i proszê o poradê a, mianowicie w lata 1850 1890 w zapisach ksi±g metrykalnych parafii Papowo Toruñskie nie ma zapisu urodzenia siê mojego przodka, natomiast w ksiêgach USC jest lub odwrotnie w ksiêgach USC jest zapis w ko¶cielnych nie ma.Dotyczy to miejscowo¶ci Tylice, Folz±g, Gostkowo (parafia po roku 1927)Papowo Toruñski mo¿e kto¶ ma jaki¶ pomys³ gdzie szukac ,zaczê³am przegl±dac s±siednie USC ale nic na razie nie znalaz³am Jadwiga.
Odp: Prośba o poradę [wiadomość #6013 jest odpowiedzią na wiadomość #6003] Mon, 31 January 2011 09:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj.
Ja bym szuka³ najbli¿szej parafii Ewangelickiej.
Krzysiek
Odp: Prośba o poradę [wiadomość #6017 jest odpowiedzią na wiadomość #6013] Mon, 31 January 2011 13:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jad47 jest aktualnie niedostępny  jad47
Member
Tak ale akta ksi±g ewangelickich s± w Berlinie juz to próbowa³am ,jedynie nieraz w ksiegach zgnów jest zaznaczone jakiego wyznania by³ zmar³y Jadwiga.
Poprzedni wątek: Jakie to imię
Następny wątek: księgi metrykalne
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 20:25:58 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund